'Vd Sar en Overmars willen dat niet nog een keer meemaken'

BVeenstra, 13-10-2018 om 11:10, 16629 views, Voetbal International |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Voetbal International-journalist Simon Zwartkruis staat volledig achter het beleid van Ajax om enkele sterkhouders te behouden en niet voor vele miljoenen te verkopen. Volgens de verslaggever is de kans op een landstitel op deze manier een stuk groter.

Zwartkruis ziet in dat Ajax afgelopen zomer de deur heeft dichtgegooid. Dat kon ook, omdat Ajax veel geld in kas heeft, zo legt de journalist uit. 'Op die manier konden ze de jacht op Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt afwenden. Ik kan me herinneren dat PSV dat op die manier met Memphis Depay deed. Ze hadden budget vrijgemaakt voor een een nieuwe aanvaller, in de breedte. Toen hebben ze vergaderd en uiteindelijk werd dat geld gebruikt om het contract van Depay te verbeteren. PSV werd toen ook kampioen, mede dankzij topscorer Depay. In plaats van een tweederangs Slowaak halen, vind ik dat hartstikke goed.'

Volgens Zwartkruis had Ajax ook rond 1995, toen de Amsterdamse club de Champions League won, dit beleid moeten voeren. 'Iedere speler uit dat elftal zal dat beamen. Een paar van die spelers zitten nu in de clubleiding van Ajax. Edwin van der Sar en Marc Overmars willen dat niet nog een keer meemaken. Hun beleid is erop gericht om het team zo lang mogelijk bij elkaar te houden. Alleen: jarenlang is financieel gezien in Europa niet meer mogelijk.'

Voor elk probleem is er een oplossing en Zwartkruis ziet in dat Van der Sar, die bepaalde invloed kan uitoefenen bij de UEFA, daar dan ook druk mee bezig is. 'Door het jeugdvoetbal beter te beschermen. Jeugdspelers laten tekenen voor vijf in plaats van drie jaar en met hogere vergoedingen. Uiteindelijk ligt het bij de clubs om spelers langer aan zich te binden met goede contractvoorstellen en door te investeren in de jeugdopleiding, zodat ze zich in Nederland ontwikkelen in plaats van dat ze voor een zak geld kiezen.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ozymandias
Het zou een hele goede stap vooruit zijn als talenten vanaf hun zestiende verjaardag een vijfjarig contract mogen tekenen. Zeker na Brexit (wanneer Engelse clubs geen talenten van onder de 18 jaar uit de EU meer mogen aantrekken) zal dit een groot verschil maken.
5 0
Schwalbino
Als die spelertjes na de Brexit niet meer naar de UK kunnen staan ze in Spanje en Italie wel open om ze op te vangen.
1 0
gras
Brexit wordt door voetbalfans al lang met angst en beven naar uitgekeken. Maar eerst maar eens zien wat voor voorwaarden er aan de deal zijn verbonden.

Ik lach me heel 2019 een hernia als de PL inderdaad van een levensader wordt beroofd doordat spelers niet of duurder aangetrokken kunnen worden.
2 0
Ozymandias
Wat de voorwaarden ook zijn de UK zal niet langer onderdeel zijn van de EU en dat betekent dat de uitzondering die de FIFA/UEFA (voor EU citizens) maakt niet meer voor Engelse clubs zal gelden. Nu zijn EU citizens namelijk gelijk aan UK citizens. Na Brexit zal dat in ieder geval niet meer het geval zijn. Tenzij Brexit niet doorgaat is het 100% zeker dat 16-17 jarige EU citizens niet langer bij een Engelse club mogen tekenen.
2 0
Ferd
Dat is helemaal niet zeker omdat er nog helemaal niet bekend is wat voor voorwaarden de Engelse gaan stellen, of wat voor vrijstellingen ze geven.

Grote kans dat de FA bij de Engelse regering wel een uitzonderingspositie weet te bemachtigen waardoor Engelse clubs op dezelfde voet door kunnen gaan met het leegroven van jeugdopleidingen wereldwijd
0 -1
Libero
De FA staat juist meer kansen voor Engelse jeugd/spelers voor om zo het niveau van Engelse spelers en dus ook het nationale elftal op te krikken. Het is het bedrijf Premier League (met de clubs als eigenaar) dat gebaat is bij soepele regels omtrent aanstellen van niet UK-spelers.
De vraag is hoeveel invloed die hebben.
0 0
Ozymandias
@Libero
Zolang EU citizens onder de nieuwe regelgeving niet dezelfde rechten hebben als de UK citizens zullen 15/17 jarige EU (non-UK) citizens door de FIFA/UEFA niet als UK citizens worden gezien en zal deze uitzondering niet gelden.
0 0
Libero
Ja, maar het ging me even los daarvan om het belang van de FA om überhaupt zo'n uitzondering te wíllen.
0 0
Ozymandias
"Dat is helemaal niet zeker omdat er nog helemaal niet bekend is wat voor voorwaarden de Engelse gaan stellen, of wat voor vrijstellingen ze geven."

Dat is wel al helemaal zeker aangezien het al zeker is dat post-Brexit EU citizens niet langer gelijk zullen staan aan UK citizens en dat is de enige reden waarom

"De FIFA en UEFA hebben geen uitzonderingsregels voor EU spelers. De EU zelf heeft ‘vrij verkeer van werk en goederen’ waardoor het nu simpel is. Maar zelfs bij een harde brexit kan de Britse regering dat eenzijdig behouden op aandringen van de FA, en dan veranderd er dus helemaal niets."

De FIFA/UEFA maakt wel degelijk een uitzondering daarvoor doordat UK/EU citizens in hun ogen momenteel hetzelfde zijn. Zodra dat niet meer het geval is zullen ze die uitzondering niet meer maken en zullen ze transfers van under-18 EU citizens naar Engeland tegenhouden.

"Maar zelfs bij een harde brexit kan de Britse regering dat eenzijdig behouden op aandringen van de FA, en dan veranderd er dus helemaal niets."

Nee, dat is feitelijk gewoon niet waar. Zelfs als de freedom of movement blijft zullen EU citizens niet meer als UK citizens gelden onder het UK recht en vervalt de regel dat 16/17 jarige EU citizens toch in de UK een contract mogen tekenen.

Ik heb een Nederlandse nationaliteit en woon in London (ben zelf wel half Brits maar heb nog geen Britse nationaliteit). Daarbij heb ik in Engeland rechten gestudeerd en ook EU law gestudeerd. Daarbij heb ik al met advocaten gepraat om een beeld te krijgen van mijn persoonlijke situatie post-Brexit.

De enige reden dat de FIFA/UEFA momenteel toelaat dat 16 jarige EU citizens bij Engelse clubs tekenen is omdat er momenteel (in het Britse recht) geen verschil is tussen een UK en EU citizen. Na Brexit (zelfs als de freedom of movement in een nieuwe treaty wordt opgenomen) zal dat sowieso vervallen.

Stel Nederland zegt dat elke Japanse persoon vanaf zijn zestiende in Nederland een contract mag tekenen. Dan zal de FIFA/UEFA alsnog niet toelaten dat een zestienjarige Japanse voetballer in Nederland aan de slag gaat. Alleen als Nederland een wet aanneemt waarin staat dat Japanse citizens dezelfde rechten hebben in Nederland als Nederlandse citizens zal de FIFA/UEFA dat als uitzondering toelaten. Maar post-Brexit zal de UK 100% zeker geen wet aannemen waarin staat dat EU citizens dezelfde rechten hebben als UK citizens.
1 0
gras
Dan zit je inderdaad dicht op het vuur, maar ik denk dat je een ding wellicht over het hoofd ziet. Jij stelt dat doordat de status van bepaalde spelers wijzigt er niet van rechtswege - automatisch dus - jeugdspelers onder een bepaald regime vallen.

Dat klopt wel, maar dat betekent niet dat je niet alsnog afspraken kunt maken met de EU als onderdeel van de deal dat Engeland een status aparte krijgt als het om deze regelgeving gaat. De grond waarop vrijstelling plaatsvindt wijzigt dan, maar het effect niet.

Misschien is dat niet voor de hand liggend dat de EU daarmee instemt. Maar dat is wat anders.

Ik hoop trouwens dat je gelijk krijgt.
0 0
Minsc
"Daarbij heeft ik in Engeland rechten gestudeerd", half Brits indeed! Ha ha.
0 0
Ozymandias
Tja, Nederlands is altijd mijn tweede taal geweest. Ik ben opgegroeid in Amsterdam maar ging naar een internationale school waar ik (behalve als we Frans of Nederlands leerde) in het Engels les kreeg en mijn meeste vrienden waren ook Engelstalig. Ik heb net een zesje kunnen scoren voor mijn eindexamen Nederlands. Sinds ik school (meer dan tien jaar geleden) heb verlaten heb ik nog maar één jaar in Nederland gewoond (toen ik in Leiden een masters Public International Law deed en ook dat was in het Engels). Dus maak ik nu eenmaal eenmaal fouten wanneer in in het Nederlands schrijf (wat trouwens alleen hier op AS is). Maar jij maakt waarschijnlijk geen fouten wanneer je in je tweede taal schrijft, he? ;-)
5 0
Lagasj
Hij spreekt waarschijnlijk niet eens een tweede taal. En een opleiding heeft ie al helmaal niet gehad.
Ha ha
1 -1
Ferd
De FIFA en UEFA hebben geen uitzonderingsregels voor EU spelers. De EU zelf heeft ‘vrij verkeer van werk en goederen’ waardoor het nu simpel is. Maar zelfs bij een harde brexit kan de Britse regering dat eenzijdig behouden op aandringen van de FA, en dan veranderd er dus helemaal niets.
0 -1
Sunstridr
Dat is niet hoe het werkt Ferd, Fifa en Uefa hebben afgesproken dat landen die deelnemen aan de EU mogen spelers, buiten hun land van woning, een contract aanbeiden onder de 18 (zoals Ozymandias zegt), er zijn redelijk wat voorwaarden maar het punt is dat Engeland niet gewoon die regels kan omzielen.
Volgens mij mogen landen zeggen dat zij er niet willen aan mee doen maar het moet voor allebijde kanten zijn, niet alleen een kant. Dit is het geval met Croatie en er zou nog meer kunnen zijn maar Croatie is de enige die ik van weet.
1 0
Sampaoli
Investeren in de eigen jeugd is het belangrijkste, dus alles doen om de beste jeugd te hebben. Scouten en opleiden is hierbij het belangrijkste. Een belangrijk aspect van opleiden zijn de trainers, en wat doet Ajax? We zetten gewoon oud-spelers zonder enige trainerservaring op (belangrijke!) posities binnen de opleiding.
3 -4
Ozymandias
"We zetten gewoon oud-spelers zonder enige trainerservaring op (belangrijke!) posities binnen de opleiding."

Dat deed Cruijff ook bij de jeugdopleiding van Ajax en dat was de periode waarin de jeugdopleiding van Ajax het beste functioneerde. Bij Barcelona deed hij hetzelfde en dat was de enige periode waarin de jeugdopleiding van Barcelona goed functioneerde.

De jeugdopleiding van Ajax moet worden beoordeeld op de ontwikkeling van de grootste talenten. Dat zijn namelijk de spelers die uiteindelijk bij Ajax kunnen doorbreken en dus de reden dat Ajax een jeugdopleiding heeft. Kijkend naar de ontwikkeling van de grootste talenten in de jeugdopleiding (Brobbey, Taylor, Hansen, Gravenberch, Hoogewerf, Ünüvar, etc.) mag je volgens mij wel concluderen dat de jeugdopleiding momenteel goed functioneert met die oud-spelers zonder enige ervaring als trainers...
3 -1
EVH
Welke talenten braken door bij AJAX toen Cruijff de jeugdopleiding "runde"?

Welke spelers uit de eigen jeugd stonden in het elftal in de periode dat Cruijff als speler ( periode 69 - 73) bij AJAX successen boekte?
1 0
Ozymandias
"Welke talenten braken door bij AJAX toen Cruijff de jeugdopleiding "runde"?"

Cruijff had van 1985 tot 1988 de leiding over de jeugdopleiding van Ajax. Spelers als Bergkamp, Winter, Witschge, etc. braken toen door en spelers als de broertjes De Boer, Davids, Seedorf, Kluivert, etc. zijn dus allen voor het grootste deel gevormd door de jeugdopleiding van Cruijff. De meeste van die tweede groep spelers kwamen ook naar de jeugdopleiding van Ajax toen Cruijff de leiding had. Van Gaal heeft zowel bij Ajax als Barcelona optimaal geprofiteerd van de talenten die door Cruijff's visie zijn opgeleid.

De combinatie van de opleiding van Cruijff als jeugdspelers en de opleiding die de talenten daarna van Van Gaal kregen toen ze doorbraken was volgens mij de best mogelijke. Je kan het zo zien: Cruijff leerde ze voetballen en Van Gaal leerde ze profvoetballers te zijn. Het is jammer dat deze twee ego's niet door één deur konden want samen waren ze het beste wat een club (Ajax en Barcelona) ooit kon overkomen.

"Welke spelers uit de eigen jeugd stonden in het elftal in de periode dat Cruijff als speler ( periode 69 - 73) bij AJAX successen boekte?"

Uit mijn hoofd waren dat Swart, Hulshoff, Keizer, Rep, Krol, Suurbier en Cruijff zelf. Het waren er in ieder geval veel minder dan je zou verwachten aangezien veel van de mannen die toen voor Ajax speelde pas op 19-21 jarige leeftijd naar de club waren gekomen. Zo wordt Haan vaak genoemd als jeugdproduct van Ajax maar die kwam pas op 21 jarige leeftijd. Net zoals Vd Sar vaak (in ieder geval hier in Engeland) foutief een jeugdproduct van Ajax wordt genoemd terwijl die pas op 20 jarige leeftijd door Van Gaal naar de club is gehaald.
4 0
3sterren
En volgens mij niet geheel zonder succes. De vier titels die oud-speler Frank de Boer heeft behaald met zijn selecties, hebben de basis gelegd voor een goed financieel fundament, waarmee nu lange termijn beleid kan worden gevoerd door Overmars en Van der Sar. Ook oud-spelers die grote successen hebben geboekt op voetbalvelden in diverse Europese landen.
Vorig jaar werd oud-speler Michael Reiziger nog kampioen van de JL met de Ajax jeugdtalenten. Need I say more ...?
5 -1