Kieft: 'Benfica laat veel beter zien waar limiet Ajacieden ligt'

BartVeenstra, 10-11-2018 om 08:35, 19327 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Voormalig Ajacied Wim Kieft vindt het fijn dat bij Ajax dit seizoen de lat intern een stuk hoger ligt dan een seizoen eerder. De oud-spits schrijft in zijn wekelijkse column in De Telegraaf dat hij het knap vindt hoe spelers van Ajax - en ook die van PSV - om kunnen gaan met de druk van de Champions League, overeind blijven en zich ontwikkelen.

Volgens Kieft zit het Ajax in deze fase wel mee. 'Of het geluk of volwassenheid is; de ploeg haalt bijna het maximale resultaat tegen Benfica hoewel Ajax het voetballend tot tweemaal toe moeilijk had', schrijft Kieft, die zag dat Benfica Ajax geen tijd gaf om op te bouwen. 'Ze zetten agressief druk en dan blijft het moeilijk om je daar onderuit te voetballen. Laat staan attractief te spelen. Je ondervindt aan den lijve dat de weerstand Europees veel groter is dan in de Eredivisie. En dan te bedenken dat het "maar" Benfica is en geen Manchester City.'

In de wedstrijd was er een bepaald moment waarbij Kieft dacht: dit is wat het verschil kan maken. 'Toen Ziyech zich door een knappe aanname wel goed vrij speelde in de kleine ruimte en de diepte vond met zijn pass op Tadic, was het meteen raak. Een belangrijk signaal', schrijft Kieft, die zag dat Ajax daarna minder onder druk kwam te staan omdat Benfica wat meer naar achteren liep. 'In het besef dat Ajax het vermogen en de kwaliteit bezit om de wedstrijd in de omschakeling te beslissen. Mooi om te zien hoe zoiets zich ontwikkelt. Het is leuk om in twintig minuten op een 3-0 voorsprong te komen tegen Heerenveen; tegenstanders als Benfica laten veel beter zien waar de limiet ligt van spelers als Tadic, Ziyech, Van de Beek en De Jong.'

Wil jij er rond de kerstdagen net als Dusan Tadic bijlopen in een echte kersttrui van Ajax? Kijk dan snel hier! 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PetrusKeizer
ik vermoed dat Wim t wel met me eens zal zijn dat je van tevoren al kon bedenken dat Benfica een lastiger tegenstander zou worden dan Bayern. Daarom is t ook mooi dat Benfica in de groep zit, dan kan je veel beter voor jezelf nagaan waar je europees staat. Mocht t in de laatste wedstrijd tegen BAyern een erop of eronder-pot voor Bayern zijn (verwacht t niet), dan krijg je ook n heel ander BAyern te zien dan in de uitwedstrijd. Gaat ook de beierse beuk er in.
0 0
Sterretje73
Laat het nu vaak net een voordeel voor ons zijn als de ander moet aanvallen ;-) Ik hoop op dat scenario dan gaat bayern de bietenbrug op.
0 0
mistermiyagi
Volgens mij is het heel simpel, de trainer heeft hier debet aan.
Bosz, de Boer, Keizer of ten Hag.

Het is dat Ajax genoeg kwaliteit heeft ingekocht, net als 2 seizoenen geleden toen we de Europa League finale speelden
Dit team is nog beter en er zit meer rek in.
De jongens van toen zijn nu ouder, ervaring van een Blind en Tadic heeft ook goede invloed.

Het is zaak om elk jaar top aankopen te doen, ervaring en jong talent..
Vertonghen en een nieuwe spits ophalen, anticiperen op een verkoop van een geheel middenveld.

150 miljoen inkomsten uit transfers daarvan 75% weer her te investeren..

Kwaliteit is het sleutelwoord tot succes..

Nu hopen dat Dolberg snel weer zijn oude vorm vind dan sta ik echt op de banken..
0 0
Freddy Al
Daar zit veel waarheid in, uiteindelijk is dat een plus in het voordeel van de ontwikkeling binnen Ajax van spelers.
In mijn ogen zal dat zeker op termijn veel winst opleveren door een groter bewustzijn van wat er nodig is om een topteam te zijn, en wat er als individu nog beter moet en kan.
0 0
geDaante
Wat deze wedstrijd vooral duidelijk maakte, is dat Ajax nog niet ver en goed genoeg is in de kleine ruimte. Dat heeft met spelers te maken, maar ook vooral de kwaliteit (snelheid en accuratesse) van het positie- en vooral combinatiespel. Dat is trainbaar, maar lastig in één seizoen op een héél hoog niveau te krijgen met vaak nieuwe spelers.

Daarom wilde Cruijff dat het eerste elftal vrijwel hetzelfde zou spelen als de jeugd deed onder hem, in een 4-3-3 met de punt naar achter, wat ideaal is voor aanvallend combinatiespel. 4-2-3-1 is meer gericht op ook tegenhouden en defensief 'zekerder' staan.

4-3-3 met de punt naar achter door de hele opleiding heen, en de focus volledig op techniek, handelingssnelheid en combinerend vermogen, om het opbouwen en het combinatiespel er zo goed mogelijk in te slijpen, en dat naar een zo hoog mogelijk niveau te tillen. En daarbij creativiteit, om vanuit dat tikken en balbezit uitgespeelde kansen te creëren, dus geen loper a la Dani de Wit of Ekkelenkamp, die opportunistisch continue voor het doel opduiken, wat ook vrijwel hun enige bijdrage is, en door hun diepe spel en te matige voetballende kwaliteiten het niveau van de opbouw en het combinatiespel onderuit halen. Dit door niet makkelijk en goed genoeg ingespeeld te kunnen worden, door te matige skills en het vaak uit positie zijn. Ook is men niet balvast, en kan men geen mannetje voorbij, zijn ze gericht op bediend worden, in plaats van bedienen.

Maar helaas is Ajax weer eigenwijs een andere weg opgegaan, waar het eerste weer heel anders speelt dan de jeugd, en door een passant bepaald wordt. Ajax zal dus om de paar jaar, om het jaar, of zelfs na een paar maanden steeds anders spelen, afhankelijk van hoe lang een coach aanblijft. Geen eenduidige clubvisie en huisstijl meer dus. En dat maakt dat je steeds weer opnieuw moet bouwen aan een andere speelwijze, jeugd niet klaargestoomd is voor die specifieke speelwijze, etc.

En daarmee zal Ajax nooit meer het maximale uit zichzelf halen. Dat kan alleen bij lange termijn beleid en visie. Dat ontbreekt volledig. De Boer, Bosz, Keizer en Ten Hag, vier trainers in twee jaar tijd, met ieder een heel andere speelwijze. Jeugd die niet meer vooral getraind wordt op het korte aanvallend combinatiespel, maar met lopers en werkers die per se opportunistisch voor de goal moeten komen en alle overige onderdelen van je veldspel naar beneden halen, zoals de basis; de opbouw, het spelmaken en het combinatiespel.

Als je heerste in de kleine ruimte, kan je de tegenstander vastzetten op eigen helft, en daar balbezit hebben en uitgespeelde kansen creëren. Je kan dan ook onder druk van de tegenstander uit voetballen, en makkelijker tot opbouwen en spelmaken komen onder die druk en in die kleine ruimte.
Dat heersen in de kleine ruimte is dan ook de basis, zeker voor een club als Ajax. Elke speler in het veld moet daar op een heel hoog niveau in meekunnen, geen zwakke schakels. Helaas denkt Ajax daar anders over. Die geven het op, geloven er niet in, en gooien die bal wel over de verdediging heen naar de loper, hopend dat ie een keertje goed valt, totaal de opbouw, het spelmaken en het combinatiespel uit het oog verliezend.
0 -2
Schwalbino
Cruijff wilde spelers eerder op topniveau hebben. Nu dat schijnt te lukken zijn ze ook eerder weg. Het schiet dus niets op want om te presteren heb je vooral de combinatie van goede ervaren spelers en toptalenten nodig. Maar die ervaren spelers zijn meestal niet in het Ajax spelletje opgeleid. Ze weten wel wat aanvallend voetbal inhoudt en daarom zijn ze ook aangekocht. Daar zal de coach het mee moeten doen. Hij gaat uit van de kwaliteiten van zijn ploeg en het pricipe om aanvallend en gedurfd te voetballen.

Meer kan hij niet doen.
0 0
Adam24
4-2-3-1 is niet per se meer defensief. Het gevaar van dit systeem is dat het veld in tweeën breekt, tussen de voorste 4 en de achterste 6 in tegenstelling tot 433. Een ander groot voordeel van 433 (4-1-2-3) is dat de diepgaande middenvelders makkelijker kunnen afwisselen en om de beurten voor gevaar in de 16 kunnen zorgen. Wat wel lastiger is, is dat je bij het opbouwen meer mensen met hun rug naar de goal hebt en een opbouwer minder.
1 0
Knalpot
hoeveel ploegen kunnen op dat niveau dat spelletje spelen wat jij wenst en hoeveel kapitaal hebben ze daarin kunnen steken?
0 0
geDaante
Het gaat erom dat je dat zo goed mogelijk doet/kan, en dus leid je daar voor op. Talenten volledig daarvoor opgeleid, indien goed gedaan en goed gescout, kunnen dat zó in hun systeem hebben, dat ze dat als jonge spelers zonder na te denken weten uit te voeren.

Completeer dat met ook specifiek daarop gescoute, directe aankopen, en je kan daarin een heel behoorlijk niveau halen. Hoe hoger het niveau, hoe grotere tegenstanders je de wil op kan leggen.
0 -1
Freddy Al
Ik ben het in de grote lijn met je eens maar daar is echt veel tijd en inspanning voor nodig om het beste uit spelers te halen die zelf ook vaak nog niet op hun maximum presteren.
De speelstijl is daarbij belangrijk maar,jij denk daar anders over, je moet niet uitgaan van een in beton gegoten systeem .
Een eerste elftal moet kunnen variëren om daarmee hun potentie beter te benutten.

In perspectief van het opleiden geplaatst ben ik het meer met je eens; daar tellen resultaten niet, behalve dan het eindresultaat van de opleiding zelf, hier helpt het zeker door techniek en balvaardigheid in te slijpen en te automatiseren.

Naarmate de route naar het eerste korter wordt zal er dan ook meer ruimte gegeven moeten worden op andere mogelijkheden qua spel maar dan wel uitgaand van die basisvaardigheden, dat maakt een speler en het team sterker en beter.
Onderzoek heeft ook aangetoond dat mensen sneller denken en handelen als ze getraind zijn onder wisselende omstandigheden en daarop moeten acteren.
0 0
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
Haahahahhaha, de limiet van Ajax. Wat grappig. Als Ajax wat scherper was geweest hadden ze gewoon kunnen winnen. Benfica wou vechtvoetbal en dat kregen ze. Ajax heeft niet verloren van hun vechtvoetbal.
1 -3
Freddy Al
Dat is wel zo maar daarmee heeft Kieft geen ongelijk; omdat Benfica van een hoger niveau is dan de ED tegenstanders zal Ajax eerder de limiet bereiken waar ze op dit moment voetballend aan kunnen komen.
Laten we daar nu blij mee zijn dat geeft de neiging tot reflectie en verdere ontwikkeling een stevige impuls.
1 0
Ajax27
Lezen is een kunst...
Kieft zegt helemaal niet, Benfica is de limiet voor Ajax. Kieft zegt, Benfica is een beter meetpunt dan bijvoorbeeld Heerenveen om te zien waar de limiet van bepaalde spelers zit. Om dus te zien of bepalende spelers bij Ajax nog beter en verder kunnen komen.
2 0
PetrusKeizer
zo is t helemaal, dat is wat Kieft bedoelt. Duim omhoog
0 0
Tinus
Volgens mij begrijp je verkeerd wat Kieft bedoelt. Hij geeft hier gewoon aan dat Ajax in vergelijking tot Heerenveen zo goed is dat ze mooi voetbal kunnen laten zien. Tegen een team als Benfica lukte dat veel spelers/het team amper omdat die op een veel hoger niveau Ajax onder druk kunnen zetten. Dan zie je dat Ajax heel moeilijk aan goed voetballen toekomt. Het lijkt alsof je hier heel graag iets negatiefs in wil zien, maar zo is het volgens mij helemaal niet bedoeld door Kieft. We hebben toch allemaal geconstateerd dat Ajax het heel moeilijk had?
3 0
ETM
Ja maar bij Bayern uit dicteerde Ajax op een gegeven moment het spel, en Bayern mag problemen hebben maar een hoog niveau hebben ze zeker.
Benfica uit was een erg lastige, met een succesvolle aanpak van Benfica en een Ajax dat niet echt in haar spel kon komen. Dit laatste had met veel factoren te maken. Een eenheid die ontbreekt, spelers die steeds meer hun eigen wedstrijd ervan maken. Het sluipt erin. Zo haalde Ajax ook gewoon haar niveau niet tegen United in de finale. Toen was ook het succes van de tactiek van de tegenstander slechts een deel van het verhaal. Wedstrijden hebben vaak een verhaal. Daar gaan journalisten die alomvattende conclusies willen trekken vaak aan voorbij. Kieft heeft wel een punt dat je juist in wedstrijden waarin je spel niet uit de verf komt de individuele klasse zoals bij de pass van Ziyech nodig hebt om toch het verschil te maken. Of de klasse van Onana bij die redding in de slotseconde. Ik vond het dan ook zo jammer dat juist in de EL finale Ajax geen moment vond van absolute klasse. Het liep niet, spelers begonnen maar wat te doen aan de bal. Juist dan hoop je op zo'n zwabberknal van Schone. Maar die bleef die keer uit..
1 0
Chesterson93
En toch brengt Kieft geen nuance aan, waardoor de perceptie eraan kleeft dat hij het goed vind dat je erachter komt tot welk niveau een jongen als Ziyech kan komen.
0 0
ram
Wel een goed punt van Wim. Benfica speelde heel goed en scherp. De Ligt en De Jong konden daar heel goed mee omgaan; de rest wat minder. Dat zegt ook wel wat over de kwaliteit van alle spelers. Maar aan de andere kant is het maar één wedstrijd natuurlijk.
0 0
AlexIbarra
Benfica begon 10 plaatsen boven ons op de Uefa-ranking, dat zijn er nu nog 5.
Ze staan maar 1 plekje onder Tottenham en moesten winnen voor hun laatste echte kans.

Heerlijk om op eigen kracht (al was het veldspel wat krachteloos) ploegen als Benfica en Dinamo voorbij te gaan voor onze terugkeer in de top-20 van Europa. Hopelijk kunnen we het vorige rampseizoen een beetje wegpoetsen en snel weer aanhaken bij Porto, Napoli, Shakhtar ipv ergens tussen Basel, Salzburg en Bilbao in een rijtje te staan.

Nog een lange weg te gaan...
6 0
AFCAMM
Je leert van dit soort wedstrijden (andere spelers, andere tactieken, 'truukjes' etc) en wordt er volwassenener en ervarener van. Die bagage nemen ze gewoon mee naar de volgende wedstrijden. Ze zijn daarmee heel belangrijk voor de (snellere) ontwikkeling.
2 0
3*stars*3
Zeker weten.
Nederlandse teams hebben het altijd moeilijk teen Portugezen en de statistieken zeggen genoeg.
Wij willen altijd goed voetbal zien maar het kaan jammergenoeg niet altijd en dan moet je samen strijden voor de punten.
Het werd een punt maar Ajax laat dit seizoen zien dat het echt teamprestaties kan leveren.
Zien we al vanaf de voorrondes.

Snap alleen niet waar lof voor psv vandaan komt...
1 0
Web
Kieft geeft haar fijn aan hoe de confrontatie met Benfica ging.
Benfica zet ( agressief druk ) het juiste woord ook vaak over de schreef.
Vandaar dat Ajax niet in zijn eigen spel kon komen.
En dan kom je bij het punt geluk?
Onvolwassenheid?
Ik denk van beiden iets, als je zelf in de laatste minuut scoort in Amsterdam en je voorkomt een goal in de laatste minuut in Portugal mag je ook best spreken van enig geluk toch?
Onvolwassen was de aktie van Ziyech, een poging om te scoren met een van zijn verdwaalde afstanschoten in plaats van de bal in de ploeg houden
Volwassen was hoe De Ligt en Tagliafigo een sein gaven van wil het niet des Ajax ( onder de druk uit spelen ) dan maar een schepje er boven op. En tot het randje spelen
Hier word dan gezegd door de zogenaamde kenners ( waar door sommigen ook nog tegen op gekeken word ) dat Ten Hag hoog druk hadden moeten zetten.

Ajax heeft het gewoon ontzettend goed gedaan tegen Benfica, kon het even niet voetballend dan maar op instelling. Natuurlijk speelde iedereen niet goed, maar dat kan altijd.

Nu haal je deze wedstrijden resultaat. Hoe vaak gebeurde het wel niet, wij hebben best leuk gespeeld, maar de tegenstander counterde ons er uit?

Ajax moet winnen, wil je De Ligt en Frenkie niet kwijt raken, daar leren ze van 100 procent 90 minuten geven, dan in de potjes in de eredivisie die vaak binnen 20 minuten gespeeld zijn.

Kieft kent hier mee de wetten van het voetbal in Europa. Weten wij nog de wedstrijd tegen PSV? Even lekker opbouwen met Frenkie en Blind in het centrum, PSV legde haar fijn uit dat dit naïef is, Ik sluit niet uit dat Ajax daar gewonnen had met De Ligt. Er moet zeker een sterke centrale verdediger staan , met een voetballer als Blind er naast.
Maar je kunt ook met De Ligt en Wober spelen. En met een middenveld van Frenkie, Blind en Donny. Maar Schone schrijf ik nog niet af, was zeker niet de minste deze week, en dan heeft hij zijn wapen nog, het afstandsschot en vrije trap. Stond het deze week andersom, Frenkie op de plaatst van Donny en Donny op de plaatst van Frenkie, was het een goal geweest, Frenkie houd altijd het overzicht en dat heeft Donny gewoon niet, een mindere voetballer
7 -5
Schwalbino
Tussen minuut 10 en de goal van Benfica had Ajax Benfica bij de strot. Toen was het Ajax die hoog druk zette en Benfica verloor keer op keer de bal. Dit overwicht deed me even denken aan Ajax 1995. Alleen ging Ajax 2018 al na 20 minuten domineren over op galleryplay. Alles moest kost wat kost voetballend worden opgelost want oh wat tikken we ze weg. Dat resulteerde in een reeks van slordigheden en balverlies en Benfica kwam terug in de wedstrijd. Daarna heeft Ajax het weer goed opgepakt.

Kieft heeft gelijk. De twee wedstrijden tegen Benfica zijn een uitstekende graadmeter.

De ploeg is van het niveau Benfica en daar is niets mis mee. Ze kunnen het ook topploegen moeilijk maken maar komen tekort om bijvoorbeeld ploegen als City of Barca regelmatig een pak slaag te geven.
1 0
Rentokill
Goed verhaal. Benfica speelde heel compact, net als Ajax ver naar voren. Bayern speelt heel anders bijvoorbeeld. Die willen met verzorgd voetbal het hele veld benutten. Hebben dat met Ribery en Robben ook nodig. In de eredivisie zijn er verder geen clubs die het spel van Ajax zo kunnen ontregelen als Benfica.
1 0