Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

BoJA: Wie claimt zijn plek op de flanken?

FinnDekker, 02-02-2019 om 12:50, 10535 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Ooit waren het drie aanstormende, talentvolle buitenspelers waar Ajax grof geld voor wilde betalen. Een aantal jaren later zijn ze geruisloos vertrokken bij Ajax. Waar Dennis Johnsen nog verhuurd wordt met optie tot koop, namen de Amsterdammers per direct afscheid van Saku Ylätupa en Szabolcs Schön. Geen van de drie aanvallers wist zijn belofte echt in te lossen. Was de concurrentie te sterk op de flanken? Nee. Werden ze niet goed gescout? Misschien. Typerend voor de huidige kwaliteit bij Ajax op deze positie is het in ieder geval wel.
 
Achttien. Dat is het schrikbarende aantal verschillende aanvalsformaties dat Michael Reiziger in de 22 officiële duels tot nu toe opstelde. Bij Jong Ajax spelen er uiteraard veel factoren, die de opstelling doen veranderen. Spelers die doorschuiven naar het eerste, of juist de omgekeerde route bewandelen. Blessures en (jeugd)interlands kunnen ook invloed hebben. Maar ondanks dat valt op dat de trainer van de beloften zoekende is. Dit omdat niemand in de voorhoede zijn plek claimt.
 
Geen enkele aanvaller presteert dit seizoen zo goed dat Reiziger niet om hem heen kan. Op elke positie wordt veel gewisseld, maar allesbehalve uit luxe. Het talent is er over het algemeen wel, bij bijna iedere speler zie je af en toe de klasse, maar vrijwel niemand legt week in week uit een wereldpot op de mat. Iets wat wel zou moeten, wil je in aanmerking komen voor speeltijd in het eerste. Reiziger is daarom regelmatig genoodzaakt zijn voorste linie om te gooien. Dit in tegenstelling tot de rest van het elftal. In de andere linies staan relatief vaker dezelfde namen. Denk aan Dani de Wit en Ryan Gravenberch op het middenveld of Perr Schuurs en Sven Botman achterin.
 
Vooral op de flanken is de situatie schrijnend, maar ook in de punt van de aanval wordt al het hele seizoen gerouleerd. Danilo Pereira en de inmiddels vertrokken Kaj Sierhuis kregen beiden meermaals de kans te overtuigen, maar geen van beiden nam de twijfels van Reiziger aangaande zijn vaste nummer negen echt weg. Misschien kan Lassina Traoré dat wel. Hopelijk brengt de kersverse Afrikaanse beer van een spits meer dan Leo Thethani, die anderhalf jaar geleden al overkwam van Ajax Cape Town.

De buitenspeler mag, wegens gebrek aan kwaliteit zo lijkt het, vrijwel alleen opdraven in oefenpotjes of als invaller. Veel vaker dan Thetani staan Noa Lang, Vaclav Cerny, Ché Nunnely en/of Nicolas Kühn op het wedstrijdformulier. Soms wordt uit gebrek aan een betere optie zelfs een a-typische buitenspeler op de zijkanten geposteerd. Victor Jensen en Jurgen Ekkelenkamp moesten al eens aan de zijkant opdraven. Pure middenvelders die daar niets te zoeken hebben. Iets wat stiekem ook geldt voor Lang, die in de jeugd mijn inziens zijn beste wedstrijden op het middenveld speelde. Kanttekening is wel dat er bij het eerste ook geen pure buitenspelers op de flanken spelen.

Het geeft gelijk aan dat de spoeling bij het eerste ook dunnetjes is, hetgeen alleen maar een groter probleem gaat worden. Zowel David Neres als Hakim Ziyech lijken zinnen te hebben gezet op een zomers vertrek. Ruimte genoeg dus voor een jeugdexponent om zijn kunsten te etaleren en daarmee de druk richting de concurrenten van het eerste op te voeren. Helemaal omdat er vanuit Ajax O19 eigenlijk niet één buitenspeler door gaat stromen. Daar stelt John Heitinga al het hele jaar middenvelders of spitsen op aan de buitenkant. De kansen liggen er dus, maar dan moeten de jongens van Jong wel eerst laten zien dat ze elke week de kar kunnen trekken. Bijvoorbeeld tegen FC Dordrecht.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: finn.d@ziggo.nl

Lees meer Blik op Jong Ajax:

#1 - Seizoenspreview Jong Ajax 18/19
#2 - Botman,  geruisloos richting Ajax 1
#3 - Razende Cerny geduldig op weg terug
#4 - Ajax zet vol in op Onana-kopie Kotarski
#5 - De druk op Schuurs neemt verder toe
#6 - De Wit, de belichaming van wilskracht
#7 - Jong Ajax in 2018: Op zoek naar Mazraoui 2.0

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
chrisjuhhh
Allemaal zo kort door de bocht dit .

Aankomende talenten zijn vrijwel allemaal multi spelers ,dus 2 benig , tactisch , technisch en snel gelet op de jeugd ; 1e groep Kuhn ; Traore ; Bande ; 2e groep Hansen ; Taylor ; Unuvar ;Schuurs .

Wat er aan talent vanuit de jeugd algemeen komt dus all in is best behoorlijk van 18 tot jonger .
Dest , gebroeders Timber , Hoogewerf , Unuvar , Brobbey , Hansen , Kuhn , Traore , Reiziger ,Musampa , Taylor , Dostanic , Llansana , Pynadath ; Gravenberg ; Ekkelenkamp ; Schuurs ; Jensen tot hier wel toppers en zal vast iemand vergeten , maar denk dat dit de grootste talenten zijn .

In Jong Ajax met Kotarski ( 18 bijna 19) en El Maach(19 bijna 20 ) 2 hele goede keepers die je vast moet laten leggen naast Varella als Onana weg gaat .

Talent over onder de 23 ; de Ligt ; vd Beek ; Mazraoui ; Onana ; Neres ; Bande ; Eiting ; Dolberg ( al zal die het niet gaan redden );.

Al met al niet slecht , wat wel moet gebeuren is een speler als Matusiwa terug halen na dit seizoen , Cerny bekijken of hij het doel ga halen , door selecteren op spelers als Huntelaar en Schone , wat ga je doen met de Wit en voor wie ??

Hoe hou je je balans in je team als er spelers weggaan ?
Koop je ervaring of selecteer je wederom jeugd door ?

Wat wel kan is de jeugd meer speeltijd geven in de competitie .

Benieuwd waar alles heen gaat .
1 -1
appeltje
El Maach is pas één dag 19
0 0
Schip
Ik vind dat het Ajax spel wordt verkwanseld door geen buitenspelers meer op te stellen. Tadic kan er nog mee door, omdat hij lang wel als linksbuiten heeft gespeeld en met zijn linker ook prima kan voorgeven / terugtrekken. Maar Neres hoort op rechts te staan. Anders heb je alleen maar in de bal komende spelers, waardoor je trechtervoetbal krijgt en geen diepgang en snelheid hebt.

Ajax stond altijd gelijk aan flankspelers. Maar er is enkel een kopie gemaakt van het barca systeem. Weinig innovatief. Sterker nog, imitatief.
4 -2
chrisjuhhh
Multi spelers is het nieuwe voetbal en verloochen je je systeem niet me .
Spits is te statisch dus spelers als Traore , Bande , Neres hebben de toekomst namelijk 2 benig , snel , tactisch en technisch , daar moet en ga je ook heen .

En ja Neres in de spits is mooier dan Tadic of vd Beek ook kan hij makkelijker uitwijken naar links en rechts tijdens de wedstrijd en weet je hoe vermoeiend dat is voor verdedigers heel erg .

Posities overnemen en dat snel leren dan ben je enorm verrassend en Ajax heeft hiermee een voorsprong wat betreft selectie ..
0 0
ETM
Toch kun je moeilijk beweren dat Ajax dit seizoen weinig kansen creeert, of doelpunten maakt.
Wat imo acheruit is gegaan is de dynamiek voorin die je vroeger in het seizoen wel zag, en daar is eigenlijk de hele speelwijze op gebasseerd.

Wel ben ik ook meer gecharmeerd van een Ajax met echte vleugels.
0 0
RayJordaan
Precies helemaal mee eens.
1 0
MPAjax
je bedoelt dat de spelers omdat ze meer naar binnen staan sneller worden opgevangen en er over de flanken te weinig gebruik gemaakt wordt van de ruimte achter de verdediging
0 0
Schip
Ja, het is in combinatie met backs die niet voor hetzelfde vleugelspel garant staan als echte buitenspelers. Zie Mazraoui. Fijne speler, maar niet een back die tot de achterlijn gaat. Ziyech zoekt ook veel liever de 16 op.
0 -1
Ajax95Duivendrecht
Het Barça-systeem berust tegenwoordig ook alleen nog maar op buitenspelers die zich laten inzakken en naar het centrum toe komen. Messi en Coutinho zijn op papier de buitenspelers, maar in de praktijk zie je beide alleen maar aan de binnenkant of in het centrum en laten ze zich voortdurend inzakken richting het middenveld. Bij Chelsea zie je feitelijk exact hetzelfde met Hazard en William/Pedro, bij Juve met Ronaldo en Dybala, bij PSG met Neymar en Mbappé. Allemaal zijn het buitenspelers die vaker in het centrum te vinden zijn puur om te kunnen combineren en te schieten (doel staat in het midden). De backs zijn bij al deze clubs de spelers die de dynamiek/acties op de flanken moeten voorzien (wat vroeger de buitenspelers deden). In feite voetbalt Ajax dit seizoen ook zo, met Ziyech en Tadic die naar het centrum toe komen en Tagliafico en Mazraoui die de dynamiek op de flanken voorzien. Alleen City voetbalt nog met echte buitenspelers, maar dat is dan ook wel meteen de uitzondering in de gehele Europese top.

We moeten gewoon accepteren dat het voetbal aan het veranderen is. Steeds meer komt de focus in het voetbal te liggen op het creëren van overtallen, het zaaien van onvoorspelbaarheid en het maken van verwarring in de organisatie van de tegenstander. Om dat te bereiken zijn de klassieke buitenspelers een stuk minder bruikbaar, omdat ze te eenzijdig zijn. Een 1v1-actie aangaan kan namelijk pas als er ruimte gecreëerd is, en die ruimte kunnen veel klassieke buitenspelers niet zelf creëren. De 'binnenspelers' à la Messi, Coutinho, Neymar, Özil, Ziyech kunnen deze ruimte wél creëren doordat ze slim tussen de linies lopen en het vermogen hebben om een steekpass te geven.

Vandaar dat het niet gek is dat de buitenspeler een uitstervend ras is.
3 0
Middenweg401
Zoals de moderne back moet kunnen opkomen, zo hoop ik op multifunctionele buitenspelers die primair een goede voorzet met het linkerbeen hebben op de linkerkant (rechts op rechts), maar ook voetballer genoeg om naar binnen te komen.
0 0
Schip
Niets mis met dat systeem, maar omdat Barca dat speelt, is het niet per definitie geschikt voor Ajax.

Dat verhaal van uitstervende vleugelspelers gaat al decennia rond. Eind jaren 80 zou het type van 't Schip en De Wit ook al niet meer houdbaar zijn. Te flegmatiek. De Keizers en Swarts waren niet meer van die tijd.

In de jaren 90 ging hetzelfde verhaal over Roy en Schip. Totdat we de Uefa cup wonnen, en vooral omdat iedere opponent zich geen tot weinig raad wist met het vleugelspel. Kijk de uitwedstrijd tegen Genua er maar op na.

Vleugelspelers zullen nooit uitsterven. Ze zullen alleen meer moeten deelnemen aan het controlerende spel. Maar die ontwikkeling was al ingezet door Michels met zijn totaalvoetbal.

Juist als je wilt vernieuwen, moet je het Ajax systeem met vleugels verbeteren. Dat doe je door de onderlinge afstanden te trainen zoals Pep dat als geen ander kan. Niet door een bepaalde formatie te kopieren.
1 0
Liniaal
Helemaal mee eens. Dit is de reden dat geen van onze spitsen goed presteert momenteel.
2 0
Grummes
Tja, talentjes kopen (16 jaar en ouder) is altijd een een riskante business. De ene keer heb je een voltreffer (Eriksen en Frenkie) en de andere keer komt het potentieel er niet uit (Andersen, Fischer).

Het echt zelf opleiden gebeurd zelden omdat de top talenten dan al vaak de deur uit zijn en dan over het algemeen met mindere goden over blijft (ook hier uitzonderingen daar gelaten).

Daarbij strijd Ajax in het buitenland vaak een ongelijke strijd, omdat vrijwel alle Europese topclubs ook overal aan trekken en die clubs vaak in eerste instantie aantrekkelijker zijn/lijken dus het opkopen van talenten wordt ook lastiger.

Soms moet het gewoon mee zitten en zit het tegen dan heb je niets en dan moet je bijvoorbeeld een Ziyech of een Tadic voor relatief veel geld kopen en als dat niet lukt heb je even een minder elftal staan. Prima toch?
0 0
Sampaoli
Zowel Reiziger als Heitinga zijn waardeloze trainers. Doen maar wat. Beide na dit seizoen vervangen. Het liefst Weijs terughalen voor O19, maar anders Vos doorschuiven. Voor Jong Ajax moet je op zoek naar een flexibele trainer die volgens de Cruijff-visie speelt. Zelf dacht ik aan Moniz, die deed het bij Trencin aller aardigst. Het is een schande dat wij als Ajax zijnde trainers als Heitinga en Reiziger dermate belangrijke posities geven binnen de jeugdopleiding terwijl ze onervaren en kwalitatief minder zijn. Het is geen toeval dat er sinds de lichting Frenkie, Donny, Appie, niemand meer doorbreekt. Daar zit dat afbraakvoetbal van Heitinga en Reiziger achter.

Er wordt hier gesproken over buitenspelers, naast Kluivert hebben we het lastig om die op te leiden en spelen Heitinga en Reiziger voornamelijk met middenvelders als buitenspelers. Dat zegt eigenlijk al genoeg; zo ga je ook nooit buitenspelers opleiden.

Ajax zal moeten investeren in kwaliteit, zowel op het gebied van trainers als op het gebied van spelers. In de leeftijdscategorie 14-18 kan Ajax nog toppers aantrekken, zowel uit het binnenland als buitenland. Als deze goed begeleid worden door trainers bij U17, U19, en JA, dan pas kan Ajax groeien naar Europese subtop, zoals we graag willen.
8 0
EKS
Zou om deze redenen graag Roy (ooit) terug willen zien keren.
0 0
trodat4030
Dat vriendje van Raiola? Die Mino de grootste talentjes aanwees en die kids stimuleerde om voor ome Mino te kiezen? Nah, laat die maar zitten.
0 0
marrene
Reiziger maakt er een potje van. Is imo totaal incapabel. Een speler moet ook eens 5 wedstrijden achter elkaar blijven staan. Zou Reiziger ook trainer van Jong AJAX zijn als hij nooit bij AJAX had gespeeld? De vraag stellen is hem beantwoorden. Dat geldt ook voor Heitinga. Wanneer kiest AJAX voor kwaliteit ipv voor oud spelers?
Overigens, van de namen die je noemt is imo alleen Kuhn een potentiële speler voor het eerste.
9 -1