Van Hanegem: 'Ziyech veruit de belangrijkste man'

NielsOpdam, 24-12-2018 om 07:25, 8813 views, Algemeen Dagblad |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Willem van Hanegem vindt dat Hakim Ziyech veruit de belangrijkste man is bij Ajax. Dat schrijft de columnist in het Algemeen DagbladVan Hanegem is verder niet positief over de koppeling van Ajax aan Real Madrid.

'De mensen in Amsterdam hebben allemaal hun mond vol over Dusan Tadic', opent Van Hanegem. 'Maar ik vind Hakim Ziyech veruit de belangrijkste man bij Ajax. Als hij zijn klasse in dienst van het elftal kan blijven stellen, is hij echt geweldig. Dat gaat nog een geweldige strijd worden tussen PSV en Ajax.' De AD-columnist denkt dat Ajax 'een heel zware kluif gaat krijgen aan dit PSV'. 'Want eigenlijk viel die ploeg alleen in de Kuip door de mand.'

Van Hanegem is lovend over het huidige Ajax. 'Over het feit dat Ajax in Europa mooie dingen heeft laten zien. Ja, ik hoor de geluiden ook dat mensen van Ajax nu net doen alsof ze tegen FC Basel of Karlsruhe moeten spelen. Ze doen alsof de kersverse wereldkampioen Real Madrid wel even van de mat geveegd zal worden.' Toch denkt Van Hanegem daar niet zo over. 'Dat gaat heel lastig worden, vrees ik. Aan de andere kant is het goed dat ze zich bij Ajax niet piepklein maken.'

 

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Knalpot
Nee Willempie dat maken jij en je zuid-vriendjes er weer van (want wij zijn arrogant). We konden 7 teams loten waarvan we er bij 3 daarvan bijna zeker kansloos waren, blijven er 4 over die ook zeker niet de minste zijn maar waar je wellicht nog kans tegen maakt. In dat licht is Real niet eens zo'n slechte loting omdat ze van eigen kracht uitgaan en willen voetballen en niet achterover gaan leunen itt een Atletico of Porto.
0 0
rodnet
De belangrijkste man van Ajax is zonder concurrentie de Ligt. Kijk maar naar de wedstrijden tegen PSV en Roda. Als de Ligt er niet vanaf het begin instaat is er een probleem, zonder Ziyech zijn we wat minder briljant maar winnen we nog steeds.
0 0
Inhartennieren
Tadic is veel slimmer.
Heeft minder balverlies.
Ziyech is een geweldige speler, maar heeft te vaak balverlies.
Geeft zoals gisteren in de laatste paar minuten een domme diepte pas in de voeten van de tegenstander terwijl hij op dat moment de wedstrijd uit moet spelen en die bal gewoon breed naast zich moet geven.
Kijk het maar na, de helft van de omschakel momenten van tegenstanders komen voort uit balverlies van Ziyech.
Maar ondanks dat, blijft het een geweldenaar, maar mijn voorkeur ligt bij Tadic.
1 -1
Caparzo
Twee weken terug keek ik de CL-wedstrijd in DL (wegens werk), daar zei men over Tadic dat hij “einen der besten Mittelfeldspieler Europas” was, één van de beste middenvelders van Europa dus. Zo staat hij er in het buitenland op Willempie, en dat is niet zomaar. Hartelijke groeten in Huize Avondrood hè, ohja, ik heb geen enkele Ajacied horen zeggen dat "we" Real wel even winnen. Sommige journalisten ja, maar is dat ons probleem? Dacht het niet, we weten dat het een lood- en loodzware missie wordt tegen de CL-Cup houder.
1 0
Aad82
Tuurlijk is Ziyech onze belangrijkste man, maar Tadic, de Ligt en Onano zijn ook verschrikkelijk belangrijk. En de Jong ook en Blind óók de laatste maanden.

Teamsport.
0 -1
Ajaxadept
Ben het, zoals zo vaak, niet met deze man eens. Ziyech was zeker tegen Utrecht niet goed! Veel balverlies en hij had die snelle uitval als 'topper' minstens moeten maken! Consequent goed is van de Ligt. Iedere wedstrijd gaat hij voorop in de strijd, zijn inzet motiveert andere. Tadic was gisteren iets minder mede vanwege Wober achter hem. Of die jongen is 'het kwijt' of hij komt echt tekort. Met Tagliafico achter Dusan kan deze makkelijker combineren en inpassen. Zag je gisteren al een beetje toen Sinkgraven voor Wober kwam. Tadic is een van de belangrijke mensen in het elftal. Op belangrijke momenten (penalties) staat hij er bijna altijd. Tevens is hij belangrijk voor de onderlinge samenhang/sfeer in de ploeg. Bij doelpunten viert hij altijd met het team. Zonder Tadic was Ajax dit seizoen niet zover gekomen. Een mindere dag heeft iedereen...!
2 -1
Inhartennieren
Ben het volledig met je eens.
0 0
Sunny
De beste? Ja.
Veruit? Nee.
Waar blijven Lainez en Maggallan en een back up LB?
1 0
wendoo9
Voor mij blijft Tadic tot nu toe de man van Ajax. Buiten zijn doelpunten en vele assists maakt hij een eenheid van dit Ajax. Zorgt altijd bij elke doelpunt dat iedereen bij elkaar komt om het samen te vieren. Buiten dat hij balvast is ,is het ook een verschrikkelijke slimme speler. Ik wil ook ff dit zeggen dat men Daley ook niet moet onderschatten met zijn ervaring en de rust dat hij met zich meebrengt.Daley speelt op het moment het beste van allemaal in mijn ogen.
1 -1
Mark03
En Ajax viel alleen in Eindhoven door mand, Willem. Voor de rest geen potje verloren.
6 0
Siemmie
Precies mijn gedachte toen ik het las.
2 -1
Bocarra
Het is toch lachwekkend hoe hij zich steeds weet druk maakt over Ajax. Laat hij zich druk maken over zijn eigen clubje. Maar daar zijn ze al jaren geleden op hem uitgekeken.
1 -6
3*stars*3
Ik heb helemaal niets met Wimpie maar hij gaf Fey er in zijn column er juist van langs.
As haalt natuurlijk alleen ff stuk van Ajax er bij.

Hij ging ook ff in op de loting van Fey; “Laat van dat voetballen nou eens prioriteit één van worden gemaakt. Ja, de beker zal wel weer als iets geweldigs worden gezien. Het zal allemaal wel. Feyenoord heeft succes in de beker omdat het altijd thuis loot. Op dat vlak hebben ze zoveel geluk. Als ze in de Kuip uit het raam vallen, rijdt er net een hooiwagen langs.”
6 0
Ajacied33
Hahah heeft hij dat echt zo gezegd? Geweldig dan..
0 0
3*stars*3
Haha ja echt maar je hebt een premium account nodig om het hele stuk te lezen op AD.
Niet nodig want samenvatting staat op voetbalflitsen.

https://voetbalflitsen.nl/nieuws/efgtf0/willem-van-hanegem-feyenoord-alleen-maar-succesvol-in-beker-dankzij-loting
1 0
Babayaka
Vooral dat laatste zinnetje is belangrijk, Ajax dat zich niet piep klein maakt.
Ajax heeft zeker kans, maar real is natuurlijk geen appeltje eitje.
1 -1
31xAjax
Och, Willen ziet het allemaal niet meer zo goed....
1 0
KKoossiiee
Ik vraag me af wie die oude man met "de mensen uit Amsterdam" bedoeld?
Hij heeft het maar druk met ons cluppie.
Hij kan zich beter druk maken over dat zooitje op zuid.
3 0
ETM
Ziyech is misschien ook wel de belangrijkste man, maar ver uit vind ik wat overdreven. Ook een wat opportune uitspraak nadat Tadic duidelijk een mindere wedstrijd speelde. Tadic is sowieso een 'stillere' speler. Een speler die met zn spel anderen beter laat voetballen, maar ook gewoon concreet bijna telkens kansen en goals tot stand laat komen. Je kunt ook Ziyech op voetstuk zetten zonder Tadic ervan af te duwen toch?

Laatste zin vind ik wel mooi van Van Hanegem, idd is het belangrijk dat Ajax met een 'kom maar op' instelling die wedstrijd ingaat. En dus niet het 'jij bent groot en ik ben klein' idee waar een PSV zich meestal zo lekker bij voelt..
Echter heb ik echt niet het idee dat de spelers de boel onderschatten. Het is vooral de media die er hun verhaaltje van brouwen..
0 -1
AjaxPassion
Ik vind Tadic eigenlijk helemaal niet zo goed spelen, hij heeft alleen een bizar goed rendement (mede doordat hij alle penalties mag nemen). Hij heeft echt al weken (zo niet, langer) enorm veel slechte passes en voorzetten die keer op keer balverlies opleveren. Gelukkig is dat niet zo erg aangezien hij voorin staat en hard werkt voor het team, maar het valt me al lange tijd op.

Ziyech was gisteren trouwens ook niet goed.
3 -3
wendoo9
En wat denk je ook van de slechte corners van Ziyech. Daar hoor je ook niemand over !!
0 -1
AjaxPassion
Dat gaf ik hieronder ook aan in mijn volgende reactie op ETM. Maar we moeten het geen Ziyech, Tadic wedstrijd maken, want ze zijn allebei gewoon enorm belangrijk voor Ajax.
0 0
ETM
Dan mis jij imo veel momenten, en vooral wat hij in de dynamiek van de aanvallen brengt. Zn hoge rendement (buiten de penalties om) is daarbij geen toeval. Tadic brengt zowel balvastheid als diepgang. Bijna iedere wedstrijd.
4 -1
AjaxPassion
Geef ze eens van gisteren dan bijvoorbeeld? En geef eens voorbeelden van die dynamiek?

Zijn balvastheid vind ik dus juist tegenvallen. Ja, hij schermt de bal af en toe enorm goed af en doet ook absoluut goede dingen (zoals gisteren die schietkans voor Ziyech). Maar hij leidt enorm veel balverlies en hij heeft heel veel slechte aannames.

Ik vind het een beetje vergelijkbaar met Ziyech, soms ijzersterke acties, maar vaak oogt het nonchalant en levert het veel balverlies op. Ook dat breedleggen op Dolberg gisteren, dat was echt een dramatische bal. En ik kan me niet herinneren wanneer hij (of eigenlijk zij) een fastsoenlijke voorzet hebben gegeven. Zijn (of hun) succesratio is daarbij 1 op 20 denk ik.
2 0
Web
Dat Tagliafigo zich zo goed ontwikkeld dit seizoen, is mede door de komst van Tadic, Tadic is een meeste in het vasthouden/ beschermen van de bal, waardoor Tagliafigo, buiten door en binnendoor kan komen, Tadic heeft heel variatie in zijn spel, en heeft best veel belangrijke voorzetten gegeven waar uit gescoord is, maar ook van uit het middeveld en valse spits, denk maar eens aan de goal van Mazraoui tegen Bayern Muchen

Maar gisteren vond ik hem ook niet zo goed, in zelf het idee, dat hij aan rust toe is, maar is een tegroot liefhebber, zie maar zijn reactie met de wissel tegen de Graafschap. Terwijl hij best weet dat dit gewoon nodig is? Goed voor hem die twee weken vakantie.

Ik las ergens dat Tadic de winnaars mentaliteit van Tagilafigo moest hebben, zo ken ik er zoveel, zo werkt het niet in top sport
1 0
AjaxPassion
Eens hoor, ik ben absoluut van mening dat Tadic echt enorm belangrijk is voor Ajax en in (vele) momenten laat hij absoluut zijn klasse zien. Maar er is i.m.o. veel meer uit te halen.

Je laatste alinea is inderdaad denk ik ook één van de redenen voor zijn mindere vorm. Want dat hij weldegelijk goede voorzetten kan geven, dat zag je in het begin, ik meen in de vCL op Huntelaar. O.a. Frenkie is volgens mij ook wel aan rust toe.
0 0
ETM
Vooropgesteld vond ik het geen goede wedstrijd van Tadic. Ik reageer dan ook op Van Hanegem, die een meer algemene stelling plaatst. Voorzet op Dolberg die Dolberg niet goed controleert met zn borst was best aardig trouwens...

Maar ik weet in antwoord op je vraag niet zo goed waar te beginnen. Om concrete accurate voorbeelden te kunnen geven dan zou ik als t ware in beeldmateriaal moeten duiken. Ga eens doelpunten (of zelfs kansen na en kijk wat zn rol is en dan bijv ook waar hij is als een ander in de vrije ruimte komt..
De dynamiek die Tadic brengt is heel duidelijk. Bijna bij iedere aanval trekt hij of een ruimte voor een ander open of geeft hij de bal mee aan spelers die gevaarlijker kunnen worden. De aanvals-dynamiek van het huidige Ajax is gebasseerd op positiewisselingen en daarbinnen is Tadic gewoon cruciaal. Voorbeelden te over.
Dat gaat over hoe hij ineens op 10 even vast houdt naar links uitspeelt op een Tagliafico, vervolgens in de ruimte daarachter verschijnt, de bal terugrijgt en dan de bal uitraaid naar de ruimte op rechts...

Ik begrijp echt gewoon niet hoe je tot je uitspraken komt. (geen verwijt hoor)

Het aantal goede voorzetten dat Tadic vanaf de flanken geeft is heel ruim bovengemiddeld. En zijn balvastheid is iedere wedstrijd evident. In sommige wedstrijden verliest hij de bal vaker dan in andere. Maar vergeet niet de posities die hij bekleed he, waarbij zn stijl van voetballen altijd gericht is om de aanval verder te helpen. Dan raak je ook ballen kwijt..
Tadic speelt heel gevarrieerd. Dan zakt hij tussen de linies, dan zoekt hij de back, dan geeft hij mee in de diepte, dan geeft hij voor bij de 2de paal, dan..
Ik zie dat hij de eerste helft van t seizoen nog sterker was, dat wel, maar wat een idioot goede start had hij!
Echt veel minder is hij echter niet geworden. Vs Bayern is ook nog niet zo lang geleden..
Ik heb al vaker gelezen dat Tadic uit vorm is oid, maar imo analyseren mensen dan het spel en zn rol daarbinnen onvoldoende. Het is gewoon geen speler met veel poespas, nooit geweest. Tegen de Graafschap breekt hij weer de ban met een paar aanrakingen ter controle en pats in de korte bovenhoek. Dat kun je dan 'rendement noemen', maar t is natuurlijk pure klasse.
1 0
wendoo9
Jij snapt het Gap.
1 0
AjaxPassion
Ik zou echt een keer een wedstrijd met jou moeten kijken denk ik :P, want ik zie het inderdaad niet zo als jij bij Tadic. Ik vraag me af of je geheel objectief bent in deze?

Je punt over Mazraoui was ik het bijvoorbeeld helemaal mee eens, enorm onderschat. Hoe hij en Schøne uit bij Bayern ervoor zorgde dat Ajax zich onder de druk uit konden voetballen vond ik echt pure klasse en helemaal des Ajax.
0 0
ETM
Als je naar Bali komt kunnen we zeker een wedstrijdje doen ;)

Ik heb Tadic jaren gevolgd, dus dan kun je vraagtekens zetten bij mn objectiviteit, maar ik vind zelf dat ik iig wel bovengemiddeld objectief spelers kan afwegen. Dan bedoel ik het loslaten van een bepaald voorkeurs-sentiment bij het beoordelen van het spel van een speler.
Wel is t zo dat je op zo'n forum bepaalde discussies uitzoekt op basis van voorkeuren. Maargoed, ik vind Tadic dan ook heus niet aldoor goed ofzo. Ik heb Tadic ook minder zien spelen en dat dan ook benoemd. Maar in het grotere plaatje bezien vond ik de klaagzang (van een behoorlijk grote groep) misplaatst.

Direct na een pot haal ik er graag concrete voorbeelden bij, maar ik wil het dan wel graag vrij precies en uitgebreid doen. Komt dan de volgende keer :)

Naast zn naar statistieken vertaalde succes creeert Tadic bijna iedere wedstrijd wel 2 of 3 goede mogelijkheden voor anderen ongeacht het niveau van de tegenstander. Dit is niet iets dat subjectief waar te nemen is.
Ook is er de in het oog spingende 'dynamiek' op links tussen Tagliafico, Frenkie en Tadic en de duidelijke klik voetballend tussen Ziyech en Tadic. Dit is abstacter, zonder voorbeelden, maar t is menig analist iig ook niet ontgaan. Ik zie geen spoken ;)

Het kan zijn dat jij het allemaal anders ziet natuurlijk. Denk dat ook eea afhangt van verwachtingen van een speler binnen een teamverband en individueel.

Anyway mocht je naar Bali komen... :)
0 0
AjaxPassion
Haha, zal ik onthouden ; )

Daar doelde ik op, dat je hem al jaren jaren volgt. Maar buiten Tadic twijfel ik niet aan je objectiviteit :P. Nee, grapje ; ). Ik laat me graag overtuigen en geloof je graag dat zijn bijdrage groter is dan zijn rendement.

Maar ik stoorde me al een tijdje aan het lage rendement uit voorzetten vanaf de flank, al kan dat natuurlijk deels ook aan de andere spelers liggen. Maar veel van zijn voorzetten kwamen ongeveer aan de andere kant van de 16 terecht en daar stoorde ik mij aan. Daar tegenover stond wel dat hij beslissend was in wedstrijden met bepaalde acties of doelpunten/assists.

Ook vond ik hem sowieso veel balverlies lijden afgelopen wedstrijden en volgens mij was dat niet de 1e keer. Maar wat Web al zei, dit kan ook aan vermoeidheid liggen, wat niet gek is als je zoveel wedstrijden hebt gespeeld sinds juli en met weinig rust na het WK.
0 0
ETM
Heb wel het idee dat hij de bal in pakweg de laatste 2 maanden vaker verliest idd, of dat een aanname net niet is. De slechte voorzet op Dolberg (strafschop-moment) was bepaald niet des Tadic.
Maar nogmaals, het grotere plaatje! :) Op zijn positie(s) kun je afschermen en terug spelen en zo balverlies voorkomen, loerend op je moment. Je kunt telkens aanvallen en veel balverlies lijden, maar dan wel soms mooi doorbreken. Maar niet veel spelers zijn zo allround in dermate hoge posities als Tadic. Ik vind zn balverlies (dus wat toegenomen) weinig als je t afzet tegen zn functionaliteit. Veel simpel 'ogende' ballen zijn bij Tadic ook precies goed. Zn voorzetten zijn niet allemaal op maat, maar qua afzwaaiers vind ik het echt reuze meevallen.
Younes was trouwens ook balvast. Op een andere manier. Veel voorwaardse dreiging en relatief weinig bal verlies. Maar iit Tadic kon Younes niet ook combinaties maken met relatief weinig balverlies, niet in de kleine ruimte.
Jaren kijk je naar vleugels die terug en breed spelen en sporadisch succesvolle acties hebben waaruit dan een hoog rendement MOET worden gehaald. Dan komt er zo'n Younes die als maar wilt aanvallen en veel succesvolle dribbels maakt, maar met vervolgens nauwelijks rendement. En nu is er deze Tadic die eigenlijk 'matig' speelt als hij slechts rendement had :)
Dan speelt hij ineens als valse 9 (vanwege zn bewegelijkheid en jawel balvastheid) in de CL, scoort maar weer eens en houdt de ene na de andere bal goed bijzich en lees je een week later dat hij toch niet zo balvast is 'de laatste tijd'..

Heb ik je overtuigd? ;)

Awel, wordt vervolgd....
0 0
chloorbestendig
Ik moet straks nog wel even stofzuigen voordat de visite komt.
0 0
YungInternet
Sopje ook op ‘t vloertje of dat niet?
0 0
chloorbestendig
Ja kan ik wel even doen, ruikt het meteen fris en fruitig. Zal Willem ook stofzuigen vandaag ?
0 0
YungInternet
Weet ik niet
0 0
chloorbestendig
Nee ik ook niet.
0 0