'De Jong en Blind verdedigend kwetsbaar, slecht zelfs'

BVeenstra, 22-09-2018 om 08:35, 10985 views, De Telegraaf |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Voormalig Ajax-spits Wim Kieft heeft met zijn column in De Telegraaf een bommetje gedropt door flink wat kritiek te leveren op enkele spelers van Ajax. De analist ziet het bijvoorbeeld niet zitten in het centrum Frenkie de Jong-Daley Blind en daarnaast moeten ook Carel Eiting en Noussair Mazraoui het ontgelden.

Ajax won afgelopen woensdagavond met 3-0 van AEK Athene en dat deed het - vanwege de afwezigheid van Matthijs de Ligt - met De Jong en Blind in het centrum. 'Hoewel ik erg te spreken was over de manier van spelen van Ajax tegen AEK, kan je tegen een beetje fatsoenlijk elftal niet met een verdedigingsduo Frenkie de Jong-Daley Blind aankomen. Die zijn verdedigend zo ongelofelijk kwetsbaar, slecht zelfs. Speelt Ajax met die twee centraal achterin dan zullen Lozano en Bergwijn Ajax verschrikkelijk veel pijn doen met hun snelheid.'

De Jong zakte een linie en volgens Kieft werd zijn creativiteit erg gemist op het middenveld. 'De aanvallers misten aanvoer vanuit die linie. De Jong brengt anderen in stelling, in tegenstelling tot Carel Eiting. Hij voetbalt in een te lage versnelling', vervolgt Kieft, die zelf een voorkeur heeft voor Donny van de Beek. 'Knap hoe hij zich iedere keer manifesteert als invaller en ook tegen AEK weer scoorde. Heel even toonde hij een houdinkje na zijn goal, maar dat is hem vergeven. Je hoort hem nooit zaniken.'

Tot slot legt Kieft uit dat de opbouw van Ajax veel afhangt van de backs. Over Nico Tagliafico is de oud-spits meer dan tevreden. De Argentijn wordt geprezen om zijn aanvallende én verdedigende kwaliteiten en Kieft denkt dan ook dat Tagliafico volgend seizoen niet meer in de Eredivisie speelt. 'Aan de andere kant komt Noussair Mazraoui vaak op, maar hij komt nooit met een voorzet, laat staan een goede voorzet. Hij ziet het gewoon niet. Terwijl Klaas-Jan Huntelaar daarvan afhankelijk is als spits in de kleine ruimte. Tadic ziet dat beter en hij heeft een goede voorzet in zijn linker- en rechterbeen.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Redrum
Lange ballen op Luuk. Zakelijk, volwassen, fris, maar bovendien echt gewoon tering laf en smerig. Dames en heren, ik presenteer u: pisvoetbal eindhoven.
0 -3
A-west
Wim heeft geen klein beetje gelijk, maar groot gelijk.
2 0
El-Dorado
Als de Ligt niet mee doet tegen PSV heeft Ajax een groot probleem. En inderdaad zoals hieronder gezegd wordt, Blind hoort op 6 en is geen verdediger. Ajax zal toch echt verdedigend moeten versterken!
2 0
Bocarra
Wim heeft wel een beetje gelijk maar heeft volgens mij tijdens het schrijven van zijn stukje met de vingers in de snoeppot gezeten.
0 -2
Aad82
Mazraoui is relatief jong en nog aan het leren en maakt daarin grote stappen, komt goed met hem. als rechtsback. Heeft al twee assists achter zijn naam staan (met voorzetten vanaf de zijkant), wat dat betreft ben ik het dus niet eens met Kieft. Maar wat hij zegt over Eiting en Blind ben ik het volkomen mee eens. Eiting is zooo fucking traag, mag de veters van Schöne niet eens strikken en Blind hoort niet thuis in de basiself van dit Ajax. Niet als CV, niet als linksback, niet op de 6 positie, maar op de bank. En daar hebben we gewoon 20 miljoen voor betaald. Hij is niet eens een leidersfiguur, een slapjanus eerste klas.
2 -2
Illegaal
Precies wat ik ook zeg.

Blind hoort niet in die verdediging, en Frenkie wordt gebruikt omdat er weinig andere keus is omdat Ajax geen fatsoenlijke CV heeft aangetrokken, na het afhaken van Maggallan en balbuena was Blind 3e keus, maar voor mij is hij 100ste keus of zo want Blind als CV kan echt niet tegen fatsoenlijke aanvallers.

En over Eiting zeg ik ook hetzelfde Eiting is gewoon veel te traag voor de top.
3 -2
Schwalbino
Kieft zegt helemaal niet dat Blind niet in de verdediging hoort. Jij leest dat zo omdat het bij je eigen mening aansluit.
2 0
Ozymandias
Ik blijf maar horen dat Blind als CV niet kan tegen fatsoenlijke aanvallers maar toch kan ik me echt wedstrijden herinneren waarin Blind als CV goede wedstrijden speelde tegen spitsen als Lukaku (Everton), Aguero en Kane. Maar blijf schrijven dat Blind geen goede CV is...
0 0
shachalnur
Wim Kieft heeft echter vrijwel altijd gelijk.
1 -2
Libero
Laat die Kieft lekker, die chargeert nogal graag als het om Ajax gaat. Veel beter nieuws is dat JomandAad de Mos een overwinning voor PSV voorspeld heeft. We zitten dus gebakken!
0 -1
Stibba020
Vele onderschatte Ajax een beetje, denk persoonlijk dat Ajax echt een klasse beter is dan dit PSV..
0 0
Illegaal
Hij heeft het niet over Ajax en Psv, hij heeft het over de tekortschietende spelers bij Ajax.
Waarbij wel gezegd moet worden dat Frenkie uiteraard de beste voetballer bij Ajax is, maar niet als RCV.

En hij heeft gelijk, allen ik ben minder negatief dan hij over Mazraoui
0 0
Ar
Kieft moet zijn neus uit dat wiite stofje halen.
0 -4
godenzonenssuper
Tja Wim.
Een aanvallende middenvelder centraal achterin zien lopen verzin je ook niet.
0 -1
JanTa
Maar je creëert wel heel veel voetballend vermogen achterin met de Jong achterin en hij is iemand die zoveel overzicht heeft dat hij zich als cv met gemak zich kan bemoeien met de opbouw. Allemaal onzin wat Kieft allemaal leutert een speler als de Ligt is door geen enkele club te vervangen vandaar dat de hele internationale top hem wil hebben.
1 0
paulis
En nog steeds, onzin?
0 0
DonnyNeres
Ben ik het helemaal niet mee eens. Ja Frenkie brengt wat achterin maar niet met het duo Frenkie en Blind. Je mist dan een echte sloper waardoor Frenkie het middenveld niet in kan dribbelen. Daarnaast zijn beiden niet de beste koppers en dat zal toch wel nodig zijn met Luuk de Jong in de spits. Tuurlijk wordt je minder zonder de Ligt maar je kan dan alsnog voor Wober kiezen die fysiek sterker is en de Jong op het middenveld zetten.
0 0
Shoppy
Ongeloofelijk... wat een onzin. Een ploeg verdedigd met 10 spelers. Iedereen heeft zijn taak. In een ploeg met veel pressing gaat het veel meer om slimme en tactisch goede spelers. En om voetballend vermogen ook in het centrum van de verdediging. Ja duels winnen is belangrijk. Maar Ajax mag gewoon niet in moeilijke duels komen. En TUURLIJK hebben talenten van 20/21 jaar (Eiting, Mazraoui, de Jong.....) nog zwakke punten...Tegen PSV moeten we gewoon 65% balbezit hebben, daar heb je volgens mij de Jong op het middenfeld voor nodig. Dus als de Ligt uitvalt moeten we denk ik met Wöber achterin spelen.
1 0
Illegaal
Bij Eiting heeft hij het over een punt die Eiting niet kan verbeteren, hij is namelijk te traag.
Trouwens Blind is ook te traag.
0 -1
Schwalbino
Bij goed positiespel is snelheid niet zo belangrijk. Pirlo was al ver voor zijn 30ste traag als een winkelwagen maar voetbalde op topniveau door tot ver over de 30. Blind sr was na zijn 30ste ook geen sprintkanon.
0 0
AlexIbarra
Met uitzondering van Mazraoui, van wie ik me sowieso 2 knappe assists kan herinneren uit een voorzet, ben ik het helemaal met Kieft eens.

Wöber en De Ligt zijn trouwens wel langer dan Blind / De Jong maar ook geen snel duo.
Als ons centrum eenmaal achter Lozano / Bergwijn aan moet hollen wordt het sowieso lastig, wie we er ook neerzetten.
1 -1
JanTa
Natturlijk lul maar weer mee met die z.g. analisten die het zo goed weten. Dat ene doelpunt in de eredivisie komt natuurlijk door het falen van Bind en die 2 in de voorronde CL natuurlijk ook. Ik luister al jaren niet meer naar dit soort lui en ga liever op mijn eigen waarnemingen af.
1 -1
Inhartennieren
Hij heeft helaas volledig gelijk.
Het was tegen AEK de eerste helft soms erg kwetsbaar.
En met respect naar Eiting toe, maar die gaat t niet redden als PSV daar flink druk op zet.
Frenkie is op het middenveld nog zoveel beter dan Eiting.
Als de Ligt er niet bij is, hebben we echt een groot probleem.
4 -1
Joseph
Juist op snelheid is Frenkie op zijn best, zie daar het probleem niet, probleem zit bij die one trick pony in de spits bij hun, dat is precies waar Frenkie en Blind kwetsbaar zijn
0 0
hallo1
Eens met Kieft als het gaat om De Jong - Blind.

Dat kan niet tegen goede tegenstanders met kopkracht voorin. We moeten hopen dat De Ligt fit is en anders zou ik toch voor Wöber gaan.
3 0
PJK54
Hij heeft een punt natuurlijk beiden zijn geen echte verdedigers, net als Mazraoui, dus kan je dat zien als een minpunt in het aankoopbeleid want verdedigers horen er nu eenmaal bij. Gelukkig zijn het wel spelers die multi inzetbaar zijn dus ook op die plek aardig uit de voeten kunnen en dat ook regelmatig aantonen, blijft wel het feit staan dat er verdedigers bij horen te komen cq doorschuiven vanuit Jong Ajax.
0 0
Basvann
Blind moet inderdaad een sterke grote vent naast hem hebben. Ik vind de Ligt complementair aan Blind, dat gevoel heb ik minder bij de Jong. Dus ik begrijp de kritiek wel van Kieft.

Wat betreft Eiting, ik vond Schone wel een klasse beter speler woensdag. Eiting komt eraan, maar heeft nog wel een paar stappen te zetten.
1 0
Babangida83
Altijd weer een interessante invalshoek van Kieft. Ook in glorietijden. Ik mag dat wel.
4 -1
Web
Viergever en Swaab, daar kun je mee voor de dag komen
Hebben alles, kunnen met ruimte in de rug spelen, goede inspeel pass, uitstekende techniek
Als ik moest kiezen tussen Frenkie en Blind of Swaab en Viergever.
Niet zo moelijk.

Morgen Tadic in de spits, heel veel beweging. trekt die statische spelers uit het centrum
Donny loopt die ruimte in.
Ziyech constant het een tegen een duel opzoeken met Angelino, verdedigend kwetsbaar.
Klein speelveld, snel druk op de bal
Het voetballend vermogen van Ajax is veel beter.
Tegen wie heeft PSV gespeeld, allemaal rechter rijtje clubs.
Tegen Feyenoord om de Johan Cruijff schaal was het ook zeer matig
2 -3
trodat4030
Vind t maar een zwakke reactie hoor, dat ‘jamaar hullie’ gedoe. Het gaat hier over het centrum van Ajax, niet over die van psv. Ik vond het, vooral in de eerste helft tegen aek, verdedigend wel wat kwetsbaar. Het ging allemaal maar net goed en ondanks dat t niet terecht zou zijn geweest, had je zomaar met een achterstand de rust in kunnen gaan. Ik heb Matthijs wel gemist. Daarmee zeg ik niet dat je geen gelijk hebt betreffende Schwaab en Nick, maar dat is toch niet het punt van zijn opmerkingen?

Voor de wedstrijd misschien wel leuk, 2 ‘zwakke’ centra. Lekker 4-6 :p
3 0
Web
Ik heb altijd gezegd, iedereen kan geblesseerd raken, behalve Onana en De Ligt.
Maar als dat wel zo is zulke het er mee moeten doen.
En dan kijken wat de beste oplossing is.
0 0
hallo1
Je zult toch een plan moeten hebben voor Luuk de Jong zijn kopkracht.

PSV gaat dat natuurlijk uitbuiten als je met Frenkie en Blind speelt. Dan heb je niemand die een kopduel van De Jong kan winnen. Dan maak je jezelf wel erg kwetsbaar. Ik hoop dus dat De Ligt meedoet of anders toch voor Wöber kiezen en De Jong op het middenveld. Huntelaar kunnen we 'goed missen' morgen, met Tadic, Ziyech en Neres in de aanval gaat PSV het waarschijnlijk moeilijker krijgen dan met Huntelaar.
1 0
Hwb
Als je kopduels verliest, moet je zorgen dat er weinig kopduels zijn. Voorzet eruit halen, lange ballen kun je hem lekker laten koppen. En zorgen dat je hem als het even kan ver van de goal houdt, succes met kopballen van 12 meter.
0 0
Babangida83
Denk dat dit toch een beetje wishfull thinking is, Web.
JC-schaal was de eerste wedstrijd van het seizoen. Logisch dat het dan misschien nog niet loopt met een nieuwe trainer.
Die Viergever en Schwaab, dat zijn nu typisch spelers die ze bij PSV wel op waarde schatten en bij Ajax niet. Hebben niet de uitstraling en fluwelen techniek, en dan haken wij gelijk af. Viergever maakt niet voor niets veel goals. Is beter met koppen dan het lijkt, gaat er altijd voor en kiest voetballend ALTIJD de juiste oplossing. Dat is een heel effectieve speler. Maar zonder flair en dus vinden wij het niks. Lijkt een beetje op die Duitse nationale elftallen van vroeger. Leek een campingelftal, maar wonnen dan de EK's en WK's toch.
1 -1
Web
De manier waarop Ajax speelt, kan nooit met Swaab en Viergever.
Een naast een voetballer niets mis mee.
Zou jij met Ajax op de middellijn spelen met deze twee spelers?
Viergever was het al kwijt dinsdag, van Bommel behoede hem van een rode kaart.
0 0
hallo1
Het is inderdaad oerdegelijk voor in de Eredivisie. En dat wordt nogal eens onderschat. Ik zie liever ons centrum, want dat heeft meer kwaliteit en vult elkaar beter aan. Dan moet De Ligt wel fit zijn uiteraard.
0 -1
gras
Als je genoeg druk op de bal zet, kun je het permitteren om met zo'n centrum te spelen. Wel opvallend hoe afhankelijk Ajax voor de opbouw/aanvoer is van Frenkie. Maar goed, die is ook wel erg sterk centraal. En als hij niet opkomt, zet je hem echt voor Jan Doedel in de defensie. Ik snap dat nooit zo.
2 -2
De_Realist
Blind vond ik vanuit verdedigend standpunt niet erg sterk, er waren gewoon een paar momenten in de eerste helft waar hij kon bewijzen dat het een degelijke verdediger was, maar liet zich toch redelijk makkelijk van de bal zetten of stapte verkeerd in. Ik vond hem niet een voorbeeld voor de verdedigers om hem heen toen de Ligt helaas niet kon spelen.
2 -2
Tinus
Ik vond Blind juist erg sterk spelen. Veel mensen kijken vooral naar de situaties in of bij de 16. Daar speelde hij prima (niet groots), maar zijn kracht ligt in het voorkomen van verdedigen. Hij zet zo goed druk op de bal bij een dreigende tegenaanval, zelfs ver op de helft van de tegenstander. Daarmee voorkomt hij heel veel gevaarlijke counters. Dat inzicht en durf hebben weinig spelers.
Helemaal met een sloper als matthijs de ligt ernaast is dat echt goud waard. Jammer dat de meesten dat niet meenemen in hun oordeel, maar enkel focussen op zijn minder sterke punten.
3 -2
Babangida83
Precies. Dat wordt zo ongelooflijk vaak over het hoofd gezien...
1 0
Bjorn
Tegen AEK ging het inderdaad goed, maar een paar keer liep het ook bijna fout af. Met name Blind was een paar keer bijna gezien en dat werd gecorrigeerd door o.a. Frenkie.

Frenkie maakt ik me geen zorgen over, waar je hem ook neerzet. Met zoveel voetbalintelligentie los je bijna iedereen situatie op.

Over Eiting heeft hij overigens groot gelijk. Veel te lage handelingssnelheid, daardoor werd de bal ook zo een paar keer van zijn voet geplukt. Neemt niet weg dat hij redelijk speelde voor zijn eerst CL pot.
2 -2
FWAjacied
Opvallend hoe goed van de Beek er vanaf komt in de media. Zijn invalbeurten zijn in de meeste gevallen juist matig te noemen. Ik heb hem dit seizoen amper het niveau zien halen van de voorgaande jaren. Daarnaast krijgt hij de complimenten dat hij nooit zeurt, maar het was toch echt van de Beek die na anderhalve wedstrijd op de bank al openlijk begon te twijfelen over zijn toekomst. Prima dat hij getergd is en je kan hem er prima bij hebben, maar het beeld rondom hem mag wel iets realistischer.
1 -5
JHM
Ik vind het echt onbegrijpelijk hoe licht er over Blind gedacht wordt. Die heeft zich 4 seizoenen prima staande gehouden in de PL. Het 'slecht' noemen van Blind door Kieft zegt meer over Kieft dan over Blind.
3 -4
KKoossiiee
Tot nu toe een van de minst gepasseerde verdedigingen van europa.
1 0
Beachbal
Gingen al geruchten, maar dit is het bewijs.. Kieft zit d’r weer a’n..
1 -12
ram
Wat een naar ventje ben jij.
1 0
Tinus
Echt man, dit soort afgezaagde en goedkope opmerkingen verdienen alleen maar minnetjes.
5 0
Remark
Kieft zit weer in de moppermodus. Hij weet ook dondersgoed dat dit een noodoplossing was, en bovendien eentje die je je tegen zwakkere broeders als AEK best kunt permitteren. De exacte cijfers weet ik niet, maar ik meen dat Ajax met Frenkie als CV tot dusver nauwelijks averij heeft opgelopen. Die jongen is dan ook ijzig kalm, snel, sterker dan hij oogt en hij wint vrijwel elk luchtduel, ook van grotere tegenstanders. Wat dat betreft is hij beter dan Blind, die altijd wat kwetsbaar oogt. Tegen de big boys - en daarin heeft Wim gelijk - zal er wat meer fysieke mankracht nodig zijn, en ik betwijfel of je dan aan één mannetjesputter als de Ligt genoeg hebt, want internationale topspitsen zijn vaak nóg een kop groter en wendbaarder. Vreemd eigenlijk, dat Nederland, waar de op één na grootste mannen ter wereld vandaan komen, relatief weinig bomen van voetballers voortbrengt.
0 -2
PeterVKV
Het mooie van Kieft is dat hij kritisch is terwijl het goed gaat. Komt door zijn Ajax hart. De meesten doen aan scorebord analyse. En hij heeft op alle punten gelijk:

Met een centrum Blind - de Jong wil je niet uit naar PSV of Bayern: beide spelers hebben een echte verdediger naast zich nodig om CV te kunnen spelen op dat niveau.

Carel Eiting is soms briljant in zijn passing, maar hij vertraagt het spel en is vaak net wat te slap in het duel waardoor hij het lijkt te winnen maar toch uiteindelijk verliest. Dit geldt overigens voor meerdere Ajax spelers op het hoogste niveau.

Een daarvan is Mazraoui die het boven verwachting doet maar aanvallend te weinig rendement heeft en verdedigend nog niet echt getest is. Tegen Ribery en Lozano/Bergwijn gaat dit echt gebeuren en ik ben er nog niet zo zeker van. Net als Eiting speelde Mazraoui vorig seizoen nog gewoon bij JA. Dan ga je op het hoogste niveau dus gewoon nog behoorlijk wat klappies krijgen.

De bottomline is dat Ajax op het hoogste niveau niet kan zonder de Ligt in de verdediging en de Jong op het middenveld. Op dat niveau heeft ook Huntelaar het te moeilijk. Op dat niveau komt Donny vd beek wel goed mee.
2 -1
Libero
Kieft een Ajaxhart, ok.
0 -1
VivaEspana
Ik ben ook een beetje bang door het mogelijk missen van de Ligt dat we achterin kwetsbaar zijn.
Vooral bij vrije trappen en corners en de goeie koppers bij PSV.
Wordt een interessante pot.
1 -1
1900AFCA045
een flinke punt dan wel.
1 -1
Antafca
hahaha kom op man.. ze winnen bijna elk duel
1 -2
trodat4030
Huh? Bedoel je persoonlijke duels? Misschien heb je de eerste helft gemist, maar ik zat met regelmaat een beetje te knijpen. Het ging allemaal maar nét goed. Je had ook met een achterstand de rust in kunnen gaan. Was misschien niet verdiend geweest, maar zeker wel mogelijk. Ik miste de duelkracht van de Ligt wel degelijk.
1 -1
Radie125
Of Kieft heeft gesnoven of hij moet het weer gaan doen.
1 -11
ram
Ook jij bent een naar ventje.
1 0
3sterren
Absoluut niet stoer om Kieft zo af te zeiken met zijn demonen uit het verleden.
Eerder laag bij de grond. Ik denk niet dat het raadzaam is om er mee door te gaan.
3 0
BRAMHOUTEN
hij heeft gewoon een punt. .met de snelheid van bergwijn en lozano en de kopkracht van de jong wordt het spannend met deze 2 achterin. maar als je zorgt dat psv niet kan opbouwen dan komt het wel goed
7 0
insectenverdelg
Maar ee Jong heefr meer snelheid dan de Ligt, dus dat is geen argument in deze lijkt me. De kopkracht en t sleuren van de Jong wel. avoor Mathijs is dat simpel. Je moet ze dus uit je 16 zien te houden. Maar Wober en Blind is ook net te licht. Kortom als de Ligt weg valt heb je een probleem
0 -1
off
Hij heeft gelijk, het is kwetsbaar. Moet je nagaan hoe goed de rest van het team dan is.
3 0
Labrador
Gelukkig heeft psv met Viergever en Scwaab wel 2 dynamische centrale verdedigers
4 -4
Bky
Ja maar zijn wel echte verdedigers!!!1!

Ofzo.
2 -1