'Plek in kwartfinale Champions League belangrijker dan een prijs'

BartVeenstra, 09-03-2019 om 10:10, 24031 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax-watcher Daniël Dwarswaard van het Algemeen Dagblad vindt dat een haast voor onmogelijk gehouden Europese campagne zwaarder telt dan een uitbreiding van de prijzenkast. Dat laat hij weten in een betoog in de ochtendkrant.

De journalist legt het uit met een voorbeeld. 'Stel, over twintig jaar zit u in de voetbalkantine en komen er wat voetbalvragen langs. Vraag 1: wie werd er kampioen van de eredivisie in het seizoen 2018/2019? Vraag 2: met hoeveel won Ajax in de Champions League de uitwedstrijd bij titelverdediger Real Madrid? Natuurlijk zal die laatste vraag makkelijker te beantwoorden zijn. 1-4, daar komt geen gokje aan te pas. Die vraag zal zelfs voor nostalgische gevoelens zorgen daar in de voetbalkantine.'

Volgens Dwarswaard is deze prestatie van Ajax - het bereiken van de kwartfinales van de Champions League - al een prijs op zich. 'Nee, inderdaad. Het levert (voorlopig) geen zilverwerk op. Maar wel: trots, eigenwaarde, aanzien in de internationale voetbalwereld, bewondering', aldus de verslaggever, die deze prestaties knapper vindt dan het bereiken van de Europa League-finale. 'Maar wat Ajax nú laat zien staat daar toch echt een flinke trede boven. Oké, de club heeft pas een kwartfinale bereikt, ja, maar wél van de Champions League. De manier waarop de Amsterdammers eerder Bayern München en nu vooral Real Madrid bespeelden, is letterlijk historisch.'

Dwarswaard wijst erop dat directeuren Edwin van der Sar en Marc Overmars er lange tijd op wezen dat Ajax weer moest meetellen in Europa. Vaak werden zij toen weggehoond. 'Maar zie. De sportkranten in heel Europa hebben Ajax op hun voorpagina's staan. Buitenlandse journalisten komen op sportcomplex De Toekomst langs om de oorsprong van het huidige succes te duiden aan hun miljoenen lezers en kijkers door heel Europa. (...)  Er worden weer oude tijden herleefd. Er wordt weer rekening met "ons" gehouden. Dát betekent die plek in de kwartfinale van de Champions League. Die winst is nog belangrijker dan een prijs.'

Koop nu jouw Ajax-uitshirt met dertig procent korting in de Ajaxshop!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
V12
Goed verwoord! We laten iedereen weer voetbal beleven zoals dat het mooiste is. Vol hartstocht en zeer slim doelpunten maken.
0 0
Sjeisbroochem
Het is pas echt historisch als ze de cup winnen.
0 0
NielsKster
Zeker niet mee eens.
0 0
Pheadrus
Helemaal mee eens. De schaal en Beker zijn troostprijzen. Meedoen en indruk maken in Europa is het enige dat telt. Ja, je moet wel minimaal 2e worden om voorronde CL te spelen. Overigens is 3 voorrondes spelen dit jaar geen probleem omdat er geen EK of WK is. Dan begint het seizoen lekker vroeg en speel je snel om het eggie.
2 0
GvanderK
Ajax moet altijd minimaal kampioen worden. Het seizoen is nog lang niet geslaagd.
1 0
ETM
Geslaagd is het seizoen sowieso niet als Ajax geen kampioen wordt. Maar dat is wel een andere kwestie dan wat in bovenstaand stuk wordt aangehaald. Wat telt zwaarder?

Ajax in Europa is veel enerverender dan Ajax in de eredivisie. Het voetbal en de prestaties. De kans dat Ajax kampioen wordt is ook beduidend groter dan dat Ajax Real uit de CL flikkert en naar de kwartfinale van de CL gaat. Het is dus veel bijzonderder. Ajax dat zich meet met PSV om te kijken wie er over 34 wedstrijden de langste adem heeft tegen Exelsiors en Emmens of Ajax dat zich meet met Bayern, Madrid op het allerhoogste podium.. tsja.

Maar, en ik heb het al eens eerder gezegd, ik denk dat het niet in Nederland leven, en zelfs niet in een sociale kring van Nederlanders zitten, ook sterk mijn perceptie bepaald. Ajax kampioen van Nederland zegt buiten Nederland helemaal niemand wat. Ajax dat Madrid verslaat roert de hele voetbalwereld.
Als ik bijwijze van iedere dag 'helemaal niets in Amsterdam' naar mn kop krijg geslingerd, en iedere dag grijnzende niet-Ajacieden zie rond lopen nadat Ajax punten liet liggen dan zou het kampioenschap toch meer leven bij me.
Niet dat het nu niet bij me leeft, ik wil heel graag dat Ajax kampioen wordt. Maar het gaat hier om een stelling. Dat als je echt moet kiezen..

Waar ik heel principieel in ben is dat Ajax echt het beste voetbal van Nederland moet spelen. Dat doet het nu en dat moet worden beloond. Dat Ajax in 16/17 geen kampioen werd vond ik vooral daarom frustrerend. Ajax was toen echt ver uit het sterkst. Maar de EL campagne en het voetbal van Ajax zelf maakte wel veel goed.
Ik geloof echter dat ik nu wel meer snak naar het kampioenschap dan toen. Ik ben PSV ook echt spuugzat.

Maargoed een de keuze; kampioen en nooit die pot tegen Madrid te hebben mee gemaakt of geen kampioen maar wel die pot.. dan kies ik zonder twijfel voor dat laatste.
1 0
MrPink
Als je met dit team geen prijs pakt is het gewoon een schande.
1 0
Vince355
Geen prijs = seizoen niet geslaagd
1 0
JanTa
Daar denken ze in Eindhoven heel anders over, liever de schaal dan iet kunnen betekenen in Europa.
1 -1
Hagmag
Bull shit.
De schaal moet terug naar Amsterdam en dat is prio 1.
De KNVB beker komt terug naar Amsterdam, dat is een bijvangst van dit seizoen met een heerlijke nasmaak van het "kakkerlak menu" in de kuip.
Ajax had en heeft niks te verliezen in de CL.
Nu al 2 kersen op de taart: Bereiken knock out fase en bereiken 1/4 finale.
Een 3e kers op de taart zou zeker beter smaken.
2 0
Middenweg401
Natuurlijk niet. Het was mooi. Erg mooi zelfs. Maar voor 1x in de internationale spotlight staan en complimenten krijgen doe je het niet. Nu weggespeeld worden in de kwartfinale doet alles teniet. En laatste 8 CL is mooi en bijzonder, maar zeker nog niet legendarisch. Laatste 4 daarentegen zou wel ongekend zijn in het huidige voetbal.

Ajax heeft bovendien veel te lang geen prijs en is met deze groep verplicht kampioen te worden. Zeker omdat het grootste deel van deze zeldzaam sterke groep zal vertrekken.
1 0
Nijmegenaar
Hoewel de winst op Real historisch was, klinkt dit een beetje als jezelf indekken mocht PSV er met de titel vandoor gaan. Onzin, natuurlijk. Gezien de kwaliteit van dit team (en zelfs met een trainer als Ten Hag, die inmiddels zich Europees wel heeft bewezen) dient Ajax gewoon kampioen te worden. Basta. Een kwartfinale, een (eventuele) KNVB Beker maar géén kampioenschap is nog steeds een 6/10 seizoen.
1 -2
Willem410
Als je de laatste 4 jaar 2 keer de titel had gepakt dan had nu niemand dat kampioenschap meer geïnteresseerd, zelfs spelers sparen in de competitie om ze zo fit mogelijk in de kwartfinale te hebben had ik prima gevonden, deze kans om zo ver in de CL te komen had nooit niemand meer verwacht en gaat waarschijnlijk weer vele jaren duren voor je weer zo`n kans krijgt.
Probleem is nu dat je bij geen kampioenschap straks al 5 jaar droog staat, dat schaad de club ook enorm, volgend jaar een leegloop en niemand weet hoe goed dit op te vangen is.
Nu moet je toch ook ondanks dat de verleiding van de CL enorm is ook volle bak voor de titel gaan.
Mochten we straks in april met opgeheven hoofd de CL moeten verlaten, laat dan niet uit alle hoeken en gaten weer de calimero`s te voorschijn komen met maar wij worden kampioen, nee laat dan het kampioenschap (of dubbel) de kroon zijn op een fantastisch seizoen op alle vlakken wat we met zen alle kunnen vieren op het museumplein.
3 0
BokkieBokstra
Dat klinkt leuk maar als je aan het eind van het jaar met lege handen staat heb je een kater. De titel mag wel weer eens gehaald worden.
1 0
Kuningast
Waarom niet beide? Met dit elftal moet je kampioen worden, zo simpel is het!
1 0
ajax4lifebaby
Ook liever ver in CL dan kampioen. Kijk hoeveel plezier wij ajacieden wij hebben gehad aan deze europese cammpagne, grass, luik, kiev, aek, benfica, bayern, real en nu weer door.
3 -1
Tinus
De CL is dit seizoen een aaneenschakeling van hoogtepunten. Het kampioenschap is aan het einde van het seizoen 1 hoogtepunt. Maw, ver komen in Europa, mn de CL, geeft het meeste plezier en aanzien.
1 0
Caparzo
Zonder kampioenschap moet je eerst maar zien in het CL hoofdtoernooi te geraken.

Met dank aan het donkerste Europese rampseizoen ooit, moeten we als kampioen dit jaar 2 voorrondes spelen. Zou moeten lukken want championsroute en we moeten simpelweg van een landskampioen zonder geplaatste status winnen. Maar toch, er staat een half nieuw team dus je begint van voren af aan. Je weet het niet.

De "plek 2-3 route" is daarom al een heel ander verhaal, die teams komen uit de landen 5-10. En daarvan dienen 3 rondes te worden overleefd, als je dan pech hebt met de loting, kan het zo maar zijn dat je geen CL speelt.

Ik snap dus de redenering van sommigen hier dat de schaal maar "een prijsje" is, en ze liever de halve CL finale zouden behalen, echt niet . Altijd moet de titel prioriteit nummer 1 zijn, altijd. Die moeten we binnenhalen en de beker ook, de rest aan moois maar zonder zilverwerk zijn grote kersen op de taart.
2 -1
JariJari
Lol de beker. Who gives a fuck?
0 0
MK77
Klopt maar dit jaar moesten we ook met veel nieuwe spelers en onder sub optimale omstandigheden (net na het wk) starten met de Europese campagne. In Erik and Marc we trust!
0 0
AlexIbarra
Totaal oneens. Met deze groep moeten we kampioen worden, eigenlijk de dubbel pakken.
CL is bonus, goed voor de moraal en de portemonnee vd spelers.
Wat heb je aan winst op Real als psv ons straks voor de 2e x een dreun geeft? (Of Pec...)

Als je eind vh seizoen met lege handen staat heeft deze overwinning dezelfde waarde als de 6-2 van Feyenoord. Leuk voor de fans en de geschiedenisboeken, de historische grote rivaal met ruime cijfers verslaan, maar een eenmalige prestatie. 5 jaar geen prijs.
Een topploeg moet constant een hoog niveau halen en winnen. Na een finale pas juichen.

De Duitsers weten hoe het moet: Na een 1-7 overwinning op het thuisspelende Brazilie niet feestvieren maar eerst nog even een moeizame finale winnen met 1-0 in de verlenging.
2 -1
Ajaxbrl
Allemaal prachtig maar waar ik me aan blijf storen is dat we al 4 jaar niks winnen , Je moet het kunnen combineren..
5 -3
Babangida83
Gedeeltelijk eens en ik wil zeker niks afdingen op de huidige prestaties. Maar ik stoor me aan het feit dat de kwartfinale al historisch wordt genoemd. Natuurlijk is dat redelijk waar. En zeker de manier waarop. Gruwelijk. Daar is Ajax ook Ajax voor. Maar ik hoop niet dat de club leeft voor kwartfinales. Ik hoop dat de club leeft voor (winnende) finales. Zo niet, dan hebben we onze mooiste wedstrijden gehad dit jaar. Ajax dient altijd alleen te gaan voor het allerhoogste. Met die mentaliteit zijn we nog steeds de nummer 6, historisch gezien, van Europa qua prijzen. Dat is pas historie. Dat is het verschil met b.v. een PSV, Feyenoord of zelfs teams als Porto. En het is mogelijk. De wedstrijd tegen Madrid heeft dat laten zien. Pakken wat je pakken kan.
4 0
Schip
AD-er.

No freaking way. Die titel is een must.

Het is EN en niet OF. Geen gecalimero, geen verlaging van je standaard. Ajax speelt voor de titel en moet die pakken. Je kan thuis over PSV heen. Het wordt niet makkelijk tegen zo'n ploeg, maar het zou me niet verbazen als ze daarna compleet instorten. Al hun hoop zit op standhouden in de JC Arena.

Blaas er doorheen. En kappen met die schijnkeuze. Een titel pakken geeft een enorme boost aan je Europese avontuur. Als je er dan nog inzet. Het maakt dat avontuur nog veel en veel mooier.
4 -4
AlexIbarra
Snap niet hoe je hier nou 4 duimpjes omlaag voor kan krijgen..
2 -1
Ajaxadept
En zou mooi zijn, maar realistisch gezien wat is mooier om te kijken en meegemaakt te hebben, een saaie wedstrijd op kunstgras tegen een tegenstander met 2 containers voor het goal of een uitzonderlijke wedstrijd, waar de hele voetbalwereld naar kijkt en over spreekt, tegen een tegenstander van formaat. Ik hoor Mourinho of Guardiola niet over een wedstijd van Ajax tegen VVV, maar wel over die wedstrijd tegen Real. Dat is waar Dwarswaard op doelt en daar geef ik hem gelijk in! Daarnaast, wat heeft de CL inmiddels aan geld binnengebracht...!
0 0
Rinus M.
Uiteraard is de landstitel meer dan wenselijk maar feit is dat deze prestatie veel meer mensen zal bijblijven.
4 -1
NUL20
En landstitel is ook noodzakelijk voor plaatsing CL van volgend jaar (voorronde minder en zwakkere tegenstander).
Van wezenlijk belang voor aantrekken/behouden van topspelers...

(we kunnen natuurlijk ook gewoon even die CL titel dit jaar pakken, zijn we ook klaar...)
1 -1
noppenkoning
Liever dit inderdaad dan een saaie landstitel zoals met F. de Boer
10 -2
Bjorn
Eens hoor, maar voor ons supporters is die landstitel dit seizoen denk ik ook heilig. Een geweldige selectie als deze moet zichzelf belonen met zilverwerk. Beker en landstitel.
7 0
insectenverdelg
exact. t brgint richting een 15 mei te gaan en die pot trgen Twente was voor mij gelijk aan een europese wedstrijd. Dat is eigrnlijk de pot waarin we namelijk hebben laten zie dat de ArenA wel sfeervol kan zijn. Daar hebben we ons stadion omarmd.Verschil is dat we de afgelopen 3 jaar, wel 2 keer echt sterk europees hebben gespeeld. Wn dit kaar kan nog steeds alles mbt de titel. beker is een leuk extraatje, maar zal het seizoen niet maken. Wel was t fijn dat we zo snel revanche op feyenoord in de kuip konden nemen. :)
1 0