'We dachten: even druk zetten op die 16-jarige'

BVeenstra, 12-09-2018 om 11:35, 15190 views, FC Afkicken |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Voormalig Willem II-verdediger Kees van Buuren weet nog goed dat Frenkie de Jong in Tilburgse dienst begon te ruiken aan het profvoetbal. Op zestienjarige leeftijd mocht de huidig middenvelder van Ajax al meetrainen bij het eerste elftal van Willem II.

'Dat was wel leuk', zegt van Buuren, die tegenwoordig speelt bij USV Hercules, in gesprek met FC Afkicken. 'We keken elkaar toen aan van: dat is een jong ventje van zestien, laat hem maar de bal hebben en dan gaan wij even vol druk zetten. Dat hebben we toen twee of drie keer geprobeerd....Toen al was hij zo goed met de bal.'

De trainer van Willem II destijds, Jurgen Streppel, was volgens Van Buuren iemand die passie wilde zien. 'Hard werken en gas geven. En als Frenkie dan iets niet deed wat gedaan moest worden, begon Streppel te schreeuwen. Maar dat gaat het er dan het ene oor in en het andere oor weer uit. Het interesseert hem niets.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
433metdepuntnaarlinks
Misschien een gevaarlijke uitspraak, inhakend op dat stukje over hard werken ... Ik betrap me eens beetje op het gevoel dat ik vind dat dit Ajax niet hard hoeft te werken. Voor ik iedereen tegen me in het harnas jaag, laat het me uitleggen.

Ik heb het idee dat dit Ajax, in 50/60% van de Eredivisie wedstrijden, ook op talent kan spelen en winnen. Er wordt altijd gezegd, je kan nog zo talentvol zijn, als je niet hard werkt kom je er nooit. Daar ben ik het volledig mee eens maar ik heb langzaam het idee dat wij in de Eredivisie tegen het rechterrijtje eigenlijk zonder een stap extra te zetten in het veld, alsnog kunnen winnen.

Daarmee zeg ik niet dat we er met de pet naar gooien of dat ik gezien heb dat Ajax niet werkt, ik zie juist een mega gretig Ajax en dat bevalt me extreem! Maar er zijn tot nu toe ook fases geweest dat we verslapte en zelfs in die fases tikken we ons geweldig tot mooie aanvallen. Het lijkt wel alsof het met fases tegen Emmen en zelfs Vitesse gewoon zonder moeite konden doen.

Natuurlijk is die mentaliteit heel erg fout maar wat ik wil zeggen; dit geeft het niveau dan de groep aan. Zelfs wanneer je verslapt hebben we nog momenten dat we een tegenstander helemaal dol tikken.
1 -1
Mists_of_Vienna
"maar wat ik wil zeggen; dit geeft het niveau dan de groep aan. Zelfs wanneer je verslapt hebben we nog momenten dat we een tegenstander helemaal dol tikken."

Hier had je het ook bij kunnen laten.
0 0
Ajax2018
Haha ‘voor iedereen die ik tegen me in het harnas jaag laat me uitleggen’ dat moment dat je reactie zo lang en saai geschreven is dat niemand het leest of reageert maar je zelf denkt wat spannends te hebben geschreven hahahah
0 -4
Ajax4ever86
Whahahahha maar echt
0 -3
Ajaxvooraltijd
Ja duik hem lekker zijn kont in met zo'n kutopmerking. Ga je hem nu ook een 10 geven....?
1 0
geDaante
En zo zie je maar weer dat het niet aan het talent en de kwaliteiten van Frenkie lag, maar aan een coach c.q. controlfreak die per se bepaalde taken wil opleggen, in plaats van zo'n klassespeler in zijn element te laten, en te laten excelleren.

Doodzonde, verloren jaren voor Frenkie.

Overigens ook een van de weinige minpunten aan Bosz toentertijd, had Frenkie wel meer mogen gebruiken en inpassen. Deed ook moeilijk over Nouri.
1 -1
Freddy Al
Helemaal mee eens.
0 0
Ajaxvooraltijd
Ja dat was zeker minder ja. Achteraf gezien met Nouri misschien beter maar snap je punt.
0 0
AjaxPassion
Is Willem II trouwens zo stom geweest om Frenkie nooit een contract aan te bieden? Of kwamen ze hier te laat mee/wilden ze dit wil maar weigerde Frenkie?

Edit:
Oh, dat klopt niet. Ik kwam net dit tegen:
https://regio-voetbal.nl/nieuws/frenkie-de-jong-op-weg-naar-eerste-profcontract
En:
https://regio-voetbal.nl/nieuws/frenkie-de-jong-kan-tekenen-bij-willem-ii


"Naar voorbeeld van Feyenoord en in overleg met de KNVB wordt er in januari een legaal voorcontract ondertekend”

Hoe zou dat in elkaar zitten?

Dit gebeurt dan ongetwijfelt ook bij Ajax op deze manier...
0 0
Babangida83
Ik meen te herinneren dat Ajax gewoon een transfersom voor hem betaald heeft. Volgens 'transfermarkt.com' was dit 1 miljoen. Dus dan moet hij een contract hebben gehad.
0 0
AjaxPassion
Hij heeft inderdaad een 3 jarig contract gekregen na dat voorcontract heb ik ergens gelezen. Maar Ajax heeft hem schijnbaar voor 1 euro overgenomen aangezien hij een jaar werd terugverhuurd en Willem II ook Andersen een jaar mocht huren.
0 0
Pheadrus
Toch vreemd dat het zo lang heeft geduurd voordat hij vast in Ajax1 speelde. Kluivert was nog O19 speler en Gravenberch gaat ongetwijfeld ook veel sneller.
0 0
AjaxPassion
Hij zat ook pas op zijn 18,5e bij Jong Ajax en op zijn 19e pas bij het 1e. Zijn ouders (en hijzelf) vonden zijn school (Havo) en een vertrouwde omgeving (vrienden en familie) heel belangrijk.
0 0
Babangida83
Tja, trainers denken nu eenmaal vaak dat als je het fysiek niet hebt, dat je dan tekort komt bij de volwassen mannen. Ze vergeten echter dat je niet per se in de duels hoeft te komen, dat je ook de ruimtes kunt bespelen en dat balbeheersing en intelligentie nog steeds doorslaggevender zijn.

Zo'n speler heeft bovendien een klein aantal wedstrijdjes nodig om fysiek aan te klampen (niet z'n breedte, maar conditie, want heeft iets minder kracht). Maar daarna heb je ook wel wat. Alleen trainers zijn vaak te veel van de korte termijn.
1 0
AjaxPassion
Frenkie kwam op zijn 18e pas naar Ajax en werd eerst een half jaar verhuurd. En als je dan halverwege terugkomt krijg je natuurlijk ook geen kans.

Waarom hij onder Bosz ook maar zo weinig kansen kreeg weet ik niet? Ofja, ik denk dat de concurrentie een grote rol speelde. Ook omdat de marktwaarde en het aanvoerderschap van Klaassen speelde een rol.

Verder zijn er veel verschillende factoren die meespelen:
1. Het is duidelijk dat dit soort spelers in Nederland al veel te lang niet op waarde worden geschat, voorkeur en hype gaat out naar een type Wijnaldum, Klaassen, Til, Strootman.
2. Hij ging pas op zijn 18,5e naar een topclub
3. Voorkeuren van de trainer (Ervaring en degelijkheid Schöne is een belangrijke factor)
4. Vertegenwoordiging van marktwaarde (Klaassen, Ziyech)
5. En daarnaast toch een stukje toekomstplanning voor de club. Want nu Frenkie zo laat gebracht wordt, is hij wel van een veel hoger niveau dan dat hij dat 3 jaar geleden was en als hij eerder zou zijn gebracht zou hij natuurlijk ook allang weg zijn.

Verder werd hij nog een half jaar dwarsgezeten na de verkoop/verhuur constructie van Willem II (door Streppel en wss het bestuur) en hij is groot stuk van vorig seizoen kwijt geweest door een blessure.
0 0
gras
Wel opmerkelijk dat een trainer die bekend staat om aanvallend voetbal zo wordt neergezet door een oud speler.
0 0
AjaxPassion
Heb al jaren geleden, in zijn Helmond tijd ook al slechte verhalen over hem gehoord. Eikel van een vent, persoonlijke vetes boven teambelang. Ajax had meer research moeten doen voordat ze Frenkie nog een jaar aan Willem II verhuurde.
0 0
Ajax#1900
Zette Namli ook op de bank bij Heerenveen die vervolgens de pannen van het dak speelt bij PEC.
0 0
M.Olsen
?

Hard werken en gas geven is volgens mij iets wat ook bij aanvallend voetbal kan/hoort. Niks raars dus dat Streppel dit als aanvallend ongestelde coach eist toch?
0 0
X-RaY
Nee precies, het gaat sinds hij een Tena lady draagt daarom ook stukken beter nu.
0 0
chrisjuhhh
Zo zie je maar weer , achter de coulissen gebeurd meer dan menig weten .
Wel leuk te lezen dat de Jong gewoon schijt aan had hahaha
2 0
RaynoFischer
Haha idd, volgens mij lagen hij en Streppel elkaar sws niet...
Toen hij teruggehuurd werd kreeg hij geen kansen meer bij Willem 2
0 0
Genant
Frenkie is natuurlijk ook bij uitstek een speler die vooral goed is in een goed team. Met goede spelers om hem heen. Zet hem niet bij Willem II. Boerenkoolvoetbal is aan hem niet besteed.
1 -3
Ajax#1900
Die Streppel is ook wel een totale idioot eigenlijk hoor. Heeft Willem 2 gewoon 5 mln gekost op die manier. Bij Heerenveen waren ze ook blij dat hij weer weg was.
6 0
TimAFCA
Iemand die ik ken was keeper bij Frenkie bij Willem ll. Hij vertelde altijd dat Frenkie zó ongekend goed was. De trainingen gingen hem veel te makkelijk af, maar ondanks dat bleef hij wel zijn best doen. Hij haalde dag in dag uit plezier uit mensen passeren en voorbij dribbelen.
2 0
AjaxPassion
Iemand bij mij op de club vertelde ook altijd over hem, was de vader van een medespeler in zijn lichting. Vertelde toen al dat hij netzogoed was als Nouri en makkelijk bij Ajax mee zou kunnen.

Frenkie is ook echt een liefhebber, met zijn vrienden deed hij zelfs vorig jaar lente/zomer nog mee bij een familie/vrienden toernooi.
0 0
M.Olsen
Dit zijn altijd wel leuke verhalen om te lezen. Maakt je gewoon vrolijk.
1 0
noppenkoning
Misschien ook nog zijn oude buurjongen interviewen, of de bakker waar zijn moeder brood kocht.
0 -6
AjaxPassion
Hey, geen slecht woord over super Keesje hè!
0 0