Advocaat: 'Van de Beek hoort ook in de basis'

NielsOpdam, 20-09-2018 om 12:55, 10514 views, Veronica |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Dick Advocaat liet woensdagavond bij de nabeschouwing op de wedstrijd tussen Ajax en AEK Athene weten dat hij vindt dat Donny van de Beek altijd moet spelen bij Ajax. De kersverse trainer van FC Utrecht vindt ook dat Nico Tagliafico geen topverdediger is, maar wel een goede mentaliteit heeft, zo vertelde Advocaat bij Veronica.

Tagliafico werd in het stadion uitgeroepen tot Man of the Match, nadat de Argentijn twee doelpunten maakte. 'Het is geen topverdediger, maar ik vind het wel een hele goede speler', vertelt Advocaat. 'Het is wel een speler met een goede mentaliteit.'

Advocaat is lovend over Van de Beek, die de laatste wedstrijden genoegen moet nemen met een plek op de bank. 'Het is een jongen die er eigenlijk ook in hoort. Maar ik begrijp wel dat Ten Hag voor Eiting kiest. Dan heeft het team evenwicht, want hij weet natuurlijk ook niet precies hoe de tegenstander speelt. Dus dan kan ik me best voorstellen dat hij een beetje in dezelfde balans wil spelen, zoals hij normaal met Frenkie de Jong daar speelt.'

Op de vraag wie er dan uit de opstelling moet verdwijnen voor Van de Beek weet Advocaat het antwoord ook niet. 'Dat is een probleem, maar het is wel een goed probleem.' Advocaat, die Van de Beek meemaakte bij het Nederlands elftal, gaat nog door over de Ajax-middenvelder. 'Het is een jongen met een enorme drive vanuit het middenveld. Bij het Nederlands elftal had hij op de trainingen de drive om alles goed te willen doen voor de goal. Iedereen wil zo'n speler in de ploeg hebben.' 

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PetrusKeizer
Donny doet me denken aan Dick Schoenaker. Maar dan wel vele malen beter. Ik vind die jongen zo puur n ajaxspeler Zou dr maar zuinig op zijn.
0 0
Maus1978
Ik vind dat wel erg slap hoor: " Donny moet erin. Wie moet er dan uit? Tja, weet ik ook niet ". En daar ben je dan deskundige voor, die dik betaald wordt om een gefundeerde mening te geven?
0 0
geDaante
Donny is een beetje het slachtoffer van de speelwijze, met een nummer 10, en de opvatting van Ten Hag dat Donny een nummer 10 is en geen controlerende middenvelder, wat een misvatting is. Controlerend spelen kan Van de Beek ook, of juist.

Men heeft Van de Beek duidelijk nooit zien spelen in de jeugd, toen hij als half naast Nouri met zijn kompanen furore maakte. Hield het simpel, passte goed, draaide goed weg, af en toe een steekballetje, combinatietje, etc. Een speler die goed mee kon in het positie- en combinatiespel, zonder gekke dingen te doen, en zo hielp Nouri te laten excelleren, al is daar niet veel voor nodig.

Sinds Keizer (en ik denk door de inbreng van met name Spijkerman) wordt Van de Beek echter gezien als een loper, een type Klaassen/Siem de Jong/Dani de Wit, hij moest per se veelvuldig voor het doel opduiken en meer goals maken. Oftewel standaard voetbalgelul.

En dat kan hij wel, maar daar ligt zijn kracht niet, hij heeft voetballend meer in zijn mars om zo eenzijdig gebruikt te worden. In het huidige spel kan hij niet op 10, omdat hij geen 10 is. Een 10 zou je beste creatieve technicus moeten zijn. En op de controlerende posities onder Ten Hag is hij dus geen optie.

Wordt dus lastig voor Van de Beek. Persoonlijk zie ik ook wel meer potentie in Eiting, die uiterst spelintelligent is, en creatief ook.

Liever nog had ik een middenveld gezien met Frenkie - Eiting - Van de Beek, met de punt naar achter, en met Frenkie iets lager dan Van de Beek.

Ik ben namelijk geen fan van Ziyech. Doet soms hele goede dingen, maar ook de meest domme dingen, en kent zijn zwaktes niet, zoals schieten van afstand. En maar door blijven bateren, zonder kracht en richting. Heel irritant. Als hij dat niet leert, zal hij nooit het maximale uit zichzelf halen.
1 -3
trooop
Ik ben ook niet ziyech's grootste fan. Maar als hij een secure wedstrijd speelt (voor zijn doen) kan hij wel degelijk geweldig zijn. Het leek er een paar potjes lang op dat hij een serieuze stap had gemaakt, maar recentelijk begint hij weer meer te kloten. Vooral z'n dribbels overdrijft hij nu schromelijk, qua schoten valt het dacht ik tegenwoordig juist wel mee. Zoals je zegt, hij kent z'n eigen zwaktes niet, of hij kent ze wel maar het boeit hem niet. Bloedirritant vind ik zo'n speler in je team. Afjagen na balverlies doet hij dan wel weer geweldig, vooral de eerste momenten, de belangrijkste. Daarmee compenseert hij gelukkig wel het een en ander.

Over donny ben ik het volledig met je eens. Doodzonde van zo'n speler. Wat meer achter de bal had hij een veel mooiere carrière kunnen krijgen.
1 0
Minsc
Eiting: veel balverlies.
0 -1
trainerdv
We hebben meer dan 11 spelers die in de basis horen. Dat is perfect.
Qua leeftijd ontlopen ze elkaar niet veel Eiting en vd Beek, dus dat de keuze afwisselend op de één en de ander zal vallen, lijkt me niet gek.
0 0
JanTa
Ten Hag heeft voor Eiting gekozen omdat hij een meer controlerende middenvelder nodig had die de positie van Frenkie overnam. V/d Beek is teveel aanvaller voor om die rol te kunnen vervullen en dat heeft niets met zijn kwaliteiten te maken. Wees blij dat we nu spelers op de bank hebben die moeiteloos ingezet kunnen worden want je zal ze nog heel hard nodig hebben het komend seizoen.
0 0
AFCAMM
Hij heeft eigenlijk een goed punt, maar ten Hag zegt het ook; het zijn eigenlijk ‘allemaal’ basisspelers. We hebben nu op meerdere posities de luxe situatie dat als er één iemand uitvalt, er een gelijkwaardige speler voor in de plaats kan komen. Dat is wat hij bedoelt met ‘de bank maakt je kampioen’. En dat is volgens mij ook wat Advocaat bedoelt, vandaar dat hij niet een speler kan opnoemen die er dan uit moet.

Donny hoort gewoon te spelen, maar dat geldt ook voor de anderen. Frustrerend voor de speler die er dan een tijdje buitenvalt, maar een heel fijne gedachte als je het een seizoen lang goed wilt doen als team.
2 -1
Gonzo
Ja Advocaat, daar ga jij dus niet over. En ten koste van wie weet je al helemaal niet. Hou dan gewoon je mond en ga met je kruiwagen in de voortuin staan kabouter.
1 -8
Minsc
Dan koop je hem toch? Vraag maar aan de voorzitter of hij nog ergens 50 miljoen heeft liggen.
0 -5
RaynoFischer
Als hij zo speelt zoals hij gister inviel wel..
Maar je kan niet ontkennen dat hij gewoon minder speelde en wie haal je er op dit moment uit?
Als Huntelaar niet kan spelen zondag zou ik het wel aandurven met Donny op 10 en Neres of Tadic in de spits

En btw voor de Eredivisie en Ajax is Nico een topverdediger! ;), je wordt niet zomaar reserve aanvoerder van Argentinie
1 0
Lagasj
Advocaat moet z'n bek houden !
0 -9
Koekepeer
Ja je hebt mij overtuigd. Tegen zulke sterke argumenten begin ik niets
0 0
fanforeffer
Het is niet Advocaat die iets verkeerd zegt ,het is de opruiend kop van AS. AS probeerd doorlopend Ajax te ondermijnen door dit soort koppen te plaatsen en outsiders te citeren.
3 0
Web
Hij mag ook zijn mening geven net als ons.
Bovendien is hij daar voor ingehuurd
Vreemd als hij daar niets zou zeggen toch?
2 0
Lagasj
Ik verwacht dat er mensen zitten die op z'n minst neutraal zijn, dat is Advocaat als Hagenaar en ex PSV trainer dus niet. Tuurlijk mag hij zijn mening geven en ik mag zeggen dat hij z'n bek moet houden over het beleid van Ajax. Hij is net als veel commentatoren op z'n zachts gezegd geen Ajax fan. En ik krijg van deze landelijke anti Ajax trent zo langzamerhand behoorlijk de pest over in.
Iedere voetbal liefhebber zou toch kunnen zien dat Ajax het meest aantrekkelijke voetbal van Nederland speelt.
En toch maar blijven zeuren. Ook Advocaat.
0 0
RusselWestbrook
Aan het begin van het seizoen al eens gezegd: hoe je het ook neerzet, welke opstelling je ook pakt, van de Beek zit gewoon nooit bij de beste 11. Elke positie waarvoor ie in aanmerking komt heb je betere spelers lopen.

Het is jammer voor die jongen, maar dat is gewoon nu even hoe het is.
1 -8
gras
Nee, maar gelukkig onderbouw je je post ook niet met kwaliteiten en namen. Dat zou pas echt tenenkrommend worden.

VdBeek was twee seizoenen terug al beter dan Schone. Elke keer als Ajax de grip kwijt was op het middenveld, zette Bosz hem erin. En dan werd de regie weer herpakt.

Hij heeft daarna ook uitstekende periodes gehad. Eigenlijk altijd, alleen lijdt hij nu onder TH. Dan moet je die jongen vooral als rechtsback inzetten en door het elftal gooien. Dan slinkt dat zelfvertrouwen wel.

Ik kan de keuze voor Eiting wel billijken, ook een fijne speler (met beperkingen), maar Schone is de 12e man hier. Niet Donny. Diens drive, diepgang, loopacties en passing zijn nog meer dan die van Schone van waarde. Hij heeft in JA altijd spelversnellend gespeeld en geeft dynamiek aan een team, waardoor je minder voorspelbaar wordt. Schone is statischer en heeft te weinig loopvermogen.

Uitstekende speler verder, maar Donny's mogelijkheden zijn veel groter. TH had met Donny moeten werken aan een balans en automatismen. Hij heeft enkel in een moeilijke periode, waarin hij zelf moest overleven, voor routine gekozen.

En dus ben je minder ver met een balans met Donny. Maar die zou moeten spelen.

Het is geen doodzonde, maar wel een sportieve verkeerde inschatting en afweging van TH. Ik hoop iig dat Donny nog sterker gaat spelen en laat zien op trainingen dat hij controlerend ook zijn mannetje staat.
6 -3
geendagsvlieg
De stats laten zien dat vd Beek onder Bosz vaker voor Klaassen en Ziyech het veld in kwam dan voor Schone. De meeste invalbeurten van vd Beek korter dan een kwartier waren. En vd Beek slechts 4x de 90 minuten heeft gespeeld in de Eredivisie en Europese wedstrijden.
1 0
ETM
Het is nu ook weer niet zo heel gek dat Vd Beek herstellend werkte als van de controleur veel fyzieke power gevraagd werd. Verloor Ajax grip dan viel Schone als eerste af voor herstelwerkzaamheden. Bosz ging nog altijd wel steeds uit van Schone en niet voor niets.
Ik dacht ook dat Vd Beek langzaam maar zeker de rol van Schone zou overnemen. Maar Keizer en later Ten Hag wilde wat anders van hem. Dat Ten Hag hem niet ziet als pure controleur is inmiddels wel heel duidelijk. En ik moet toch bekennen dat zoals Schone het de afgelopen wedstrijden ook weer invulde echt ijzersterk was. Het gaat ook niet alleen om verdedigend controleren, maar juist ook voetballend. En ik denk dat de punt naar voren hierin ook in het voordeel van Schone werkt. Het is een wat vervelend abstract woord maar gaat idd om de 'balans'. Frenkie staat er om meer aanvallende impulsen te geven en Schone functioneert als echte controleur en dus orde-bewaker. Zolang de boel aardig compact blijft is hij daar prima voor geschikt en ik denk ook beter dan Vd Beek.
Vd Beek heeft in huidige aanvalsopzet eerder Frenkie voor zich. Of als pure aanvallende middenvelder Neres, of zelfs Tadic, Ziyech.
Tegen AEK was voor mij dan ook Eiting eerder een verrassing dan het niet slachtofferen van Schone. Ten Hag is iig heel erg van Eiting gecharmeert, een speler die ik eigenlijk nog niey echt goed ken, moet ik bekennen. Ik verwachtte in de 2de helft gisteren Vd Beek voor Eiting, maar dat liep sowieso anders door uitvallen Huntelaar.

Het is iig echt een luxeprobleem en geen eenvoudige keuze.
1 0
trodat4030
Ik geloof niet dat Donny op de training op de controlerende posities speelt, als dat zo zou zijn, had Donny dat interview een paar weken geleden nooit gegeven waar hij aangaf dat de trainer hem alleen als aanvallende middenvelder ziet.
1 0
RusselWestbrook
Schone, Eiting, Blind, de Jong en waarschijnlijk ook Sinkgraven (maar die heeft daar amper tot nooit gespeeld) zijn allemaal beter als controleur.

Tadic, Neres, Ziyech, Sinkgraven en de Jong zijn allemaal beter op 10.
0 -5
trodat4030
Hoe weet je dat Russel? Donny speelt al ruim een jaar niet meer als controleur en Sinkgraven zelfs nog veel langer.. Daarnaast, waarom speelde Donny dan op 10 toen Neres geblesseerd was en is hij steevast invaller? Waarom speelde Eiting dan niet in de controle en Frenkie op 10? Die staan namelijk volgens jou boven Donny in de pikorde.. Ik ben heel benieuwd naar je uitleg.
0 0
EuforischeRealist
Ik vind het een lastige hoor en zou zeker niet zonder meer stellen dat de huidige opstelling met Schone ipv Van de Beek beter kan.

Zoals ik het zie is Schone vooral tactisch nog een stuk verder dan Van de Beek, waardoor hij dus beter in staat is de restverdediging te organiseren en de balans te bewaken. Niet de meest in het oog springende functie binnen het team maar wel een hele belangrijke met al die aanvallende spelers die we nu hebben staan. Bij Van de Beek heb ik het idee dat hij beter presteert wanneer hij zijn energie kwijt kan in loopacties, het bijsluiten bij de spitsen en/of het omschakelen van balverlies naar balbezit. Dat houdt ook in dat hij door die loopacties dus relatief vaak weg is uit de zone waarin het belangrijk is om spelers te hebben staan bij balverlies.

Ik denk wel dat wanneer je hiermee met Van de Beek aan de slag gaat dat hij (op termijn) beter is dan Schone, want inderdaad dat heeft hij onder Bosz ook bewezen. Ter verdediging van Schone speelden we toen natuurlijk wel met de punt naar achter en nu met de punt naar voren.
0 0
PeterVKV
Subjectief oordeel gepresenteerd als een feit. Zo vind ik Donny weer op elke positie beter dan Schone. Uiteindelijk gaat het om Ten Hag en die kan binnenkort (hoop ik) niet meer om Donny heen.
4 0
Web
Hij is op meerdere posities beter dan Schone, maar niet op de positie die Schone speelt.
Ten Hag zoekt evenwicht, het is mijn inziens Neres of Donny.
0 0
trodat4030
Hoe weet je dat Web, wanneer heb je Donny op die positie zien spelen? Hoe kun je dan zonder meer beweren dat Schone daar beter is? Omdat TH het zegt (lees: hem daar niet opstelt)? Zoals ik hierboven al tegen gras heb gezegd, ik geloof niet dat Donny zelfs op de training op de positie van Schone speelt, anders had hij nooit voor de camera aangegeven dat de trainer hem alleen als AM ziet.
0 0
Web
Wat een luxe, ik denk dat wij dat zo moeten zien.
Straks ook nog Dolberg er bij.
2 -1
De Stift
En Cerny.

En over een aantal weken ook nog Sinkgraven en Veltman. Dan heb je echt op elke positie een moordende concurrentie. Met een lang seizoen voor de boeg, alleen maar goed. Bovendien heb je dan, met het oog op volgend seizoen, gelijk al de vervangers van mogelijk vertrekkende basisspelers in huis.
3 0
Web
Cerny ook nog, hopelijk haalt hij een nivaeu wat hij in de jeugd liet zien
Sinkgraven heb ik een zwaar hoofd in, die is ( denk ik ) niet geschikt voor de belasting bij een topclub, maar die draait zo mee als controleur, daar zou hij zelfs heel goed in zijn
Bande groot vraagteken
1 0
Frankkie
Oh ja, Veltman hebben we ook nog....
Maar heel eerlijk zie ik die niet zo snel zijn plekje terug veroveren daar aan de rechterkant.....
1 0
Rentokill
Ik ben blij dat de eerste 3 reactie lig niet "Schone moet eruit" zijn. Die man speelt onzichtbaar goed.
7 -2
KKoossiiee
Wat ik niet begrijp is dat deze man hier op de site komt te staan.
Als Ajacied boeit het mij 0,0 wat hij vind.
Dit is de man die ooit een Robben in vorm wisselde wat min of meer de ondergang in luidde, je weet wel.
Dezelfde man die het bondscoachschap van een getalenteerd Belgie inruilde voor een zak geld.
En die moet iets gaan zeggen over ons wissel beleid en normen .... kom op zeg.
2 -7
trodat4030
En toch aanklikken. En tóch lezen. En óók nog eens reageren.. 2 kliks voor AS erbij, exact de reden waarom ze t plaatsen.

Weet je wat ik niet begrijp? Dat jij dat niet begrijpt......
6 0
chrisjuhhh
Hij geeft een mening net als Advocaat , dat begrijp je toch wel ?

Maar je heb wel genoten gisteren en middag of was je niet op de toekomst ?
0 -1
trodat4030
ja dat snap ik wel, maar het gaat mij om die selectieve verontwaardiging, dat begrijp jij toch wel?

Nee, ik was 1 minuut voor 2 thuis gistermiddag en had net genoeg tijd om op play te klikken op YT. Maar heb me wel vermaakt op zich.
0 0
Ozymandias
Ajax heeft meer dan elf spelers die in de basis horen en dat hoort ook zo bij een topclub. Vd Beek en Eiting zullen Schöne en De Jong in de toekomst opvolgen. Tot die tijd komen ze meer dan genoeg aan spelen toe om niet stil te komen te staan in hun ontwikkeling.
1 -1
off
Donny is inderdaad basiswaarden. Mis nog wel eens een tweede man in de 16, maar zou niet weten wie er uit moet.
1 0