'Michels liep het veld in en schopte Willem onder zijn kont'

GinoHaverkamp, 20-02-2019 om 07:30, 5145 views, Voetbal International |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Dat de Klassieker er veertig jaar geleden harder aan toe ging dan nu, mag geen verrassing wezen. Sjaak Swart vertelt aan Voetbal International een aantal anekdotes over de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord van uit die tijd.

Vooral Willem van Hanegem, die vandaag (woensdag) jarig is, speelt een rol in de verhalen van Swart. 'Søren Lerby kreeg een keer een beuk van Willem en wilde hem terugpakken. Hij kwam bij een duel wild inglijden op Willem. Die deed een stapje achteruit en plantte daarna zijn noppen in het scheenbeen van Søren. Na afloop stonden we in het spelershome en daar liep Willem nog even naar Søren toe. Het enige dat hij zei was, met een grote grijns: 'Niet meer doen, hè, schoppertje'.'

Mister Ajax kan zich ook een voorval tussen Van Hanegem en Johan Neeskens herinneren. 'In 1971 gaf Willem tijdens De Klassieker Johan Neeskens een klap op zijn kop. Neeskens kon goed incasseren, en Willem trouwens ook, maar trainer Rinus Michels pikte het niet. Die liep het veld in en gaf Willem een schop onder zijn kont. Dat kon gewoon in die tijd.'

De inmiddels tachtigjarige Swart benadrukt wel dat de gebeurtenissen op het veld in die tijd niet representatief waren over hoe de Ajacieden en Feyenoorders naar elkaar keken. 'Bij Oranje konden de spelers van Feyenoord en Ajax het prima met elkaar vinden. Coentje Moulijn was een goede vriend van me, Wimpie Jansen ook. En Willem natuurlijk. Ik heb hem altijd een geweldige gozer gevonden en dat vind ik nog steeds. Ik vind het prachtig dat hij nog steeds zo kritisch naar voetbal kijkt.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
3sterren
Vroeger, toen het water nog schoon was, sex nog vies was en voetballers echte kerels waren ...
1 -1
witchmaster11
maar het waren wel kerels vooral neeskens die met een zooi hechtingen gewoon het veld weer in liep
0 0
Tscheu
Google maar even Brazil Holland 1974 The roughest match ever en je hebt een paar prachtige overtredingen op een rijtje. Ik heb 10 keer rood gezien, 1 keer gegeven.
0 0
Remark
Die Brazilianen, die waarschijnlijk stijf stonden van de middelen, hadden het bloed in de ogen en gingen als beesten tekeer, maar hadden buiten onze twee bulldozers Van Hanegem en Neeskens gerekend. Die dachten 'Oh, maar dat kunnen wij ook hoor' en gingen me toch loos, zeg!
Veruit de mooiste schoppartij die ik ooit heb mogen aanschouwen, en ondertussen danste Cruijff als een prima ballerina overal tussendoor en overheen.
2 0
JohnnyD
Deze wedstrijd staat bij mij ook in de top 3 van beste potten die ik ooit heb gezien. Neeskens die door midden wordt geschopt, rode kaart, 2 prachtdoelpunten en laten we niet vergeten....Brazilie was toen regerend wereldkampioen.
1 0
mercurius3
Schei uit, het was een verschrikkelijke schoppartij/zaadpot. Achteraf wordt alles geromantiseerd
0 -1
Remark
Dat maak ik zelf wel uit.
1 0
Tscheu
Wat dacht je van Ruud Krol.....
0 0
SamW
Voor spelers als Neeskens en Van Hanegem was het maar goed dat er toen nog geen VAR was. Die zouden geen negentig minuten vol gemaakt hebben. Kijk voor de lol de samenvatting van Nederland - Brazilië op het WK van 1974 maar eens terug.
0 0
Jariiii
Mooi toch.
0 0