Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Van Basten werd 'heel enthousiast' van Ajax

BartVeenstra, 08-03-2019 om 12:25, 12220 views, Exprofs |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Voormalig Ajacied Marco van Basten is naar eigen zeggen 'heel erg fanatiek en enthousiast' geworden van de historische zege van Ajax bij Real Madrid (1-4). De oud-spits keek de wedstrijd thuis met een vriend en had er van tevoren eigenlijk niet heel veel verwachtingen van. 'Maar het ging vanaf het begin goed', zegt hij in gesprek met Exprofs.

Van Basten legt uit dat hij na de tweede goal van Ajax heel nerveus werd. 'Dan probeer je het objectief te bekijken, maar je wordt toch weer gelijk fan', zegt Van Basten. 'Het was een geweldige wedstrijd waar alles inzat van drama en verdriet tot enthousiasme en vreugde. Het leuke was; je speelt tegen het grote Real Madrid, maar als je het over twee wedstrijden bekijkt, heeft Ajax gewoon verdiend gewonnen. Ze hadden het beste van het spel, ondanks dat je een "mindere portemonnee" hebt.'

De oud-trainer van Ajax noemt Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt twee bijzonder goede spelers. 'Die echt wereldtop kunnen worden', is Van Basten lovend. 'Als je De Ligt na de wedstrijd hoort praten...Die jongen is pas negentien, maar toch al heel evenwichtig. Als hij niet geblesseerd raakt, wordt hij de komende vijftien jaar smullen. Hij organiseert, regelt… Hij geeft gewoon de leiding, is echt de baas. Mooi om te zien.'

Van Basten vindt dat De Jong niet met Cruijff te vergelijken valt. 'Johan was zo snel als water, was een aanvaller. De Jong is een middenvelder, die het spel van achteren naar voren brengt. Hij lijkt meer op Pirlo, die ook voor de verdediging speelde. De Jong overdreef tegen Real een keer. Niet slim, moet hij niet doen. Maar voor de rest… Alles was goed, zag er makkelijk uit.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
arigold
Ik hoop dat ze Marco de volgende wedstrijd uitnodigen in de studio bij Veronica, zonder de snor.

Hij is eigenwijs, scherp, slim en lijkt zo ontzettend op Cruijff in zijn analyses. Vroeger bij de NOS zat Johan ook vaak bij de CL wedstrijden, legendarisch was dat.
5 0
JohnnyD
Ik herinner mij ook een analyse van hem over de jeugdopleiding van Ajax en die bestond voornamelijk uit het afkraken wat Cruijff juist aan opbouwen was. Het was allemaal 1 wassen neus en de fabeltjeskrant. Hij kwam toen overigens niet zelf met ideeen hoe het dan wel moest dan wel beter. Nou ja.....opleiding stelt niet zoveel voor, talenten dienen zich in golfbewegingen aan. Dat was het ongeveer. En toen was hij ook nog eens in dienst van de KNVB. Ook niet echt gepast om vanuit die hoedanigheid dit soort (holle) kritiek te leveren op een club uit de competitie.
0 -1
Nijmegenaar
Onrealistisch ben ik bang, maar ik zou ook liever een Van Basten zien. Man, wat was dat een gênante uitzending toen bij Voetbal International tussen die twee.
0 0
Tufono
Marco is voor mij de beste spits van Nederland tot nu toe! Geweldige speler en mens!
8 0
AFCAMM
Absoluut. In Italië lopen mensen rond die je zullen zweren dat het de beste spits ooit is. Ik denk dat het niet uit te sluiten is. Absolute geweldenaar.
3 0
BokkieBokstra
Er was een interview met Frenkie de Jong op de NOS na afloop van Real-Ajax en daar zei Frenkie de Jong: 'Maar dat is logisch'. He, dacht ik dat heb ik vaker gehoord. Het is een teken. Voetballer svergelijken is lastig en zeker met de best NL voetballer Cruijff maar de Jong heeft alles in zich. Het is een hele bijzondere voetballer en een leuke prater. De toekomst lastig te voorspellen maar dit wordt er vast een voor de top 10 beste NL voetballers. Nog maar even van genieten bij Ajax.
1 0
Mario65
Dat hij als speler een echte geweldenaar was is een feit.
Als trainer .... tja niet elke topvoetballer kan een goede trainer zijn.
Maar zijn compliment is mooi en van dit icoon mag het gekoesterd worden.
2 -4
Babayaka
hij liet nederland anders prima spelen als trainer coach.
7 -1
Mario65
Ja Oranje.....
Maar wat deed hij met Ajax?
Het was voor hem één groot experiment ten koste van de club en wist hij niet goed met de jongens om te gaan.
Wat kan mij Oranje schelen... het gaat hier om Ajax
0 0
Web
Bizar goed voetbal
Tegen Italië 3-0 en tegen Frankrijk 4-1
2 0
Ajax114
Beste voetbal van de laatste 30 jaar toen op het EK totdat de vrouw van Boulahrouz een miskraam kreeg en de focus van het team weg was.
4 0
Redrum
Mooi woorden van Marco, die natuurlijk ook gewoon nog Ajacied is. Jammer dat zijn imago als legendarische Ajacied flink beschadigd is in zijn periode als trainer. Blijft een briljante voetballer waar we als Ajacieden zeer trots op mogen zijn. Zijn vergelijking van Frenkie met Pirlo snap ik alleen niet helemaal. Pirlo was een briljante spelverdeler, maar hij mocht willen dat hij de beweeglijkheid, sierijkheid en snelheid van Frenkie had gehad.
2 0
DrD3k
Hij bedoelt denk ik zijn overzicht, uitstellen van passes en spelverdeling. Ik heb de vergelijking hier ook wel eens gemaakt, toen werd ik erop gewezen dat Frenkie zijn trap niet kan tippen aan die van Pirlo. En dat is ook zo. Maar als ik een grootheid moest kiezen, om het uit te leggen aan iemand die er niet veel van snapt, en bijv. zegt Frenkie scoort nooit.... Dan snap ik hem heel goed. Kan niemand anders bedenken. Frenkie is nog niet zo groot als Pirlo maar Frenkie gaat veel groter worden.
0 0
BokkieBokstra
En toch, onder van Basten heeft Oranje hele mooie wedstrijden gespeeld, herinner me het EK tegen Frankrijk en Italie, dat waren prachtwedstrijden. Vind het ook jammer dat hij geen trainer mee kon zijn net zoals zijn voetbalcarriere veel te vroeg is gestopt. Een grootheid.
5 0
Gecko
Een icoon. De man verdient respect!
Met hoofdletters
10 0
Aspers73
De wedstrijd is van zo een belachelijk hoog niveau, dat je hem met gemak nog helemaal kunt terug kijken, zelfs in een taal die je niet verstaat :). Voetbal op zijn allerbest.
7 0
Nieuwelichting
Ik heb de wedstrijd inmiddels ook nog eens rustig terug gekeken, het was gewoon een uitstekende performance waarin alles op zijn plek viel. Ik had niet durven dromen dat dit ooit nog eens zou gebeuren. De “reacciones” op YouTube zijn ook de moeite waard om te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=VewimL0bjCo
2 0
Middenweg401
Hartverwarmend. Mooi om te horen dat Marco toch nog een beetje een Ajax hart heeft ondanks dat hij schandalig behandeld is door een deel van de supporters. Een van de weinige spelers die het, flink aan inflatie onderhevige, woord "legendarisch" verdient.
Ook mooi dat weer eens iemand die het kan weten (oud ploeggenoot zelfs) Cruijff aanhaalt. Johan was quicksilver inderdaad. Zeker toen hij jong was.
16 0
trodat4030
Als speler een legende, maar als trainer moet je hem als trainer beoordelen en niet meer als speler. Ik ben nu taxichauffeur, maar wordt ook dáárop beoordeeld, niet hoe ik als kantoormedewerker heb gefungeerd jaren geleden, dat slaat nergens op.
0 -6
NoFX
Dan moeten we hem toch echt beoordelen als werkloze, want dat is hij nu of anders als Chief Officer for Technical Development van de FIFA, want dat was zijn laatstbetaalde baan.
1 -2
Web
Dat is nu net de reden waarom de oud spelers het wel goed vinden
Icoon als speler, en uitgekost als trainer
En dat heb je niet als je individueel bezig bent
0 0
Web
Jij hebt helemaal geen gevoel voor historie man
Heb je hem wel zien spelen?
En waarom mag je hem niet als speler beoordelen?
0 0
Mario65
Ik heb hem in het Ajax shirt zien spelen en het was echt iets bijzonders.
Wie dat niet heeft meegemaakt en hem alleen van de tv flitsen kent die hebben echt iets gemist.
"Goeie ouwe tijd in De Meer"
2 0
Web
De Meer, wat een heerlijke tijd in dat oude kleine stadion
Ik ging bewust bij een zaterdag club spelen, om zondags met vrienden naar Ajax te gaan. Europa cup in het Olympisch stadion.
Ik heb alle grootheden daar zien spelen. Vergeet je nooit weer.
0 0
trodat4030
Ik heb wel degelijk gevoel voor historie en heb hem ook zien spelen, maar een trainer is een trainer en geen speler. Mijn voorbeeld over mezelf is toch overduidelijk? En we mogen hem niet als speler beoordelen als we het over de TRAINER v Basten hebben, lijkt me nogal wiedes..
0 0
Web
EK 2008 van Basten bondscoach
In mijn ogen de beste interlands ooit van Oranje tegen Italië 3-0 en Frankrijk 4-1
Als club trainer gefaald
0 0
Middenweg401
Ik heb het over respect. Dat was ver te zoeken toen.
1 0
trodat4030
Das waar.
0 0
Web
Dit
0 0
Web
Mooie woorden van Marco

Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Wim Jonk, Frank Rijkaard en Clarens Seedorf individueel trainers van Ajax.
Dan ben ik er van overtuigd dat elk groot talent bij Ajax wil spelen.
Je kind op de toekomst brengen en dan weten dat deze kanjers ze training geven.
Lekker individueel bezig zijn. Alle facetten bij brengen.
Pak de Wiel Coerver methode er maar bij, ik heb daar in het verleden heel veel van geleerd, aannames, open staan, passing enz ( bewezen dat je daar beter van word) Johan was er lyrisch over.
Van af de bovenbouw en Jong Ajax
Ouders net zo enthousiast als de kinderen
0 0
trodat4030
Ja tuurlijk, Clarence (niet Clarens) Seedorf ruilt zijn bondscoachbaantje wel in om individueel trainer bij Ajax te worden, geloof je t zelf? Denk je serieus dat Jonk nog terug komt? Of Bergkamp? Rijkaard die al jaren roept niets meer in het voetbal te willen doen?

Lijkt me héél erg onwaarschijnlijk...
3 0
Web
Foutjes maak ik wel meer, bedankt voor je correctie.
Zelf maak jij die nooit, mag je trots op zijn. Ja toch?
Ik ben blij waar ik nu weer sta en kan

Individueel is heel wat anders dan een club trainen.
Als Jonk morgen gebeld word, staat hij maandag op de club
Rijkaard wil geen club meer trainen, waarom niet individueel?
Ik zeg ook niet dat ze dat willen
Het zijn allemaal jongens met groot Ajax hart, dat zien wij naar deze week wel.
0 -1
trodat4030
Je komt gewoon met de verkeerde namen, als je íets beter nadenkt had je dit zelf kunnen bedenken. Verder heb ik je die fout vaker zien maken deze week, ik dacht dat je werkelijk dacht dat hij Clarens heette, voel je niet aangevallen man! T was goed bedoeld..

Denk je werkelijk dat Jonk onder déze clubleiding nog terug komt? Dream on.. Zelfde geldt voor Dennis. Rijkaard heeft gezegd NOOIT MEER IETS IN HET VOETBAL TE WILLEN DOEN, daar is toch geen woord Chinees aan?
0 -1
SjaakWolfs
Mooi dat iemand als San Marco goede woorden over heeft voor dit Ajax.
6 0