'El Hamdaoui was de beste speler die we hadden'

JesseTH, 17-02-2019 om 22:20, 14307 views, RTL |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Zowel Theo Janssen als Mounir El Hamdaoui kijken nog altijd met een vreemd gevoel terug op de samenwerking tussen de Marokkaanse spits en Frank de Boer. Nadat de oefenmeester aan werd gesteld als interim-hoofdtrainer van Ajax, in december 2010, kwam hij in een conflict met de spits. Naar verluidt posteerde De Boer El Hamdaoui zonder uitleg op de reservebank tegen AC Milan en dat doet ook bij Janssen nog altijd de wenkbrauwen fronsen. 

'Ik kwam twee jaar later dan hij bij Ajax', trapt Janssen zijn verhaal af bij VTBL. 'Toen zag ik hem alleen in de gym, dat vond ik toen heel vreemd. Hij was de beste speler die we hadden op dat moment. hij zat bij het tweede, samen met Aissati. Ze trainden eigenlijk nooit mee, maar heel af en toe hadden we ze nodig voor elf-tegen-elf. Dan moesten ze weleens meedoen en met zijn tweeën speelden ze ons helemaal zoek. Ze waren zoveel beter dan andere spelers die bij ons speelden.'

De oud-middenvelder van Ajax probeert dieper in het voorval te duiken en het te begrijpen. 'Als jij als nieuwe trainer binnenkomt, je hebt spelers die ervaren zijn en het heel goed hebben gedaan en je komt binnen en zegt na twee dagen: je bent heel erg goed, maar je mag even zitten. Ik snap best dat hij dan zoiets heeft van: een beetje uitleg mag wel. Ik ken Frank de Boer ook en ik weet dat hij communicatief niet de sterkste was. Ik denk dat hij dat heel erg moeilijk vond en daardoor heeft gedacht: ik zeg maar niets.'

Ook El Hamdaoui zelf komt te spreken over het incident. Onder andere spreekt hij over de periode ná de onenigheid met De Boer. 'Ze wilden me weghebben. Dat kan, maar op een gegeven moment ga je kijken welke clubs er in de markt zijn. Als dat goed is, maak je die keuze. Als dat niet goed is, dan maak je de keuze om nog te blijven. Ik wilde zelf natuurlijk ook voetballen en had met meerdere clubs gesproken. Uiteindelijk zijn we er niet uitgekomen of gaf het mij geen goed gevoel.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Godenzoon24
Als ze vastgeluld worden hoor je die Chesterson en Mocrodammer niet meer. Triest eigenlijk dat je iemand enkel verdedigd om zijn afkomst en je eigenlijk helemaal geen steekhoudende argumenten hebt. En maar huilen als er een oordeel word gegeven op basis van entnischiteit in hun nadeel. Maar wat doen ze hier zelf?
0 -1
robert66
die op de wc ging zitten, als de trainer het woord nam, die El Hamdaoui.
0 -1
Freddy Al
Theo vond El Hamdaoui de beste voetballer, dat is zijn mening en dat mag, ook heeft hij gelijk dat Frank niet de meest communicatief begaafde coach was.
Toch vind ik dat El Hamdaoui de belangrijkste les nog moet leren; kijk naar jezelf en neem verantwoording voor je eigen gedrag.
In het licht van de situatie toen begrijp ik dat Frank die keuze maakte en dat El Hamdaoui dat moeilijk vond ook maar er was ook zeker een andere houding vereist.
Frank ging er te hard in maar in die periode hoorde en voelde ik veel begrip voor zijn beslissing en bij enkelen zelfs een bepaalde opluchting dat Frank zich niet liet piepelen .
0 0
AlexIbarra
Frank is sociaal niet heel sterk en Mounir ook niet. Bij onenigheid is het dan aan de speler om naar de trainer te luisteren. Is er echter met veel spelers onenigheid, dan vliegt de coach de laan uit. Je kunt niet de hele selectie voor een habbekrats verkopen.

De Boer had een duidelijke visie die hij er goed in heeft geramd, wat leidde tot 4 titels. Dat spelers als Hamdaoui, Serero en Andersen onder hem hun spelplezier leken te verliezen of zich niet doorontwikkelden, moet je dan voor lief nemen.
Afgelopen 1,5 jaar hadden we ook Tete, Bazoer, Riedewald, Gudelj, Ghazi, Younes, Wöber en Bakker die ontevreden waren en via de achterdeur vertrokken. Maar geen titels.

Hoop wel dat het met die jongens beter afloopt dan met El Hamdaoui.
1 0
WimAnderiesen
Ik amuseer me weer de laatste jaren bij Ajax. Die vier saaie landstitels geef ik grif weg voor de Europese campagnes van dit jaar en twee jaar terug, en voor het veel betere voetbal. Het is Ajax, geen ambtenarenclub.
0 0
Ferd
En ook bij Tete (contractverleninging weigeren, al toen hij basisspeler was, dankzij Mino die daarna hetzelfde spelletje speelde met Kluivert), Bazoer (gefaalt bij Wolfsburg, in Portugal en bij Utrecht gelijk langdurig geschorst), Riedewald (vertrok nadat hij een ander rugnummer kreeg), Gudelj (weigerde op de bank te zitten), Younes (weigerde in te vallen) ging het om mentaliteit, net als bij El Hamdaoui.

Bij El Ghazi (moest vertrekken van Ajax maar had zelf liever gebleven) en Wober (had best willen blijven maar kreeg te horen dat hij amper zou spelen) lag het anders.
3 -1
CruijffiaansNouriaans
Wel een goede speler, maar - en dit is echt heel erg zoals Cruijff en van Gaal denken - met een speler die de ene keer een 8, dan weer een 2 en dan weer een 6 en dan weer een 7 haalt, heb je een slechter team, ondat deze speler het spel van de anderen negatief beïnvloed. Goede speler. Ook goede coach.
0 0
Ajax27
Nee Janssen, voor jou was Ajax de absolute top, en je dacht dat je boven de rest van de groep uit stak. De Boer had daadwerkelijk jarenlang in de absolute top gevoetbald, bij Ajax in de gouden jaren bij Barca, NL elftal 100+ wedstrijden... dus die kon weinig met de maniertjes van jullie 2en.
4 0
Rentokill
De Boer was een beginnende trainer. Mounir ondermijnde zijn gezag. Het is logisch dat de Boer een voorbeeld moest stellen naar de rest van het team. Anders was hij nooit meer serieus genomen. Jammer inderdaad maar ook begrijpelijk. Van Gaal had dit anders opgelost. Ik weet nog heel goed hoe hij met lastpak Bogarde omging. Die heeft eigenlijk de carrierre van Bogarde gered (na zn incident met supporters bij Sparta).
2 -1
3*stars*3
Zag gister weer goal van El Ham langskomen tegen Heerenveen.
In 1 keer uit de licht, met zijn binnenkantvoet in de kruising plaatsen.
Sowieso scoorde hij in zijn 1e seizoenshelft bij ons, de ene na de andere prachtige goals.

Maar waarheid ligt ergens in het midden.
Frank was volgens Theo communicatief niet sterk maar Theo en vooral El Ham waren niet de makkelijkste.

In seizoen van Theo, kwam Aisatti er trouwens weer bij en knokte hij zich in het team.
Volgens mij bood Ajax hem zelfs een nieuwe contract aan maar Aissati besloot om te gaan cashen.
0 0
ETM
Dit vind ik moeilijk te beoordelen. Evident dat Hamdaoui echt een hele goede speler was.
Maar ook dat hij een problematische carriere heeft gehad in zn prime. Janssen is niet objectief want had zelf problemen met Frank. Misschien slap, maar ik denk dat de waarheid ergens in het midden ligt.

Het is ondertussen wel zo dat Frank een zeer belangrijke cultuur omslag te weeg bracht bij Ajax, en Ajax er meteen stond na zn aantreden. Ben om tal van redenen vertrouwen kwijt geraakt in Frank, maar daarvoor geef ik hem absoluut de credits. El Hamdaoui was heel goed, maar Frank had snel een team nodig dat overstag ging. Misschien dat Hamdaoui daarin een stoorzender was.
Maar goed, ik was er niet bij. Mooie speler Hamdaoui die er zeker niet alles uit gehaald heeft. Geldt ook voor Janssen.
1 -1
AFCAjax
Suarez was 3 klasse beter, Hamdaoui had alleen een goede rechtervoet, voor de rest niet heel bijzonder..
2 -1
afcas
Suarez speelde alleen niet meer bij Ajax toen Janssen er was...
1 0
Ferd
Maar wel toen El Hamdaoui er was.
1 0
Chesterson93
Haha hier zie je toch wel duidelijk dat het fans echt niet boeide. Want de Boer verpestte de gemoedstoestand van el Hamdaoui, terwijl je hem kon benutten. En dan betichten mensen Janssen van meelullen. Kennen die mensen Theo wel? Idioterie ten voeten uit.
1 -4
Ferd
Haha hier zie je toch echt wel dat als het om Marokkanen gaat feiten Chesterson93 niet boeien. Want De Boer zette wel meer spelers op de bank, die meldde zich niet allemaal ziek, en die kwamen daarna wel allemaal weer aan spelen toe.

Ajax en De Boer hadden iemand met de voetbalkwaliteiten van El Hamdaoui goed kunnen benutten, helaas waren de mentale kwaliteiten van hem zo ver onder de maat dat de voetbalkwaliteiten er niet meer toe deden. Idioterie ten voeten uit dat je dan partij kiest voor deze wegloper.
3 0
Noxin
Ik zag Mounir nog wel eens in de sportzaak van z'n broer. Aardige gozer, goede voetballer. Maar helaas erg snel op z'n pik getrapt. Dat heeft uiteindelijk ervoor gezorgd dat hij slechts het minimale uit z'n voetbalcarriere heeft gehaald.
1 0
Mocrodammerr
waarom roepen mensen dat hij geen mentaliteit heeft. nieuwsgierig naar de onderbouwing. leesvoer voor in de file straks.. tjuus
1 -5
mercurius3
Hele goede spits die na de eerste de beste tegenslag totaal instortte. Ik dacht echt dat hij het ging maken. Hij had techniek en scorend vermogen. In het begin bij Ajax leek het ook goed te gaan. Daarna in één klap weggezakt. Dan kun je zeggen: elke voetballer moet vertrouwen krijgen van de trainer, maar degenen die mentaal sterk zijn komen later weer bovendrijven, ondanks tegenslag. El hamdaoui is weggezakt in de obscuriteit. Waarschijnlijk had hij ook beter begeleid moeten worden. Is aan z'n lot overgelaten.
1 -1
Chesterson93
HAHAHAHHA lachwekkender wordt het niet.
0 -5
Godenzoon24
Weinig lachwekkender dan jouw reactie. Sowieso is zo theatraal lachen nogal een zwaktebod. Zeker als van jouw zeide geen enkel argument volgt.
1 0
mercurius3
Wat is er zo lachwekkend aan. Is na Ajax overal mislukt en probleemgeval geweest. Mentaliteit van een vaatdoekje. Toentertijd was er ook sprake van een bepaalde 'trots' bij Marokkaanse spelers wat botste met de Nederlandse cultuur. Tegenwoordig worden ze hierin beter begeleid, en ook hun zaakwaarnemer springt er meteen tussen als er iets is. Neemt niet weg dat El hamdaoui gewoon mentaal ineenstortte na het akkefietje met de boer en het daarna nooit meer waarmaakte, tot aan Qatar aan toe.
6 0
Ferd
En dat het veel meer werd dan alleen maar een akkefietje, dat is volledig aan El Hamdaoui te danken. Die escaleerde het zelf.
1 0
FlyingDutchMan
Omdat die gozer verschrikkelijk goed kon voetballen, maar vrijwel zijn gehele carrière mislukt is. Van Tottenham tot aan Ajax tot aan Malaga, Qatar Saudi-Arabië weet ik veel waar hij allemaal geld geharkt heeft.
6 0
Chesterson93
Gelul, en het knakte na de Boer. Daarvoor liep het toch wel anders.
0 -3
Ferd
Het lukte al niet in Engeland ook. Niet bij Spurs, maar ook niet bij het lager aangeslagen Derby County. Hij speelde niet voor niets bij clubjes als Willem II.

Ik snap dat jij en Mocrodammer het voor een mede-Marokkaan opnemen, maar kom op zeg, doe het wel met feiten en een open vizier, niet met onzin.

Feit is: Hij was basisspeler, zit een keer op de bank en meldt zich gelijk ziek, escaleert daarmee de situatie en maakt zichzelf persona non grata. En als hij al geknakt is door dit hele voorval, dan is het knakken vooral aan zichzelf te danken, want hij is degene geweest die het heeft laten escaleren.
2 0
Godenzoon24
Je geeft er zelf t beste argument voor. Na de Boer knapte het. Dat is toch het toppunt van mentale zwakheid. 1 trainer die je op de bank zet, je bent op je pik getrapt en dat is dan einde carrière.

Hij was ook niet een jonge speler wie een conflict met de trainer kreeg. Maar gewoon een volwassen man van wie je een beetje mentale weerbaarheid toch wel mag verwachten.
2 0
Schwalbino
De beste voetballer wil niet zeggen de beste speler. Natuurlijk was Vertonghen de betere speler maar niet de betere voetballer.
0 0
Schip
Theo zit gewoon mee te lullen.

Aisatti vond ik een uitstekende speler en had met gemak in de as van het veld gekund.

Maar Hamdaoui die geen hand geeft direct na één keer niet in de basis te starten, bespottelijk.

Die had zijn kans nog wel gekregen. Frank had het boerenkool voetbal van Jol, vuurpijlen van achteruit, een centraal verdedigingsduo op 1 lijn, alles op hamdaoui of Suarez, er in één praatsessie uit. Fenomenaal. Alles over de grond, driehoekjes, vleugelspel, inschuivende 4 en eriksen subliem als 10, terwijl hij onder Jol niets voorstelde.

Mounir mocht boos en teleurgesteld zijn, maar wel professioneel. Dom, heeft een toekomst weggegooid.
5 0
WimAnderiesen
HA HA HA. Onder De Boer hing de Arena vol met supporters die van verveling zelfmoord hadden gepleegd. Het enige solide argument voor De Boer: vier landstitels. Maar gottegot, wat was dat stilstaand voetbal. En wat stond de club Ajax stil, vergeleken met nu. En wat een verschil in kwaliteit in het team!
0 0
Mocrodammerr
Mounir was een geniale speler bij Ajax maar ook daarvóór bij Az. hij presteerde geweldig onder Jol. Hij scoorde de ene na de andere beauty en dan komt frank hem zonder uitleg op de bank droppen. Frank had dit in een 1 op 1 gesprek kunnen uitleggen.. dat verwacht je ook omdat hij zelf speler is geweest. jaren later heeft frank ook toegegeven dat hij het anders had kunnen aanpakken. Echter is hij de huichelaar die hij als speler en trainer is geweest, gebleven. Bij inter moest niemand wat van hem hebben en christal palace idem dito. Wat Aissati betreft, een leuke speler.. maar frank hield niet van spelers die risico namen. aissati heeft in een interview toen een keer aangegeven dat spelers bij Ajax niet iemand durfden in de dekking durfden in te spelen.
0 -9
Godenzoon24
Helemaal gelijk in je eerste deel. Maar ik hoor je niet over het kinderachtige gedrag van Mounir daarna en het weggooien van zijn carrière.
1 0
Mocrodammerr
kinderachtig gedrag? als een manager mij zo zou behandelen, kan hij de hoogste boom zoeken.
0 -3
Ferd
Erg kort lontje.

Feit is: om voetbaltechnische redenen koos De Boer voor een andere spits. Dat is vervelend, maar uit een selectie van 20 man kunnen er altijd maar 11 in de basis. Dat moet je als voetballer accepteren. En als je dan een keer niet in de basis staat, meldt je je gelijk wekenlang ziek? Dan is het niet meer de schuld van de trainer dat je uitgekotst wordt, maar puur de schuld van jezelf.

De Boer heeft jaren na dato gezegd dat hij het anders aan had moeten pakken. Als El Hamdaoui eerlijk naar zichzelf is, geeft hij ook toe dat ook hij de situatie volkomen verkeerd heeft aangepakt, en dat hij de situatie uit heeft laten draaien op een conflict. Hij had ook binnenskamers zijn onvrede kunnen uiten en daarna gewoon weer onderdeel van de groep kunnen zijn, maar hij besloot het te gaan escaleren en meldde zich wekenlang ziek. En dat komt echt allemaal op het conto van El Hamdaoui.

Dat stukje van spelen zonder risico, dat klopt volledig, maar dat heeft niets met deze hele situatie te maken.
1 0
Sterretje73
Kerel Mounir ondermijnde continu het gezag en had schijt aan de Boer. Ik ben het vaak met je eens maar je hebt wel elke keer een blinde vlek zodra het om een Maroc gaat. Mounier gedroeg zich als een eikel eerste klas en ja, ook de Boer zou de zaken nu ws heel anders aanpakken maar iedere trainer zou hem hard aangepakt hebben die periode en het was volkomen terecht. De manier waarop is een ander verhaal.
3 0
Godenzoon24
Dat zegt dan misschien ook wat over jouw mentaliteit. Kom een keer ernaast en gelijk geen hand meer geven en dat soort fratsen voor een toen 26 jarige. Best zielig en zelf destructief. Zijn carrière verloop kun je toch niet enkel wijten aan een x gepasseerd worden zonder uitleg.
3 0
Koningtoto
Die heeft echt zijn loopbaan verneukt, tot en met.
1 0
GvanderK
Kut mentaliteit. Alderweireld, Vertonghen, Suarez, Eriksen waren veel beter en verzekerd van een topcarriere. El Hamdoui was wel een aardige spits. Weet nog wel dat hij de strijd aan wilde gaan met Suarez.

Frank had het goed gezien.
2 -1
Labrador
Mentaliteit is ook een kwaliteit
1 0
Benleiden
De zaken bij Theo gaan zeker niet zo goed meer? Inmiddels ruimschoots door z’n ‘voetbalgeld’ heen? Heeft die een partij aandacht nodig de laatste tijd zeg! Elke keer maar terugkomend op FdB en als je dan naar hem zelf kijkt met die dikke waterkop van hem dan weet je toch al genoeg. FdB heeft altijd voor zijn sport geleefd, is veeleisend en heeft het héél ver geschopt. En Theo? En Mounir? Zijn die ver gekomen in hun loopbaan? Man man man...die spiegel is nog steeds kapot he?!
4 -4
Ferd
Heeft geen aandacht nodig, dat wordt allemaal gecreeerd door de uitgever van zijn biografie.
0 -1
behangdelul
De tering, als je die selectie van die jaren zag....op 5 a 6 goede spelers na was het niet best:
https://www.voetbal.com/teams/afc-ajax/2011/2/
https://www.voetbal.com/teams/afc-ajax/2012/2/
0 0
behangdelul
Beste van de selectie? Met Alderweireld, Vertonghen, Blind en Eriksen? Denk dat dat wel los liep.
1 0
tyzinho
Eriksen kwam net kijken, was gwn een talent, Blind was zeker niet een goede speler voor Ajax, vaak zat uitgefloten. Pas later heeft ie zich echt goed ontwikkeld. Vertonghen en Toby waren een prima centrum. Maar hadden ook nog rijd nodig. Mounir heeft gelijk dat ie Milan uit gelijk op de bank werd gezet, terwijl hij daarvoor altijd speelde. De Boer was toen net 48 uur trainer van ajax. Volgens mij zelfs topscorer van Ajax op dat moment. En kort daarna ging Suarez weg, dus was genoeg plek om hem te laten spelen. Sien de Jong fungeerde trouwens wel prima als kapstok in de spits.
2 0
Ferd
Er was plek geweest voor El Hamdaoui, als hij zich niet gelijk, na één keer bankzitten, gelijk wekenlang had ziekgemeld.

De Boer maakte een voetbaltechnische keuze om met De Jong te beginnen, El Hamdaoui maakt er vervolgens een conflict van.
1 0
Bjorn
Los van het feit dat El Hamdaoui niet de beste speler was die er rondliep (Vertonghen en Eriksen), had De Boer het gelijk aan zijn zijde. Door het posteren van een, toen goede Siem de Jong, in de spits kwam Ajax in 2010/2011 en 2011/2012 uiteindelijk redelijk aan het voetballen (begin 2012 zelfs heel goed) wat leidde tot succes.

El Hamdaoui liep rond voor zijn eigen B.V. en egotje rond en Frank had overal schijt aan, behalve aan Ajax. Hij maakte zichzelf ook redelijk onmogelijk bij de supporters begin 2011. Het was gewoon klaar.
2 -2
insectenverdelg
kloptte niets van el hamdaoui zn verhaal. Hij vergat erbij te melden dat hij zich ziek meldde omdat hij het mentaal niet kon opbrengen. Ik herhaal ziek meldde omdat hij op de bank zat. Frank had dingen anders moeten aanpakken maar el Hamdaoui doet ni net of hij altijd netjes 8s geweest en dat is onzin.
2 -1
afcas
Dan gaf el Hamdaoui op zijn minst nog een reden. Dat deed Frank dus niet...
1 0
Ferd
Een trainer hoeft geen reden te geven.
1 0
Mocrodammerr
onzin. dat ziek melden gebeuren gebeurde pas nadat hij niet meer tot 1e selectie behoorde. maar jij zou natuurlijk braaf je dingetje doen onder iemand die je niet moet lol
1 -4
Ferd
Je tijdslijn klopt niet Mocrodammer. De Boer zette El Hamdaoui op de bank, El Hamdaoui melde zich toen ziek.
1 0
insectenverdelg
echt niet. el hamdaoui si pas op 4 maart uit de selectie gezet door Frank. Frank heeft fouten gemaakt, maaf el hamdaoui plaatste zich bogen hrt team. en dsg kan gewoon niet. Ook toen hij voor 4 maart wel af en toe mocht spel3n, deed hij waar hij zon in had in het veld onder Frank.

Overigens had de Boer anders moeten omgaan met de situatue on het begin. hij had anders moeten zeggen dat Mounir op de bank kwam te zitten. desalniettemin was zijn keuze voor suarez in de spits tegen Milan best een logische.

zrn ja ik zou de volgende dag gewoon komen trainen. Je bent onderdeel van een team. Dr situatie van el hamdaoui die bij Ajax is gecreerd ligt echt voor 70 a 80 % aan zichzelf. Jammer dat hij na zoveel jaar nog niet in de spiegel kan kijken en het gewoon toe te geven.
4 0
Godenzoon24
Als iedereen zich ziek zou melden die niet speelde zou het redelijke chaos worden niet??

Vraag me af of je ook zo zou denken als Mounir geen Marokkaanse achtergrond had. Al is de vraag stellen hem eigenlijk beantwoorden.
3 0
FlyingDutchMan
Het kan aan mij liggen, maar ik denk dat jij lichtjes naar kamp Theo & Mounir neigt.
2 0
RaynoFischer
Idd, hij stelde zichzelf duidelijk boven het team, begon al vervelend te doen na 1 wissel...
Zegt ook genoeg dat hij verder ook overl mislukt is daarna
3 -1
De_Realist
Die hele situatie blijft vreemd, vooral ook omdat wij geen geen goede spitsen hadden naast El Hamdaoui. Sigthorsson en Boerrigter waren een gouden combo maar raakten allebei al snel geblesseerd en waren daarna nooit meer hetzelfde.
1 -1
insectenverdelg
de pot dat t fout ging, was Suarez er nog. Wel een aardige spits lijkt me.
0 0
Koningtoto
Lekker objectief ook dit, twee mannen die de Boers bloed wel kunnen drinken :p
5 0
RaynoFischer
En ze hebben net als Frank niet een al te beste tijd na Ajax gehad :P
2 -1
Koningtoto
Frank is een wespennest gedoken(Inter) waar het nu ook rommelt aan alle kanten en naar een club gegaan waar hij alleen kon verliezen. Domme keuzes. Ik hoop dat hij het goed doet in Amerika.
2 -2