'Ook in China volgt men opkomst Ajax-talenten'

BVeenstra, 19-11-2018 om 08:30, 9915 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Jordi Cruijff ziet de internationale expansie van Ajax als iets heel positiefs. Dat laat de trainer van het Chinese Chongqing Lifan weten in zijn column in De Telegraaf. Ook in China volgt men Ajax klaarblijkelijk op de voet.

'Met belangstelling volg ik hoe Ajax het internationale netwerk aan het vergroten is', begint Cruijff. 'Afgelopen week werd een kantoor in New York geopend, terwijl in China al enige tijd de samenwerking met Guangzhou R&F contractueel is vastgelegd. Wat dat betreft is Ajax goed bezig om de huidige ontwikkelingen in Amsterdam over de grens te verzilveren.'

Dat Ajax in China investeert, lijkt niet zonder reden, zo blijkt uit de volgende quote van Cruijff. 'Want ook in China wordt de opkomst van talenten als Donny van de Beek, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong scherp gevolgd. Omdat dit voor de Chinezen de volgende stap moet zijn om een toonaangevende voetbalnatie te worden. Met jonge spelers die het Chinese voetbal een gezicht gaan geven.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Youri08
Lijkt me meer iets voor Luuk de Jong, het enige buitenland waar hij er boven uitsteekt.
4 0
Ajax27
Goed voor het commerciële gedeelte. En wellicht in de toekomst voor talenten vanuit daar. Maar andersom, nee dat zie ik nooit gebeuren. Ik zie het niet gebeuren dat jonge toptalenten er ooit bewust voor gaan kiezen om hun volgende stap in Azië te gaan maken. Daar zal voetbalnatie Europa altijd te groot voor blijven.
0 0
AjaxDordt
China kan wel een voetbalnatie worden, maar dat gaat dan echt nog 2/3 generaties duren. Een zelfde ontwikkeling zie je wel in de Verenigde Staten, waar voetbal de snelst groeiende sport is onder de jeugd.
0 0
Ajax27
Gaat gewoon niet gebeuren. Niet in China, niet in Amerika, niet in Qatar. Overal bulken ze van het geld, maar het niveau zal nooit zo hoog worden als in landen zoals Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk. Topspelers vanuit de hele wereld zullen hierheen blijven komen, al hoeveel miljoenen er komen. Het zal de komende 50 jaar zo blijven zoals nu. Oude spelers van 32+ vertrekken er naartoe en zo nu en dan een middelmatige 26 jarige.
0 0
Libero
Onderschat naast de beschikbare kapitalen de ijzeren discipline in dat land niet.
Kinderen worden op voetbalinternaten geplaatst die zo ver van huis zijn dat ze hun ouders een à twee keer per jaar zien.
Dat in combinatie met ingekochte expertise zoals die van Ajax kan ervoor zorgen dat het hard gaat.
0 0
AFCA.
Ik heb wel zin in een nieuwe cult held bij Ajax. Moet toch wel iets aankomen met die Chinese samenwerkingen. Een nieuwe Suk.
0 -2
AFCAsphere
Suk is een Koreaan, en zij zijn op het gebied van voetbal veel verder dan China, dus de kans is groter dat Ajax een speler uit Zuid-Korea en/of Japan scout.
2 0
noppenkoning
Volop gaan scouten in China, moeten ontzettend veel talenten rondlopen en commercieel natuurlijk zeer interessant mocht een Chinese sterspeler in wording bij Ajax spelen.
2 0
Redrum
Ah Flenkie de Jong, vely good!
6 -8
Joseph
Op linksbuiten kan hij vast ook excelleren!
0 0
Knalpot
Kan vast maar waarom zou je dat willen in hemelsnaam?
0 0
AjaxDordt
Jij bent af
0 0
AFCAsphere
Waarom vallen Nederlanders altijd terug op dezelfde slechte ‘grappen’ als het over Chinezen/Aziaten gaat? Toen ik de titel las, wist ik gewoon dat ik er weer iets over zou gaan vinden.
6 -2
Mike4wheelz
Hahahahahaha!
0 -8
AFCAsphere
Zo grappig is het dus niet... sterker nog, het is helemaal niet grappig.
5 -2
Tomajax1990
Niet iedereen heeft dezelfde humor.
0 0
TontoKarnaggel
Joh, zo elg is het toch niet, vind het wel glappig...
0 -1
Ferd
Dat zegt heel veel over jouw IQ, EQ en gebrek aan fatsoen en smaak.
0 0
Ferd
Ik verwacht binnen een paar jaar toch wel een paar Chineze talenten in de jeugdopleiding van toonaangevende Europese clubs. Ook bij Ajax. Het is goed dat Ajax daar vroegtijdig in is gestapt.

De Eredivisie NV zou eens na moeten gaan denken over het gratis, of zeer goedkoop, weggeven of verkopen van de uitzendrechten in dit soort landen. Dan wordt het tenminste uitgezonden, wat interesse oplevert voor de competitie, waardoor clubs kunnen verdienen aan merchandise en waardoor het ook interessanter wordt voor lokale talenten om voor de eredivisie te kiezen. Niet alleen China, maar ook landen als Indonesie en landen in midden en zuid Amerika. Voetbal is enorm populair, maar de eredivisie is nergens te zien. Een paar jaar lang niets verdienen als investering om de competitie populairder te maken lijkt mij commercieel gezien geen verkeerde keuze.
3 0
gi0vanni
Je bedoelt zeker sportief gezien. Dat zou kunnen maar de tv wereld is duur. Ik denk dat een van de grootste Oosterse talenten ophalen een beter idee is. Die Doan is schijnbaar een redelijk talent. Misschien heeft China ook verborgen talenten. Of komen die er in de komende jaren. Dan betalen ze waarschijnlijk wel wat voor tv rechten.
0 0
AFCAsphere
De ontwikkeling gaat vooralsnog niet zo heel rap bij de Chinezen, al is dat niet zo heel vreemd aangezien ze pas vrij recent serieuze stappen hebben genomen om het niveau drastisch te verbeteren. We zagen niet zo heel lang geleden Zhang bij Vitesse, maar die kwam daar helaas niet echt aan de bak. Ik weet verder niet of hij één van de huidige toonaangevende talenten uit China is.

Verder weet ik niet of het voor Chineze sportzenders zinvol is om de Eredivisie uit te zenden, of dat nou gratis is of niet. In China kijken ze voornamelijk naar de grote vier voetbalcompetities, de Champions League, de eigen Chinese Super League, de Aziatische Champions League, en daarnaast zijn ze volgens mij ook gek van de NBA. Ik betwijfel het of de Eredivisie ten koste van andere competities of sporten (met betere kijkcijfers) dan zendtijd gaat krijgen.

Indonesië zou nog kunnen, aangezien dat land toch een bepaalde connectie met Nederland heeft en menig Indonesisch voetballiefhebber de naam van Ajax kent. Maar de rest van de Eredivisie? I don’t know about that. Ook in Indonesië kijken ze voornamelijk naar hetzelfde als wat ik hierboven opnoemde. Je moet ook eerlijk zijn dat het niveau van de Eredivisie niet zo aantrekkelijk is vergeleken met de Primera Division of de Premier League, dus aanleiding om de ED te kijken hebben ze ook niet echt. Wellicht dat er dan nog naar gekeken zou worden door gokkers.

Ik denk wel dat talenten zoals Frenkie en Matthijs, die werelwijd worden geprezen, wel voor hogere kijkcijfers kunnen zorgen. Zij staan in de belangstelling van Barcelona en dan krijgen dat soort jongens veel aandacht. Iedereen wilt weten hoe zij spelen bij Ajax. Maar goed, zij zullen aankomende zomer wel weer zijn vertrokken...
0 0
Ferd
Nederland ligt nou niet echt lekker in Indonesie. We hebben daar nogal een bloederig verleden.

Als je iets gratis aanbiedt is het voor TV zenders altijd interessant, zeker als het om voetbal gaat. En daarmee creeer je weer interesse voor je competitie.
0 0
Libero
Goed idee, ware het niet dat ze zichzelf in de voet schoten door zo' n lange deal met FOX af te sluiten. Nog zes jaar...
0 0
ETM
Afgelopen jaren was de eredivisie te volgen op Fox Asia in Indonesie. Fox Asia alleen via decoder.(sport paket zo'n 12 euro per maand) En ik kwam regelmatig Indonesiers tegen die de eredivisie bleken te volgen. Maar helaas dit jaar geen eredivisie op Fox Asia. Nu wel op een lokale zender. Dus nogsteeds te volgen in Indonesie, en gratis! Helaas is ontvangst via antenne vaak slecht ):
0 0
Ferd
volgens Eredivisie NV heeft FOX Asia wel de rechten en zou ik in Singapore de eredivisie moeten kunnen ontvangen. Maar aangezien we nog altijd in een verbouwing zitten heb ik nog geen tijd gehad om daar in te duiken
0 0
amthree
Tja niet gek he? Wie wil nou deze waardeloze competitie volgen...
0 0
ETM
Punt is juist dat het in Indonesie wel gevolgd wordt :)
0 0