Spaan over verdediging: 'Waar zit je verstand?'

FinnDekker, 25-09-2018 om 11:30, 11186 views, Het Parool |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Erik ten Hag, de trainer van Ajax, heeft dinsdag een vijf gekregen van columnist Henk Spaan in Het Parool. De reden van de onvoldoende is de nederlaag van Ajax tegen PSV. 'Hoofdoorzaak van de nederlaag? Dat PSV over een goed gecoacht, hecht team beschikte en Ajax niet.'

'Wöber kopen voor de bank en Viergever wegsturen. Waar zit je verstand?' Spaan schrijft dat juist de vertrokken Ajax-spelers de Amsterdammers pijn hebben gedaan. Naast Nick Viergever zijn dit Pablo Rosario en Steven Bergwijn. 'Wat betreft ­Rosario is naar verluidt jeugdtrainer Frank Peereboom de ­schuldige en het vertrek van Bergwijn dankt Ajax aan Trustfull en Jan Olde Riekerink.'

Ten Hag zelf liet in eerder stadium weten niet te hebben meebeslist in de toekomst van Viergever bij Ajax. Afgelopen zomer tekende Viergever transfervrij bij de Eindhovenaren. De beslissing om de routinier te laten gaan, was er een van hoger af volgens de coach.  

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babangida83
Zou die jurrien Timber wel eens een wedstrijd in het eerste zien spelen. Die blijft in O19 wel heel soeverein overeind. Vanavond mooi moment voor.

En ik vind Viergever goed, maar Blind toch nog wel beter.
0 0
MosesD
Viergever, Rosario, Bergwijn, Malen. Ajax doet iets niet goed. Maar waarom Wöber geen kans krijgt is me ook een raadsel. Wat betreft Blind is het zeker dat hij iig geen linksback is. Een centrale verdediger kan tegen bepaalde tegenstanders. Als 6 is Frenkie de Jong natuurlijk veel en veel beter. Conclusie: ruim 16 mio betaald voor een speler die niet op één positie absoluut de beste is. I rest my case........
3 0
MM1974
ook dit ajax wordt geen kampioen,psv is gewoon veel sterker klaar.
1 -2
Ajaxvooraltijd
En het janken gaat weer door op gloryhunters showtime.
1 -2
BokkieBokstra
De zin van Spaan waar ik het meest mee eens was staat hier niet: PSV beschikt over een goed gecoacht hecht team en Ajax niet. Bij PSV zit er veel meer een idee achter dan bij Ajax. Voor de wedstrijd maakte van Bommel een opgefokte indruk voor de camera's, zo speelde PSV ook, veel gedrevener dan Ajax. Viergever is een prima voetballer maar als het geen geld op kan brengen haakt Ajax af. Te vaak leuke voetballer afgeserveer zien worden als nietAjax waardig. We kopen er een nog een is ook geen garantie.
2 -2
31xAjax
Henk is erg mild met een vijf voor Erik ten H.
5 -2
ajaxinho
TH heeft hiervoor ruime voldoendes gehaald.
Het mag ook weleens mis gaan.

De vier verdedigende as-spelers
zijn geen verdedigers.

Daar moet meer balans in zitten.
1 -1
EVH
Twee woorden;

Peter

Bosz
3 -7
Babangida83
Ik ben echt pro Bosz, maar zullen we iedere trainer zijn kans gunnen? Net zoals Keizer, vind ik dat hij het jaar af mag maken. Nu wisselen van trainer werkt sowieso averechts. Daar zijn zelfs studies over gedaan. En aantoonbaar slecht is Ten Hag nu ook weer niet.
0 0
Daniii
Kan dit soort stukken niet lezen, ik klikte erop om dit even te melden.

#laterrrr
1 -4
ram
Helaas eens.

Wober zó extreem weinig vertrouwen geven is lachwekkend. Echt te bizar voor woorden.

Viergever zo makkelijk laten gaan heb ik altijd bizar gevonden. Hij was sterk naast Van der Hoorn en daarna één van de meest constante spelers onder Bosz. En toch wordt hij door Ajax én door supporters extreem ondergewaardeerd.

En nu is hij gewoon onbetwist basisspeler bij een geweldig PSV. Dat is gewoon mismanagement. Het gelik aan de anus van Overmars, vind ik de afgelopen maanden serieus schikbarend en bizar. Hij heeft één taak: tijdige een waardige uitgebalanceerde selectie neerzetten. Daar is hij nog NOOIT in geslaagd. Ik zeg niet dat we geen lekker team hebben hoor. Maar klopt alles? Nee, zeker niet. Hij en Ten Hag wisten dat er geen vertrouwen was in Wober én dat Viergever weg was. Men wist dus: als De Ligt (of Blind, wat ook geen verdediger is maar die discussie laat ik maar even) wegvalt, zijn we extreem fucked. Er iets aan doen?! Nee joh.. Lekker aanpielen zoals altijd. Wanbeleid.
3 -1
sebastiaan1900
Met Wober en Schuurs heb je twee spelers die op de plek van De Ligt kunnen spelen. De eerste is blijkbaar uit vorm en de tweede heeft aanpassingsproblemen. Dat kan allebei. Niet alles is te voorzien. En je haalt ook niet zo maar een top verdediger. TH dacht dat ze voetballend een overwicht zouden hebben. Dan is het genoemde centrum een voordeel. Had je dan nog een centrale verdediger willen halen? Veltman is over 2-3 maanden ook terug. In veruit de meeste wedstrijden kan het duo Blind en De Jong. Helaas juist niet tegen PSV.
Viergever had vrijwel nooit gespeeld in het huidige Ajax. Blind is beter in het centrum net als De Ligt. Nico functioneert beter dan Viergever op de back-positie.
4 -3
DonnyNeres
Ten Hag dacht dat ze voetballend een overwicht hadden. Ja dat zou kunnen. Juist daarom kun je niet met twee CV's spelen die niet kopsterk zijn. Dan weet hij toch dat PSV de bal lang gaat spelen waardoor het middenveld bij kan sluiten? Juist als PSV voetballend niet op kunnen bouwen zullen ze lang spelen dan is een sterke verdediger belangrijk op een voor eredivisie begrippen kopsterke spits als de Jong.

Hij heeft notabene afgelopen woensdag kunnen zien dat De Jong veel minder is als RCV en dat het nou niet bepaald liep. Ja het werd 3-0, maar de eerste helft was slecht. Nauwelijks kansen, weinig diepgang, middenveld was angstig. Helaas zag Ten Hag dit anders en vond hij het een slechte vraag van de interviewer.

Hopelijk leert Ten Hag hiervan, maar ik ben toch bang dat het een erg eigenwijze trainer is.
1 -1
ram
Wober uit vorm? Hoe weet je dat? Hij speelt nooit! Wober krijgt geen vertrouwen van de trainer. Dat is het enige. En dat was eind vorig jaar ook al het geval dus dat wist Ten Hag/Overmars. Niet te voorzien? Bullshit.

Schuurs aanpassingsproblemen? Hoezo? Hij is niet per se gehaald om direct bij het eerste te spelen. Dat vind ik ook best. Maar als De Ligt geblesseerd is en Wober was dat ook, dan zou ik altijd Schuurs opstellen. Hij was wel gewoon de beste speler van de Jupiler League hoor, vorig jaar. En daarbij, heel simpel: zet verdedigers in de verdediging, keepers op doel; dat soort logica...

En nee, ik had niet per se een centrale verdediger willen halen. Ik wil dat er vertrouwen is in de spelers die je hebt. Dus als je in de zomer tot de conclusie komt dat je anderhalve centrale verdedigers hebt (De Ligt en Blind)... tsja... Dan moet je wel wat halen, lijkt mij. En dan geef je Wober gratis aan Lienden ofzo.

Viergever had ook geen basisplaats hoeven te krijgen. Eerste back-up is ook goed. Vrij belangrijk, hebben we zondag gezien... En als ik objectief kijk en Blind (als centrale verdediger) vergelijk met Viergever: dat vind ik Viergever, zonder dollen) de betere verdediger. Misschien vinden velen dat een rare opmerking. Prima maar dan moet je je Ajax-bril afzetten. Blind is een goede voetballer maar het is vooral een middenvelder. Hij kan ook achterin maar écht verdedigen? Mwah... Overall vind ik Blind en Viergever gelijkwaardig in het centrum.

Een centrum moet, in de eerste plaats, kunnen verdedigen. Daarom ben ik ook altijd groot voorstander van "spelers op hun beste plek zetten". Tegenwoordig is het vies als je dat zegt. Zeker bij Ajax. Ajacieden willen een stijve piemel krijgen van de voetballende kwaliteiten van iedere speler in de selectie... tsja... Dan schiet je je doel voorbij.
1 -2
DarkChild
Aanpassingsproblemen? Die jongen komt van de Jupiler League, als je die meetelt als volwaardige backup ben je naief. En anders moet je hem opstellen ook. Ajax had voor 17 miljoen (!!!) een echte CV moeten halen, niet eentje waarvan je steeds moet zeggen 'ja, hij kan daar ook spelen, maar ja'.
2 -2
booya4afca
Haha, ja nu is Viergever ineens een wereld verdediger..
Jezus, AS in een notendop waar opportunisme hoogtij viert.

Speelde Ajax zeer ondermaats? Jazeker. Was dit de verdienste van PSV? Wellicht wel. Speelde PSV zo goed als men (inclusief media) ons wilt doen geloven? Echt niet.

Tuurlijk, zij maakte goed gebruik van het feit dat zowel de Jong als Blind geen echte verdedigers zijn. Het feit dat het middenveld en de spelers in de voorhoede ook geen bal konden vasthouden hielp ook niet echt mee in dat opzicht.

Ze konden (mede door het scorenverloop waar ze enigzins gelukkig op 1, en 2-0 komen) rustig achterover leunen, de ruimtes klein houden en zodra de bal veroverd werd (met hulp van onze middenvelders) dan de bal richting de Jong peren. Dat pakte voor hen fantastisch uit. Want laten we wel wezen, de Jong (Luuk uiteraard) is een eikel eerste klas, maar hij fungeert prima als een aanspeelpunt.

Blind noch de Jong (Frenkie) hebben geen kopduel weten te winnen.

En dan loop je (alles bij elkaar opgeteld) inderdaad achter de feiten aan, en ondanks je 65+ % balbezit kom je niet aan voetballen toe.

Had Ten Hag moeten kiezen voor een andere verdiging? Wellicht wel, al heb ook ik weinig vertrouwen in Wober. Laat staan Christensen...

Qua verdedigers is het namelijk ontzettend dun. Wanneer de Ligt wegvalt, dan heb je een groot probleem.

En ja, we hebben Schuurs. Maar het risico om karaktermoord te plegen is in een wedstrijd tegen PSV ontzettend groot. Al kan je daar als speler wel je voordeel uit halen, zie de Ligt en zijn debuut in het NL Elftal.
3 -5
trodat4030
Rosario werd hardstikke terecht weggestuurd. Speelde zelden, puur omdat hij z'n directe concurrenten er niet uit speelde na een paar blessures (ook niet nadat Appie en Donny doorgeschoven werden naar de A1) en was werkelijk heel slecht als ie wel speelde. Bij Almere City speelde hij/brak hij door als CV, niet als (aanvallende) middenvelder en heeft zich zodoende in de kijker gespeeld van PSV. Ik vond het toen ook overbodig om daar nog een poging voor te doen als Ajax zijnde. Dat was gewoon Pablo's eigen schuld (en die van z'n blessures), niet die van Peereboom. Die nam imo de juiste beslissing met de kennis van dat moment. En voor Pablo pakte het goed uit, want bij AC speelde hij wel.

Maar dat Spaantje dat niet weet kan heel goed, die keek alleen maar naar Appie en vertrok zelfs na 10 minuten in de 1e helft alweer als Appie door een lichte blessure niet bij de wedstrijdselectie zat. Henk keek nooit naar Rosario.

Bergwijn liet men ook terecht gaan, als een vader bij de trainer komt dreigen om te doen wat zij willen of ze gaan naar PSV, is de reactie van Trustfull en co ('dan ga je toch lekker') de enige juiste. Aan dat soort intimidatie mag je nooit toegeven imo.

Viergevers vertrek was idd al ver voor de komst van Ten Hag al reeds besloten. Die mocht (nog) niet vertrekken naar Duitsland, maar kreeg ook geen nieuwe aanbieding. Die was volgens mij mondeling al rond in januari met PSV. Die haalden hem logischerwijs niet direct vanwege z'n blessure en een afkoopsom die nu niet betaald hoefde te worden.
5 0
wladimir
Je argumenten m.b.t. de jeugdspelers snijden enigszins hout. Zonde natuurlijk dat met name Bergwijn niet bij Ajax is gebleven.

Wat betreft Viergever heeft Spaan natuurlijk een punt. In 2017 kon hij voor veel geld worden verkocht aan een Duitse ploeg. Hij is niet verlengd. Nu speelt hij transfervrij bij PSV, terwijl Wöber bij ons op de bank zit en Blind voor 20 miljoen is gekocht. Dat is wanbeleid.

Younes heeft exact dezelfde route doorlopen. Kon in 2017 voor veel geld naar een Duitse ploeg. Afgelopen zomer transfervrij vertrokken.

Schuurs is kennelijk niet goed genoeg om de Ligt te vervangen. Wöber is 1:88 (net zo lang als de Jong). Blind had op de positie van Eiting kunnen spelen.
3 -1
pieke
Zeker vergeten dat Wöber bij PSV- Ajax eerder dit jaar werd gewisseld. En dat was niet omdat hij toen zo goed was.
Logisch dus dat Ten Hag hem nu ook niet opstelde.
2 0
Duif63
Dat ben ik met je eens, maar hij had gewoon voor de rechtsbenige Schuurs moeten kiezen. Blind naast hem en Frenkie op het middenveld ipv Eiting. Garantie op een overwinning had het natuurlijk niet gegeven maar het was veel logischer geweest. Vooral voor de spelers zelf.
0 -2
Redrum
Ja het is allemaal weer heel makkelijk om dit soort dingen te roepen, maar als je de details niet kent of negeert dan zijn dit soort meningen als van Spaan niks waard. Niet alles ligt aan Ajax. Daarnaast, het is maar de vraag of Bergwijn en Rosario nu bij Ajax in de basis hadden gestaan. Bij psv spelen ze een heel ander spelletje, ook al wordt er soms net gedaan alsof psv nu ook heel dominant voetbalt.
2 -1
Redrum
Hadden we Viergever nog maar gehad is een gedachte die dit jaar nog precies 0 seconden door mijn hoofd is gegaan. Ik heb dan ook geen idee waar deze dwaas het nu weer over heeft.
4 -2
Woodenshoe1
Enige reden waarom ten Hag Frenkie daar neer zet is omdat ie nog minder vertrouwen heeft in Wöber. En dan is het krankzinnig dat je geen andere verdediger gekocht hebt. Dan had je Wöber moeten verhuren/verkopen en een nieuwe verdediger moeten kopen. Of inderdaad Viergever moeten behouden.
2 0
Labrador
Terwijl Wober het tegen Kiev best aardig heeft gedaan.
1 0
trodat4030
Maar wel als back niet als CV..
1 -1
Aeter
Ja, en als CV is hij beter als linksback, dus wat is je punt?
3 -1
RaynoFischer
Er werd ook van Schuurs verwacht dat hij minimaal al goed genoeg zou zijn als back-up.
1 0
Redrum
Schuurs valt nog een beetje tegen ja, die heeft duidelijk wat aanpassingsproblemen. Het is ook nogal een omschakelijk hoor van Limburg naar Amsterdam. Een totaal andere wereld die veel harder is en waar alles een stuk sneller gaat. Maar met Perretje komt het wel goed. Volgend jaar zou hij er moeten staan.
1 0
RaynoFischer
Is idd geen schande natuurlijk, denk ook dat hij er wel komt hoor ;)
0 0
behangdelul
Viergever is ook gewoon geen ajax 1 materiaal. Woer echt wel, alleen moet ten hag dat nog inzien.
0 -3
Joseph
Wober was beter dan Viergever, geen idee waar dit over gaat. Wober had ook gewoon moeten spelen, geen idee waar Ten Hag mee bezig is..
4 -3
pieke
Wöber viel in april tijdens de vorige editie van PSV-Ajax door de mand en werd toen al in de rust gewisseld.
Zou dus raar geweest zijn als hij nu wel was opgesteld. Bovendien had je dan twee linkspoten in de verdediging gehad (Wöber, Blind) waarbij één van die twee rechts centraal in de verdediging had moeten spelen. Dat had helemaal zelfmoord geweest.
Terecht dus dat Ten Hag daar niet aan begonnen is.
1 0
gras
Mwah, Viergever wordt onderschat. Ik snap niet waarom mensen de snor hier zo makkelijk napraten. Viergever heeft zowel in de tweede seizoenshelft met vdHoorn onder De Boer laten zien dat hij basismateriaal was. Dat duo stond gewoon enorm solide en lag aan de basis van bijna een nieuwe titel. VdHoorn als kopsterke verdediger en Viergever die agressief doordekt en een goed spelinzicht heeft.

Daarna dat seizoen onder Bosz. Dus dat verhaal dat hij geen basismateriaal is, strookt gewoon niet met de feiten. Zijn plafond ligt ook echt bij Ajax/PSV, maar dat soort spelers zijn juist ideaal om er dan bij te hebben. Zie Schone.

En Viergever is veel agressiever in zijn dekking dan Wober. Onvergelijkbaar.

Alleen slaat het nergens op om de nederlaag daaraan te wijten. Dat lag aan de tactische beslissingen en de mentale instelling. Het woord mooi weer voetballers kreeg zondag een nieuwe dimensie. Voor een ploeg die zich uiteindelijk overeind heeft gehouden tegen Luik en Kiev is dat echt beschamend. Ronduit ontluisterend.

Het kan gewoon niet dat een trainer daar zo mee weg komt. Hij faalt hier, maar TH zal eens het boetekleed aantrekken zeg.
6 -1
Duif63
Weer een bewijs dat het beleid van Overmars een ramp is voor Ajax.
6 -7
behangdelul
zit je hier nou nog steeds te trollen Duif? Ouwe anti-ajacied.
0 -6
Duif63
Ga weg man. Ik ben meer Ajacied in m'n kleine teen dan jij in je hele lijf. Maar ik heb er al jaren ongelooflijk de pest in dat die Overmars mijn club naar de kloten helpt.
4 -3
DeMeervanweleer
God wat een gejank. Was het slim van TH om de Jong en Blind in het centrum te zetten? Nee waarschijnlijk niet maar, de fouten liggen niet alleen daaraan. Onana ziet er twee keer niet goed uit bijvoorbeeld. De hele instelling was zichtbaar anders dan in de internationale wedstrijden. Shit happens, trek er lering uit. Het gaat mij veel te ver om TH zo af te fakkelen helemaal omdat de Telegraaf daarbij belang lijkt te hebben. Kom op, hij heeft Ajax met mooi voetbal middels een lang voortraject waar al zijn voorgangers de laatste tijd faalden, naar de CL geloodst.
Nederlagen zijn leerzamer dan overwinningen als je bereid bent om kritisch naar jezelf te kijken, hopen dat de staf dit ook doet nu. De supporters en helemaal Ajax supporters mogen soms wel eens wat genuanceerder zijn er is toch niet zo saai als zichzelf alleen maar repeterende overwinningen ? je hebt nederlagen nodig om straks het zoet van de overwinning nog beter te laten smaken.
7 -2
Genant
Viergever is sowieso een raar verhaal. In 2017 meldden Leverkusen en Stuttgart zich maar mocht hij niet weg van Overmars. Vervolgens krijgt hij echter geen contractverlenging aangeboden bij Ajax en loopt zijn contract af. Dat is toch niet te volgen? Je wist al dat Brands op Viergever zat te azen dus die pikte hem meteen gratis in.
Je weet ook dat Viergever geen Ramos of De Ligt is maar wel zeker bruikbaar, Als PSV iemand had moeten kopen van kaliber Viergever hadden ze 10 miljoen moeten aftikken. Echt zo dom dit en dat zeiden velen een half jaar geleden al dus het is niet zo dat dit achteraf gelul is.
5 -1
Daneman
Inderdaad. Zelf nog helemaal niet bij stil gestaan. Maar met een viergever in de selectie was het lang niet zo'n drama wedstrijd geworden
4 -2
Gerrr
Viergever kan net zo min met 40 meter in zijn rug spelen als Blind.
Als hij zondag bij Ajax had gespeeld was hij er net zo uitgelopen als Blind en had hij geen enkel verschil gemaakt.
2 -2
Daneman
Mogelijk dan Wober en viergever achterin en Blind er net voor?
0 0
AFCAwooz
Ik dacht ooit eens gelezen te hebben dat viergever juist heel snel is. Is ooit gemeten op training.
2 0