Spaan betwijfelt winkansen Ajax in knock-outfase CL

JesseTH, 16-12-2018 om 20:45, 6610 views, Ziggo Sport |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Henk Spaan denkt voorafgaand aan de knock-outfase van de Champions League dat Ajax tegen bijna elke tegenstander de mindere is. De Amsterdammers zijn gedoemd uit te komen tegen een groepswinnaar en Spaan heeft daar geen geweldig gevoel bij. 'Van de meeste clubs kunnen ze echt niet winnen, zou je denken.'

'Tegen Bayern ging het tijdens het eerste halfuur ook heel erg slecht', spreekt Spaan verder aan tafel bij Rondo. 'Door dat middenveld dat Ten Hag had opgesteld, met Blind helemaal de linkerkant en De Jong helemaal aan de rechterkant, lag het hele midden open. De oorspronkelijke opstelling was niet briljant.'

In aanloop naar de loting van maandag heeft analist en oud-Ajacied Wim Kieft een heldere visie. 'Ze moeten bij Ajax af van het idee dat je er een mooie wedstrijd van gaat maken tegen een hele grote ploeg. Nee, we willen door. Als je door wil, dan zou ik als eerst aan Porto of Dortmund denken.'

Waar er aan tafel met gefronste wenkbrauwen wordt gereageerd op de naam van Borussia Dortmund, kan Aad de Mos zich er wel in vinden. 'Ik heb ze gezien tegen Club Brugge en Ajax is twee klassen beter dan Club Brugge. Ze zijn kwetsbaar in de thuiswedstrijden wanneer de tegenstander kan prikken. Ajax kan enorm goed op de counter spelen, dus die gaan daar absoluut scoren.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ETM
Ik vind wel dat Ajax Europees vaak kwetsbaar begint. Vaak moet Ajax eerst een paar geslaagde combinaties op de mat leggen voordat de flow erin komt, voordat t echt gaat draaien. En dat is wel bloedlink.

Verder heeft dit Ajax alles in zich om Europees te verrassen. Maar men moet niet vergeten dat het wel over verrassen gaat, want idd is Ajax tegen vrijwel iedere opponent dik de underdog. En dat dat zo is gaat niet eens zozeer om wie er beter kan voetballen. Tal van andere factoren spelen een rol. Ervaring op dat niveau. Dus mentaal, maar ook hoe om te gaan met bepaalde spelsituaties als je tegenstander van een dergelijk niveau is. Fysieke intensiteit. Externe en interne druk. Ook de reuzen in die competitie gaan een CL- alles of niets -wedstrijd net wat anders in dan een wedstrijd in hun eigen competitie. (competities bijna allen al van een hoger niveau als de onze).

Ajax speelt in principe een riskant soort voetbal voor de CL. Een spel gevoelig voor fouten, en fouten die snel kunnen worden afgestraft. Maar tevens heeft Ajax, is mijn stellige overtuiging, juist alleen een kans om te verrassen met dat spel.
Veel analisten maken hier weer de bekende denkfout. Het spel van Ajax is mooi, maar Ajax speelt niet om mooi te zijn. Gaat Ajax zich wezenlijk aanpassen dan is Ajax volstrekt kansloos. Nuances misschien, maar dat gaat dan eventueel om een poppetje, of over hoe men bepaalde aspecten van de tegenstander neutraliseren wil. Maar Ajax moet met de overuiging spelen dat zij het spel moet maken. Gewoon hoog compact durven staan. Naar voren uit verdedigen etc.

Waar Ajax hopelijk in is gegroeid is in het behouden van de bedodigde focus binnen de gehele selectie. Geen Riedewaldiaanse inworpen bijv. ;) En als het niet loopt moet Ajax volharden in het uitgaan van eigen kracht, iets dat ik al veel heb teruggezien. Ajax moet ervoor waken dat spelers niet te veel gaan lopen met de bal - dat is een fenomeen bij spelmakende jonge ploegen. Vertrouw op de combinaties en dat je spel zonder bal een eventuele tegenstoot aan kan.

Ik hoop dat de kakelkippen van de media zich eens consequent kunnen gedragen. Ajax is dik de underdog. Dus als Ajax verliest dan niet gaan zagen. En als Ajax wint maak er dan eens een echt feest van..
0 0
Ronaldinho020
Ajax kan enorm goed op de counter spelen?
Zie vaak verkeerde keuzes maar oke
0 0
ETM
Dit ben ik wel met Aad eens. Ajax is enorm gevaarlijk in de omschakeling. Met Tadic, Ziyech, Frenkie, Schone en Blind heeft t ook veel spelers die snel een juiste gave pass kunnen geven. In Ziyech en Tadic zelfs 2 exeptioneel goede.
0 0
3*stars*3
Hoop dat de nr's 1 dan Ajax maar onderschatten en deksel hard op de neus krijgen.
Al weet ik wel zeker dat zo'n Pep, Ajax wel heel serieus neemt.
0 0
Schwalbino
Als ze hun beste geven genieten we van dit CL seizoen. Ook al is dit de laatse ronde.
2 0
Middenweg401
Je kunt het ook zo zien: er zijn nog verbeterpunten t.o.v. Bayern.
Je mag aannemen dat je niet nog een keer zo slordig verdedigt. Mag ook niet, want je kunt er ook niet van uitgaan dat Onana iedere keer de held gaat uithangen. De Ligt en De Jong speelden onder hun mogelijkheden, Donny kan niet blijven missen, Dolberg kan alleen maar beter in vorm raken. Het glas is half vol.
2 0
Pierre Heno
...of het glas is te groot. Ik hoop op Real Madrid. Zonder Ronaldo zijn die 30% minder maar de naam blijft gigantisch. Mooie uitdaging. Beter dan FC Porto want dat soort teams liggen Ajax niet.
0 0
mcatarinob
Denk het ook niet, alhoewel de bal altijd nog rond is. Misschien ook beter van niet, de buit is binnen en dan kunnen ze zich nu richten op de laatste maanden van de competitie.
0 -1
chloorbestendig
Ajax kan enorm goed op de counter spelen? Neem er nog een paar oud snuifkuiken, daar gaat het juist elke keer mis.
0 -2
FrietvanPiet
Ajax is tegen elke ploeg de underdog uit dit lijstje. Porto is namelijk een klasse beter dan Benfica.
1 0
goajaxgo
Ik snap Spaan wel. Alsof we ineens PSG, Juve en City op een hoopje gaan spelen. Maar ik laat me maar al te graag verrassen, natuurlijk :)
0 0
Bobbaasje
Dorp pastoor Henk Spaan moet weer haat zaaien.
1 -7
Oeroeboeroe
wat een belachelijke reactie
2 0
31xAjax
Dus als je een reële analyse maakt ben je een haatzaaier?

Zoek godverdomme eerst eens op wat het woord haat betekent, mafketel....
1 -3
Jariiii
Per ongeluk gemind, excuus.
0 0
Web
Over open deuren gesproken.
0 -2
Jariiii
Zure prognose van Spaan, reële lotingswens van Kieft.

EDIT Dit was een zure reactie van mij op Spaan, hij mag die mening gewoon hebben, al blijf ik hoop houden op een mooi CL-seizoen voor Ajax.
1 -1