Swart uit stevige kritiek op VAR

ArthurV, 24-12-2018 om 18:25, 6227 views, Alles op Swart |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Sjaak Swart is niet te spreken over de invulling van de Video Assistant Referee (VAR). Gedurende het duel tussen FC Utrecht en Ajax drukte de VAR nadrukkelijk zijn stempel op het duel, al duurde het enige tijd voordat de scheidsrechter een knoop doorhakte.

'Al die dingen eromheen die plaatsvonden met die VAR...', opent een geïrriteerde Swart. 'Van Basten hoorde ik gisteravond bij Studio Voetbal zeggen dat het geweldig is, maar hij heeft het zelf voorgesteld. Ik vind het alleen goed als je rekening houdt met ballen die wel of niet over de lijn gaan', doelt Mister Ajax op doellijntechnologie. 

'Maar als je dat voor alles gaat doen, dan beschadig je het voetbal', vervolgt Swart zijn relaas. 'Want je zit vier minuten stil voor het weer verder gaat.' Volgens Swart had de penalty van Kasper Dolberg veel sneller toegekend kunnen worden. 'Ik denk dat iedereen die een beetje gevoetbald heeft, kon zien dat het een penalty was. Daar is niets aan te doen. Maar het duurt zo lang voor die mensen achter die ramen dat beslissen. De één zal roepen dat het wel zo is en de ander weer niet. Dan krijg je discussies en daar heb je niets aan.'

Vuurwerk

Tijdens het duel van afgelopen zondag, werd er vuurwerk gegooid richting Ajax-doelman André Onana door een supporter van FC Utrecht. Swart wil liever niet teveel woorden vuil maken aan het incident, zo geeft hij aan tegenover Alles op Swart. 'Dat is gewoon één iemand die zo doet. Als je hem per ongeluk raakt, is die jongen ongelukkig voor het leven. Dat mag niet in voetbal. Alles mag, maar dit soort dingen niet.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babayaka
De VAR is prima, alleen vergeten we dat degene die de var bekijken en interpeteren, dezelfde zijn als degene die wekelijks vreselijk fluiten of floten.
De VAR is niet het probleem, maar de objectiviteit van degene die erachter zitten.
0 0
tijger19
Dit argument raakt natuurlijk geen pepernoot. In ander opzicht, ik ben het er wel mee eens dat er kritiek geuit mag worden op de VAR. De KNVB zou er goed aan doen om eens te gaan kijken naar Hockey (ook andere sporten zoals Tennis/Rugby) en hoe de VAR daar geregeld wordt. Scheidsrechter op de speaker is geen verkeerde mbt een VAR-beslissing. Zo kan het er bv voor zorgen dat het publiek meer begrip krijgt voor een beslissing. Daarnaast, geef een team 2 Video momenten in een wedstrijd, bij een verkeerde call verlies je er 1, heb je het als team bij het goede eind, dan behoudt je je moment. Combineer dit met de invoering van zuivere speeltijd, waardoor 'opgespaarde' video momenten niet als tijdrekkingsmiddel gebruikt kan worden.
1 0
Fvy
Ik zie het probleem in de huidige regelgeving rond de VAR. Die zorgt regelmatig voor een gebrek aan duidelijkheid over de verantwoordelijkheid voor de beslissing. Te weinig scheidsrechters kunnen makkelijk hun ongelijk bevestigen. In volleybal en hockey bestaat dat probleem niet omdat de verantwoordelijkheid voor de aanvraag bij de teams ligt (die hun beperkte aantal var-momenten niet willen verspillen aan onzin) én omdat de VAR de eindbeslissing neemt. Dat schept veel meer duidelijkheid. En kost veel minder tijd. Maar ja, iets overnemen van andere sporten in het conservatieve voetbal... Laat Johan Derksen het maar niet horen...
0 -1
AFCSANCHEZ
Sjaak slaat de laatste tijd vaak compleet de plank mis. Laatst ook over dat we niet zover van huis moeten scouten. Nu weer. Echte Ajacied en gouden vent, maar hou dat zo en ga geen rare dingen roepen.
1 -1
Welja
Zonder VAR had Ajax al 5 of 6 minder punten gehad.

Gouwe kerel die Sjaak, maar al die ouwe lullen in het voetbal maken het voetbal wel heel conservatief. Als het aan Sjaak, Dickie en Derksen ligt, verandert er nooit wat in het voetbal.

Wat dat betreft had van Basten wel gelijk gisteren.
2 0
Optimist87
Wat een slecht verhaal van sjaak. Als hij nu dat voorbeeld van die Fortuna speler aan haalde.. de ene keer grijpt de var alleen in als de scheids iets echt fout beoordeelde heeft (is de uitleg) en de andere keer wel als het discutabel is. Dat moet duidelijk worden. Een schwalbe mag wat mij betreft ook harder aangepakt worden. Net als ander smerig spel, enkels staan e.d.
3 -2
GerardAjax26
Het duurde inderdaad nogal lang, maar zonder VAR had je geen penalty gekregen dus wat dat betreft ben ik toch blij dat het systeem er nu is. Het is zeker nog niet perfect, ook gezien de wedstrijd van PSV dit weekend, maar het is er nu ook pas een half jaar.
5 -1
Ozymandias
Inderdaad, al dat gezeik op de VAR is zo vermoeiend. Natuurlijk is het nog geen perfect systeem. Had iemand dan serieus verwacht dat in de eerste seizoenen van de VAR het foutloos zou werken? Het is een feit dat met de VAR het voetbal in de Eredivisie eerlijker is geworden dan zonder de VAR. Dan kunnen we toch alleen maar blij zijn dat er een stap in de juiste richting is gezet? Namate de arbitrage steeds meer ervaring met de VAR krijgt zal het steeds beter gaan maar het zal nooit foutloos worden aangezien uiteindelijk mensen de besluiten nemen en mensen nou eenmaal wel eens fouten maken.
8 -3
afcas
precies, maar men snapt het penaltymoment denk ik niet. de var moet eerst beslissen of het een penalty is. vervolgens kijkt die of dolberg nog bij de bal zou kunnen of het rood is. en hij moet over beide dus 100% zeker zijn, maar vervolgens moet de scheids het zelf ook nog beide beoordelen. dus eigenlijk moeten ze beide 2 situaties beoordelen. dat neemt tijd in beslag.
2 0
Kuningast
Het ligt niet aan het systeem maar aan het niveau van de arbitrage.
5 -1