Telegraaf roemt koopmansgeest Overmars

BVeenstra, 21-09-2018 om 07:25, 19195 views, De Telegraaf |

Het Ajax Jaarboek 2018/2019 is uit! Bestel hem nu!

Directeur spelersbeleid Marc Overmars staat er goed op bij De Telegraaf. De krant roemt de koopmansgeest van de beleidsbepaler, waardoor Ajax nu de juiste selectie heeft om na vier seizoenen zonder landstitel weer eens kampioen te worden.

De Telegraaf schrijft onder meer over transfervrije aanwinsten als Klaas-Jan Huntelaar en Lasse Schöne, die beiden hun waarde bewezen hebben, en bovendien waren er nog een drietal 'koopjes'. 'Het meest trots zal de directeur spelersbeleid echter zijn op de koopjes André Onana, Frenkie de Jong én Nicolas Tagliafico', aldus de krant, die schrijft dat Onana (350.000 euro), De Jong (300.000 euro) en Tagliafico (4 miljoen euro) voor relatief lage bedragen werden binnengehaald.

Ook is er aandacht voor de trendbreuk bij Ajax. De laatste jaren verkocht Ajax veel spelers voor vele miljoenen euro's en afgelopen zomer 'werd het tegen de plinten kotsende geld ook met bakken uitgegeven'. 'Volgens de visie van Johan Cruijff, die vond dat gaten in de opleiding moesten worden opgevuld met aankopen', doelt de krant onder meer op Dusan Tadic (11,4 miljoen euro), Daley Blind (16 miljoen euro).

Toch is er ook nog een puntje van kritiek op Overmars te vinden. 'Natuurlijk is niet elke aankoop van Overmars een voltreffer, want Mateo Cassierra, Max Wöber, Luis Orejuela en Rasmus Kristensen zijn tot dusverre op zijn zachtst gezegd geen versterkingen gebleken. Maar al met al heeft Ten Hag een selectie in handen waarmee hij na vier jaar zonder prijzen in Amsterdam kampioen moet worden en Europees een woordje mee kan spreken.'

Het volledige artikel over Marc Overmars is hier te lezen.

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Pierre Heno
De Telegraaf.....de 'zoals de wind waait , waait mijn jasje' krant. Dat was al tijdens de bezetting '40 - '45 WO2 zo en is nog steeds ongewijzigd. De Telegraaf is net als roken, ...je wéét dat het slecht voor je is maar toch blijven veel mensen hem lezen.
0 0
Champy
De bedragen voor eersteëlftalaankopen mogen nooit verdampen.
Een uiterst voorbeeld is die 40-50M die rond het seizoen van Van BAsten volledig is verdampt.

Nu heeft Ajax een som van 100-105M in het eerste elftal geinvesteerd. Dat is echt veel, en ik denk dat we het volledige bedrag niet meer zullen terugzien.
Als we 70-80% terugzien is het al okay, gezien de sportieve waarde van de spelers die niet meer met winst worden verkocht (Tadic, Blind,).
Ozy heeft het hier over vooruitgang, maar financieel zullen we verlies maken op de aankopen van 2017/18 en 2018/19. Alleen Tagliafico gaan we met winst verkopen. Op de rest gaan we helaas verlies maken.

Daar tegenover heb je nog altijd de jeugdspelers waar je altijd op verdient. Even de kosten voor de opleiding niet meegerekend. Met De Ligt en Van De Beek compenseer je de verliezen van de aankopen wel ruimschoots.

En dan de slimme aankopen van jonge talentjes die eerst moeten rijpen (Onana, Dolberg, De Jong, Cerny,...in het verleden El Ghazi en Bazoer). Dat is ook iets lucratiefs, hoewel we in het laatste jaar hier ook zo'n 15-20M in hebben gestopt.
Met zulke bedragen is het wel een eis dat hiervan minimaal 3-4 spelers moeten slagen
Kotarski, Schuurs, Jensen, Pasquali, Kuhn, Johnson, Danilo, Ylatupa, Schon, Bijleveld,...

Overmars is nu al het 7de seizoen TD, en dit is het 3de seizoen na de periode De Boer.
Sportief sterke aankopen enkel in 2016/17 en dit seizoen.
Financieel sterke aankopen enkel in 2016/17.

Overmars is er zeker in geslaagd in het samenstellen van een zo sterk mogelijke selectie.
Alleen heeft ie ook steeds meer geld uitgetrokken voor matige spelers zoals Labyad en Bandé voor belachelijke prijzen.
Betere spelers kopen dan de spelers die we hadden is eigenlijk niet zo moeilijk. Blind is beduidend beter dan Viergever, Tadic beter dan een jonge Kluivert.
De moeilijkheid ligt er nu in spelers te kopen die vergelijkbaar zijn met spelers die komende zomer zullen vertrekken.
Dan zullen we zien of die koopmansgeest nou daadwerkelijk zo goed is.
1 0
Ozymandias
Ik vind het nogal voorbarig om te stellen dat Ajax verlies zal maken op de aankopen in 2017/18 en 2018/19. Je schrijft dan veel spelers wel heel erg vroeg af.
0 0
Champy
17/18:
Tagliafico: topaankoop
De Jong: speelt in Australie
Wober: bankzitter
Orejuela: speelt in geen elftal meer
Kristensen: bankzitter
Van Leer: speelt bij NAC.

Van de 6 spelers voor het eerste waar je geld voor uittrok, zitten er 2 in een uitzichtloze situatie, 2 zijn bankzitter en een wordt uitgeleend.
Dit zijn geen goede verhoudingen.

18/19:
Blind: goede investering
Tadic: topaankoop
Labyad: reserve, valt zelfs niet meer in. Ik denk nu nummer 16-19 in de pikorde.
Bande: geblesseerd.

3 van de 9 spelers in deze 3 transferperiodes spelen er momenteel in de basis, 3 zijn uit de picture, 2 reserves en 1 geblesseerde.

Tel er nog eens bij op dat spelers die zich terugknokken uit een uitzichtloze situatie uitzonderingen zijn.

Btw, je gaat me toch niet vertellen dat Ajax in totaal winst gaat maken op deze spelers waar ruim 60M voor is uitgetrokken.
Ik vind het niet voorbarig, dat we hier geen winst op maken. Ajax heeft dik 30M betaald voor Blind en Tadic die op een leeftijd zitten dat ze niet meer met winst worden verkocht.
0 -1
Ajax_026
Tadic en Blind versterken talent met ervaring en zorgen voor balans. Hier door presteer je beter en daardoor worden spelers meer waard zeker talenten worden meer waard. Dus dat betaald zich wel terug maar minder opzichtig.
0 0
Champy
Dat is ook zo, alleen heb je wel een spelersgroep waar je 30M ofzo voor hebt betaald, die in snel tempo niks meer waard is.

Deze zijn al niks meer waard:
Sinkgraven = 7,5M > einde contract
Siem = 3M > lichamelijk niet meer okay
Orejuela = 3M een niet EU salaris

Sterke daling in waarde bij de volgende spelers:

Bandé: voetballend al niet heel hoogstaand, en nu dan die zware onderbeenblessure.
Labyad: speelt gewoon niet. speler nummer 18-19 op dit moment.
Kristensen: hoe hebben we hier 5M voor betaald?
Wober: hier zie ik nog wel muziek in. Moet gewoon spelen als De Ligt weg is.
Cassierra: wordt moeilijk als ie bij Groningen weinig minuten maakt om welke reden dan ook.

De kans is groot dat je deze 40 M niet meer terugziet, en dat zijn Van Bastenachtige toestanden met al die verdampte miljoenen.
0 -1
insectenverdelg
Klopt zitten mishits in. Alleen heb je ook goede aanlopen. Tadic verdeint zn geld op r veld terug, maakt t team zo veel atabieler. Overigens 12 gespeeld en nog geen 1 verloren. mede verantwoordelijk voor de CL miljoenen binnen halen.

Dan Onana. 3 ton, waar zal hij voor gaan? 20 a 25 miljoen? maar belangrijker 3 jaar van genoten.
Volgende Frenkie. Ook rond de 3 ton. als dat kinimaal 50 wordt

verbaast t me niet. Ziyech zet ik nog steeds op rond de 30 moljoen. Nico zal ook wel tussen de 15 en 20 gaan en dan hebben we nog Neres. Denl dat ook voor 30 a 35 minimaal verkocht wodt.

dat is dus aan de lage kant 145 miljoen. inkomsren waar je nog geen 30 aan hrbt uitgegeven. Ik kan niet anders dan concluderen dat de balans een klein veetje positief uitslaat bij Marc. ook met aankopen.
0 0
Champy
Tadic is een goede aankoop. Zijn geld gewoon waard.
Mijn pleidooi gaat erover dat je de verloren waarde van de misperen niet mag onderschatten. Dat is gewoon 40M weggegooid geld. Voor een club met een EV van 170M is dat veel geld.

Onana reken ik tot de jonge aankopen die nog moeten rijpen. Dat is een andere categorie speler.

Zoals ik al zei; je hebt voor 100-110M aan spelers verkocht. Hier krijg je niet meer dan 70-80 voor terug.
0 0
Ozymandias
Het laatste deel van het transferbedrag van Sinkgraven wordt dit seizoen afgeschreven. Trouwens verwacht ik wel dat Ajax gebruik zal maken van de optie om zijn contract tot medio 2020 te verlengen.

Je onderschat Bandé. Voetballend is hij niet heel hoogstaand. Hij is rommelig maar als spits komt hij wel veelvuldig met de bal een directe tegenstander voorbij, heeft hij een goed schot in beide benen en is hij onverspelbaar doordat hij zowel in de bal kan komen, de hoeken in kan duiken of diep kan gaan.

Trouwens hoeft Ajax over het afschrijven van hun miskopen zich geen zorgen te maken. Het verkoop van spelers als Ziyech, Onana, Neres, De Jong en De Ligt zal meer geld opleveren dan Ajax ooit heeft gehad. Daarbij hebben de transfers van Tadic en Blind zichzelf al terug verdient door het behalen van de Champions League.

Tagliafico: 20 miljoen
Ziyech: 30 miljoen
Onana: 20 miljoen
Neres: 30 miljoen
De Jong: 40 miljoen
De Ligt: 50 miljoen

Je kan toch wel verwacht dat Ajax minstens zo'n 190 miljoen euro aan de verkoop van die spelers zal verdienen. Ik begrijp niet echt waarom er zorgen zouden zijn over het afschrijven van de miskopen.
0 0
Champy
Ik kijk niet in afschrijvingen die wel of niet worden gedekt.
Het gaat mij om echt geinvesteerd geld dat je niet meer terugziet. De waarde van het totaal aan dure aankopen is gewoon gedaald.
Als we ervan uitgaan dat Ziyech en Neres in 19/20 weg zijn, dan hebben we dus ruim 80M betaald voor het eerste elftal, waarvan we mss nog 30-35M voor terugzien.
Overmars zal dan heel goede aankopen moeten doen, om deze verhouding niet te verergeren.
Je zit deze verliezen te dekken, met de verkoop van jeugdspelers/jonge aankopen.
Wil je de stap maken naar de Europese subtop (van der sar), dan zou je in elke door mij genoemde categorien (directe aankopen, jeugdspelers en jonge aankopen) winst moeten maken.

Sinkgraven kan je wel of niet verlengen. Daar ga je 7.5M niet meer voor terugzien.
Kans op speeltijd is klein, en heeft een lange blessuregeschiedenis.

Er zit niks aan Bandé waarvan ik denk dat die beter is dan de Soetaers en Boerrigters uit het verleden.
Gewoon accepteren dat je een impulsieve aankoop hebt gedaan, toen Bandé in een topvorm verkeerde.
0 0
Ozymandias
" Je zit deze verliezen te dekken, met de verkoop van jeugdspelers/jonge aankopen."

Ik begrijp niet wat het probleem daarvan is zolang het geld uit de verkopen van jeugdspeers/jonge eerst binnenkomt en daarna pas wordt uigegeven aan het afschrijven van dure aankopen als Tadic en Blind. Het opleiden en verkopen van Ajax is part of the core business. Het is logisch dat de opbrengsten die daaruit worden gehaald worden geinvesteerd in het genereren van meer inkomsten voor de toekomst. Tadic en Blind leveren zelf misschien niet meer iets op maar zorgen er wel voor dat spelers als Ziyech, De Jong en De Ligt meer waard worden (doordat Ajax de Champions League heeft gehaald).
0 0
Champy
Daar tegenover worden de dure bankzitters op de bank minder waard.
Het probleem is dat je te veel geld uitgeeft aan afschrijvingen voor deze nutteloze aankopen terwijl je daar een paar goede spelers langer aan je kan binden.
0 0
JOHANisGOD
De Ligt 50 en de Jong 40?????
0 0
Sampaoli
De complimenten voor Overmars zijn terecht, maar we moeten nu doorpakken. Scouting moet verbeterd worden en naar geluisterd worden (Orejuela, Westermann, S. de Jong) zodat we de grootste talenten van Europa en de subtop spelers kunnen en blijven benaderen. Zo hou je de kwaliteit binnen de selectie hoog en kunnen we doordat we een overvloed aan financiële middelen hebben onze voorsprong op de rest uitbouwen.
Verder is de jeugd nog steeds enorm belangrijk voor onze club, en vind ik dat onze talenten door trainers als Reiziger en Heitinga teveel stagneren in hun ontwikkeling. Een voorbeeld is Bakker. De visie Cruijff moet terugkeren in de jeugdacademie, jammer dat je dan door te aanvallend voetbal een keer 5-3 op je broek krijgt; door aanvallend voetbal te spelen ontwikkel je als voetballer zoveel meer. Ja, de lichting van Jonk met Appie, Donny en Vaclav was een goede lichting maar dat kwam ook door de juiste begeleiding.
0 0
Ozymandias
Dat doorpakken is Overmars al lang mee begonnen door het aantrekken van Haesaert en Doesburg.
0 0
behangdelul
Wat zit iedereen nou iedere keer te zeiken op Wober? Die jongen heeft nog geen slechte wedstrijd gespeeld, sterker nog: hij speelde prima! Hij was alleen een poosje geblesseerd, ja dat kan toch? Check die invalbeurt anders tegen Sturm Graz, toen speelde hij echt goed!
3 0
Champy
Ik begrijp het ook niet goed. In de eerste helft van vorig jaar was ie gewoon goed.
Ik ben ook blij met hem als extra verdediger op de bank.
1 0
amstardammer020
Kampioenschap is elk jaar wel een reële prijs. Wat mij niet bevalt is dat Overmars nog steeds een halfbakken selectie bij elkaar zet, aangevuld met jeugd. Weinig mensen zullen ontkennen dat tadic gehaald is om ziyech te vervangen en dat zou dan goe d genoeg zijn volgens d eheer Overmars. Geen echte versterkingen op de flanken, geen echte verdedigers, geen verdedigende middenvelder ben benieuwd waar hjj mee aankomt volgend jaar als er wwn leegloop is. Ben nooit onder de indruk van ziyexh geweest, maar zonder hem zou t aanvallend een stuk minder zijn nu.
1 -1
433metdepuntnaarlinks
Cassierra Kristensen en Wober kunnen allemaal nog nuttig worden, vooral Wober zit gewoon dicht tegen 1 aan. En niet alles kan gelijk binnen 6 maanden een top aankoop blijken.

Maar het is ook overdreven allemaal, Overmars scout en koopt die spelers niet in zijn eentje en je kan ook nooit 100% succes aankopen doen. Zeker kijkend naar onze plek in Europa, het zijn soms risico's die je aantrekt. Voor hetzelfde geld was Sanchez mislukt, was Milik niks gebleken en was Bande nu de topaankoop geweest. Als je ziet wat we voor selectie hebben en dat we niet meer de categorie transfers doen van de subtop Eredivisie (Duarte, vd Hoorn, Sink, Botteghin, Maher, Ramselaar, Larsson, Ayoub, Sigi, Dumfries, Bilal enzovoorts) dan kun je wel stellen dat Overmars het prima doet. Labyad is wel een uitzondering, wat me vooral opvalt is dat die jongen echt nauwelijks aan minuten komt. Donny is gewoon de eerste wissel voor de 3 aanvallende middenvelders, op zich prima!
1 -1
Ozymandias
Overmars maakt nog steeds fouten (Orejuela, Kristensen, etc.) maar dat zijn spelers die door de scouting waren aangeraden. Hoewel hij natuurlijk zo min mogelijk fouten moet maken is het onrealistisch om te vervachten dat welke technisch directeur dan ook niet regelmatig een miskoop doet. Het gaat erom dat de technisch directeur de kans daarom zo klein mogelijk moet houden door de juist scouts om zich heen te verzamelen. Met het aantrekken van Veldmate, Haesaert en Doesburg toont Overmars aan dat hij dit begrijpt en dat geeft mij veel vertrouwen voor de toekomst.
7 -1
Schwalbino
Precies. Vooraf weet je nooit of een aankoop goed uitpakt of niet. Ook de Europese top haalt vaak voor tientallen miljoenen spelers die het gewoon niet waarmaken. En aan de andere kant heb je een club als Leicester die voor een paar miljoen een heel elftal koopt dat de PL wint. Was dat kunde bij Leicester? Nee, alles viel op de goede plek dat seizoen en niemand weet precies hoe dat kan want niemand, ook Leicester niet, kan dat toverkunstje herhalen.
1 0
DarkChild
oh ja. de scouting is het nu. Vertel. Waar zijn de scoutingsrapporten voor Siem de Jong? Heitinga? Huntelaar? Westermann? Labyad? The list goes on and on.
Orejuela/Cassiera zijn overigens ook niet echt aangedragen door een onafhankelijke, of liever 'onze' scouting, maar door het makelaarskantoor van Lerby. Lopen allerlei belangen, lijntjes, en vriendjes.

Als er al sprake van een trend is, dan is het dat hij de eigen scouting juist negeert. Dan kan je om je heen verzamelen wat je wilt, als jij je eigen zin doorzet boeit dat niet zo. Ik ga hier niet de superinsider uithangen, maar laat ik zeggen dat sterke signalen mij bereikt hebben dat veel mensen binnen de scouting zich er juist aan stoorden dat zij als kop van jut werden weggezet in de beeldvorming. Overmars is de afgelopen jaren meer dan eens onnavolgbaar gebleken met betrekking tot aankopen.

Verder is er ook niemand die zegt dat elke aankoop 'raak' moet zijn, maar Overmars haalt niet eens de 30%. (lijstje hebben we al eens gedaan hier, telden we Ziyech nog maar mee als voltreffer, want ja, de periode Rostov en de blinde paniek moeten we ook maar niet te veel aan terugdenken natuurlijk) Wat is geschiedschrijving immers als we het niet een beetje kunnen kleuren? ;)
5 -3
Ozymandias
Cassierra was niet aangedragen door Lerby. Ajax heeft Lerby om hulp gevraagd bij de transfer en hij heeft toen bemiddeld. Orejuela kwam wel uit de stal van Lerby. Maar je wil toch niet echt beweren dat Overmars de laatste jaren niet steeds beter naar het advies van zijn scouting luistert? Natuurlijk luistert hij ook naar het advies van zijn hoofdtrainer (Labyad) aangezien die normaliter het beste weten wie er bij hun speelstijl past.

Dat lijste haalde de 50% als je spelers waarvan we het nog niet konden zeggen (zoals Sinkgraven) niet meerekende). Maar maak nu eens zo'n lijstje met alle aankopen sinds het vertrek van De Boer.

2016/17:
Westermann (mislukt)
Krul (mislukt)
Ziyech (geslaag)
Traoré (geslaagd)
Sánchez (geslaagd)
Cassierra
Neres (geslaagd)

2017/18
Huntelaar (geslaagd)
Lamprou (geslaagd)
Van Leer
De Jong (mislukt)
Tagliafico (geslaagd)
Orejuela (mislukt)
Kristensen (mislukt)
Wöber
Johnsen
Schuurs

2018/19
Tadic (geslaagd)
Blind (geslaagd)
Labyad
Bandé

Van de 21 aankopen zijn er dus eigenlijk al 9 geslaagd en 5 mislukt. Bij de andere 7 moeten we afwachten maar van hun geef ik de meeste een goede kans om (alsnog) bij Ajax te slagen. Ik vind dat clubs horen te streven naar een slagingspercentage van zo'n 66%. Dat zou betekenen dat van de 21 "aankopen" die Overmars sinds het vertrek van De Boer heeft gedaan er nog vier/vijf moeten slagen.
2 -1
DarkChild
oh ja. Sinkgraven. Gehaald als aanvallende middenvelder. (overigens doordat De Boer per se een middenvelder wilde in de winterstop omdat Klaassen tijdje stuk was) Kan je inderdaad niet van zeggen dat dat mislukt is. Want de intenties waarom een speler gehaald zijn...niet zo belangrijk inderdaad bij het maken van beleid. De toevalsfactor, daar moeten we het we van af laten hangen :)
En de rol van de trainer...ik dacht eigenlijk dat ik wel eens in een rapportje (misschien die van Coronel) had begrepen dat het niet zo'n goed idee was om je oren te laten hangen naar een passant? Leuk rapport wel, staan ook zinnige dingen in over het nut van breedteaankopen.
0 -2
Ozymandias
Natuurlijk luister je wel naar je trainer. Elke topclub ter wereld doet dat. En natuurlijk moet Ajax af en toe een breedte aankoop doen. Zeker als ze zowel in de Eredivisie als Europa het goed willen doen. Hou toch op met dat belachelijke ideaalbeleid wat in praktijk nooit haalbaar is.

Ga mijn lijstje eens af. Je moet toegeven dat sinds De Boer weg is Overmars een goed 'track record' heeft qua aankopen. Natuurlijk zaten er fouten tussen maar of het algemeen heeft hij een mooie score.
2 0
DarkChild
Ziyech hebben we al besproken, die is uit paniek gehaald (dus niet uit overtuiging). Is zelfs door de heren zelf toegegeven. Maar ok die telt mee als geslaagd dan.
Cassiera kan je afschrijven. In veruit de meeste gevallen is verhuur de laatste halte voor exit en hij wordt echt niet de nieuwe Jan Vertonghen of Reiziger successtory. Van de rest van de twijfelgevallen gaan er ook geen 4/5 meer slagen. Leer is een weinig bijzondere keeper. Leuk voor hooguit subtop als ie zich doorontwikkelt, maar net als dat je pakweg Eloy Room (die al veel beter is) nooit echt als eerste keeper van een topclub gaat neerzetten, geldt dat voor hem ook. Labyad is bekend, maar zelfs die geef ik nog meer kans dan een Bandé omdat dat op zich nog best wel een goede voetballer is. Bewezen over een langere periode, bij verschillende clubs. Bandé is een rommelaar, maar dan wel van het soort Suarez extra light. Is leuk, maar de tijd die hij nog nodig heeft om te rijpen (als het er al inzit) krijgt hij niet bij Ajax. Die gaat de Cassiera route nemen via Jong, naar verhuur, naar exit.
0 -1
Ozymandias
Ik vind het veel te vroeg om spelers als Cassierra en Bandé af te schrijven. Ze hebben beide specifieke kwaliteiten die ze tot goede spitsen maken. Alleen niet iedere speler is op 21/22 jarige leeftijd klaar voor een vaste basisplaats in het eerste van Ajax.

Ajax moet geduld hebben met Cassierra en Bandé. Ik ben ervan overtuigd dat ze op termijn Huntelaar en Dolberg kunnen opvolgen. Allround zijn ze namelijk goed ontwikkeld en het is vooral wachten tot het tactische spelletje van Ajax is ingeslepen.

Bij Cassierra zie je bijvoorbeeld te vaak dat hij naar de tweede paal gaat wanneer hij naar de eerste paal moet gaan. Dat is iets wat hij alleen zal leren namate hij meer wedstrijden als centrumspits heeft gespeeld. Tot die tijd is hij niet klaar voor een basisplaats bij Ajax.
0 0
433metdepuntnaarlinks
Heitinga/Westermann, waren spelers die je in je selectie miste. Miskopen weliswaar maar als je met de rug tegen de muur stond en je had een defensieve kopper die leiding kon geven nodig dan kon je hun opstellen. Nogmaals, miskoop maar je miste zo'n type wel in je selectie. De Jong geldt hetzelfde voor, een ervaren lopen, 9,5 met doelpunten als tweede spits als je moet forceren. Mits fit was het een degelijk aankoop, ongelukkig dat het niks werd maar wel een type wat je nodig kon hebben (zie Dani de Wit tegen ik meen Kiev, fysiek, loper, duelkracht en scorend vermogen waar een tegenstander toch rekening mee moet houden).

Het zouden niet de beste aankopen zijn geweest, ook niet als ze wel 2/3x nuttig zouden zijn geweest maar je doet net alsof Overmars en de scouting een simpele baan hebben. Zoek jij maar eens naar 10 spelers over 2/3 seizoenen waar er geen 1 van mislukt. Die ook nog naar Nederland willen komen, als je net een jaar niet Europees hebt gespeeld of al paar jaar geen kampioen bent geworden.

Als we het hebben over miskopen, stel Overmars had nu een type Enoh gehaald, een klootzakje maar die zou nauwelijks spelen en voetballend mager zijn, dan nog zit daar een idee achter. Stel je hebt een type Poulsen nodig straks tweede helft bij Benfica uit of thuis tegen Feyenoord. Die baan is niet zo makkelijk, je zou er best een type Heitinga of type Enoh/Poulsen bij kunnen hebben maar als die niet 20 wedstrijden spelen is het maar gelijk een miskoop ... Daargelaten dat Westermann wel pijn aan je ogen deed ... I'll give you that.
3 -1
DarkChild
Das de brainfart, een idee over die spelers zoals ze vroeger waren, maar al lang niet meer zijn.
Heitinga wilde hij voor 2 jaar vastleggen in de hoogste salarisschaal, is tegengehouden door RvC en 1 jaar geworden. Dat is een speler waarvan zijn eigen trainer bij Hertha (Luhukay) zei dat hij wel erg traag, log en blessuregevoelig was geworden...om vervolgens bij Ajax te constateren dat dat zo was. Als zelfs Frank de Boer, niet vies van een mispeertje of wat, dat al constateert...Toen kwam Westermann. Die is voorgedragen door Van der Vaart. Geen scoutingsrapport van te vinden.
Weet je wat, die leggen we gelijk voor 2 jaar vast (wederom in de hoogste salarisschaal)

Driemaal bleek scheepsrecht. Want Siemetje. In zijn eerste periode als middenvelder eigenlijk al te licht gebleken, als negen nuttig, maar vooral gehyped door die heldenrol tegen Twente.
Want een bijzondere voetballer is het allerminst, wat in combinatie met het blessureleed tot een volledig mislukte periode bij Newcastle leidde.
Dan zie je vervolgens, nota bene vóór je neus (bij PSV) dat het zelfs van die Siem geen schim meer is (blessuregevoeliger, logger, weinig balgevoel) en dan denk je
die gaan we halen, betalen we zelfs een afkoopsom (!) en leggen hem voor drie jaar vast (!!)

Dat is allemaal niet zomaar een foutje dat je kan hebben, das op een voor Ajax in ieder geval verkeerde manier naar spelers kijken.
2 -1
insectenverdelg
nu doe je Siem tekort. Was er telkens weer in belangrijke potte de dubbele beker finale tegen feyenoord of City uit bijvoorbeeld. Als middenvelder noet geweldig, maar echt vaker belangrijk geweest san 1 wedstrijdje. zoals jij zegt. Dat hoj noet terug jad moetwn komem is natuurlijk een ander verhaal.
0 0
Schwalbino
Wie is er volgens jou dan beter qua aankoop/verkoopbeleid in Nederland of in Europa?
0 0
DarkChild
Verkoopbeleid? in Nederland niemand, want wij halen het meeste binnen. Maar we geven ook het meeste uit. Zowel qua transfersommen als qua salarissen.
Daarnaast hebben we ook nog een bak aan (onbenutte) potentie ten opzichte van de clubs waar we nu de titels aan moeten laten. Daar gaat dus iets mis want hoe betaald ons voetbal ook is, we zijn nog steeds een voetbalclub dacht ik. Die strijden om bekers en titels, niet om onder aan de streep een plus op je spaarrekening.
Want als ik een wedervraag mag stellen: In welke andere competitie presteert de veruit grootste club van het land, met de veruit grootste mogelijkheden al jaren zo matig?
0 0
Schwalbino
United doet het al jaren niet best in Engeland. Is daar de grootste. Is zelfs een van de grootste in de wereld.

Duiken we de cijfers in dan is dit het beeld voor Ajax:

Periode 1966-2010 (seizoen 1965/66 - 2009/2010)
Kampioen: 19x
2de plek: 15x
3de plek: 7x
4de plek: 2x
5de plek: 1x
6de plek: 1x
Gemiddeld dus 1 keer kampioen per 2.36 seizoenen.

Periode 2011-2018 (seizoen 2010/2011 - 2017/2018)
Kampioen: 4x
2de plek: 4 x
Gemiddeld dus 1 keer kampioen per 2 seizoenen.

Met andere woorden de laatste 8 seizoenen gaat het qua kampioenschappen iets beter dan daarvoor.

Dus waar heb je het over?
0 0
Bjorn
Dit was gewoon een hele sterke transferwindow van ons. Nu de pijlen gericht op de winter, daar al een aankoop doen i.v.m. een vertrek van een middenvelder en/of verdediger? Je ontkomt er bijna niet aan dat een De Jong, Ziyech of De Ligt gaat vertrekken namelijk komende zomer. Op zijn minst 1.
0 0
Ozymandias
Ajax heeft aangegeven niet meer dan drie basisspelers per zomertransferperiode kwijt te willen raken. Ik denk dus eigenlijk dat we er wel vanuit kunnen gaan dat drie basisspelers zullen vertrekken. Ziyech zal waarschijnlijk één van die drie zijn maar verder zijn er een behoorlijk aantal die voor die andere twee plaatsen in aanmerking komen.
0 0
AjaxPassion
Uhhhu, waar haal jij die 3 basisspelers vandaan?
0 0
Rentokill
Oops. Zijn ze zomaar even de recordtransfer van Sánchez vergeten te melden. Aankoop 5 miljoen.
4 0
MosesD
Overmars heeft het deze zomer goed gedaan. Begrijp niet waarom Wöber onder de miskopen wordt geschaard. Is gewoon een prima speler. Nog jong, maar beslist van goed niveau. Overigens was Schöne al gecontracteerd voordat Overmars in dienst trad bij Ajax. Maar vooral komend zomer ben ik benieuwd naar de prestaties van Overmars. Er zouden zomaar 7 spelers willen vertrekken, dan wordt een helse klus. Al vroeg beginnen met aankopen, lijkt me zo.....
5 -1
glob
Ja, deze winter de eerste vervangers al vast vastleggen zodat ze kunnen acclimatiseren.
0 0
Ozymandias
Inderdaad, Wöber begon goed bij Ajax maar na zijn blessure is hij niet meer terug in vorm gekomen (mede doordat hij op de bank terecht was gekomen. Ik denk dat hij in de loop van het volgende seizoen wel weer in de basis terecht zo komen en Blind naar '6' wordt verhuist. Wöber heeft zowel verdedigende als opbouwende kwaliteiten maar is pas 20 jaar oud. Over een jaar of drie is hij een topper voor de Eredivisie. Allround is hij namelijk goed ontwikkeld.
3 0
mcjc
Er is eigenlijk niks veranderd qua beleid. De tekortkomingen zijn opgevuld met directe versterkingen. In deze tijd zijn bedragen tussen de 10 en 20 miljoen kleine uitgaven. Als je die bedragen vergelijkt met de bedragen waarvoor spelers de deur uitgaan , zijn dit soort uitgaves heel rendabel. Deze selectie is na dit seizoen mischien wel meer dan 200 miljoen waard.
0 0
glob
De Jong (70), De ligt(80), Ziyech(40), Neres(45) en Onana(15) gaan samen meer dan 250 miljoen opbrengen komende zomer.
Hoezo meer dan 200 miljoen waard.....
1 0
MosesD
Niks veranderd? Het meer willen betalen voor spelers, maar vooral het loslaten van het salarisplafond vind ik nogal een verandering.
1 -1
Youri08
Klotsen. Tegen de plinten klotsen.
2 0
ETM
Ik vind het opvallend dat je eigenlijk geen haan hoort kraaien naar het niet of nauwelijks spelen van Labyad. Zelfs geen stokende media.
4 -1
godenzonenssuper
Omdat iedereen hem al vergeten is.
Het was dan ook een belachelijk overbodige aankoop.
0 0
Sulejmanibesteaankoopooit
labyad is echt een enorme miskoop, op het middenveld hebben we betere jeugdspelers, voorin kan hij nergens goed spelen.
Ik denk dat ze toen nog niet wisten dat ziyech en tadic zouden blijven.
9 miljoen door de plee, daar krijg je niks meer voor terug.
4 -5
Sampaoli
Moet altijd lachen om mensen die het nodig vinden om de feiten te verdraaien om zo beter over te komen. Labyad kostte Ajax 6 miljoen euro.
0 0
GrandMasterFlex
Onzin want zodra we beker wedstrijden spelen en Europa en competitie krijgt ook hij zijn minuten. Die jongen kan echt wel voetballen.
1 0
MickS
Wober gaat volgend jaar samen met Schuurs heel belangrijk zijn. De Ligt en wellicht Tagliafico zijn de volgende zomer weg, die kans is enorm natuurlijk. En dan gaan we heel blij zijn met deze twee.

Cassiera gaat zijn draai straks vinden bij Grunn en dan zie ik hem zomaar hele grote sprongen maken, zodat hij volgend jaar weer lekker bij ons mee kan dingen om de spitspositie. Orejuela en Kristensen heb ik minder vertrouwen in, maar wie weet verrassen ze mij nog. En ach, het waren redelijk goedkope spelers, dus zullen niet snel met verlies verkocht worden.
3 0
DarkChild
Het zijn allemaal van die flinterdunne artikeltjes. Maak dan eens echt een lijst met aankopen van de laatste 4 jaar en ga ze eens af.
Kunnen we daarna gaan kijken hoe het kan dat voor pakweg Siem de Jong een transfersom en 3 jarig miljoenencontract klaarlag, hoe het kan dat Labyad per se moest komen, waarom we voor een kleine 10 miljoen aan rechtsbacks in jong hebben hobbelen.

blijkbaar is rupsjenooitgenoeg tegenwoordig koopmansgeest :D Ook financieel zijn er genoeg twijfels...qua spaargeld gaan we goed...maar de lonen? We draaien nu al een operationeel verlies, dat zal niet kleiner worden met nieuwe (Tadic/Blind en in mindere mate Labyad) en opgewaardeerde grootverdieners (Neres/Ziyech).

En de allerbelangrijkste vraag. In welke andere competitie presteert de veruit grootste club van het land, met de veruit grootste mogelijkheden al jaren zo matig? Ik ken geen ander voorbeeld dan wij.
2 -4
insectenverdelg
kan je de hudige transfermarkt en transferinkomsten geheel buoten beschouwong laten mbt je uitgave van lonen en transferuitgave?
0 0
insectenverdelg
kan je de hudige transfermarkt en transferinkomsten geheel buoten beschouwong laten mbt je uitgave van lonen en transferuitgave?
0 0
AFC34
Spelers van begin 20 afschrijven, op orejuela na zie ik ze allemaal hun waarde voor Ajax hebben of krijgen. Zeker Wober, die voor zijn blessure niet extreem veel minder was dan de Ligt. Alleen niet iedereen is het allergrootste verdedigende talent van de wereld, en dat is geen schande. Volgens mij hebben ze in Eindhoven een spits van 10 miljoen zonder minuten.
1 0
Kilum
Ik vind Max en Mateo niet perse miskopen. Het zijn geen schoten in de roos a la Davinson Sanchez. Maar die zie ik het nog wel halen.

Wat veel mensen ook vergeten is dat de zo genaamde miskopen van de afgelopen jaren vaak nog steeds voor meer geld werden verkocht dan dat ze werden binnen gehaald. Ze waren dan misschien niet goed genoeg voor Ajax 1. Maar ze hebben ook geen geld gekost. (misschien iets aan salaris) Boerrigter, Sana etc. Die leverde allemaal gewoon geld op. Niet dat we er rijk van werden, Maar we gingen er financieel niet op achteruit.
1 0
chrisjuhhh
Wober , Kristensen, Cassierra , Orejuela zijn allen jonge spelers die het nog altijd kunnen waar maken .
Vergeet niet er staat nu simpel weg betere spelers in het team .
3 -3
AjaxPassion
Orejuela ja? Die is allang afgeschreven. Kristensen gaat hem ook niet worden, is geen Ajaxspeler. Cassierra móét het nu bij Groningen laten zien, anders is het ook einde verhaal.
2 0
Sunstridr
Orejuela ben ik mee eens (want die is 23 en niet veel beter dan Bakboord), maar om Kristensen en Cassierra al af te schrijven vindt ik gewoon dom.
1 -3
chrisjuhhh
Maar dan nog zijn ze jong .
0 -1
Daneman
Vind ik veel te positief. Eerst positieve aanwinsten Tadic, Blind (wel wat duur) Milik, Youness (vond ik ook prima zet). Maar de lijst met twijfelgevallen en regelrechte mislukkingen is erg groot in Overmars zijn tijd. Goedkoop kan veelvuldig duurkoop betekenen. Lees aanschaf, loon etc. terwijl nooit van meerwaarde is geweest voor ajax. Dit is vaak voor gekomen! Die spanjaard in de spits. Zo'n linksachter die nooit speelde, Kristensen orejuala die op de belangrijke momenten niet goed genoeg blijken te zijn
1 -1
chrisjuhhh
Zo kort door de bocht dit .
Je noem wel Milik Younes , maar geen Sanchez , Tagliafico , F de Jong , Onana het late contract van Mazraoui , Dolberg .

Heb jij wel eens de lijsten gezien van mislukte aankopen van Barcelona , Real Madrid , Bayern Munchen , Manchester U en C , Chelsea , Liverpool ???
Ik denk dat jij je het lazarus schrik hoeveel er mislukken daar en dan nog niet gesproken over Feijenoord en PSV , dan kom jij met die paar van Ajax , waarvan de opgenoemde niet eens echt mislukt zijn enkel te kort komen en dat is anders dan mislukt .

Dan zal je toch echt in de basis gestaan moeten hebben vele wedstrijden om deze jongens mislukt te noemen .
3 0
Daneman
heb je eigenlijk helemaal gelijk in. Het gaat veel beter dan voorheen. Vroeger was aankoop beleid bagger. En nu gaat het vele malen beter. Een vette smet is de linksachter positie. Tevens vind ik het middenveld fysiek/verdedigend te licht.
0 0
chrisjuhhh
Nou je heb een aankomende Bakker die ik heel hoog heb staan enkel nog erg jong , maar wel fysiek sterk en voetballend goed en of het top wordt weet ik niet dat zie je pas over 3 a 4 jaar .

Tagliafico zie ik wel blijven komend seizoen en eigenlijk allemaal wel gezien de band die ze hebben met elkaar .
Wie weet zeggen ze wel na een mooi Europees succes ( overwintering CL ) ,van 'volgend seizoen gaan we het echt proberen', wat Cruijff ooit zei namelijk : "de kans bestaat altijd nog dat we de CL kunnen winnen ".
1 0
JSF
1. De bankrekening toont een dikke plus. 2. Ook bij de Telegrafenis zijn er medewerkers die niet voldoen, maar geen langdurige contracten hebben. Makkelijk scoren met dit soort opmerkingen
0 0
Lane 8
Tovermars!
1 0
SpursAjax
Vind niet dat je max wober in het rijtje miskopen kan zetten. Was vorig seizoen toch wel heel goed hoor voor zijn blessure. Daarna eind vorig seizoen klein dipje, maar in de minuten dat die dit seizoen speelde was die weer goed. Die gaat ze waarde zeker nog wel bewijzen voor ajax.
9 0
DeWijsneus
Eens!
0 0
Aspers73
Ja, ik zie niet in waarom deze jongen nu al een miskoop zou zijn.
1 0
Lane 8
Ik vind wober ook een talentje, is volgens mij nog maar 20 jaar! Die komt er wel
1 0
Joop50
inderdaad. hij was ook sterk de laatste wedstrijd als linksback
0 -1
Ruff Rhythim
Even herhalen wat iedereen al lang weet en je hebt je artikeltje weer ingeleverd bij de chef sport....hoe heet die ook alweer?
1 0
ossenaar
Echt he! Aan creativiteit geen gebrek bij de Televaag!
0 0