Vd Velde: 'Ajax miste die tactische discipline'

NielsOpdam, 26-09-2018 om 13:45, 6629 views, Voetbal International |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Volgens Taco van den Velde mist Ajax de tactische discipline. De columnist is ook van mening dat Daley Blind en Frenkie de Jong een kansloze strijd voerden tegen PSV-spits Luuk de Jong, zo schrijft Van den Velde in Voetbal International.

Van den Velde zag dat men bij PSV elkaar voortdurend rugdekking bood en er voor Ajax nauwelijks ruimte was om tussen de linies te komen. 'Bij Ajax is die intentie er misschien ook wel, maar laat de uitvoering nog te wensen over. Als de eerste hoge druk bij balverlies geen balbezit oplevert, vallen er regelmatig grote ruimtes waarvan een opponent, die kwaliteit met lef combineert, vrij simpel kan profiteren.'

'Ajax miste die tactische discipline', vervolgt Van den Velde. 'Na afloop kregen de centrale verdedigers Blind en Frenkie de Jong ervan langs, omdat ze niet opgewassen waren tegen de kopsterke Luuk de Jong, maar het probleem was dat het tweetal een kansloze strijd voerde. Daar waar Daniel Schwaab en Nick Viergever deel uitmaakten van een groep spelers bij wie de rechtervoet precies weet wat de linker doet, waren Blind en Frenkie de Jong vooral op zichzelf aangewezen.'

Van den Velde vond dat de aanvoer naar PSV-spits De Jong nauwelijks werd afgesneden. 'De ruimtes rond de aanvaller van PSV waren veel te groot. Doordat zowel Blind als Frenkie de Jong zich bij voorbaat léék te hebben neergelegd bij de suprematie van Luuk de Jong in de lucht, kon de aanvaller fungeren als een perfect aanspeelpunt', aldus de analist, die zag dat PSV daardoor altijd onder de druk kon uitkomen. 'En doordat Ajax ook nog eens met heel veel ruimte in de rug speelde, werd de snelheid van Lozano en Bergwijn een enorm wapen.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajaxxxisdebeste
Wel een bizare zin: Frenkie en Daley kansloos tegen Luuk de jong moet niet gekker worden een spits die nog geen dribbel kan maken buiten de 16
0 -1
Babangida83
Precies. Weinig aan toe te voegen. Dat De Jong en Blind Luuk de Jong niet kunnen bedwingen vind ik te makkelijk. Het hele aanvallende spel met pressie en alles is er juist op gemund dat een counter er vrij makkelijk uit te halen is. Maar dat vergt wel een tactische discipline. En dat is inderdaad vaker een probleem, maar ligt ook aan het feit dat we niet met de punt naar achteren spelen tegen PSV gecombineerd met een vrij horizontale opbouw. Bij elke risicovollere pass, hadden we gelijk teveel man voor de bal om gelijk goed druk te zettend de bal terug te veroveren en de restverdediging stond niet op te letten waardoor elke onderschepping gelijk gevaarlijk werd. (de ruimte waar Vd Velde het over heeft).
1 -1
Ajax_026
Pereiro's goal valt wat gelukkig binnen en Lozano stond buitenspel bij de 2de goal ja hij was betrokken in het spel want hij komt op de bal ingelopen. 2 goals tegen in een korte tijd waarna het publiek er vol achter ging staan na een midweekse wedstrijd gaf PSV vleugels. Op dat moment waren ze alleen nog tegen zich zelf aan het voetballen. PSV laat het zelfs na om echt uitgespeelde kansen ter creeeren (op die van Malen na) dus zo geweldig waren zij ook niet. 3de kluts bal valt binnen en de wedstrijd was gespeeld.
1 -2
Schwalbino
PSV frisser en opportunistischer. Het tactisch concept van Ajax gaat alleen op als de ploeg met 100% intensiteit speelt. Dat was zondag niet zo.
1 0
Libero
De zoveelste Captain Hindsight aan het woord. Na Vitesse uit: "Van den Velde vindt niet dat het Ajax van nu alleen maar goede voetballers heeft. 'Ajax is niet zomaar een verzameling goede spelers, maar een formatie waarin de voetballers elkaar sterker en beter maken. En er is een spelconcept ontstaan waarin iedereen in zijn kracht speelt'."
3 -7
Aspers73
Ja joh, waan van de dag! Moet wel zeggen, dat onder F de Boer Poulsen werd ingeschakeld om de lange ballen op te vangen door heel dicht voor L de Jong (of was dat Toivonen?) te gaan staan. Voor de rest....poeheee....we verliezen een potje. Net alsof de hele wereld is ingestort.
2 -1
Libero
Precies dat. Opportunisme troef. Zowel het ophemelen toen als het afkraken nu.
0 0
Ajaccus
Alles staat of valt met de het op de juiste manier druk zetten. Dat Ajax dat in deze wedstrijd niet kon brengen was het grootste manco. Verder is het opstellen van Blind in combinatie met Frenkie gewoon een blunder, dat is een terechte en duidelijke conclusie.
Maar dat betekent nog niet dat we Ten Hag ineens moeten afbranden. Hij is gewoon goed bezig. Je ziet het ultra offensieve spel van Bosz met een minder naïeve kijk op het defensieve aspect. Het gaat nu nog om het groeien in het moderne voetbal systeem dat hij introduceert, waarbij vooral het goed hoog druk zetten cruciaal is. Een perfecte score en geen fouten maken in de opbouw naar het voetbal dat je als Ajacied graag wil zien is dan een utopie. Doorselecteren, het leren van fouten, de dynamiek/veel beweging rond de zestien, gepaard aan diepgang met daarbij natuurlijk ook de juiste keuzes maken in je selectie is een realiteit. Wij zijn Ajax, wij parkeren geen bussen, hebben wat geduld en hebben ook Marc Overmars die op basis van de voortgang dit seizoen conclusies gaat trekken en doorselecteren. No worries.
Je leest het; ondanks het debacle bij PSV heb ik vertrouwen in de voortgang en accepteer daarbij ook een terugslag bij het implementeren van de visie die Ajax en ten Hag voorstaan.
2 -1
Libero
Helemaal mee eens, maar ga je niet een beetje off topic? Ik wilde vooral aantonen hoe makkelijk de pers van mening verandert en alleen uitersten lijkt te kennen, zowel na een goede als na een slechte wedstrijd.
0 0
Hagmag
Ajax heeft nog nooit de bus moedwillig geparkeerd.
Wat mij betreft: Ten Hagmag wegrijden met de bus zonder Tom Tom, dan weten we zeker dat we uit moeten gaan kijken naar een trainer die tactisch sterker is, minder eigenwijs is en iemand die we kunnen begrijpen als hij een verhaal verteld.
Hij is gewoon ongeschikt voor Ajax-1.
1 -4
Ruff Rhythim
"waarin iedereen in zijn kracht speelt..."

Dat was nou toch precies hetgeen wat er afgelopen zondag NIET gebeurde?
Neres op links i.p.v. rechts. Tadic op rechts i.p.v. links
Frenkie niet op het middenveld maar achterin tegen een kopper als L. de Jong. Eiting op de plek van Frenkie, daarmee dus twee posities verzwakkende.

Had allemaal niet gehoeven.

Waarom flikken die trainers van Ajax dat altijd? Spelers weghalen van hun sterkste posities?
Ten Hag doet t, Keizer, Bosz en Frank de Boer deden het ook...waarom?? Waar slaat dat op?
2 -1
Libero
Je hebt gelijk dat dat niet gebeurde en ook vd Velde heeft gelijk dat Ajax geen tactische discipline toonde. Kan ook idd niet als het niet goed staat.
Mijn punt is echter dat bij hem (e.v.a. "kenners") de waan van de dag regeert. Eén zeer goede wedstrijd en het is hosanna (als in 'het lek is boven') en één kutwedstrijd en het tegenovergestelde is meteen waar. Er lijkt niets tussenin te bestaan voor sommigen. Maar ja, genuanceerde reacties leveren geen clicks op natuurlijk.
0 0
godenzonenssuper
Wie haalde Bosz dan weg van zijn sterkste positie?
0 0
AjaxPassion
Frenkie speelde onder Bosz ook als CV.
0 -1
Ruff Rhythim
Sinkgraven ook
0 0
AjaxPassion
?

Die stond prima als LB.
0 -1
Ruff Rhythim
Maar daarom is het nog geen LB.

Net zoals Veltman en Mazraoui geen RB zijn. Of Schone linksbuiten. Of Frenkie CV. Of Siem de Jong spits. Of Dolberg flankspeler. Of El Ghazi spits.

Maar ze hebben er wel allemaal gestaan of staan er nog.
1 0
AjaxPassion
Sinkgraven en Mazraoui zijn absoluut wel backs, hebben alles in huis om daar te slagen. Of vindt jij Marcello van Real ook geen waardige back?

Het ging verder over Bosz trouwens he...
0 -1
chrisjuhhh
Hoe dan ook je kan winnen en je kan verliezen of gelijk spelen , maar dit seizoen heb ik genoten tot nu toe van Ajax en zelfs tegen PSV .

even een vraagje tussen door uit welke situaties scoorde PSV door toedoen van Frenkie de Jong en Blind ?

de 2e tel ik niet aangezien dat buitspel was .
2 -3
Willem410
Bij die eerste goal laat Blind zich op de middenlijn wegzetten als een kleine jongen door de Jong waardoor het helemaal open lag.
Ik vind dat het meest pijnlijke moment van de middag, tevens ook het begin van de ellende.
Tot dat moment was Ajax zelfs de bovenliggende partij.
0 0
Libero
Bij de derde liep Blind weg bij Lozano om vervolgens samen met Nico op de doellijn te gaan staan. Daar had één van de twee bij Lozano moeten blijven en aangezien Blind er het dichtste bij stond...
0 0
Mokumvoorhetleven
Het was een collectief falen. Als je die boeren zag.... Kletste vanaf minuut 1 erop. Als zelfs Lozano (de kleinste van het veld) al kopduels won, dan mag je jezelf als speler kapot schamen
5 -3
Babangida83
Het ene sluit het andere natuurlijk niet uit. Vond zelf dat het een collectief falen was, inclusief trainer.
1 -2
AjaxPassion
Jij redeneert liever op een simpele manier i.p.v. eens een keer verdieping te zoeken?
2 -5
AjaxPassion
Goed stuk voor de verandering van vd Velde. Wel een belabberde titel AS!
2 0
Juichtoon
We speelden een bijzonder matige pot die vooral werd ingezet doordat we het veld veel te lang maakten of hielden in de laatste fase van balbezit en vooral bij balverlies stonden de linies veel te ver uit elkaar (maar dat begon al in de opbouw). "Zo ken je niet foeballe" zei ooit ene JC uit Betondorp.
2 0
afcas
precies, ik zie dit ook niet als verdedigend falen deze wedstrijd. het was juist het aanvallende aspect waarin ajax tekort schoot op zo een manier dat je bij balverlies direct een enorm probleem hebt.
0 0
Redrum
Als Taco over tactiek gaat praten dan ga ik er altijd even goed voor zitten. De tactische discipline van Ajax is er wel, maar de tactiek van Ajax is simpelweg heel anders dan die van het schaamteloze psv. Waar Ajax vooral gericht is op dominant en aanvallend voetbal, is psv vooral gericht op compact en terug getrokken staan en zelf gevaarlijk worden vanuit een countertje of een lange bal op Luuk. Laten we het de degradatievoetbal tactiek noemen voor het gemak.
2 -5
Cor020
Als ik je goed lees/begrijp moeten we vanaf nu "gewoon" met 11 aanvallers spelen? Verdedigen is voor losers en boeren.......................
0 0
Ruff Rhythim
Hoe je het noemt maakt niet uit, maar daar dien je een juiste tactiek tegenover te stellen en dat deed Ajax geen moment.
Wat psv deed was wel iets meer dan alleen een beetje compact teruggetrokken staan en hopen op een paar uitvalletjes.
psv bespeelde de ruimtes gewoon goed en het klopte gewoon hoe die gasten erbij stonden.

psv had wel goed nagedacht over hoe Ajax te bestrijden. En daar pas je je tactiek op aan voor zover dat zich aandient.
Maar Ajax countert zelden de tactiek van zijn tegenstander, niet vooraf aan een wedstrijd en al helemaal niet tijdens zo'n wedstrijd.

"Wij passen ons niet aan de tegenstander aan, want wij zijn Ajax...."
0 0
AjaxPassion
Dit speelt ook zeker mee. Ben het voor de verandering een keer met je eens ; ). En met Taco! Het moet niet gekker worden!
0 0
Bjorn
Wat hij zegt over grote ruimtes die ontstaan als het eerste hoge drukzetten geen balbezit oplevert is helemaal waar. Dat zien we het hele seizoen al eigenlijk. Als er pressing wordt gespeeld met 5 a 6 man en het mislukt, ligt ons hele middenveld open.
5 0
Juichtoon
Ja klopt. Alleen maakte PSV hiervan geen gebruik. Werk aan de winkel dus. Zit em niet alleen in een betere verdedigende organisatie maar ook beter aanvallen levert winst in deze op.
1 0
Redrum
En daarom moet Ajax zo langzamerhand vriend Lasse toch op de bank gaan zetten. Blind op zes, Wöber links centraal achterin.
0 0
Babangida83
Nee, een beter manier van aanvallen zorgt er juist weer voor dat onze vriend Lasse weer in zijn kracht komt te spelen.

Nog afgezien van het feit dat je verwacht dat die Wober wel wat meer speeltijd zou krijgen. Heeft Blind of De Jong ook een beetje rust.
0 0