Dwarswaard: 'Negativiteit nooit ver weg bij Ajax'

NielsOpdam, 18-09-2018 om 07:45, 8467 views, Algemeen Dagblad |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Woensdag start voor Ajax en trainer Erik ten Hag de week van de waarheid. Want ondanks dat de Amsterdammers de Champions League behaalden, willen ze nu ook door in het miljardenbal. Zondag speelt Ajax ook een uitwedstrijd tegen koploper PSV, in Eindhoven, ook daar is resultaat belangrijk. Volgens het Algemeen Dagblad staat de druk er dus op bij Ajax en Ten Hag. 

Volgens de ochtendkrant is negativiteit altijd op de achtergrond bij Ajax. 'Dat Ajax zich überhaupt kwalificeerde voor de Champions League is na drie voorrondes een prestatie op zich. Maar tegelijkertijd begint Ajax ook weer op nul. De komende week met cruciale wedstrijden tegen AEK Athene en PSV als nieuwe meetmomenten, bij een club waar de scepsis en de negativiteit nooit ver weg is. Vooral richting de trainer.'

Daniël Dwarswaard, schrijver van het artikel, ziet overeenkomsten tussen Ten Hag en voormalig Ajax-trainer Peter Bosz. 'Natuurlijk heeft Ten Hag de beschikking over de beste selectie van de afgelopen jaren. Hij maakt vooralsnog van de mix tussen jong talent en ervaren krachten een winnend team. Daar verdient hij krediet voor. Bosz, tegen zijn komst was aanvankelijk weerstand vanwege zijn Feyenoord-verleden, zei het in zijn periode als Ajax-trainer treffend. "Er zal altijd een groep zijn die ik nooit zal overtuigen. Maar er is ook een groep die ik juist wél kan overtuigen door Ajax aantrekkelijk te laten spelen en te laten winnen. Op die groep richt ik mij.'' Zo is het ook precies voor Ten Hag. Hij is nu waar hij wil zijn, maar weet dat een 'buitenstaander' bij Ajax altijd een extra barrière moet slechten.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Cello
Ach ja....het AD. Over Fnoord valt eigenlijk niets noemenswaardig te schrijven, eigenlijk doen ze er nu al niet meer toe en ja....dan blijft PSV en vooral Ajax over en dan vooral met een negatieve ondertoon natuurlijk. Kortom, zure reaktie's doorgaans....de jaloezie druipt er inmiddels vanaf.
0 0
Babangida83
Ach, conclusies kunnen sowieso nog niet getrokken worden. Pas na December als we een eerlijke tussenstand kunnen opmaken. Alles wat je nu over Ten Hag zegt is toch een tussentijdse analyse.

We weten dat Ten Hag een heel goed elftal heeft. Dat De Jong een hele grote invloed op het spel heeft (net zoals Eiting kan hebben trouwens). Maar je ziet toch ook wel duidelijk de stempel van Ten Hag op de ploeg, waarvan ook tactische en mentale aspecten die al duidelijk zijn vruchten hebben afgeworpen. Zo zag je dat het elftal mentaal heeft geleerd van Standard Luik en Kiev niet meer terug liet komen. Sterker nog, in Kiev zjin eigen spel speelde. Erg knap, waarbij een gedeelte natuurlijk op het conto van De Jong. En tactisch, hoe Vitesse is verslagen met Neres op 10.

Mijn zorgen bestaan nog steeds over twee dingen waarvan Jaap de Groot er ook al één aanstipte:
1) Doordat je met de punt naar voren speelt op het middenveld, kun je verdedigend in de problemen komen tegen grotere ploegen. Immers, de nummer 10 moet te vaak wisselen van kant. De buitenspelers moeten te veel lopen hierdoor om dat te compenseren waardoor je ook aanvallend minder gevaarlijk wordt. Met name Tadic zal hier moeite mee gaan krijgen, vermoed ik. Ziyech heeft een toploopvermogen.
2) Doordat je met de punt naar voren speelt op het middenveld, ben je minder creatief, doordat de middenvelders in de half spaces vervangen zijn door een nummer 10 (punt naar achteren tov naar voren). Deze zijn belangrijk voor de combinaties, driehoekjes en tegelijkertijd druk zetten in de omschakeling. Tegen kleine tegenstanders die de bus parkeren en waarbij Ajax niet te veel wil bewegen, gaat zich dit wreken.

Ten Hag past over het algemeen wel correct de Ajax-spelprincipes toe, maar ik ben erg nieuwsgierig hoe het elftal zich verhoudt met deze formatie in wedstrijden tegen betere of gelijkwaardige tegenstanders. Door Ten Hag en de kwaliteit van de spelersgroep verliezen we in ieder geval niet meer van kleinere tegenstanders in Europa. Dat is de winst tot nu toe.

Maar goed, Ten Hag heeft sowieso al laten zien een ok/goede trainer te zijn en introduceert dingen die te lang onderbelicht zijn geweest. Verademend. We gaan de komende tijd zien of het misschien ook een hele goede of een zelfs toptrainer is.
3 0
Cello
Ten Hag heeft al vaker aangegeven dat het uiteindelijke doel is om meerdere systemen te kunnen spelen en dan het liefst om dat ook binnen een wedstrijd te kunnen. Dat spelers uiteindelijk zelf gaan zien wat er gevraagd wordt en zelfstandig kunnen bijsturen met af en toe wat hulp van de zijkant dmv bijv een wissel.

En zodra hij dat voor elkaar heeft met deze groep zal het altijd en overal verrassend kunnen zijn en spelen. Spelers die beter en beter de wedstrijd gaan lezen en daarna gaan handelen. En niet direct alleen maar kunnen funktioneren aan het handje van de trainer, zoals we zovaak de laatste jaren hebben gezien. Je weet wel het bijna wanhopig kijken naar de zijkant om raad en advies en vooral zelf geen initiatief kunnen/willen nemen.

Als Ten Hag dat weet te bereiken met zijn groep en het natuurlijk koppelt aan winnen en succes dan heeft ie een mega prestatie geleverd in mijn ogen. Iets wat me dan doet denken aan Ajax begin jaren 70 en het Oranje van die tijd. Die konden dat.
De lichting van de jaren 90 had dat veel minder en hadden ook een zeer dominante Van Gaal, die bijna alles letterlijk voorkouwde.

Ik hoop dat het Ten Hag lukt wat ie van plan is ten minste.
0 0
godenzonenssuper
Prima tekst.
Hoop dat Ten Hag uiteindelijk weer met een 6 gaat spelen.
Een systeem met de punt naar voor brengt meer nadelen met zich mee dan voordelen.
Vreemd dat hij het omgezet heeft tov afgelopen half jaar, en dat alleen vanwege de “inschuivende verdediger” naar het schijnt.
0 0
Babangida83
Ja, die manier van opbouwen noemt hij gevarieerder. Terwijl dat naar mijn idee nu juist niet zo is. Het is alleen zo dat we dat in Nederland nog niet kenden. Het is een kwestie van tijd totdat tegenstanders zich daarop gaan aanpassen, lijkt me. Groningen deed dat al redelijk. En dan ben ik benieuwd naar Ten Hags volgende stap. Hoop dat het als één van de variaties kan worden gebruikt. Want het voetbalt wel lekker, mits goed uitgevoerd en een tegenstander die het niet (goed) kent.
Dus op dit moment vind ik het dus niet zo'n goede reden nog.
1 0
EuforischeRealist
Ga lekker schrijven over de druk bij 010 nadat ze Europees zijn uitgeschakeld, in de competitie al op een straatlengte achter staan en aantoonbaar minder spelen dan Ajax en PSV. Dat AD wordt met de dag zieliger!
3 0
Redrum
De negativiteit vanuit de media vooral ja, door rioolkrantjes als het AD.
2 -1
AjaxPassion
Lol, volgens jou is alles en iedereen tegen Ajax, maar Dwarswaard is absoluut niet anti Ajax.
2 -1
Redrum
Het lijkt me oprecht heerlijk om zo naïef en onwetend te zijn als jij.
2 -3
AlexIbarra
Tja, als je deze week met 0-2 en 3-0 verliest wordt er weer negatief gesproken.
Dat is ook logisch want m.u.v. Bayern zijn we tot februari beter dan, of gelijkwaardig aan, alle tegenstanders die we krijgen.

De selectie is al sterk, er komen jongens terug voor nog meer concurrentie en tactische opties, iedereen is hongerig, we hebben ervaring naast talent en zijn ingespeeld.
Een keertje punten verspelen kan altijd gebeuren, je hebt ook nog met een scheids, tegenstander en geluksfactor te maken.

Maar er zijn momenteel geen excuses voor een serie van ondermaatse wedstrijden.
Gewoon winnen dus, dan blijft de meeste negativiteit ook weg.
5 0
AjaxPassion
"Gewoon winnen" ;P

Maar dit dus.
0 -1
Ruff Rhythim
En jawel hoor, daar is nr 2 na Driessen die een bommetje begint te leggen....
1 -1
AjaxPassion
... Dit is toch gewoon een feit? Hij zegt hier niks geks.

Is de negativiteit niet vanuit de media, dan komt het wel vanuit de eigen achterban en dan voornamelijk de supporters.
1 -1
Jari_held
Het is inderdaad precies zoals bosz zei... laten we hopen dat dat groepje dat toch niet te overtuigen is allemaal snel een stadionverbod heeft. Zit daar alleen voor hun eigen gebrek aan lol gedurende de week waardoor zij al hun testosteron en agressie kwijt moeten rondom een voetbalclub
3 0