Borst oneens met Ten Hag inzake inkrimping Eredivisie

BVeenstra, 12-11-2018 om 08:35, 7645 views, Algemeen Dagblad |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Columnist Hugo Borst is het niet eens met Ajax-trainer Erik ten Hag inzake een mogelijke inkrimping van de Eredivisie. De oefenmeester gaf zondag na afloop van het duel tussen Excelsior en Ajax aan dat het goed zou zijn als de Eredivisie naar zestien clubs gaat.

'En ineens is er de trainer van Ajax die met dedain zegt dat zo'n potje tegen Excelsior "een mate van passiviteit" bij zijn spelers teweegbrengt', schrijft Borst in zijn column in het Algemeen Dagblad. 'En ja hoor, hij beweert dat 16 in plaats van 18 clubs "kwaliteitsbundeling" betekent, en een betere concentratie, en Ten Hag - die het sec over looplijnen zou moeten hebben - zegt ten slotte nog dat minder clubs commercieel veel beter is. Bah. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.'

Borst zag dat Gertjan Verbeek bijna ontplofte toen hij de woorden hoorde van Ten Hag. 'Hij, onafhankelijk en dwars, pleit juist voor meer solidariteit, een eerlijke verdeling van gelden én juist 20 eredivisieclubs in plaats van 18. En hij heeft gelijk natuurlijk', aldus Borst, die zegt dat de hoogte van een begroting de stand op de ranglijst bepaalt. 'Wil je een betere competitie, zorg dan dat de onderdeurtjes wat rijker worden. Verdeel het tv-geld om te beginnen eens echt eerlijk. Laat kleinere clubs groeien, tot aan de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie aan toe. In die superspannende competitie, een kweekvijvertje van talent, zijn er negen clubs die om het kampioenschap strijden. Waarom? De begrotingen liggen dichter bij elkaar.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JanTa
Borstvziet de bui al hangen dat zijn Sparta op amateurbasis gaat spelen.
2 0
Oliveira
Als Borst denk dat het verdelen van welvaart en goed idee is op deze manier moet hij eens GOED kijken naar wat het heeft gebracht in Venezuela. Geen gek die dat wilt.
0 -3
Babangida83
Borst heeft gelijk. Dit verhaal van inkrimping van de Eredivisie (en the minds worden nu geprepareerd via de pers) is precies hetzelfde als wat ze in Europa met Nederland hebben gedaan. Eerst geef je ze onredelijk weinig televisiegeld als ze Europees spelen t.o.v. de grote clubs. Hierdoor wordt het ieder jaar nog moeilijker om de beste spelers te behouden. Op een gegeven moment is het niveauverschil zo groot geworden dat men zegt, het niveau van de kleintjes is te zwak, een spannende competitie is commercieel veel interessanter, we moeten de kleintjes dumpen. Nee: we moeten de gelden beter verdelen. Dan trekt het vanzelf weer bij.

Sowieso moet de Eredivisie eens aan Marketing gaan doen, want dat ligt echt op zijn gat en riekt naar amateurisme. De Eredivisie heeft mijn haar Cruijff verleden en attractieve spel echt veel te bieden naast een Premier League en La Liga. De rest is gewoon saaier. Wij moeten ons internationaal positioneren na die twee competities. Iets lager niveau, maar wel de toekomst van die twee competities en zeer technisch, tactisch en attractief voetbal.
1 -4
Libero
When your favoriete club strijdt om promotie naar de Eredivisie...
0 0
Ajax412
Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt...
3 0
Libero
Aardig toepasselijk ja.
0 0
PeterVKV
In een super kapitalistische (voetbal)wereld gaan de hippies Borst en Verbeek het socialistische sukkeltje uithangen. En dan weer klagen dat het Nederlandse voetbal internationaal niet meekomt omdat we niet de juiste (Duitse, Verbeek) mentaliteit hebben.
1 -2
Web
Echt Borst moet lekker documentaires gaan maken daar is hij goed in.
Maar zo gouw het over voetbal gaat, is het vaak onzin
Gisteren hoorde ik hem bij langs de lijn discuseren met Henry Schut over wat er nou beter is voor de competitie is, het Ajax en PSV wat nu mijlenver beter is? dan de rest, of de eerdere situatie dat ze nog minder waren? Hij wist het niet goed, maar nijgt naar het laatste.
Wat een calimero gedachten, wat willen wij nou?
Aansluiten bij de subtop of afhaken.
Het moet een uitdaging zijn voor de rest, om er zo dicht mogelijk bij te komen.
1 -1
Spitz
Wat wil Hugo Borst? We leven in een klein landje. Nederland. Onvergelijkbaar met heel veel grote landen om ons heen. Engeland, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italie. Kijk alleen al naar het televisiegeld, sponsoren, enorm veel jonge spelers, enz. Nederland blijft klein! PSV en AJAX doen het juist goed. Slim scouten en kapitaal groter maken om het beleid te kunnen veranderen. Draai het eens om. Wat als genoemde twee clubs dit niet deden, dan zaten we nergens meer bij in Europa. Dan zegt men weer we staan Europees nergens! AJAX en PSV moeten zorgen dat we weer mee gaan doen. Dat andere ploegen zich Europees ook weer gemakkelijk kunnen plaatsen of al geplaatst zijn. Terug kijken helpt niets meer. Vooruit denken is regeren! AJAX is mijn ploeg in Nederland. AJAX en PSV in Europa samen. PSV heeft pech gehad in sommige wedstrijden, maar je ziet ook dat je nog iets tekort komt! En dan zitten de journalisten weer te klagen en rommel te schrijven in de kranten en social media. AJAX en PSV zijn beiden op de goede weg. Slim inkopen en goed verkopen en weer een stapje hoger gaan denken met inkopen van een nieuwe speler of spelers. Het probleem in de Eredivisie? AJAX en PSV gaan ineens heel hard. De rest blijft kijken en neuzelen. Feyenoord is toch net uitbetaald voor CL vorig seizoen. AZ heeft toch 2 goede spelers verkocht. Wat gebeurt er met dit geld? AJAX en PSV doen wat gebeuren moet, investeren en investeren in de juiste spelers. CL garantie zorgt automatisch dat er goede (jeugd)spelers gaan blijven komen. Salarissen gaan omhoog. Je ziet het nu bij onze top 2 terug. Wil je aanhaken in Europa dan gelden andere wetten! Wat stelt Nederland eigenlijk voor. Zo'n klein landje. Zo weinig televisiegeld. Weinig mooie en grote sponsoren. Je moet echt voluit je best doen om kapitaal binnen te halen. Maar wat wil Hugo Borst. Een leuke Eredivisie en Europees een lacher? Alles begint bij AJAX en PSV. Doen zij het goed in Europa, dan wordt de rest daar beter van.
2 0
Ajax27
Hahaha, ik moet altijd zo lachen om die calimero's. Natuurlijk, Ajax is de grootste club, krijgt het meeste geld voor hun spelers, blabla.. dat zal ook nooit anders worden.

Maaaaaarr.... dat het gat tussen Ajax, PSV en de rest nu zo groot is, dat de subtop niet meer de traditionele subtop is, is dat onze schuld? Nee, Ajax heeft sinds jaar en dag ontzettend veel geld in de eigen jeugdopleiding gestopt. En Ajax heeft de laatste 7-8 jaar sinds de fluwelen revolutie hun financieel beleid compleet omgegooid. Daardoor zijn er veel dingen positief veranderd.

Dat clubs als AZ, Groningen, Heerenveen hebben zitten slapen, dat is niet ons probleem. Dat Twente jaren boven hun stand heeft geleefd, financieel wanbeleid heeft gevoerd, en daardoor nu in de Keuken Kampioen Divisie is beland, ook niet ons probleem.

Ajax wil net als PSV de aansluiting houden met de Europese subtop/middenmoot. Dat lukt niet als we onszelf aan gaan passen aan het schrijnende niveau van de eredivisieclubs. Dat gaat niet helpen als we de 'kneusjes' van de klas wat extra geld geven.

Jeugd, alles investeren in de jeugd, aanvullen met een paar gearriveerde spelers die je als club kunt betalen, maar verder zoveel mogelijk op de jeugd investeren, zodat je jeugd klaarstoomt voor de nationale (sub)top of zelfs klaar kunt stomen om internationaal een stap te zetten.

Dat zal een meerjarenplan worden, dus de komende 6-10 jaar zal er geen klote veranderen. Het zal gewoon Ajax & PSV tegen de rest worden. En als Ajax 3 x achter elkaar kampioen wordt, PSV geen CL meer krijgt, dan zal het wellicht Ajax tegen de rest worden.

Maar nee dat calimero gedrag... jullie zijn groot en wij zijn klein. Treurig gewoon...
3 -1
Bloedgezellig
EtH moet niet zoveel praatjes hebben en gewoon Ajax trainen voor de rest niks eigenwijze lul
2 -6
Youri08
2 bvo's in de eredivisie minder betekent 40 profvoetballers minder, dus kwalitatief betere selecties wat ook doorsijpelt naar de 1e divisie.

Stel dat Ajax en PSV af zouden zien van ieders 2 miljoen tv geld per jaar, dan krijgen de andere 16 iets meer dan 2 ton en als je Feijenoord niet zou helpen (dus 15 clubs) 2,5 ton extra. Zet dat zoden aan de dijk?
1 0
Ruff Rhythim
Wat mij betreft zijn er maar twee echte opties: een BeNeleague, of een Nederlandse competitie zoals die van Schotland: 10 clubs en dan een dubbele competitie. En daaruit kan er slechts eentje degraderen. Meer en vaker wedstrijden van niveau in die laatste optie. Speel je wel twee wedstrijden meer, maar dan vereenvoudig je je bekercompetitie maar door die 10 clubs later in dat bekertoernooi te laten instromen. En uiteraard nul clubs die op kunstgras spelen.
Ik speel liever 4x per seizoen tegen feynoord, psv, az, vitesse dan 2x tegen emmen, excelsior, graafschap etc.

Maar in dit land van oeverloos democratisch gepolder en gestuntel bij de knvb gaat er qua verandering van competitieopzet in wat voor opzicht never nooit iets gebeuren omdat FC Bal Op Het Dak elk wijzigingsvoorstel torpedeert...
3 -1
Ajaxxxisdebeste
Ajax gaat andere clubs rijker maken nee dat is eerlijk laat ze zelf eens de broek omhoog houden en die chantage met kunstgras hebben ze lang geleden ingezet.
0 0
M1GST4R
Borst heeft in 1 ding wel gelijk. De competitie wordt alleen maar sterker als de rest, dus de kleinere clubs, ook sterker worden.
Waar ik het niet eens mee ben, is dat het aantal clubs wat uit maakt. 16 of 18 doet er niet toe. Als de kwaliteit per team maar omhoog gaat.

De KNVB moet de promotie naar de eredivisie beter belonen zodat een promovendus een kans heeft om in de eredivisie te blijven.
De keukenkampioen divisie moet ook sterker, dus er moet meer geld heen.
Men zou ook kunnen denken aan een soort talentenpool systeem waarbij de grote clubs een aantal talenten beschikbaar stellen voor 2 jaar en de zwakkere clubs middels een loting systeem deze talenten bij hun club krijgen.
0 -2
Libero
Laat de KNVB eerst maar eens beginnen met de kans op promotie af te schaffen wanneer een club het (toevallig) een periode goed doet. Gewoon baseren op de prestaties van een heel seizoen.
0 0
Maus1978
Zo naïef weer van Borst. Denk je nou echt dat als de kleinere clubs wat meer TV-gelden krijgen (wat zou dit kunnen zijn, hooguit een paar ton?) dat ze dan wél kunnen aanhaken? Face it, er is een top 2 en die is er al zo'n 40 jaar eigenlijk...
5 0
Joseph
Gewoon met België samen, als die kleine clubs tegen Ajax willen spelen, moeten ze beter hun best doen en grasvelden aanleggen.

Met 20 clubs is er nog minder geld te verdelen, nooit aan beginnen, speelt straks de halve competitie op kunstgras.
3 -2
BokkieBokstra
ben het volledig eens met borst. ja nu 1 7 maar dat is ook wel eens anders geweest. De enige reden voor inkrimping is geld. Meer geld verdelen met minder clubs. Zoiets als schotland zeker vier keer per jaar celtic glasgow. Maar zie het niet gebeuren daar gaan de clubs niet mee instemmen. Tekenen voor het einde van je club. Het is net zo een onzinverhaal als die beneliga wat weer eens opduikt. Eerst maar eens het gras weer terug.
1 -2
AjaxPassion
Wordt tijd dat Ajax, PSV en eigenlijk ook Feyenoord, AZ en eventueel nog wat subtoppers de Eredivisie verlaten. Eens kijken hoeveel geld er dan nog te verdelen valt voor al die solidaire clubjes...
3 -1
geronimo
Wow een Hugo Borst oneens met ten Hag , lekker belangrijk
2 -1
Bennyben
Eerst maar eens concentratie tegen Heracles thuis houden of de graafschap uit zolang Ajax dit soort potjes nog niet wint hoeft niemand te spreken over 16 clubs.

Snap ook niet wat ten hag bedoeld laat ons eerst maar eens kampioen worden 5 jaar achter elkaar zolang ons dat nog niet lukt hoeven we hier ook niet over te spreken.
2 -5
BokkieBokstra
Precies de graafschap uit. Win die maar eens.
2 -2
Ruff Rhythim
....want we winnen maar zelden bij Graafschap-uit??

Blijven we nou doen alsof die ene gigantische mispeer van een paar jaar geleden volledig leading is voor ALLE komende wedstrijden tegen een ploegje als De Graafschap? Alsof De Graafschap de nieuwe angstgegner van Ajax is?
4 0
BokkieBokstra
nee dat niet maar het heeft geen zin om arrogant te doen over andere clubs.
0 0