Van Gaal vindt euforie in media 'overdreven'

JesseTH, 08-03-2019 om 20:45, 7668 views, Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Louis van Gaal vindt alle positiviteit rondom Ajax na het verslaan van Real Madrid overdreven. De oefenmeester was zeker te spreken over de prestatie van de Amsterdammers, maar raakte ook niet onder de indruk van de Madrilenen.

'Het resultaat was fantastisch. Ajax was zeer effectief', begint Van Gaal, geciteerd door het Algemeen Dagblad, te vertellen bij de boekpresentatie van de biografie van Gerard van der Lem. Maar de euforie die nu in de media is losgebarsten, vind ik zeer overdreven.' De voormalig succestrainer merkt verder op dat de ploeg in de kwartfinales van de Champions League mogelijk veel sterkere tegenstanders te wachten staan.

Ook ging Van Gaal nog in op zijn vroegere samenwerking met assistent-trainer Van der Lem, wiens boek vrijdag dus verscheen. 'Gerard heeft de macht van de warmte en de toonhoogte. Hij was de man die de scherpe randjes bij mij kon afvlakken. In de samenwerking waren we complementair.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Raydo
De opmerkingen van Van Gaal daargelaten: wie zit er in godsnaam op een biografie van Gerard van der Lem te wachten?
0 0
T.reckveugel
Alle euforie over vGaal is welbeschouwd overdreven. Hij noemt zichzelf eerlijk maar laat zich achter de rug van Cruijff aanstellen als technisch directeur en komt niet opdagen, maar stuurt Sturkenboom. Haalt een geflatteerde 3e plaats met Oranje net het afbraakvoetbal van Koeman. Heeft met door Cruijff opgeleide jeugd bij Ajax en Barça prijzen gepakt, hieronder wordt het voetbal saai genoemd. Er zijn er ook die beweren dat hij ten Hag nu helpt. Vergeet het, het is een arrogante narcist die zijn eigen wedstrijd tegen Madrid overvleugeld ziet worden en gaat huilen
3 -1
PetrusKeizer
nou ja, hij heeft wel gelijk. Kan toch ook? Ajax was echt goed, en Real zat weinig teamverband in, dan redt dat Real het ook niet meer tegen een Ajax met individuele klasse dat, en dat gaf de doorslag, fantastisch als team speelde.
0 -1
Ajaxadept
Terugkijkend naar van Gaal's periode was opvallend dat Louis prima kon presteren met een team jonkies, maar (later) met gearriveerde spelers ging het (bij bijv. het Nederlands elftal) mis. Van Gaal dwong zijn spelers altijd in een bepaald stramien te spelen, wat ten koste ging van de creativiteit van spelers. Cruijff was meer een voorstander van spelers die op intuitie speelden en daardoor vaak onberekenbaar waren. Het voetbal is de laatste jaren sterk veranderd. Kijk naar Red Bull Salzburg die suc6 oogste met reactievoetbal, maar het mooiste blijft toch Barcelona (Cruijffs filosofie) met zijn tikkie takkie spel. Snel rondspelen en de tegenstander laten lopen en bij balverlies snel de bal weer veroveren. Ajax probeert dit spel ook weer te vervolmaken, daarbij is het wel noodzakelijk dat de bal snel rondgaat, en dat je daar de juiste, technische, spelers voor hebt. Ajax zit daar momenteel héél dicht tegen aan..! Wellicht zou het leuk zijn als Ajax Man United loot voor de volgende ronde. Denk dat Ajax daar op dit moment een betere kans tegen maakt dan de Spurs of City, maar je weet maar nooit!
0 0
Babangida83
Van Gaal helpt hier Ten Hag om de koppies scherp en fris te houden en met name om de honger te houden. Pas genoegen nemen met een cup. En als je die hebt met twee van die cups!
1 0
Mario65
Eerst zeer complimenteus om daarna zuur te worden door Madrid als zwak neer te zetten...
Louis kun je niet gewoon blij zijn voor Ajax en het Nederlandse voetbal?
Of is het omdat dit Ajax tegen Madrid meer scoorde dan zijn ploeg ?
Dat zal hem dwars zitten....
0 -3
MankeNelis
Het gaat om ambitie. Louis legt de lat een beetje hoger meer niet.
1 0
Ajax4xbestevaneuropa
In 2009 een dikke schuld en nu meer geld dan ooit. Ene van gaal gooide een bom de arena in door aangesteld te willen worden achter Johan's rug om, louis wist dat dit hetzelfde was als een handgranaat de arena ingooien en zelf lekker wegrennen. Johan won de rechtszaak.
Louis zei bij college tour nooit meer bij ajax te willen werken, maar als hij cruijff een mes in zijn rug kon steken wel natuurlijk.
En nu ziet Louis dat Johan gelijk had, Johan wilde ajax weer groot maken in europa en na een EL finale en de 1-4 zijn we hard op de weg terug. Dat kleine louis hier 0,0 aandeel in heeft gehad steekt hem natuurlijk. Heel europa spreekt over ons. Voor bayern zei van gaal dat AJax wellicht net zo goed was als zijn team in 95. Nu hij ziet dat dit Ajax madrid nog meer wegspeelde dan in 95 is louis natuurlijk jaloers.
Van gaal zei zelf dat ajax de CL ooit nog kan winnen. Nu wordt hij een beetje bang dat 1995 vergeten zal worden en ajax weer onmogelijke dingen gaat doen dit seizoen.
Louis je was een held, maar je zat in het verkeerde team! Je stond zij aan zij met ten have &co. Je weet wel, dat zooitje dat Johan op nationale tv weg wilde zetten als racist, samen met ene edgar d.
Daar hoorde jij bij Louis.Een opmerking die johan 6 maanden eerder maakte tijdens een vergadering, opslaan en tegen hem gebruiken als ze het nodig hadden.
Zonder johan was ajax nu al jaren van ten have en zijn vriendjes.
Cruijffie bedankt dat je nog 1 keer vocht voor je jeugdliefde, tot je dood aan toe.
4 -1
Liam
Van gaal heeft prijzen gewonnen met Ajax maar ik nooit zo’n fan van de manier van spelen. Het was namelijk in feite doodsaai. Ruimte creëren door wat in te zakken en dan met de snelheid van Overmars er overheen. Toen overmars geblesseerd raakte ontstond er niet voor niets een megaprobleem. Natuurlijk stond het team bol van mooie spelers als kanu, r de boer....etc maar overmars en Rijkaard maakten het echte verschil.
V Gaal kon als geen ander een solide geraamte bouwen, na verloop van tijd kon je de materiaalman opstellen en donderde t nog niet in elkaar. Zie finale 1996 tegen Juventus toen dave vd Bergh, de afgeschreven silooy, scholten, musampa en half geblesseerden als Kluivert en de boertjes gewoon meededen.
Zonder overmars was de brille er echter niet, de verrassing weg. Kijk de beelden maar na.
In feite was t Ajax van toen de voorloper van t zaaddodende voetbal waar Nederland om bekend werd later.
Gelukkig is daar sinds een paar jaar weer een kentering ingekomen. V gaal verkwanselde het gedachtegoed van Johan en deed net alsof hij hetzelfde deed . Frankie hetzelfde.

Nee dan vind ik Ajax nu veel leuker om naar te kijken. Louis is misschien jaloers.

Wat had hij verwacht? Dat Ajax met dominant spel met 1-4 zou winnen bij een real dat op de toppen van de kunnen zou zijn...en dat tegelijk bij real alles meezat en bij Ajax alles tegen? Dat Ajax zeven keer de paal raakte en toch met 1-4 won van een ontketend real ?? Haha wat een malloot
Deze reactie van hem zegt genoeg
3 -5
Babangida83
Scherp. Had laatst één van die wedstrijden tegen Milan weer teruggezien en vond t zelfde. In mijn geheugen was t veel mooier dan in de werkelijkheid. Maar goed, dat was natuurlijk maar één wedstrijd. Maar je herkende er best veel van het voetbal van FdB in, inderdaad. Dit zei Cruijff destijds ook al. Iets wat Van Gaal natuurlijk niet kon waarderen en ik ook nog niet begreep. Maar achteraf gezien kan hij nog wel eens gelijk gehad hebben. Misschien waren het de spelers die voor het mooie voetbal zorgden af en toe. Wat een kwaliteit had bijvoorbeeld die Litmanen...
2 0
T.reckveugel
Zijn Ajax heeft in ieder geval het voetbal niet blijvend veranderd zoals het Ajax van Michels en Cruijff dat met het totaalvoetbal wel deed.
Het blijft een prestatie van formaat, maar het heeft vGaal vreselijk irritant gemaakt, met het mes in de rug van Cruijff als tragisch dieptepunt. Zowel bij Ajax als Barcelona waar hij na Cruijff instapte had hij goud in handen. I.p.v. het minimaal memoreren klopt hij zich nu liever bijvoorbeeld op de borst voor het brengen van Iniesta. Let op Guardiola, die heeft het alleen maar over Cruijff, hoe die zijn manier van spelen en het gehele voetbal beïnvloed heeft. Dat hij qua spel ongeveer hetzelfde deed als Cruijff is een gotspe, dat zijn de goedpraters die een zogenaamd icoon willen blijven eren. Als jij echter Sturkenboom bij Ajax neerzet, dan deug je niet
2 0
Babangida83
Xavi heeft het ook alleen maar over Cruijff. Guardiola en hij zijn zo gefascineerd door Cruijff. Dat kennen wij bijna niet in Nederland. Hoop dat die Xavi ook ooit nog trainer wordt. Dat wordt smullen. Is niet voor niets dat Barça na zijn 'pensioen' geen CL meer heeft gewonnen. Vermoed dat De Jong en De Ligt daar weer verandering in gaan brengen.
1 0
Beachboy
Hij heeft natuurlijk gewoon gelijk. Maar ik geniet er wel van. Per definitie is de pers te somber als het minder gaat en te euforisch als het goed gaat. Daar zit een duidelijke prikkel achter; extreem nieuws doet het nu eenmaal beter dan genuanceerde verslaggeving. Voor nu niet over zeuren en lekker genieten. Zoals van de sfeer samenvatting die op Ajax.nl is gezet. Heerlijk!
1 0
Juichtoon
Het AD verzamelt weer meningen dat Ajax helemaal niet zo goed is. Gewoon doorheen prikken.
1 0
Beer
Ik, ik, ik, ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik enz.
1 -1
ETM
Beetje offtopic, maar ik vind dat Madrid te veel wordt afgemaakt in media. Ik vond Madrid vs Ajax een waanzinnig mooie pot en dat kwam ook door Madrid. In Amsterdam speelde Madrid heel berekenend, precies zoals je zou verwachten van zo'n ervaren ploeg. Maar in Madrid wilde Madrid duidelijk nog 1 keer opstaan met deze half afgeschreven generatie die zoveel won. Alleen die domme Ramos had niet meegewerkt.

Madrid vs Ajax zat bordevol mooi voetbal, ook van Madrid. En het was een emotionele rollercoaster. Ook was het tactisch een fascinerende pot.
In verschillende fases zag je real Madrid stormen. Als in een traditionele cartoon stond 'de slechterik' nog een paar keer op, alvorens Schone de slechterik definitief de afgrond in smeet..

Madrid kreeg ook kansen, maar geheel tegen de wetten van Madrid vs Ajax in was het juist Madrid dat teveel kansen nodig had. Madrid werd genekt door stuk voor stuk wereldgoals terwijl het strijdend en met vaak prachtig voetbal ten onder ging.

Ook mist men in de media veel al waarom Ajax Madrid tactisch aftroefde. Ajax slaagde er zowel in hoog druk te zetten als compact in te zakken. Iets wat ik Ajax zelden zo goed heb zien combineren. Madrid mocht van Ajax absoluut niet van achteruit opbouwen. En dit met succes. Courtois gaf de korte bal gewoon op. Maar Ajax had twee pressende linies. De voorste en de achterste. Het Madrid-middenveld moest telkens de 2de bal najagen. Ajax dwong Madrid ook bij het omschakelen naar de zijkanten. Na de pauze schakelde Madrid een tandje bij, maar ook ging het anders spelen door een overtal aan die zijkanten te creeeren. Ik begreep niks van het uitblijven van Marcelo.

Begin 2de helft was ontzettend spannend. Madrid probeerde uit alle macht druk op Ajax te krijgen, maar Ajax bleef er onderuit voetballen. Beiden ploegen waren gevaarlijk. De 1-2 hing evenzeer in de lucht als de 0-3. Dat was zoooo spannend, want zoveel bepalend. De VAR situatie bij de 0-3 was eigenlijk prachtig. Beiden ploegen wachtten eigenlijk op hun vonnis. En het was symbolisch. Kon zelfs VAR Madrid niet meer redden? Nee.

Maar zelfs na de 0-3 was Madrid nog niet klaar. Het was een spartelend machtig monster. De 1-3 kwam, een prachtige goal, en het was absoluut nog niet gedaan. Niet tegen dit Madrid in hun eigen stadion, omsingelt door valse media en boze ogen. Madrid ging alles of niets spelen, en dat vond ik dood eng, je wist ook dat Ajax onmogelijk nog fris kon zijn. Al dat drukzetten, spelend 3 versnellingen hoger dan in de eredivisie.

Er volgde een ontknoping met humor. De slechterik kwam nog een keer terug met nieuwe wapens, maar de filmmaker had een geintje in petto. De slechterik zou helemaal niet aan zn slotgevecht toekomen. Tadic hield meesterlijk 3 Madrilenen bezig en werd neergehaald. Vrijetrap. Kostbare minuten dacht Courtois. Goal wist Schone. En wij die al jaren de Deen zonder enige naam in Europa volgden, wij wisten het stiekem ook.
9 0
PetrusKeizer
kan wel genieten van je stuk. ik vond Madrid zelf niet zo goed, maar maakt verder niet uit.
0 0
AlexIbarra
Mooi beschreven!

Vooral het VAR moment maakt die 5 onterecht afgekeurde goals van '95 tot 2018 weer een beetje goed.
0 0
NaarCLbeker5
Inderdaad: 3 versnellingen hoger dan in de eredivisie. Zo knap dat ze dat kunnen. Blijkbaar geleerd in de weinige europese wedstrijden, en op de training.
1 0
Ajax27
Hahaha... 'zijn' Ajax wordt overtroffen dat met 2-0 van Real won en ineens is de reactie overtrokken. Oehhh begint van Gaal te bibberen dat zn prestaties van 95 straks niet meer de grootste zijn. Haha kom op Louis, het moet wel heel gek lopen... geniet gewoon van dit Ajax en alles wat er nog komen gaat. Voor je het weet is het weer voorbij.
3 -1
Schip
95 is onovertroffen.

Prima doel om na te streven, al kan dat alleen met een ploeg waar je mee kunt bouwen. Verder snap ik dat afzetten van Ajax ploegen tegen elkaar niet. Ik denk dat je dit gewoon bewust of onbewust in de verkeerde context plaatst. Alsof Van gaal dit uit jaloezie zegt. Je zag aan alles dat hij hoopte dat Ajax Real zou pakken.
2 0
Ajaxxxisdebeste
Heb je die wedstrijd gezien, 2 goals onterecht afgekeurd en 2 gemaakt. Een generatie die alles heeft gewonnen, de vergelijking is daarom nog niet te maken.
3 0
Pierre Heno
quote : "Ben ik nou zo slim of ben jij zo dom?!"
2 0
goajaxgo
Ben het wel met hem eens. Neemt natuurlijk niet weg dat ik nog altijd superblij ben :)
4 -3
Schip
Wat een zure reacties zeg. Van Gaal heeft vooraf, toen mensen als Koeman het niet zagen zitten, aangegeven dat hij het wel mogelijk achtte. Hij schatte het op 35%, in een volkomen logisch verhaal.

Hij is ook duidelijk fan van deze groep. Hoe je het verzint in te suggereren dat Louis jaloers zou zijn of i.d. kan ik niet bij. Van Gaal was de eerste - en enige - die aangaf dat deze groep misschien net zo goed was.

Als Van Gaal het zegt, is er alle reden dat wat serieuzer te nemen. Hij vind gewoon dat Real teleurstelde. Ik niet, maar je ZOU maar eens een geconfronteerd worden met een andere mening in het leven. Dan heb je het niet getroffen hoor.
6 -3
geDaante
Vond jij mij niet een zeikerd toen ik precies hetzelfde als Van Gaal schreef?
2 0
Schip
Herinner me even zeikerd, wat zei je ook alweer?
0 0
geDaante
Precies hetzelfde als Van Gaal, en Van Gaal mag het blijkbaar wel zeggen. Maar sowieso een andere, onderbouwde mening gezeik noemen is een zwaktebod.
0 0
PaulC
Ja Louis, stel je eens voor dat dit Ajax jouw Ajax uit '95 overtreft, dat kan natuurlijk niet....
4 -4
ARUCAMBA
zou louis onder een steen hebben geleefd de laatste 20 jaar, iederen is natuurlijk ontzettend blij omdat, op zijn zachst gezegd, we niet al te verwend zijn geweest de laatste jaren
2 -2
AlexIbarra
Dit kán een overwinning worden a la de 6-2 vd kakkies. (week erna 2-1 verlies vExcelsior)
Mentaal en historisch gezien geweldig tegen een ploeg met wie je nog een appeltje te schillen hebt, ook verrassend omdat zij op papier veel sterker zijn. Maar op zich heb je er niet heel veel aan. In onze strijd om 3 prijzen zijn we nu 1 ronde dichter bij de prijs waarop we de kleinste kans hebben.

Voorlopig hebben we nog steeds 2 verliespunten meer dan psv, dat mogen er absoluut niet nog meer worden komende week. Iets te lang op de roze wolk en je speelt (realistisch gezien) alleen nog om winst in de beker. Aan Ten Hag en alle anderen de taak om te zorgen dat we van deze historische overwinning beter en niet slechter worden.
2 0
Schwalbino
De reactie van een Van Basten vind ik dan mooier. DIe heeft meer gewonnen dan Louis maar komt gewoon blijer over.
6 -3
arigold
Tom Egberts zei het goed bij DWDD, meestal komt er niets zinnigs uit bij hem.

Het Ajax van Van Gaal was een reus in de voetbalwereld (vooral ná '95), het Ajax van nu is een dwerg. Uiteraard vanwege het geld. Het is toch niet zo gek dat we dan euforisch zijn, het is zeldzaam dit succes.
5 -1
Pierre Heno
Bij Tom Egberts komt er inderdaad bijna nooit iets zinnigs uit, zeker niet tijdens Studio Voetbal.
2 0
arigold
Dat bedoel ik...
0 0
Pierre Heno
Tja...'zijn' 0-2 uit 1995 is door dit resultaat wel iets meer op de achtergrond geraakt. Voor het ego van Van Gaal is dat natuurlijk minder leuk. That's life Louis.
6 -6
JariJari
Zag je hem blij zijn uit bij Bayern? Echte authentieke man. Ajax held!

Hij zegt alleen dat we niet als Feyenoord een rondvaart voor de tweede plek moeten gaan houden.
5 -1
BokkieBokstra
Een relativerende noot kan geen kwaad en als eentje die mag maken is het van gaal. Die is al vaak genoeg positief geweest over Ajax dit jaar. Uiteindelijk gaat het om de prijzen winnen. Ik dacht zelfs een paar keer deze week het wordt wat veel. Dat gedweep bij de wereld draait door was mij zelfs teveel.
6 -1
insectenverdelg
Daarnaast was hij zo ongeveer de 1e na bayern uit die zei dat dit Ajax hrt heel ver kan schoppen.
3 0
insectenverdelg
voor even. Maar de mensen die beide potten goed hdbben gezien weten dat Ajax toen echt kwalitiatief een betere pot speelde. Hier zat naast goed voetbal, ook heel veel mee. Die pot zat eigenlijk niets mee. Je gaat thee drinken met 0-0 terwijk je er 2 gemaakt had. in 90 minuten had Real wel geteld 1 kans. Qua voetasl was dat echt beter. Qua speciaalheid is dit denk ik specialer. dit was knock out en we zijn dlniet de huidige houder van de CL.
4 -1
Pierre Heno
Dit zal niet meer zo vaak gaan gebeuren dus gun ik iedereen deze euforie van harte, al dan niet 'over the top'. Het blijft goed voelen. Zijn we ook weer even af van hoe 'geweldig' PSV het heeft gedaan in hun CL poule wanneer ze tegelijkertijd over de 'makkelijke' CL poule van Ajax praten. En nu was Real Madrid weer heel slecht want die verloren 2x kort achter elkaar van Barcelona....waar PSV zo 'fantastisch' tegen had gespeeld.
0 0
amthree
Van gaal heeft gewoon gelijk, het lijkt wel alsof we de CL al hebben gewonnen. Natuurlijk winnen met 1-4 bij real is fantastisch, maar we hebben nog 5 te gaan als we die cup willen pakken.
14 -3
PetrusKeizer
als we in de 1/4 finale Bayern M loten (ff aannemend dat die t redden) en die dan pakken dan kan t voor mij al niet meer stuk. Natuurlijk wil je meer, ik ga niet zeggen dat dat niet kan, maar zolang Ajax goed blijft voetballen hoef je je nergens voor te schamen. Ook niet als je t in zeg de halve finale niet zou redden tegen pak-m-beet n Barcelona.
0 0
Pierre Heno
En denk je echt dat we die CL gaan winnen dan? Deze overwinning was er echt een om volledig bij uit je dak te gaan: meer dan 100 miljoen mensen die er naar hebben gekeken, 80.000 mensen in het stadion, een Ajax dat des Ajax speelt met lef, bravour en techniek en dan ook nog de allergrootste voetbalclub op eigen veld vernederen!! Dan mag je toch zeker wel uit je dak gaan een paar dagen? Was het bij Schalke 04 gweest dan had het niet eens de voorpagina's gehaald in het buitenland. Nu heeft de hele voetbalwereld het er over...zo groot is Real Madrid!! De naam van Ajax staat weer als een huis....door deze twee fantastische voetbalwedstrijden in de CL tegen Real Madrid.
Maken we voorlopig niet meer mee zoiets.
2 -1
insectenverdelg
Maar dat is de media. in Rotterdam is t ook een week zo gegaan na de 6-2. Als dat omgekeerd was, was daar minder aandacht voor geweest, maar d8e pot is voor Feyenoord, wat Real voor Ajax is.

Belangrijkste is dat de spelersgroep en de staf eenmanier vinden om zoch daar voor af te sluiten. Het is niet zo erg dat we 2 relatief niet al te lastige thuispotjes hebben om de focus terug te krijgen. Want als je voor de kwarfinales nog van AZ en PSV wint, kan t echt een superseizoen worden. Misschien is een 3-1 oveewinning op Fortuna, zonder gied spel niet zo slecht m ff de pootjes terug op de grond te krijgen.
1 0
ajaxinho
Ik ga er ook niet zo in mee.

Madrid was in hele slechte doen/vorm.
Dan moet je elke kans benutten.
Gelukkig deden we dat.

Het had zeker wel iets magisch.
Waarin het geluk aan onze zijde was.
4 -6
Labrador
Het was fantastisch , absoluut maar nu weten we het wel. Zondag wacht Fortuna, Woensdag Pec en 4 dagen later staat er nog een mooie pot op den agenda en alle 3 zijn ze zeer belangrijk
5 0
bossalinie
Zuurpruim
5 -2