'Ajax kampt met het klassieke Ajax-probleem'

GinoHaverkamp, 29-01-2019 om 12:00, 8317 views, Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Thijs Zonneveld heeft hard uitgehaald naar de Ajax-spelers die zondag de Klassieker tegen Feyenoord kansloos verloren. In zijn column in het Algemeen Dagblad stelt de oud-wielrenner dat Ajax kampt met het 'klassieke Ajax-probleem'.

'Zelfoverschatting', luidt het oordeel van Zonneveld. 'Dat het niet erg is als er een paar ballen van je voet afspringen zolang je straks maar weer een prachtig trucje uit je mouw schudt. Dat je vanzelf kampioen wordt omdat je nu eenmaal de beste spelers hebt'. De oud-topsporter voegt eraan toe dat het 'Ajax-probleem' misschien ook wel het 'klassieke Nederlandse voetbalprobleem' is. 'Denken dat je zó goed bent dat je ook wel wint als je een paar procentjes minder geeft. Dat je terug kunt sjokken in plaats van sprinten.'

De prestatie van Robin van Persie, die in de Rotterdamse Kuip tweemaal scoorde, staat volgens Zonneveld in schril contrast met die van het gros van de Ajax-spelers. 'Na de winterstop lijden ze daar vrijwel allemaal aan de ziekte van Riquelme: iedere pass moet een assist zijn en iedere passeerbeweging een panna. Meeverdedigen? Welnee, dat is meer iets voor de anderen.'

'Het is alsof ze allemaal bezig zijn om hun eigen YouTube-compilatie te pimpen en hun transferwaarde nog een beetje verder de lucht in te jagen. In de kleedkamer bij Ajax tel je niet meer mee als je niet minstens een miljoentje of tien waard bent', aldus de columnist. 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
pinballmagic
Ajax moet winterse transfers uitbannen
Denk dat dit er voor zorgt dat de focus weggaat
Ook geen uitstapjes naar Florida
Dit heeft er toe geleid dat de goede prestaties van voor de winterstop niet kunnen worden voort gezet
Hoop dat de focus ee volgende week er weer is
Dan worden we alsnog kampioen
0 0
Jaridebeste
We kunnen wel over al die meningen van alles vinden en natuurlijk heeft het grootste gros het weer ontzettend druk met Ajax....maar laten we eerlijk zijn, hij heeft hier toch gewoon gelijk? Het is te triest voor woorden dat wel.
2 0
3sterren
Ook wel bekend als ”de wet van de remmende voorsprong” ...
0 0
SjaakWolfs
De grote belangstelling voor Ajaxspelers is meer vloek dan een zegen gebleken. Een groot deel van de selectie is vooral bezig met volgend seizoen. Persoonlijk succes staat boven clubbelang. Zonneveld verwoordt het uitstekend.
3 0
3sterrenAjax1
ben het van a tot z met deze kerel eens. pijnlijke waarheid.
3 0
ajaxpat
wanneer komt de mening van Albert Verlinde??of van Chantal Jantzen???of mss van Willem-Alexander???
1 -2
AndreBetorina
De jong had gelijk over de scheidsrechter! En ik snap niet dat niemand ziet dat dit een tactische fout was!!! Heeft niets met de spelers te maken!!! Zoals Cruijf zou zeggen als je ze de ruimte geeft kan iedereen voetballen! Als je de 2 wedstrijden tegen Feyenoord terugkijkt zie je 1 groot verschil! De laatste wedstrijd werd er op de eigen helft verdedigd. En die wedstrijd daarvoor tegen Feyenoord werd op hun 16 verdedigd! Dat was het grote verschil Als ze druk zetten tegen Feyenoord winnen ze iedere keer! Heeft er dan niemand hersens!, Cruijf had het wel geweten!!!
0 0
TontoKarnaggel
Zonneveld is een prima columnist. De enige bij het AD die ik daar verdenk van een lichte sympathie voor Ajax. Geeft complimenten als ze dat verdienen en zegt dat het kut is als het kut is.
Ook hier legt hij volgens mij gewoon de vinger op de zere plek. Dat hij vroeger wielrenner is geweest maakt het echt niet minder waar.
7 0
Liam
Thijs is idd een Ajacied, heeft hij ook al vaker gezegd.
0 0
NoFX
Zo is dat. Niks mis met de inhoud. Ad hominem is een drogredenatie. Ze speelden gewoon als een stel labbekakken, om wat voor reden dan ook. Misschien zelfoverschatting, misschien vermoeidheid, misschien onenigheid in de groep of met de staf of misschien wel een combinatie van dat allemaal. Hoop dat die jongens wel beseffen dat ze nu moeten laten zien uit welk hout ze gesneden zijn. Aan het einde zonder prijzen is ook niet goed voor hun eigen toekomstige transfers.
4 0
Vierendertigste
Thijs Zonneveld??????????????
Wie is dat?? Een fietser geweest? en schrijft over voetbal en kent het probleem bij Ajax.
Knap, hoor (voor een fietser)
0 -5
komopajax777
Een prachtige analyse van Thijs Zonneveld.Vooral Ziyech kwam mij daarbij voor de geest en uiteraard de anderen...
2 -1
Rhythim
Moet een oud-wielrenner nu eventjes Ajax de les gaan lopen lezen?

What's next? Dat Anky v Grunsven even komt vertellen dat de galop van vele Ajaxspelers afgelopen zondag niet soepel genoeg werd uitgevoerd?
1 -4
mgtow
Thijsje de Zeloot steekt zijn kanis ook even naar buiten. Pleur op joh.
0 -4
fanforeffer
Thijs heeft groot gelijk en bedankt voor de bijdrage ! ik hoef de mening van Alex Pastoor ,Aad de Mos, vd Gijp en Derksen niet te horen want die praten altijd achteraf en in eigen belang.
2 -1
Redrum
Ja ik hecht toch meer waarde aan hun mening, aangezien dit daadwerkelijk mensen zijn die zelf gevoetbald en of gecoacht hebben. Ik hecht niet zoveel waarde aan de mening van een of ander wielrennertje (en nog een hele slechte ook) die de arrogantie heeft om te denken dat hij meer weet van voetbal dan voetballers zelf. Meneer de wielrenner gaat de voetballers wel even vertellen waar het aan ligt.
4 -3
fanforeffer
Zonneveld heeft groot gelijk. Het is een herhalende breuk, keer op keer gaan we op die manier de mist in. Ze lachen zich dood in Rotjeknor en lampekappen city. Het domme afgeven op Thijs is daar ook een probleem zodra iemand de waarheid zegt deugt hij niet. . Maar thijs heeft groot gelijk.
4 -3
Redrum
Ja misschien is een of ander kneuzig wielrennertje die nooit iets gepresteerd heeft in zijn leven niet de juiste persoon om ons op de waarheid te wijzen denk je niet?
3 -3
Ar
Kan Thijs zich niet beter met wielrennen bezig houden. Of met doping?!
Hij komt uit de wielersport dus daar heeft ie vast kaas van gegeten, dus een columnpje over Badr Hari was gepaster.
2 -3
behangdelul
Misschien had een beetje doping uit de wielrennerij wel geholpen denk je niet Thijs? Pfff
1 -2
Ajacied33
Man man, denk je alles gehad te hebben komt een mafkees uit het wielrennen ook nog eens zijn zegje doen. Krijg allemaal het heen en weer stelletje hypocrieten. Ajax komt altijd bovendrijven, of jullie nou willen of niet
3 -2
Redrum
Ja opeens hebben ze allemaal weer een mening hoor. Waar was de column van deze wielrenkneus toen Ajax voor het eerst sinds 13 jaar weer eens overwinterde in de CL? Ze lijken met zijn allen één ding te vergeten: Ajax is Hollands enige hoop en de enige club die nog af en toe iets laat zien in Europa. Toch juicht heel Nederland massaal als Ajax in Nederland op zijn bek gaat. Nederlanders zijn zogenaamd zulke nuchtere jongens, maar het is gewoon een gefrustreerd en jaloers volkje dat anderen geen succes gunt. Ze zitten met zijn allen te hopen dat Ajax weer eens geen kampioen wordt, maar toch zitten ze op 13 februari met zijn allen weer voor de tv. Dan is het opeens Nederland tegen Spanje. Gaat het dan mis kunnen ze er weer een zure column uitgooien over het falen van Ajax. Gaat het goed dan hoor je de meesten niet meer.
2 -1
Ajacied33
Helemaal mee eens!
0 -1
BokkieBokstra
Thijs Zonneveld zegt zomaar wat, of de open deur dat Ajax arrogant zou zijn. Allemaal niet waar.
0 -1
DeMeervanweleer
Zo voorspelbaar allemaal, Thijsje, en al die andere ratjes die proberen te scoren met sounbytes over een voetbalclub die een keer verliest. Dat het de enige club is die ze nog iets op brood geeft met hun prestaties in Europa wordt meteen vergeten.
2 -3
Bouke
wat een zielig, triest, suggestief stukje ... maar ach, straks zal alles weer anders zijn ... zo is de voetballerij , de waan v d dag nergens zo extreem als in het voetbal ..
0 -4
Juichtoon
Ja vandaar dat Fnoord er van de laatste 32 klassiekers er welgeteld 2 won. Twee.
2 -1
komopajax777
Het gaat om deze van afgelopen zondag.
0 0
Bijgoochem
Ohja dat pikkie moet ook nog zijn mening delen
1 -2
Jojo49
Ja Feyenoord heeft de boel mooi aan het draaien gemaakt,,,, komt wel weer goed met ajax,, . Denk dat ze niet eens van Excelsior winnen,, of ze worden gematst zondag..
3 0
Redrum
Het is allemaal zo voorspelbaar. Je weet nu al dat er voor Feyenoord nog maar één wedstrijd telt deze seizoenshelft en dat is de bekerwedstrijd tegen Ajax. Ze zijn een keer boven zichzelf uitgestegen tegen Ajax en dat is de enige opleving die ze dit seizoen nog zullen hebben. Ze hadden al deze energie en mazzel van zondag beter kunnen bewaren voor de bekerwedstrijd. Maar goed, winnen van Ajax wordt daar waarschijnlijk alweer als een prijs gezien en de dvdtjes zullen spoedig gedrukt worden. Wij zijn ze straks dankbaar dat ze ons op tijd wakker geschud hebben uit de winterslaap.
0 0
Schip
Ik heb vertrouwen in deze ploeg, alleen niet in de aansturing daarvan.

Deze spelers laten nergens anders zien alleen met hun ego bezig te zijn. Ik vind dat Tadic harder mag werken en dat Blind op 6 moet en zich meer moet laten gelden, maar als je als trainer niet de grip op de hele selectie hebt, gaan er allerlei dynamieken ontstaan, die niemand wil, maar ook niemand in de hand heeft.
1 0
atalantanio
Die 4:4 tegen Heerenveen was in mijn ogen een incident. De kansloze nederlaag tegen Feyenoord was net als de (eveneens kansloze) verliespartij tegen PSV in mijn ogen eerder een psychologisch probleem. Ajax blijkt niet in staat om zich terug te vechten in een wedstrijd wanneer deze negatief verloopt, in plaats daarvan stort het team volledig in elkaar, met een kansloos resultaat als gevolg. Waar dat aan ligt? Gebrek aan leiderschap? Gebrek aan discipline? Gemakzucht?
0 -2
Schip
Het was in die zin geen incident dat je dit tijdens het trainingskamp al zag. Het is eigenlijk hetzelfde spelbeeld als toen Ten Hag na zijn eerste trainingskamp in de winterstop was begonnen: geen collectieve druk, tempoloos spel, puntverlies in plaats van een inhaalrace.

Irritant is dat Super Aad deze lezing heeft overgenomen, althans dat vanaf die oefenwedstrijden je al het huidige spelbeeld terugzag. Maar het klopt wel.

De verkeerde mensen zijn wat mij betreft belangrijker gemaakt dan moet. Tadic hoeft bijna nergens aan mee te doen. Blind is weggemoffeld als 6 of nu als back, en moet juist met zijn grote loopvermogen op 6 constant afjagen en opbouwen.

Schone is veel te belangrijk. Ook weer een speler zonder controlerend en loopvermogen.

Ziyech is niets mis mee, Frenkie op 6 is vragen om moeilijkheden als je er geen dienende spelers omheen zet. Een puur voetballende 6 moet gecompenseerd worden door anderen. Ten Hag doet dat niet. Hij laat alles opknappen door zijn twee primadonna's, waarvan Ziyech hard genoeg wil werken, maar door die vrije rol veel te veel vrijheid en voorrechten geniet.

Hij moet in de as staan. Aanspeelpunt zijn, ook onder druk, duels uitvechten indien nodig, ballen laten veroveren. Ten Hag zet hem in die vrije rol neer en dan krijg je zo'n tweestrijd als regisseur.

Neres had als een van de betere spelers van vorig jaar, al lang onomstreden op rechtsbuiten gemoeten. Had hem gewoon hard laten werken aan zijn meeverdedigen. Net zoals Bosz Traore heeft gedrild daarin. Dat was ook een primadonna, maar zie hoe hij werkte tegen Lyon. Mega.

Ten Hag eist veel in de media, maar effectief pampert hij zijn twee tienen en heeft dan ook nog lichtgewichten als Frenkie en Schone om de 'balans' te bewaken. Dan vraag je om dit soort veegwedstrijden, waarin de twee primadonna's vertwijfeld kijken naar de instorting van de rest, omdat ze te weinig meedoen met het drukzetten.

Dit heb je gewoon aan TH te danken, wat verergerd wordt als er spanningen in de groep gaan leven.
0 0
Lagasj
Paniek doet verstijven.
0 0
Tufono
Voetbal is en blijft een teamsport! Ajax vocht voor elkaar voor de winterstop, maar dat is na de winterstop anders geworden, als je dit niet ziet dan heb je geen verstand van voetbal!
0 0
AjaxPassion
Hou het maar lekker bij wielrennen jongen.

Dit valt onder de categorie hard schreeuwen, niks zeggen. Dit stuk had iedere mongool met een iq van onder de 70 ook kunnen schrijven. Als je niet weet waar het aan ligt, zeg dan gewoon niks.
4 -1
Jojo49
Ik zit boven de 70 lol
3 0
BokkieBokstra
Ha ha, ik niet, ik zit er dik onder. Ik denk dat journalist dan een mooi beroep is.
0 0
Jojo49
2018 eindigde goed,, 2019 begint zwaar kloten . Maar geld op de bank ,, laat me KOUD,, de spelers van Ajax hebben een hartje van GOUD. (Heikrekels) en Kampioenschap gaat Fout.
1 -3
ARUCAMBA
Een miljoentje of 10, daar halen we onze neus voorop
0 0
Lagasj
Daar word ik nou moe van, de Thijs Zonneveldjes.
Dit soort mening heerst in het hele land en riekt voor 100% naar kinnesinne en natrappen als iemand op de grond ligt.
Smerig!
Altijd komt dit geleuter tevoorschijn als men zijn frustratie wil afreageren, staaltje van Calimero effect.
Is ons allen bekend.
Ene oor in en andere oor uit dus.
Geeft mij alleen maar aan dat we, juist nu we worden aangevallen 100% achter de ploeg moeten blijven staan.
Blijft ook staan dat de verantwoordelijken hun biezen moeten pakken.
Dat mag ik zeggen als jarenlange Ajax supporter.
Niemand anders. Zeker geen rare fietsenmaker.
En over Ajax maak ik me niet druk, komt altijd weer goed.
Maar dan wel snel de bezem er doorheen.
6 0
Hagmag
Was toch een schandalige vertoning, met Tadic als voorbeeld voorop.
4 -2
3*stars*3
Hij heeft een punt maar je merkt aan alles, dat mensen lang bleven wachten om Ajax aan te pakken.
Het heeft ook lang geduurd want Ajax deed het uitstekend in de 1e seizoenshelft.

Hopelijk hebben we ergste achter de rug nu en gaat Ajax nu echt knallen.
Erg jammer dat PSV nu toch kon uitlopen en nu wat extra lucht heeft gekregen, terwijl het daar ook drama is na de winterstop.
Die gaan dat countertactiek helemaal “verfijnen” .
5 -2
REINVZR
Ga toch fietsen.
8 0
PeterVKV
Helemaal Waar.
4 0
Erik1966
Helaas heeft hij volkomen gelijk
5 -2
Redrum
Thijs Zonneveld, nee laat maar zitten.
6 -3