Kieft: 'De Jong kan die rol ook sensationeel invullen'

BVeenstra, 08-12-2018 om 09:40, 5714 views, De Telegraaf |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Voormalig Ajax-spits Wim Kieft vindt het niet terecht als mensen zeggen dat Frenkie de Jong aanvallend te weinig laat zien. De columnist van De Telegraaf benadrukt dat de middenvelder bij Ajax een bepaalde rol heeft, waardoor er van hem andere dingen worden verwacht.

'De discussie over het spel van De Jong - hij zou zich offensief onvoldoende profileren - niet zuiver. Zo’n combinatie lukten zelfs Johan Cruijff en Andrea Pirlo niet, stelt Kieft, die denkt dat wanneer De Jong aanvallender wordt opgesteld hij ook daar zal uitblinken. 'Bij Ajax vertolken Tadic en Ziyech de aanvallende rol en moet De Jong hun bedienen. Krijgt hij de ruimte om vanuit eenzelfde positie te spelen als Tadic en Ziyech - met iemand achter hem - dan kan hij die rol net zo sensationeel invullen als zijn huidige rol bij Ajax.'

De Jong speelt dit seizoen als een van de twee controlerende middenvelders bij Ajax. De middenvelder wist tot dusver in 22 officiële wedstrijden dit seizoen tweemaal te scoren en één assist af te leveren.

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DonAdam
In de tijd dat Kieft speelde, stond de centrale middenvelder, de spelverdeler, veel verder vooruit. Dat was de nummer 10: Maradonna, Platini, dat soort spelers.

In deze tijd wordt er veel georganiseerder gespeeld en veel eerder druk gezet, waardoor het verdelen van het spel een linie naar achter gaat.

Frenkie staat nu op een positie van de controleur, maar een pure controleur is hij niet, net zo min als dat Busquests dat is. Zij zijn de moderne spelverdeler, die niet bedoordeeld dienen te worden op goals en assists, maar op voorassists.
0 0
Petterson1964
Eindelijk iemand die het benoemd in de media.
0 -1
Joseph
De aanvallende rol betekend ook dat Blind de opbouw meer moet verzorgen, het is logisch dat hij op zijn huidige positie zo speelt.
Het is niet Frenkie die iets moet veranderen, maar ten Hag. Volgens mij ziet Erik dat ook wel.
0 0
Pauw
Kreek in ‘Nouri, de Belofte’: als Appie een keer een zes speelde, vonden mensen dat ze hem niet gezien hadden die dag.

Herken ik de laatste tijd ook op AShowtime; Frenkie is de nuchterheid zelve maar toch is men hier al weer harder voor hem dan voor anderen die eigenlijk op meer cynisme zouden moet rekenen.

Ik geef ten Hag niet eens gelijk de Jong op deze positie te posteren. De Jong schakelt in tegenstelling tot bijvoorbeeld van de Beek, geweldig om. Één van de redenen waarom Ajax defensief zo stabiel is, ondanks Schöne.
2 -2
Koningtoto
Ik zit iedere wedstrijd in de Johan Cruijff Arena en ik let specifiek op een aantal spelers: Ziyech, de Ligt, de Jong, Dolberg, Huntelaar en Neres. Wat doen ze in balbezit en wat doen ze bij balverlies. Ik ga nu even in op de Jong. In balbezit zet hij met zijn heupen een tegenstander op het verkeerde been en daarin is hij wel degelijk te vergelijken met Cruijff, die deed dat precies zo. Hij brengt de bal over de middenlijn en speelt hem dan af, of hij gaat tot aan de 16 en zoekt dan een combinatie, die vaak mis gaat. Als hij zijn techniek gebruikt om er door heen te frommelen komt hij verder dan wat hij nu laat zien. Kort gezegd, tot 20 meter op de helft van de tegenstander is hij echt magistraal, daarna maakt hij verkeerde keuzes. Dat is de reden dat hij niet tot de goals en assists komt, die horen bij een grootheid.

Bij balverlies is deze jongen, want dat is het nog, echt ongeëvenaard. Hij heeft zo'n ongelofelijke handelingssnelheid dat hij de bal verovert zonder blikken of blozen. Hij staat vaak beter dan onze backs en dat geeft wel een beetje te denken. Ik heb dat echt nog nooit gezien, behalve bij de Ligt. Frenkie de Jong is echt een exceptionele speler, waar ik heel erg van geniet op de tribune. 75 miljoen vind ik een schijntje, hij is veel meer waard. Dit wordt een wereldtopper, als hij dat al niet is.
0 -2
geDaante
Dat hij hoger op het veld wat vastloopt, heeft meer met zijn medespelers te maken, dan met hem; slechte aanspeelbaarheid en dergelijke. Medespelers lopen teveel weg en gaan de combinatie niet aan, of kunnen de combinatie niet goed uitvoeren,
2 0
Koningtoto
Ben ik het niet mee eens, Tadic, Ziyech, Tagliafico, en Mazraoui bewegen enorm veel rond de 16. Staan ook erg veel open voor de combinatie. Alleen de connectie met Frenkie is er niet. Vooral Tadic werpt zich op als zwervende connectie tussen de linies. Daar komen veel combinaties uit. Kijk het maar terug allemaal.
0 0
Schwalbino
Dat is dus de vraag. Ik zou het graag eens zien (dat hij op 10 speelt). Kieft heeft wel gelijk dat je als controleur er niet voor de goals staat.
2 0
geDaante
Speelde Ajax nog maar met de punt naar achter. Dat is sowieso veel beter, plus Frenkie kon dan spelen als iets terugzakkende half, waarbij je dus echt centraal op het middenveld speelt en zowel aanvallend, opbouwend en verdedigend het meest in het spel betrokken wordt.
4 0
Schwalbino
Dat zou ook mijn voorkeur hebben.
0 0
JenkieDeFrong
ziet niemand in dat het feit dat we nog maar 7(?) goals tegen hebben gekregen ontzettend veel te maken heeft met het feit dat er twee controleurs staan opgesteld? juist hierdoor hebben onze aanvallers en de backs zoveel aanvallende vrijheid
0 0
Schwalbino
Jawel. Maar De jong moet gewoon op de middenstip.
0 0
NaarCLbeker5
Laten we het experiment maar eens doen:
Wober er in, Blind op 6, Frenkie naar voren, bijvoorbeeld als 10, en Tadic ook eens wat rust geven.
2 0
ajax4lifebaby
Vind ook dat sinds hij probeert meer te scoren hij juist minder speelt.
0 0
3*stars*3
Zo is het.
Hoor en lees laatste tijd vaak dat Frenkie niet veel scoort.
Je kan Frenkie daarop bekritiseren als hij bijv op plek van Donny zou staan.
Denk dat hij rol als 10 ook prima zou kunnen invullen.
0 0
ETM
Dat mensen dat denken vind ik niet gek. Met alleen al de technische bagage van Frenkie weet je dat hij nergens op t veld een koekenbakker zou zijn.
Toch vind ik het te makkelijk om er m vanuit te gaan dat hij bijvoorbeeld de Tadic-rol ook wel even in zou vullen. Ruimtes om te versnellen of weg te draaien vallen weg. Met beetjes ruimte moet heel effectief om gegaan worden. Tadic heeft bijv 1 van de beste voorzetten van Europa.
Of een Ziyech met zn havikken-oog voor ruimtes voo, en bizarre cross en steek passes. Frenkie kan passeren, maar heeft bijv niet de wapens van een Neres in de 1vs1.
Frenkie zou in een meer aanvallende t op zijn manier doen, en ik vermoed veelal vanuit de combinatie spelen, zijn techniek in de kleine ruimte zal beslist veel problemen bij de tegenstander opleveren. Maar ik ga er niet zomaar vanuit dat hij een versterking tov eerder genoemden zou zijn.
Ik vind ook zijn huidige rol heel goed aansluiten op zn kwaliteiten. En ik reken hem niet af op doelpunten of assists. Wel ben ik het met mensen eens die vinden dat hij aanvallend nog een flinke stap moet kunnen zetten. Frenkie gaat ook al steeds aanvallender spelen, en Schone heeft op het middenveld echt veel meer een sobere en verdedigende rol.
0 0