'Zonder Schöne heeft Ajax daar moeite mee'

BVeenstra, 15-12-2018 om 08:20, 11877 views, De Telegraaf |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Voormalig Ajax-spits Wim Kieft denkt dat Ajax tegen Bayern München beter wel met Lasse Schöne had kunnen spelen. Trainer Erik ten Hag passeerde de Deen en koos voor Max Wöber in de verdediging, terwijl Daley Blind doorschoof naar het middenveld.

Kieft zag dat Bayern-spits Robert Lewandowski twee keer scoorde, maar ook twee hele grote kansen miste. En dat vindt hij bijzonder, omdat hij werd gedekt door zowel De Ligt als Wöber. 'De Ligt was het contact soms kwijt met Lewandowski en dat is de verdienste van de Pool. Daarin dient De Ligt stappen te maken. Stef Nijland en Fabian Serrarens van De Graafschap doen De Ligt morgen geen pijn, maar in de Champions League tref je aanvallers die je wel afstraffen.'

De mindere organisatie had volgens Kieft voor een deel te maken met de plotselinge afwezigheid van één speler in het bijzonder. 'Het had ook te maken met de afwezigheid van Lasse Schöne op het middenveld. Dan krijg je geschuif en dat komt de organisatie in een elftal niet ten goede. Vooral in de eerste helft zag je Ajax worstelen. Ik zou een andere afweging hebben gemaakt omdat Ajax zonder Schöne moeite heeft controle op het middenveld te krijgen.'

Toen Bayern al snel op een 0-1 voorsprong kwam, dacht Kieft dat Ajax rijp was voor een grote nederlaag. 'Omdat het organisatorisch niet klopte. Het is mooi lesmateriaal en gelukkig werd het Ajax niet fataal omdat de ploeg zich al had gekwalificeerd voor de laatste zestien. Toch geeft het te denken. Zoals Frenkie de Jong bij de 3-2 van Bayern een verschrikkelijke bal gaf. Op dit niveau, in deze fase van de Champions League moet je negentig minuten scherp zijn.'

Toch is Kieft niet geheel negatief over Ajax, want de analist zag ook dat er veel te veel goed ging bij Ajax. Zeker na rust zag hij een beter Ajax. 'Vanaf de eerste minuut in de tweede helft had de ploeg wel volledige controle over de wedstrijd, stond het positioneel goed geposteerd, was de veldbezetting in orde, ging het tempo omhoog en gaf Hakim Ziyech een geweldige bal op Donny van de Beek, die een goede assist leverde voor de 1-1 van Dusan Tadic.'

Verwacht jij dat Ajax een 4-0 overwinning boekt op De Graafschap? Zet in en krijg 7 keer je inzet terug!

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Lagasj
Lasse is nog steeds van veel waarde en zal heel moeilijk te vervangen zijn.
Doan in omgetoverde vorm misschien.
Maar het inzicht en gogme van Lasse zijn niet te koop.
Ik zou hem zeker in de staf houden als hij stopt.
0 0
Ozymandias
Eiting is qua type de ideale man om Schöne op te volgen. Hij heeft net als Schöne een groot spelinzicht waardoor hij positioneel goed is en kan het spel van achteruit met zijn passing verdelen.
0 0
Genant
Qua type misschien maar hij mist de extra vaardigheden (vrije trappen) van Lasse. Daarbij moet hij echt stappen maken in het fysieke en handelingssnelheid,.
0 0
Lagasj
Eiting zou i.d.d ook kunnen maar ik twijfel aan zijn spelinzicht en snelheid van handelen. Er is helaas geen tijd om hem dat in het eerste te laten ontwikkelen.
Maar ik geloof wel dat hij mettertijd een bruikbare middenvelder zal worden. Ik zou hem ook zeker niet verhuren.
0 0
ETM
Blind zal het zeker ook goed kunnen. En speelde gewoon geen lekkere eerste helft. Groeide zoals dat heet in de wedstrijd.

Maar ik denk wel dat vrij veel mensen niet zo goed zien wat Schone toevoegd in zn huidige rol en daarom hem onvoldoende op waarde weten te schatten. Wat hij doet noemt men 'balans' bewaken, maar voor veel mensen is dat een te vaag begrip.

Ajax speelt heel hoog op het veld, met backs die hoog komen, en met als drie eerste opbouwers; Blind, De Ligt en Frenkie. Schone pendelt achter de bal als uitvalsbasis op het middenveld in de 2de fase. Dan praat je dus over dienend spel, maar wel in kleine ruimtes. Ajax speelt nogsteeds zonder echte verdedigende middenvelder, die dus veel al aan de bal vrij wordt gelaten.
Schone moet dus in controlerende zin zorgen dat hij ook kort achter het spel blijft want anders kan hij de ruimtes niet belopen. In de 2de fase moet hij goed lezen wie de bal moet krijgen, want balverlies is bij het spel wat Ajax speelt link met alle ruimte die ze achter zich laat. Het gaat er dus om dat Ajax bij moment van balverlies meteen zoveel mogelijk de pass en de eerste ontvanger stoort. Schone moet dan de bal naar het middenveld frustreren.
In deze rol is hij enorm gegroeid. En zijn voetballend vermogen moet hierin zeker niet onderschat worden. Het positiespel in balbezit bepaald ook hoe je staat als je verdedigen moet en andersom..
Op rechts speelt Ajax aanzienlijk anders dan op links. Op links wordt er met Tagliafico, Frenkie en Tadic veelvuldig een driehoek gemaakt terwijl er op rechts een individueler spel wordt gespeeld. Ziyech, Neres en Mazraoui zijn dribbelaars. Neres gaat vaak naar buiten om zichzelf meer ruimte te geven. Ziyech zoekt een actie naar binnen en is iemand van overwegend het 'langere' spel, al kan hij natuurlijk uistekend iemand in de kleine ruimte weg steken. Schone laat zich dan wat zakken en gaat staan waar hij de het spel snel kan verleggen als dat nodig is. Dat is een voorbeeld van balans bewaken.

Je leest vaak dat Schone verzuipt tegen zware tegenstanders, maar ik vraag me af of men doorhheeft hoeveel risico Ajax tegen deze zware tegenstanders neemt. Een risico dat juist bejubelt wordt, maar o wee als de controleur dan soms kraakt..

De vondst in 16/17 van Schone als 6 was een grote. Neem aan dat de meeste mensen dat ook gezien hebben. Maar ik denk dat zn huidige rol binnen de huidige opzet nog beter bij hem past.

Het directere voorwaardse spel in 16/17 gaf hem minder tijd om z'n voetballend vermogen te etaleren. Met Frenkie, in mindere mate, maar ook in controlerende functie zijn de te belopen ruimtes op het middenveld vaak ook kleiner. De opbouw van het huidige Ajax is 'geduldiger' maar dat past Schone imo juist uitstekend.

Mensen die er voor pleiten om nu midden het seizoen Schone eraf te halen kan ik geenzins volgen. Al helemaal niet omdat Blind ook prima functioneert naast Mathijs.
2 0
Joseph
Ik kan geenzins volgen dat mensen na het zien van de 2e helft van Bayern nog niet zien dat dit gewoon beter is voor het team. Het is de eerste wedstrijd van Blind en Frenkie op het middenveld en je controleert volledig tegen de absolute wereldtop.

Alles wat je schrijft over Schone is waar, maar Blind kan dat gewoon beter, sneller en op een hoger niveau. Je gaat er ook veel te makkelijk aan voorbij welke rol Frenkie heeft, Schone is veel te kwetsbaar zonder hem naast zich, dat zag je pijnlijk tegen PSV en in 16/17 in de EL.

Met Magallan heeft ten Hag hopelijk een CV waar hij meer vertrouwen in heeft, dan is er geen enkele trainer die Schone zou verliezen boven Blind op het middenveld.
0 0
ETM
In Munchen was Ajax sterker. Dat was zonder Frenkie, maar daaruit ga ik geen conclusies trekken over Frenkie. Dat vind ik te makkelijk.
Jij zal zeggen Bayern was minder. Maar je zal niet zeggen dat Bayern toen geen wereldtop was.
Of Blind t beter kan valt gewoon te bezien. Als je de heren naast elkaar legt zit er sowieso geen wereld van verschil tussen. Schone is voetballend completer, niet gek want hij van origine een aanvallende middenvelder. En Blind is verdedigend beter ook niet gek want etc.

Ajax speelde een fantastische 2de helft. Maar in jouw ogen had dat met Schone niet gekund? Ik zou niet weten waarom niet. Het was helemaal geen pot waarvan je kon zeggen 'god die Blind zit echt overal tussen'.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben pro Blind en heb van hem genoten op 6, in zn nadagen van de vorige periode dat hij bij Ajax speelde.
Maar tussen Blind en Schone gaat het kwalitatief om nuanceverschillen.
1 0
JariHeijden
Erg goed stuk. Mijn complimenten. Ik kan me er ook prima in vinden.
0 0
ETM
Dank je
0 0
Joseph
Je zou het niet verwachten, maar het was voor het eerst dat Blind en Frenkie samen op het middenveld stonden. De meest logische opstelling..

Dat die 2 niet direct Bayern stuk spelen, mag dan ook geen verassing zijn, maar als je ziet hoe het in de 2e helft gaat, moet je daar niks meer aan veranderen. De komende wedstrijden moet je met Blind en Frenkie spelen, zodat ze nog meer op elkaar ingespeeld raken.
0 0
Web
Schone word enorm onderschat hier
Wim Kieft heeft heeft helemaal gelijk, Schone loopt nooit uit positie
En bovendien, Wober komt tekort, maakt zoveel foutjes
Blind en De Ligt is veel beter dan De Ligt met Wober.
Misschien een andere situatie als Malligan er bij komt?
Wim is veruit de beste analist van Nederland, ik ben het heel vaak met hem eens
4 -2
Joseph
Schone wordt door sommigen ook enorm overschat. Schone loopt niet uit positie omdat hii überhaupt niet zo veel loopt en weinig risico neemt. Daarmee schat hij zijn eigen tekortkomimgen goed in, waardoor hij in dit geweldige team toch mee kan draaien.

Met Frenkie naast zich houdt hij zich nu ook enigszins staande als het niveau stijgt, al zag je bij PSV wat er gebeurt als hij geen Frenkie of Blind naast zich heeft. Pas toen Donny het over nam kon de schade beperkt worden.

Wober maakt weinig foutjes, maar maakt zeker foutjes. Als je Schone een half jaar op de bank zet en 2x tegen Bayern laat spelen, doet hij niks goed.

Wim is zeker een goede analist, in zijn eigen verhaal zegt hij ook dat Ajax de 2e helft volledig controleerde, dat was toch met Blind op het middenveld en Schone op de bank.
0 0
Web
Schone moet helemaal niet veel lopen, hij moet overzicht houden, op het juiste moment druk op de bal geven.
Wat worden verlangd op die positie, daar gaat het om.
Wil niet zeggen dat Blnd dat niet kan, ik ben groot voorstander van Blind. Maar voor het team, zou ik kiezen voor Frenkie en Schone als controleurs. En Blind naast de Ligt.
Maar mocht Malligan komen, zijn weer meer en andere mogelijkheden
0 0
ETM
Retoriek is je niet vreemd.
Laat me raden; Bayern uit was Schone te doen vanwege Blind? Of nee wat was het, Bayern was toen niet zo goed?

Houdt zich staande door Frenkie? Hoe dan? Jij ziet niet dat Frenkie vanwege zijn bijzondere kwaliteiten zowel in de 1ste als in de 2de fase veelvuldig met de bal loopt? En ook doorloopt? Jij denkt weetje wat, die andere controleur moet es wat meer risico in zn spel leggen?
Vd Beek viel eind 16/17 steeds prima in. Als de afstanden te groot werden kon hij met zn loopvermogen veel toevoegen, en bij wedstrijden dat het spel op en neer golfde was hij kwam hij goed tot zn recht en was hij allicht ook geschikter. Niets ten nadele van Donny, maar Schone bleef niet voor niets gewoon basisspeler. Dat heeft met uitgangspunten te maken.
0 0
Babangida83
Denk dat ik het wel met je eens ben over Wober. Maar anderzijds, ga er maar eens aanstaan. Bijna nooit speelminuten en dan ineens 90 minuten tegen Bayern Munchen.
1 0
Web
Natuurlijk is dat zo, ik heb hem ook niet afgeschreven.
Hij is nog jong
0 0
Illegaal
Ja Schone word ook onderschat hier, die moet altijd spelen.
0 0
Ron75
Tot aan die rode kaart speelde hij echt niet slecht. Hij was onzichtbaar en dat is voor een verdediger in veel gevallen een goed teken. Dat houdt in dat je geen foute maakt. Natuurlijk houdt het ook in dat hij in de opbouw ook onopvallend was, maar dat is in eerste instantie niet zijn belangrijkste taak. Natuurlijk was die rode kaart dom, maar hij is mijn inziens echt wel een goede verdediger zoals hij vaak al heeft laten zien en vaak (vooral na Bayern uit) waren velen hier lyrisch over hem. De waan van de dag!
1 0
Bensco
Wöber was een partijtje slecht zeg. Nadat ik deze wedstrijd van hem heb gezien snap ik wel waarom die zichzelf niet in de basis te knokken. En met het halen van Magallan kun je eigenlijk al bevestigen dat hij onder aan in de pikorde staat.
1 -5
Barra
Krijgt heel weinig speelminuten en dan moet je er zo ineens tegen Bayern in de CL staan. Ik denk dat er meer spelers zijn die niet op hun best zouden presteren, maar daarentegen speelde hij de eerste wedstrijd tegen Bayern wel heel goed dus even verder kijken dan je neus lang is.
3 -1
Daniii
Ooit gedacht dat Magallan ipv De Ligt komt?
0 0
Joseph
Ik zie de Ligt deze winter niet vertrekken..
0 0
AlexIbarra
Ik zie Magallan ook niet na 10 dagen in NL al onze verdediging leiden. Met hem "wordt ingespeeld" op een mogelijk vertrek van De Ligt maar hij zal zeker ff nodig hebben om onze aanvoerder te vervangen. Een half jaar lijkt me wel het minimum.

Daarnaast hebben we geen 2e RCV zoals tegen PSV pijnlijk duidelijk werd en verwacht ik dat Blind tzt de rol van Schöne overneemt waardoor we nog een CV minder hebben.

Last but not least is iedereen (behalve misschien Matthijs) best wel lief achterin. Iemand met een Enoh-mentaliteit kan er wel bij, zeker als we in de toekomst evt. met nog maar 1 controleur gaan spelen.
0 0
Bensco
die hebben we wel, dat is dus Wöber maar toen werd hij ook al gepasseerd zodat Frenkie centraal achterin kon spelen.
0 0
AsensioWillemsen
Ze wilden hem vorig jaar al en toen zou de Ligt niet weggaan. Lijkt me eerder voor extra erbij
0 0