Hoijtink kritisch: 'Niet echt bepalend geweest'

Henk Hoijtink heeft zich maandagavond bij het programma Natafelen kritisch uitgelaten over Frenkie de Jong. Waar veel mensen uitermate positief zijn over het talent, is de journalist van Trouw van mening dat we rustig moeten zijn met het hypen van de middenvelder.

'Ik hoor de laatste tijd grote woorden, ook over Frenkie de Jong', begint Hoijtink. 'Natuurlijk is De Jong echt een hele goede voetballer, dat is duidelijk zat. Maar voorlopig is hij niet echt bepalend geweest. Hij legt behoorlijk wat risico in zijn spel, wat voor de zone waarin hij speelt best vervelend kan zijn. Bovendien vind ik dat hij nog steeds erg veel de bal bij zijn eigen verdedigers ophaalt, waardoor de weg voor hem naar waar het moet gebeuren nog wel lang is.'

Freek Jansen is het totaal niet met zijn tafelgenoot eens. 'Ik vind dat als je het over de opbouw hebt, hij het voor De Ligt en Virgil van Dijk op bepaalde vlakken makkelijker maakt. Doordat hij constant aanspeelbaar is. Alles is bij hem altijd vooruit gericht. Op die positie stond eerst Kevin Strootman, waarbij alles heel vaak achteruit was gericht. En je ziet dat hij met zijn kwaliteiten het spel versnelt. Hij raakt ook, onder druk met Duitsers om zich heen, niet in paniek. Natuurlijk moet hij nog meer ervaring opdoen, maar dat doet hij nu ook. Daarom is dit seizoen zo top voor hem.'

'Als je hem ziet spelen, dan zie je Georginio Wijnaldum beter spelen', gaat Jansen verder. 'Je ziet daarnaast ook dat De Jong en Memphis Depay een bepaalde klik hebben. En je ziet dat zowel Van Dijk en De Ligt altijd de bal bij hem kwijt kan. Hij laat dus niet alleen de aanvallers beter spelen, maar ook de verdedigers in de opbouw.'

 

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajaxvooraltijd
Nu weet je het! Je wordt sportjournalist!
0 0
CruyffFootball
Henk verwacht waarschijnlijk een aantal assists van iemand die controlerend linkshalf staat.
Wees geen Henk.
0 0
Pieter14
Ik zag in de wedstrijd tegen Frankrijk de scheids even de nederlandse spelers tellen,Ik dacht meteen fFrenkie doet mee we hebben een man meer.,de scheids greep niet in.
0 -1
Hakkie
Sorry Pieter, wilde een Thumbs up geven, maar door een hikje verschoof mijn vinger.
Je opmerking vind ik origineel en leuk.
0 0
Pieter14
Wat een voetbalkenner is die man. Frenkie is altijd bepalend als hij mee doet.
Waarom speelt het nederlands eltal onder Koeman in eens beter,vraag dat Koeman maar op de man af.Dan weet je genoeg Als Frenkie mee doet hebben we altijd een man meer op het veld.
Hoijtink je kent er niets van,en je wilt wat aandacht.
2 0
MankeNelis
Makkelijk beroep sportjournalist. Je kan gewoon uit je nek lullen. Maakt geen reet uit, je krijgt je poen toch wel.
1 0
AlexIbarra
Onana heeft ook te weinig assists volgens Henk.
1 0
JanTa
Alweer zo'n azijnpissers die met zijn zeik een doelpaal kan om pissen. Deze man is een schande voor zijn beroepsgroep.
3 -1
Rsv
Als je als zogenaamde kenner niet ziet hoe bepalend Frenkie was voor het spel van NL dan heb je er verdomd weinig kijk op
3 0
Ajax#1900
Dit is wel echt genant idd. Bij Overmars staat city straks op de stoep met 80 mln, maar het is maar een hype en hij heeft nog niet veel impact. Sure Henkie.
1 0
rexxo
Hoytink heb ik nog nooit iets positiefs horen zeggen over Ajax.
Perez ook vreselijke vent zeker nadat hij die grensrechter op zijn huidskleur uitschold, mag van mij ook de T... krijgen. Davids had hem moeten pitten.
2 0
RusselWestbrook
Henk was gisteren zo zuur dat ik oprecht bang was dat mijn tv er in op zou lossen.
3 0
gras
Lol :) Maar dit heeft weinig met zuurheid te maken. Dit is gewoon een pijnlijk gebrek aan voetbalverstand.

Als het geen panklare assist is, herkent Hoijtink de bijdrage van een speler kennelijk niet.

Aan Frenkie zal het niet liggen, ik maak me meer zorgen om het feit dat hij het niet alleen kan. Er moet veel meer voetballend vermogen erom heen komen te staan.
2 0
AgeM
Hij moet juist een vuile werk opknapper hem heen hebben zoals die de Roon want
Hij heeft geen schot .
Geen beslissende paas
Geen scorend vermogen .
Wint nauwelijks een kopduel.
Vaak begint hij een rush en die eindigt 9 van de 10 keer in tikkie breed .
Hij zoekt nooit de goal van de tegenstander .
Hij heeft zowel midden als centraal achter gespeeld , soms bij vlagen maar nooit nooit echt overtuigend .
Hij speelt vaak maar 65-70 minuten Ook tegen duitsland terwijl hij zelf zegt dat hij fit is .
Als hij gewisseld wordt zie je zijn team vaak opbloeien , alsof er een risicofactor weg is .
De wedstrijden die hij speelde voor oranje kon hij soms opvallen omdat de tegenstander gas terug nam (Frankrijk ) of het ging pas echt goed toen hij gewisseld werd (Duitsland )
Maar toch wordt er nooit op ingegaan als je dit soort objectieve dingen noemt,
Sterker nog , je wordt als Frenkiehater neergezet en dat terwijl Frenkie dit zelf ook weet en zegt . Waarom kijkt iedereen de andere kant op als er kritiek op hem is ?
0 -1
3*stars*3
Ow, nu ook een account aangemaakt Henk?...
0 0
Simon1
Koop eens boxers, dan worden je ballen niet zo afgeknepen en ben je eens wat vrolijker.
0 0
DeMeervanweleer
Hoijtink is als de buschauffeur die eigenlijk chef-kok had willen worden en uit frustratie de deur dichtgooit voor aansnellende kinderen. Hij had eigenlijk schrijver willen worden, of hoogleraar, in plaats daarvan schrijft hij al sinds mensenheugenis stukjes over een volkssport en dat zal niet veranderen. Hoijtink baalt van zijn uitzichtloze stukjes schrijverij en wij- zijn publiek moeten daarvoor boeten. Dit is een euvel waar wel meer sportjournalisten aan lijden. het is natuurlijk een vrij horizontale loopbaan waarop ze lopen en niet iedereen kan zich opladen voor Emmen- Fortuna. Leo Driessen is ook zo verzuurd, maar Evert ten Napel weer niet, die blijft altijd enthousiast.
3 -1
4xEC1
Je kan heel makkelijk altijd maar mee lullen met de menigte, maar heel de wereld ziet dat de Jong een wereldvoetballer is èn dat hij ook gewoon bijna altijd goed speelt. Dit is gewoon geforceerd aandacht vragen van die Hoijtink, even in de belangstelling willen staan door iets afwijkends te zeggen. Maar het klopt van geen kant wat hij zegt. De Jong neemt risico in zijn spel, klopt, maar dat is toch juist goed? Ten Hag zette hem vaak achterin, daar zet hij zichzèlf toch niet neer? Het is ook nooit goed hè. Veel kritiek op het Nederlands voetbal de laatste jaren; veel ballen breed, geen risico en durf, voorspelbaar etc... En dan staat er een speler op die wèl durf heeft en risico's durft te nemen, is het nog niet goed. Maakt zichzelf gewoon belachelijk die Hoijtink.
1 0
Bocarra
Ik ben het voor een deel eens met wat hij steld. Al een jaar lang is hij regelmatig geblesseerd. Op dit moment is hij nog steeds niet top fit. De vraag blijft of hij het topniveau wel aan kan. Pas als hij een seizoen lang fit blijft en hij het hoge niveau dat hij in sommige wedtrijden heeft gehaal weet vast te houden ga ik mee in de hosanna geluiden.
0 -1
Barra
Jaja je was vanaf het begin al geen groot fan en vindt het moeilijk om toe te geven dat hij toch wel aardig kan voetballen. Het is gewoon achterlijk dat zijn enorme potentie niet eerder herkend en gebruikt is. Een speler als Frenkie zie je in Nederland verder niet rondlopen en bij Oranje is er ook geen vervanger voor, maar met alle respect zijn de Wijnaldums en de Roons van deze wereld wel op te vangen.
2 0
Ruff Rhythim
Je vraagt je soms toch af hoe journalisten journalisten zijn geworden....
1 0
AFCA0492
afgekeurde schrijvers
1 0
Barra
Heb de uitzending gezien en Henk Hoijtink heeft er echt weinig kaas van gegeten, hij probeerde alle euforie te temperen wat niet slecht is, maar de voorbeelden die hij aanhaalde sloegen nergens op. Ik mag Perez graag horen, maar het is jammer dat hij bijna alleen maar tussen journalisten zit.
2 0
Ferd
Ajaxshowtime kritisch "Hoijtink nooit echt verstandig geweest"
4 0
Babangida83
Ik stel mij dan even voor hoe je wilt winnen zonder risico te nemen. En niet ten minste, wat is risico. Frenkie speelt de bal veel naar voren. Als hij hem verliest, kan hij het zelf nog goedmaken. Achterin rondspelen met die breedteballen, als je hem daar verliest, is het gelijk een goal.

Die bal moet zsm naar voren en naar de spelers die het beste een bal kunnen vasthouden zoals De Jong. Dat is voor mij het minst risicovolle. Het gaat mijns inziens om, om altijd een man-meer situatie te creëren, zodat de tegenstander er achteraan holt en daardoor niet aan de bal kan komen. Risicolozer kan bijna niet. Want als jij de bal hebt, kunnen zij niet scoren.

Maar goed, zo lang Hoijtink er wat op aan te merken heeft, weet ik dat ze goed bezig zijn bij Ajax en het NL-elftal.
2 0
AjaxGLM
Niets slechter dan de Nederlandse sportjournalistiek.. Messi, de beste voetballer op aarde, doet niets anders dan zijn passing uitstellen en spelers voorbij dribbelen, desnoods in eigen 16. Hiermee creeer je man meer situatie, waarna er ruimtes ontstaan en een gevaarlijke aanval opgezet kan worden. Ook neymar doet dit bijvoorbeeld. Hebben we in Nederland eindelijk ook zo een speler, moet het er weer uit geramd worden hoor. Laat deze mensen toch stoppen met schrijven joh
5 0
RedFeather
Ja, hij heeft een punt. Je kunt nog niet stellen dat hij Oranje gaat redden.
Nee, het is wat aandachtsgeil om precies weer dat element te benoemen en niet de klasse die ervan afdruipt.
3 0
Web
Hoijtink, Driessens en Arno Vermeulen
Grote Ajax haters, en totaal geen verstand van het spelletje.
Laat gaan, dom oor
0 0
Pauw
Simpele ziel. Dus als je geen assist geeft, niet scoort of geen bal van de lijn afhaalt kun je niet bepalend zijn?

Moet zeggen dat ik zijn nuchtere kijk doorgaans wel waardeer maar dit is nogal beperkt.
2 0
PeterVKV
Zuurpruim begrijpt er weinig van. Stel dat je Frenkie vervangt door Strootman. Dan is Oranje in 1 klap meer dan 30% minder. Het blijft verontrustend dat Frenkie de enige echt creatieve middenvelder is. Zonder hem als spelverdeler zakt het waarschijnlijk als een kaartenhuis in elkaar. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor Wijnaldum want Donny kan hem zo vervangen. Om van de Roon maar niet te spreken, maar die zal uiteindelijk wel vervangen worden door Propper of, wat mij betreft, Donny.
1 0
Bjorn2321
Risico? Ja maar wel met een uitzonderlijk hoog slagingspercentage vwb passend.
3 0
Ajaxadept
Ben het met Libero eens. Door 'tegen de positieve stroom' in te praten krijg je aandacht. Het grote verschil van oranje nu en van even terug is Frenkie de Jong in plaats van Strootman. Als je dat niet (wilt) zien vraag ik me oprecht af of je wel een sportjournalist bent die de sport objectief benaderd.
3 0
Joseph
Ach, Henk is jaloers, Ajax heeft een geweldige speler in huis en zelfs tijdens de interlands moet hij door gaan iets van Ajax zwart te maken. Dit is een hele zielige sportjournalist.
2 0
Libero
Henk probeert al geruime tijd Trouw als sportmedium op de kaart te zetten. Dan is het wel zo handig om controversiële uitspraken te doen en vooral niet met de wind mee te waaien.
Maar als je je openlijk af gaat vragen waarom Frenkie ("al 21", hij zei het echt!) nog bij Ajax en niet bij een topclub speelt en nog maar pas bij Oranje dan getuigt dat vooral van heel erg weinig feitelijke kennis en inzicht dan wel van het zich moedwillig van den domme houden. Als je werkelijk niet inziet of wil erkennen dat Frenkie in al die wedstrijden een kwaliteitsimpuls is gebleken is je mening dus werkelijk geen knip voor de neus waard.
En daar hebben we meteen de reden waarom Henk niet al lang bij een écht sportmedium werkt i.p.v. Trouw waar geen hond heengaat voor sportnieuws.
4 0
ajaxajaxajax
Henk wie???
0 0
SnifferClarke
"Hij legt behoorlijk wat risico in zijn spel etc...."" Beste Henk, daarom heeft hij juist een basisplaats bij Ajax EN Oranje. Hij doet wat anderen niet doen. Al die spelers die de afgelopen jaren het Nederlands voetbal hebben verneukt met hun - door de trainers opgelegde - zakelijk spel. Alleen maar kaatsen, rondspelen op eigen helft, risicoloos tikkie breed gekut. Frenkie doet dat niet. Hij durft risico te nemen. Hij houdt van het spelletje en wil zsm naar het doel van de tegenstander. Als je vindt dat dat 'best vervelend kan zijn', prima, maar ga niet klagen als Oranje straks 80% balbezit heeft waarvan 90% op eigen helft.
2 0
Basajaxcied
Dit is echt een mening, omdat iedereen positief is zal ik maar ff gaan zeiken!
0 0
Jaridebeste
Ach ja, onze nationale azijnzeiker. Vooral als het over Ajax of Ajacieden gaat.
2 0
Horrontelli
Henk, neem nog een borrel. Ook met jou komt het uiteindelijk heus wel weer goed.
3 -1
Pauw
Dus omdat de Roon en Wijnaldum zich in de cruciale fase van de opbouw verstoppen is Frenkie niet bepalend genoeg?

Frenkie moest zich wel ver uit laten zakken om de bal te kunnen ontvangen. Wees blij dat Nederland onder aanvoering van Frenkie nog wat rustmomenten heeft kunnen inbouwen, anders had er 90min lang druk gestaan op de verdedigende stellingen van NL en was de kans op een doelpunt voor Duitsland (nog) groter geweest.

Typisch: we focussen ons op wat onze (potentiele) topper niet is en gaan voorbij aan de invloed van de onkunde / het onvermogen van de rest.
2 0
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
Wat een ezel die Hoijtink. Vraagt hij zich af waarom Frenkie nog niet in het buitenland speelt pffff. Hij verdiept zich dus niet in de speler. Een blessure van 6 maanden en Ajax die ook hem graag aan zijn contract houdt. Trouwens wie is die clown eigenlijk?
3 0
MSwertz92
Tegen duitsland kon bergwijn depay en of frenkie wegsturen voor de 2 tegen 1. Frenkie duikt wel vaker heel slim op in 1x naar voren maar wordt vaak niet gezien door mede spelers of de pass komt niet / is slecht.
0 0
ETM
Frenkie zelf lijkt er heel rustig onder en lijkt me niet iemand die snel bezwijkt onder verwachtingen.
Ik heb ansich niets tegen de ophemelerij. Alleen als diezelfde mensen hem dan later gaan afkraken omdat hij hun verwachtingen niet waar kan maken, dan gaat er wat fout.

Voetbal is kunst en voetbal is vermaak. Van mij mag men in Nederland wel wat vrolijker en gepassioneerder naar voetbal kijken. Kritisch is ook goed. Maar dan wel van enig niveau graag. In Nederland heerst er meer ene afkraakcultuur.
Ook een obsessie met het winner vs loser principe. Een gebrek aan bewondering voor het spel. Ik volg vanuit Indonesie naast Ajax ook de Premier League. Dan sturen vrienden soms persstukjes op over wedstrijden of spelers. Dat is van veel hoger niveau dan het gebrabbel gemiddeld is in Nederland.
Laat Nederland een voetballer als Frenkie vieren en hoe goed hij dan precies wordt en wat hij allemaal gaat bereiken gaan we wel zien. Dat hij er nog niet is, dat is duidelijk, en dat weet hij zelf ook heel goed.
8 0