Cruijff: 'De Ligt heeft nog een weg te gaan'

BVeenstra, 15-10-2018 om 10:40, 16179 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Jordi Cruijff is van mening dat Matthijs de Ligt nog niet elke wedstrijd op topniveau kan presteren. Tegen Duitsland speelde de verdediger in het shirt van Oranje een mindere wedstrijd en om die reden tempert Cruijff in zijn column in De Telegraaf ietwat de euforie.

Cruijff ziet in dat Nederland een paar grote talenten heeft rondlopen. Er is echter ook een 'maar' in het verhaal. 'Voorlopig zullen ze ook hun mindere dagen hebben. Zoals dit keer Matthijs de Ligt. Een enorm talentvolle verdediger, die nog altijd bezig is om stappen te maken. Dat doet hij op een imponerende manier, maar tegen Duitsland werd duidelijk dat hij qua constant presteren nog een weg te gaan heeft.'

De trainer van het Chinese Chongqing Lifan vindt dat spelers als De Ligt, maar ook Frenkie de Jong en Donny van de Beek een voorbeeld kunnen nemen aan Memphis Depay. 'Vier jaar geleden tijdens het WK in Brazilië stond hij uit het niets op het wereldpodium, waarna bij Manchester United zou blijken dat hij daar nog niet helemaal klaar voor was. In Frankrijk heeft hij de draad weer opgepakt en hij laat zich nu ook meer in het Nederlands elftal gelden.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Rentokill
Alsof de Ligt net zo'n dip gaat meemaken als Depay. Die viel van zn sokkel omdat zn mentaliteit m parten speelde. Bij de Ligt is geen hoogmoed. En los van die paar slordigheidjes die de tegenstander niets opleverden was het gewoon een soliede wedstrijd van de Ligt.
0 0
Van Reenen
Welke bijchochem uit het trainersvak is de volgende? Klaas Vaak zal ook nog wel iets te wauwelen hebben.
Ik ben benieuwd.
0 -1
NoPants
Beetje respect voor de naam knul. Zijn weinig mensen die zoveel met johan over voetbal hebben gepraat als hij.
0 0
Minsc
De trainer van het wereldberoemde Chongqing Lifan waarschuwt nog 1 keer: het moet beter want anders ....
0 -1
geronimo
Schrijft Jordi dit zelf of laat hij de Groot dit doen?
0 -1
JCr14
Het is heel goed dat Jordi tussen de zinnen door zegt dat die jongen nog een paar jaar bij Ajax moet blijven.
Maar zelfs Piqué, Ramos en Boateng hebben af en toe een mindere wedstrijd
5 -1
Schwalbino
Precies. Elke speler heeft wel eens zijn dag niet. Duitse achterhoede die toch ook de wereldbeker heeft gepakt was tegen Nederland bagger.
0 0
Ferd
Dat zegt hij juist niet. Hij zegt "voorbeeld nemen aan Depay". Dat houdt in naar een topclub gaan, het niet redden en dan op een lager niveau een herstart maken.

Neem dus GEEN voorbeeld aan Depay, blijft gewoon nog twee jaar langer bij Ajax en tegen die tijd ben je wel klaar voor een topclub.
3 -2
JCr14
Begrijpend lezen
0 0
Woodenshoe
Helemaal waar, de Ligt speelde een slechte wedstrijd.

Maar wat ik nou niet snap is dat deze man een podium krijgt van de Telegraaf om louter open deuren in te trappen. Zelden zulke nietszeggende stukjes gelezen als die van hem...
4 -3
MankeNelis
Jaap de Groot moet kennelijk nog wat te doen hebben. Grappig dat Jordi af en toe in de telefoon klimt, maar je kan net zo goed stoppen.
Zo gedetailleerd analyseren zoals Johan dat deed, dat kunnen er maar weinig. Moet je ook niet gaan proberen onder bijna dezelfde naam.
5 0
gras
Heeft een contract, dus ze moeten wel.

Maar inderdaad: hoe kan iemand met zoveel bagage zo weinig te vertellen hebben. Stop er dan mee en lever je contract in.

De Ligt vind ik sinds begin dit jaar juist heel erg stabiel geworden. Dit was a typisch voor De Ligt. Vorig jaar was het helaas vrij typisch voor hem om af en toe grote fouten te maken. Maar goed, kan hij enkel beter van worden. Er moet nog beter gecommuniceerd worden, nog sneller worden beslist etc. Prima zaak.
2 -5
Lazell
Grote fouten?
0 0
gras
Ja, terugspeelballen, tackles in de 16 etc.

Ik zie dat de anonieme minnenboys zich ook weer geweldig voelen achter hun toetsenbord.
3 -1
Babayaka
De ligt speelt alijd minder met van dijk naast zich.
0 -4
Ajaxadept
Ik vond de Ligt misschien niet zijn echte niveau halen, maar ik vond Dumfries, zeker in het eerste halfuur, niet sterk spelen. Logisch dat Matthijs iets minder leek. Handig als je zoveel lengte (1.88) hebt, maar qua techniek komt deze Dumfries nog veel tekort. Ben blij dat Ajax op die plaats nu Mazraoui (bijna even oud) heeft lopen die wellicht wat kleiner is, maar véél meer techniek bezit om een speler uit te spelen en/of te passeren of een goeie voorzet te geven. Op rechts kwamen de Duitsers, zeker toen Sané erin kwam, continu door, vaak ook omdat Dumfries te laat terug was om mee te verdedigen.
7 -1
RaynoFischer
Prima, blijft hij nog een paar jaar ;)
1 0
Duif63
Wat Jordi probeert te zeggen is dat al die jongens nog gewoon 2-3 jaar bij Ajax moeten blijven.
7 -1
PanjaNation
De Ligt is het gewend om bij balbezit direct een van de centrale middenvelders in te spelen, maar die weg werd goed afgesloten door de Duitsers. Of de andere middenvelders naast Frenkie liepen niet goed vrij. Je ziet dan dat De Ligt de bal niet zomaar wil wegtrappen, maar dat kan niet anders. Dumfries speelt steeds gelijk de bal weer terug. Twijfel wordt op dit niveau afgestraft en leidt tot fouten. Gebrek aan ervaring of onwennig? Wie zal het zeggen. Dit blijft een absolute topspeler.
3 0
Simon1
Eerder niet op elkaar ingespeeld. Als je De Ligt kies, kies je voor opbouw. Dan moet je niet zo'n blind paard als Dumfries naast hem neerzetten en ervoor zorgen dat andere zich aanspeelbaar maken. Anders kan je net zo goed een andere verdediger neerzetten.
1 0
MankeNelis
Met Nous heb je eigenlijk een hangende middenvelder op rechts. Dat is een heel stuk makkelijker als hij de ruimte voor je inloopt en steeds aanspeelbaar is en een man uitspeelt. Die Dumpfries staat continue op de krijtlijn en kan geen man uitspelen. Dan die andere de Roon is ook niet makkelijk aanspeelbaar. Die gasten gasten spelen te vaak breed of achteruit waardoor je steeds onder druk blijft staan.
0 0
Simon1
Wellicht dat coaches eens moeten nagaan welke speler ze met wie opstellen. Dit zeggende houdt niet in dat je alleen Ajacieden of PSVers moet opstellen, maar dat je wel moet nadenken welk type speler je naast een ander neerzet. Het één kan soms niet met de ander omdat daardoor de kwaliteiten niet goed benut worden.

Als dit dan toch plaats vind, dan kan je een speler niet per individu afrekenen, maar moet je ook lijken naar wel gevolg het samenspel tussen spelers hadden. De vlagen die ik zag van de wedstrijd was dat middenvelders zich niet aanboden. Dan heb je dus ook niks aan een opbouwende verdediger.
0 0
M.Olsen
Ik vind dit wel echt weer onzin van de bovenste plank. De ligt speelt voor het eerst sinds lange tijd tegen Duitsland naast Dumfries een mindere pot. En ja hoor hij moet rijpen, het komt door zijn leeftijd.

Alsof Ronaldo, Ramos en Messi met hun 30+ nooit fouten maken. Man man man. En die 2 Duitse vrienden doen al weken niks anders dan fouten maken. Maar als iemand onder de 23 het doet moet hij nog een hoop leren.

Natuurlijk heb ik ook veel respect voor de familie Cruijff, maar dit vind ik gewoon onzin hoor. Zeker vanuit de Ajax filosofie: goed genoeg is oud genoeg. Alsof 27+ ers nooit dipjes hebben. (Ozil, Ronaldo, Sanchez, Messi, Boateng, Hummels, Robben, Higuan of Zlatan)
5 -2
Redrum
Ik denk dat Matthijs in de war was omdat er opeens ene Dumfries naast hem stond. Dat is een losgeslagen projectiel en die heeft werkelijk geen idee wat hij allemaal aan het doen is. Je zag constant dat Matthijs en Denzel elkaar niet begrepen en Matthijs was daardoor steeds aan het twijfelen wat hij moest doen. Dumfries heeft duidelijk maar twee opties: ballen blind wegrossen of als een gek langs de zijlijn rennen met de bal. Matthijs probeerde een paar keer de voetballende oplossing te zoeken met Denzel, maar die is dat overduidelijk niet gewend. Neemt niet weg dat Matthijs bepaalde fouten niet had mogen maken, maar dat toont ook maar aan dat hij er gewoon nog lang niet is. Nog een jaartje Ajax zou prima voor hem zijn.
7 -4
Web
Als Mathijs een mindere dag heeft, geef jij de schuld aan de rechts back
Dan is het toch wel knap dat Swaab en Viergever daar geen last van hebben

Dat je een hekel hebt aan PSV ( heb ik ook ) hoef je niet met zon verhaal te komen
5 -3
Simon1
Het doet er niet toe of De Ligt dan wel Dumfries de schuldige is. Die twee moet je simpel gezegd niet naast elkaar opstellen, want er heerst geen synergie tussen die twee. Daarmee haal je in ieder geval één van de twee uit zijn kracht en daardoor presteert diegene onder het normale niveau.
0 -2
Redrum
Schwaab en Viergever spelen bij psv en hebben ook maar één opdracht: ballen wegrossen. Dan heb je niet zoveel last van een Dumfries naast je. Zij zoeken zelden de voetballende oplossing als ze onder druk staan, iets dat ze bij Ajax wel doen. Ik blijf dus bij mijn verhaal.
3 -2
M.Olsen
Schwaab en Viergever spelen ook niet tegen Duitsland. Wel tegen Barcelona natuurlijk. Maar ja toen werd het ook.4-0. De Ligt had gewoon last van Dumfries. Dat was duidelijk. Logisch. Je moet niet als debutant tegen Duitsland proberen het record luchtdekken te verbreken.
1 -3
Web
De ligt speelt slecht door PSV, jij je zin
5 0
kaashaas
Jep
0 0
kaashaas
Vond wat er omheen liep erg rommelig ogen.
Mathijs is gewend met betere spelers te spelen en met meer passing snelheid. Deze backs zijn counter spelers en stonden niet op de juiste positie . Als er iets in de communicatie niet goed gaat hersteld hij het ook nog weergaloos.

De ligt is gewoon een BAAS! Bekijk het maar met je media.

De ligt en de jong denken allebij 2 stappen verder dan de rest van het team.
5 -2
Redrum
Mooi dat ik dus niet de enige ben die het zo ziet. Je zag gewoon dat Frenkie en Matthijs de voetballende oplossing naar voren probeerde te zoeken, maar die gewoon niet konden vinden. Het is gewoon psv-voetbal wat Oranje speelt nu onder Koeman en daar zijn Ajax-spelers nou eenmaal niet aan gewend.
3 -3
Web
De Ligt speelde gewoon matig, en dat is de schuld van Koeman.
Want dat zeg je eigelijk.
4 0
gras
Zo ontstaan dus verwende voetballers zonder zelfreflectie. Hij speelt een mindere wedstrijd, kan op je 19e, maar het ligt aan alles en iedereen behalve hemzelf.

Gelukkig is de omgeving van De Ligt een stuk stabieler en objectiever en hij zelf ook. Anders leer je namelijk niet van mindere momenten. En dat is nou juist een kenmerk van De Ligt geweest. Hij gebruikt mindere momenten om beter te worden. Als je die mindere momenten ontkent, rem je zijn ontwikkeling. Heeft verder geen reet met zijn medespelers te maken. Die voetballen normaal gesproken ook met anderen.
6 0
PeterVKV
Hij bedoelt een voorbeeld nemen aan Depay hoe het niet moet. Dus veel geduld hebben. Nog een paar jaar Ajax om echt mee te doen in Europa.
7 0
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
Een paar jaar? Dit jaar gaat Ajax al toeslaan hoor! We gaan de cup ophalen uit Madrid.
7 0
Ajaxxxisdebeste
Als dat betekend dat hij nog paar jaar in Amsterdam speelt ben ik helemaal er mee eens.
2 0
trodat4030
Raar verhaal. Matthijs is constanter dan menig topverdediger van 27plus. Zelfs Ramos maakt meer fouten dan hij. Bijkomend voordeel is zijn lerend vermogen, ik heb in al zijn wedstrijden eigenlijk nog nooit een fout 2x gemaakt zien worden. Ja, op snelheid eruit gesprint worden, maar dat is gewoon wat het is. Hij is niet de snelste en zal hij ook nooit worden, maar dat kun je geen fout noemen, hoogstens een beperking.

Dit is echt weer iets waar naar gezocht is. O ik moet zondagavond een column inleveren, laat ik eens een onderwerp verzinnen. O wacht, Matthijs speelde eindelijk eens een mindere pot, laat ik heel wijs iedereen gaan vertellen dat hij 'er nog niet is'. Sorry Jordi, wat een lulverhaal.
7 0
Pauw
Overigens wel eens voor wat betreft ‘t vergelijk met andere verdedigers. In Nederland is ‘t gras bij de buren altijd groener.

Er is geen verdediger foutloos. Elke verdediger heeft dan nog ‘een weg te gaan’.
Er wordt helaas ten onrechte anders gekeken (geoordeeld) over spelers bij Ajax dan spelers bij de absolute top.
0 0
Pauw
Hij heeft wel eens vaker mindere potten gespeeld, maar dat wordt dan niet uitgelicht omdat ‘t niet afgestrafd werd cq omdat Ajax de wedstrijd won. Wat dat betreft was Veltman in zijn tijd minder gelukkig.

Laat zich in de 1 op 1 vaker dan mij lief is gemakkelijk in de luren leggen en ook passing is ook allesbehalve vlekkenloos.

Matthijs doet ‘t doorgaans heel goed maar het is niet allemaal helemaal geweldig. Vind jou niet kritisch genoeg.
1 -1
Web
Wat zegt hij nou verkeerd?
Kan nog niet elke wedstrijd op top nivaue presteren ( zagen wij zaterdag )
Verder heeft hij het over een enorm talent volle verdediger.

Hij mag gewoon zijn mening geven. Niets mis mee, en hij doet het ook nog heel positief.
En dan kom jij uit met lul verhaal.
0 -2
insectenverdelg
niey mee eens. Juist als je je zo herpakt als Mathijs on een pot waar t noet dorect loopt, laat je juist zien dat je wel zo goed als elk3 pot opctopniveau lan presteren. waren 2 a 3 slechte momenten van de Ligt, waarvan hij er dan ookweer 1 weergaloos zelf herstelde. 2e helft werd t een stuk beter.

ik hrn van zdijk, de duurste verdediger van de wereld, meer grote fouten zien maken de laatste potten van Oranje. Overigens betekend dat noet dsg fan zdijk slecht is, maar dat er geen foutlose verdediger bestaat.
0 0
JanTa
Qua volwassenheid zijn de Ligt en de Jong al zeemijlen verder dan Depay die nog wel eens op een wolkje wil gaan zitten.Dat is niet erg hoor, bij de 1 komt die "volwassenheid" er wat sneller dan bij de ander.
3 0
Siemmie
Hahaha lachwekkend dit. De Ligt speelt voor het eerst dit seizoen een mindere helft en hij kan ineens niet meer constant presteren. Als er één jonge speler is die constant goed presteert, is het De Ligt wel. Het aantal mindere wedstrijden die hij in heel 2018 heeft gespeeld, zijn op 1 hand te tellen. Natuurlijk moet hij nog stappen zetten, maar dat moet elke jonge gast en dat is logisch. Daarbij heeft iedereen wel eens een slechte wedstrijd.
3 0
Joseph
Ik denk ook dat het te vroeg is voor een stap naar de Engelse competitie, zitten nu al met blessures. Ze moeten duidelijk nog wennen aan de vele wedstrijden, dan is een weekendje AZ heel wat anders dan een weekendje Tottenham.

Een stap naar Frankrijk zou een optie zijn, maar eerst moeten ze vlieguren maken bij Ajax, zeker Frenkie is pas net opgestegen vanaf vliegveld eerste elftal. Hebben een contract tot 2022, voor hun is het ook goed om tot het EK te blijven.
0 -2
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
Er stonden ook geen koekenbakkers tegenover hem. Trouwens die onnozele Dumpfries stond naast hem, waar je geen flikker aan hebt. Wat een blind paard is dat zeg.
2 -1