Knipping: 'Aantal clubs Eredivisie niet werkelijke probleem'

BVeenstra, 14-11-2018 om 07:40, 5579 views, Voetbal International |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Voetbal International-verslaggever Tom Knipping meent dat Erik ten Hag het niet helemaal bij het juiste eind heeft wanneer hij zegt dat de Eredivisie er beter op wordt als de competitie voortaan verdergaat met zestien in plaats van achttien clubs. Dat schrijft de onderzoeksjournalist in zijn column in het weekblad.

'Een kwaliteitsbundeling zorgt voor betere wedstrijden, vond hij', begint Knipping. 'Een kortzichtige oplossing, want het aantal clubs in de Eredivisie is niet het werkelijke probleem. De enorme verschillen op de ranglijst zijn te danken aan de UEFA, die met megapremies alle spanning in de kleinere competities om zeep helpen. Ajax en PSV zouden die verhoudingen kunnen herstellen door bijvoorbeeld net als in Engeland en Duitsland de tv-gelden sociaal te verdelen, maar weigeren dat stelselmatig en klagen vervolgens wel over het gebrek aan tegenstand.'

Met een voorbeeld geeft Knipping aan hoe de verhoudingen liggen. De startpremie van Ajax in de Champions League levert de Amsterdamse club bijvoorbeeld al twee keer de jaarbegroting van Excelsior op. 'Dus zo onlogisch is het niet dat de wedstrijd in 1-7 eindigt.' Wie geld heeft, regeert. Ook in competities met veel minder clubs. 'De Zwitserse competitie heeft slechts tien clubs en dus de door Ten Hag verlangde kwaliteitsbundeling. Young Boys staat met UEFA-dope niettemin al veertien punten voor. In Servië heeft Champions League-deelnemer Rode Ster Belgrado na zestien wedstrijden 46 van de 48 punten gehaald. Hier hebben we in elk geval nog twéé clubs (PSV en Ajax, red.) die strijden om de titel.'

Om de subtop te versterken, wil de UEFA nu mogelijk een nieuw Europees toernooi introduceren. 'Het plan is een derde cuptoernooi in het leven te gaan roepen met 32 deelnemers. De Europa League wordt in dat geval ingekrompen van 48 naar 32 teams. In totaal kunnen dan 96 ploegen Europa in, zestien meer dan nu. Voor de Eredivisie zal dat vermoedelijk een extra ticket betekenen. Subtoppers als AZ en Vitesse vallen nu soms nipt buiten de boot, maar zouden dan voorzichtig structurele UEFA-inkomsten kunnen gaan intekenen en dus ook betere spelerscontracten kunnen afsluiten, waardoor ze in eigen land beter in staat zijn te concurreren.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AjaxPassion
Relevante eventuele verandering moet je baseren op de doelstelling die je als NL, maar ook Ajax hebt.

Dus:
Wat is de doelstelling van voetballend Nederland in zijn totaliteit?
Wat is de doelstelling van profvoetballend Nederland?
Wat is de doelstelling van de Eredivisie?
Wat is de doelstelling van de top in de Eredivisie?
Wat is de doelstelling van Ajax?

Tom Knipping zijn doelstelling lijkt te zijn dat hij weer een spannende Eredivisie wil.

Ajax en PSV zullen het voortouw moeten nemen als ze (structureel) in niveau willen stijgen. En de meest voor de hand liggende optie daarvoor is een Beneleague.
0 0
Champy
Er is 85-90M aan TV geld te verdelen onder de Eredivisie clubs. Ajax pakt nu ongeveer 12% van dat totaal.

Maar stel je voor dat we het gelijkmatig zouden verdelen, ..wat voor effect zou dat nu daadwerkelijk hebben?
De kleine clubs geven dezelfde shitspelers een hoger salaris, en een echt grasveld wordt er toch niet mee aangelegd.
We moeten niet doordraaien in dat "sociaal" denken..
1 0
Ozymandias
Het liefst zou ik zien dat er een soort BeNeLiga komt maar als dat niet het geval is zou ik alsnog de Eredivisie drastisch hervormen. Ik zou het inderdaad verstandig vinden als alle clubs die Europees spelen een relatief groot gedeelte afstaan wat dan wordt verdeeld onder alle clubs in de Eredivisie. In ruil daarvoor zou ik de Eredivisie terug brengen naar twaalf clubs. In de reguliere competitie spelen die twaalf clubs dan in een competitie twee keer tegen elkaar.

Na de reguliere competitie spelen de beste zes clubs uit de Eredivisie dan in een competitie nog twee keer tegen tegen elkaar voor het kampioenschap en de Europese tickets. De punten die in de nacompetitie worden behaald worden opgeteld bij de punten die in de reguliere competitie zijn behaald (en dus niet zoals in België waar alleen de helft van de punten die in de reguliere competitie zijn behaald worden meegenomen naar de nacompetitie).

De onderste zes ploegen uit de reguliere competitie spelen dan nog twee keer tegen elkaar. Ook de punten die deze ploegen in de nacompetitie behalen worden bij de punten die ze in de reguliere competitie hebben behaald opgesteld. De onderste twee degraderen direct naar de Eerste Divisie (en omgekeerd promoveren de bovenste twee uit de Eerste Divisie direct naar de Eredivisie) en de op twee na laatst speelt dan tegen de nummer drie van de Eerste Divisie om promotie/degradatie.

Het gedeelte van de Europese premies wat door de clubs die Europees worden afgestaan wordt dus maar onder twaalf Eredivisie clubs verdeeld. Dat zal waarschijnlijk een behoorlijke verschil maken op het budget van de clubs die zelf niet Europees spelen. Ik zou dan ook nog één extra regel invoeren dat alle Eredivisie clubs minstens tien procent van hun budget moeten investeren in hun jeugdopleiding. Dit is iets wat als Ajax sowieso al doet maar veel Eredivisie clubs komen daar momenteel niet eens bij in de buurt.
0 0
Champy
IK vind dat zo gevaarlijk. Straks gaan alle "kleintjes" met de benen wijd open liggen tegen Ajax en PSV omdat ze weten dat die grote clubs zo hun krachten kunnen sparen om te presteren in Europa. Premies van de kleine clubs zijn afhankelijk van de grote bijdrage van de Europees spelende clubs.

Ga je straks vanuit de leiding nog de instructie geven om vol gas tegen Ajax te geven wetende dat ze straks weer 9M binnenharken met Europees te overwinteren in de CL?
Wetende dat van die 9m je straks er enkele procenten van gaat krijgen.

Wat is trouwens het profijt voor een club als Ajax dat de kleintjes wat meer te verdienen hebben? Praktisch niks.
Als we nu al met 5-0 winnen op verplaatsing tegen Vitesse, zal dat straks ook nog steeds gebeuren tegen de nrs 6-18.
Onze spelers raken ook niet extra gemotiveerd tegen clubjes die 2M meer te besteden hebben.
Het algemene niveau wordt niet beter, en Ajax verliest er geld mee.

Ga nou maar eerst eens beginnen met het aantal profclubs in te dammen.
0 0
Ozymandias
Heb je mijn stuk wel gelezen? Ik schrijf namelijk dat dit in combinatie moet zijn met het verkleinen van de Ereidivisie tot twaalf ploegen.
0 0
Champy
De kans wordt dan nog groter dat de tegenstanders even minder hard hun best doen want er is meer koek om te verdelen onder elkaar.
0 0
Ferd
Dus knipping wil dat Ajax meer geld aan Excelsior etc gaat geven. Maar dan wordt het gat met Europa nog groter, dus dat werkt ook niet.
1 0
AjaciedForLive
Het zou veel beter zijn als er een benelauge komt ook de kleinere clubs krijgen dan meer weerstand,vollere stadions, meer opbrengsten uit europese toernooien, meer intresse in de competitie en een sterkere 2e divisie, geen kunstgras, spelers zijn minder snel de eredivisie ontgroeit en de belgen zijn ook goed met opleiden zoals in nederland dus de teams zijn veelal aan elkaar gewaagd.
0 0
AlexIbarra
Beetje domme voorbeelden geeft hij.

Rode Ster speelt pas voor het eerst in ruim 10 jaar CL. Vorig seizoen voor het eerst in 5 jaar EL. De afgelopen 10 jaar heeft Partizan Belgrado juist meer titels gepakt. CL spelen is dus het Gevolg van een sterke periode in Servië (met Mitchell Donald, leuk) en niet de Oorzaak.

2010-2017 zat Basel juist elk jaar in de CL, nu is het ineens Young Boys dat Zw. domineert.
Hoe heeft dat zo kunnen gebeuren? Met CL-geld moet Basel toch altijd kampioen worden?
En waar kwam die titel voor Feyenoord vandaan?

Onder De Boer speelden we altijd CL maar haalden gemiddeld slechts 71 punten. Nu lijden we weinig puntverlies tot november en ligt het er zgn. aan dat we (na jaren weer) CL spelen. De premies zijn nog niet eens binnen, laat staan meebegroot want we moesten 6 kwalificatiewedstrijden spelen. Ons geld voor transfers komt vooral uit transfers.

Als AZ, Fey of Vitesse het een keer goed doen in Europa is het toch juist fijn voor ze dat er een flink bedrag aan premies binnenkomt? Anders gaan ze weer zeuren over te zware belasting en dat ze daardoor niet kunnen presteren. Ze zijn maar klein, krappe selectie enz.

Het seizoen is nog heel lang en ik denk niet dat Ajax of PSV de 90 punten gaat halen. En anders is dat ook wel eens leuk, sowieso de uitzondering en niet de regel.
De subtop moet eens goed kijken naar hun eigen investeringen en ambities dit jaar en clubs als Excelsior, Emmen en Nac zijn altijd al afhankelijk geweest van een offday bij ons.
6 0
chrisjuhhh
Opleidingen moeten gewoon beter bij de rest en wat er al eerder gezegd is , dat er vroeger vaker zulke uitslagen waren dan tegenwoordig .

De media moet er gewoon eens mee stoppen met dat weg lullen van zulke jonge jongens en laat ze gewoon goed door ontwikkelen hier bij Ajax , nu klinkt het net of dat Ajax niet meer kan opleiden als ze 40 tot 50 wedstrijdjes gespeeld hebben .

de Ligt en de Jong zelfs Onana pas gaan als je 24 25 ben dan heb je echte bagage bij je .
1 0
RedFeather
Ten Hag heeft ook niet gesteld dat de afstand tussen Ajax/PSV/(Fey) en de rest zal verdwijnen. Ja, die blijft groot. Maar wat je wel doet met een kwaliteitsbundeling is in principe de beste spelers van de nummers 17 en 18 verdelen over alles wat daar boven zit. En dat maakt ploegen sowieso sterker. Er zijn immers minder posities in te vullen. Omdat er meer weerstand is, groeit iedere speler sneller.

Kortom: er is een verschil tussen het algemene niveau opkrikken enerzijds en de afstand tussen top en de rest dichten anderzijds. Zijn twee andere dingen. Onzinstuk dus.
3 0
Rockpotje
Volgens mij mist Tom het punt volledig. De competitie wordt niet sterker door het verwijderen van de minste twee teams, maar door het invoeren van play-offs tussen de beste teams. Dat zijn extra wedstrijden op een hoog niveau en dat gaat ten koste van vier potjes tegen een degradant. Bovendien weigeren de topclubs helemaal niet de tv gelden te verdelen, dat voorstel ligt juist al op tafel. Alleen willen ze daar wel een competitie met een beetje aanzien voor terug in plaats van de plastic league die we nu hebben.
3 0
mgtow
AZ en Vitesse zullen zelfs in dat derde toernooi er geen reet van bakken. Hebben wij weer last van dmv coefficienten.
1 -1
ajaxxcied4life
Klopt, ik heb vaak de indruk dat deze clubs, inclusief Feyenoord en PSV, het Europese toernooi als een uitje ervaren en alle punten die worden behaald als een extraatje beschouwen. Ajax is de enige ploeg in NL die het Europese voetbal echt serieus neemt.
1 0