'Tolde zijn tegenstanders al vroeg tureluurs'

FinnDekker, 28-08-2018 om 15:45, 21866 views, De Telegraaf |

Het Ajax Jaarboek 2018/2019 is uit! Bestel hem nu!

Nu ook Wesley Sneijder afzwaait bij het Nederlands elftal, wordt het volgens Jacques Brinkman tijd voor een nieuwe 'big four'. De namen die de oud-hockeyer oppert zijn Steven Bergwijn, Matthijs de Ligt, Justin Kluivert en Frenkie de Jong.

Brinkman is positief gestemd over alle vier, maar in zijn column in De Telegraaf is de analist vooral te spreken over De Jong. 'Frenkie de Jong is echt een klasse apart. Bij Willem II en de Nederlandse jeugdelftallen draaide en tolde hij op het middenveld zijn tegenstanders al tureluurs. Altijd de goede kant uit het duel draaien en zijn kenmerkende schijnbewegingen zaten er toen al in. Je weet dat hij ze maakt en toch trapt iedere tegenstander er steeds weer in.

'Frenkie speelt met zoveel bravoure dat het hem niet uitmaakt tegen wie en waar op het veld hij zich bevindt', aldus Brinkman. 'Hij blijft altijd rustig, sterk aan de bal en zoekt de voetballende oplossing naar voren. Zijn aanstekelijke lach en relativeringsvermogen doen de rest.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
NUL20
Jacques Brinkman analist... hoe dan!?!
0 0
Remark
Helemaal met Brinkman eens, het zijn ook de spelers in 'mijn rijtje', al zou Bergwijn daar ook best tussen passen. Wat Frenkie de Jong betreft: ik verbaas me nog dagelijks, maar vooral na zo'n wereldpot als gisteren, dat er nog steeds mensen (lees = debielen) zijn, die vraagtekens durven zetten bij zijn kwaliteiten en die maar lopen te zeuren over gebrek aan rendement. Rendement is wat er overblijft aan het einde van een aanval, waarvan Frenkie als (meestal verdedigende) middenvelder het opbouwende gedeelte verzorgt. De statistieken wijzen steevast uit dat hij daarbij een ongekend hoog percentage geslaagde acties bereikt. Wanneer die acties vervolgens niet in doelpunten worden omgezet, dan ligt dat niet aan Frenkie, maar aan dat hemeltergende gepruts van Huntelaar en Tadic. De een is over the hill en niet meer vooruit te branden, de ander bakt er, ondanks z'n typisch Servische bluf en "Ik ben de leider!" en "Ik neem de strafschoppen!" uitspraken, verdomd weinig van. Inmiddels is iedereen, van analitici en trainers tot Ronald Koeman en de FC Barcelona, ervan overtuigd dat Frenkie zo'n beetje het grootste Nederlandse voetbaltalent sinds Cruijff is, maar uitgerekend binnen de eigen 'supporter' schare wordt er nog altijd schamper over hem gesproken. Ook denigrerende opmerkingen aan het adres van Jacques Brinkman raken kant noch wal. Brinkman mag dan een 'hockeybal met een aardappel in z'n keel' zijn, het is wel een ex-topsporter, een Olympisch- en wereldkampioen met een onovertroffen erelijst, een eigenzinnige, intelligente man met inzicht en kennis van zaken, en dat kan bepaald niet gezegd worden van het legertje op de man spelende internet-trollen die dit forum arm is. Ga toch buiten spelen, losers...
3 0
Barra
Het blijft bijzonder dat hij bij ons in een wat meer controlerende rol speelt, want bij de meeste clubs had hij gewoon op 10 gespeeld of iig een aanvallende rol. Nu hebben wij daar meer opties die het ook allemaal goed doen en laat Frenkie zien ook als cv en controlerende middenvelder uit de voeten te kunnen. Ik zie in hem echt wereldtop als hij de juiste keuzes maakt
1 0
Aeter
Hij speelt verder naar achteren, omdat wij van achteruit al beginnen met voetballen en daarom spelers als Frenkie daar cruciaal zijn voor het vervolg naar de aanval.. Hij speelt/loopt doodsimpel mannetjes voorbij, althans hij laat het er heel simpel uitzien. En dan heb je heel snel een man-meer situatie. Ik vond hem gisteren ook heel volwassen spelen, wat harder en iets minder risico, misschien dat hij mede daarom ook achterin heeft gespeeld, om het risico er een klein beetje uit te halen, wat hem volwassener laat spelen. Ik vind dat een belangrijke stap die hij aan het maken is. Van jeugdige frivole speler naar brilliant prof. Hopelijk kunnen we na dit jaar nog van hem genieten hier, al acht ik die kans klein, maar hoe beter we presteren hoe groter die kans is,, maar ook hoe meer clubs er aan hem gaan trekken. Misschien dat de ervaren spelers die we nu hebben hem kunnen overtuigen niet te vroeg te gaan, maar juist als hij de beste speler in de eredivisie is.
0 0
mgtow
Steven Bergwijn...sjakkie had echt een paar wijntjes uit de bergen teveel op toen ie dit zei. Doe me een fucking lol met je hete aardappel.
0 -1
Radie125
houd je bezig met hockey Brinkman
2 0
Noxin
Frenkie heeft ongetwijfeld veel talent, maar hij moet nog wat slimmer worden in bepaalde dingen. Vaak probeert hij bijvoorbeeld tussen twee man door te dribbelen op eigen helft, bij balverlies sta je meteen in een ondertal situatie.
1 -1
AjaxPassion
Nee, dat hangt van de situatie af. Als Frenkie indribbelt staan er nog 6 andere spelers achter hem. Ajax speelt niet voor niks met 2 VM's
1 -1
ajaxinho
Hij is toch zelf een van die VM's.

Ik vraag mij af of hij in de afronding net zoveel impact kan hebben
zoals nu in de opbouw.
Dus of hij op de positie van Donny zou kunnen spelen.
0 0
Aspers73
Ja, maar rendement nul. Hij moet beslissender worden. Steekballen, schoten op goal etc.
3 -4
godenzonenssuper
Want Frenkie staat gelukkig op een aanvallende positie. Toch?
2 0
AjaxPassion
Ja want daar heeft hij ook de positie voor... wat een dom gelul. Hoeveel rendement hadden Xavi, Iniesta en, Pirlo bijv? Busquets?

Het zegt genoeg dat sommige mensen die bevestiging nodig hebben.
1 -1
Duif63
Iniesta besliste een WK finale man. Wie lult hier nou dom.
0 -3
Suarez16_
Neemt niet weg dat Iniesta maximaal 5 keer scoort per seizoen. Of was Charisteas ook een speler met rendement door 1 goal in een finale?
0 0
Danos
ssstttt die wedstrijd is nooit gespeeld!!
0 0
trodat4030
Dat was 1 van zijn 13 doelpunten in 131 interlands. Dat kun je niet bepaald een hoog rendement noemen. Een belangrijk doelpunt? Ja. Onder hoge druk? Ja. Hoog rendement? Niet echt.
3 0
Aspers73
Vroeger kon iedere Ajacied vanuit iedere positie iemand voor de goal zetten. Dan heb ik het over jaren 80 en 90 (70 was ik te jong voor). De lat licht te laag. Vind hem nu net Dembele van Spurs. Veel kappen en draaien, bal bijhouden en passjes breed of kort vooruit. Niks beslissend.
0 -1
trodat4030
Ok, maar ik heb het puur over het rendement van Iniesta in het Spaanse elftal qua doelpunten.. 1 doelpunt in een WK finale zegt niks over rendement, dat is mijn punt. Weet niet precies wat jouw opmerking hiermee van doen heeft.
1 0
ajaxinho
Xavi en Iniesta?
Alle andere goals die Messi niet gescoord of gecreëerd heeft.

Ik vind dat Eiting meer rendement heeft.
Maar hij veel minder wedstrijdervaring dan Frenkie.
1 -1
korem
Meer rendement ? Bedoel je doelpunten dus ? Zoals hierboven al geschreven is hij speelt in een hele andere rol en iniesta scoorde ook nauwelijks doelpunten en dat is ook de reden denk ik dat hij nooit en gouden bal gewonnen heeft !
1 0
mvdk
Als Ajax een toplichting heeft gaat Nederland jaren goed. Als Ajax een mindere tijd heeft gaat Nederland kut. Nu komt er weer een mooie lichting aan. Welke gek opteerde ooit voor minder Ajacieden in de selectie van Nederland?
2 -1
trodat4030
Ik heb geen idee wie t was, maar t klinkt als een typische Henk Hoitink uitspraak..
1 0
Duif63
Was het Waterkneus niet ?
1 0
FWAjacied
Jak die wel even naar de jeugdwedstrijden van Willem II ging kijken. Onze liefhebber.
2 0
trodat4030
Jup. De zoon van Jacques, Tim, is van dezelfde leeftijd en een vrij getalenteerde voetballer. Speelde vroeger bij Ajax (oa met Nouri en vd Beek) en sindsdien bij Utrecht. Die zal Frenkie geregeld tegengekomen zijn.
1 0
ajaxdordtt
Want kan hij goed hockeyen he, die jongen?

Steven Bergwijn in dit rijtje zetten....
2 -2
geDaante
Is dat zo raar? Echt wel een goede speler die Bergwijn, en op zeker ooit een basisspeler bij Oranje, mits er dan weer 4-3-3 of 3-4-3 gespeeld wordt, wat ik toch mag hopen.
1 -1
Freddy Al
Eens! Bergwijn is een prima speler,jammer dat hij niet meer bij ons speelt.
Voor hem en Frenkie geldt dat ervaring in het spelen van topwedstrijden voor groei gaat zorgen.
0 0
ajaxdordtt
Nah, dan verschillen we van mening. Bergwijn komt echt tekort. Op dit moment is het een goede speler omdat we niet beter hebben. Maar bij een nieuwe "Grote 4" als in Robben, van Persie, Sneijder, Vdv? Bij lange na niet.

Ik ga er van uit dat hij binnen een paar jaar voorbijgestreefd is door de komende generatie, spelers als Chong, Zirkzee, Familia-Castillo etc,
1 -1
Ajax27
Bergwijn heeft alles in zich om een hele grote te kunnen worden. Mits ie z'n koppie erbij houdt en niet de volgende Depay wordt. Als Depay niet zoveel met instagram, de media, de modeshizzle en weet ik veel wat voor randzaken allemaal bezig hield, dan stond ie al in de absolute top nu.

Van Ajax denk ik dat alleen de Ligt echt de absolute top halen. Die zie ik nog wel door Real, Barca, City of Juve gehaald worden en de komende 10 jaren in Europa domineren.

Frenkie wordt ontzettend gehypet en ook al is de interesse van Barcelona er, ik zie hem er niet 1,2,3 spelen. Dan moet ie toch eerst zorgen dat z'n CV er in orde uitziet. Eerst maar eens 2-3 kampioenschappen met Ajax, een paar jaar CL/EL waar ie uitblinkt en het NL elftal waar ie een vaste plek verovert voordat ie meent daar in de basis te spelen. En dan zou ik als ik hem was eerst een tussenstap naar een club als Sevilla, Valencia of Villareal maken. In zicht blijven voor de Spaanse top en meer kans op speelminuten.

Kluivertje... tjah ik durf er niets van te zeggen. Ik denk dat deze bij iedere tegenslag zegt dat ie wilt vertrekken. En door z'n achternaam krijgt ie het dan ook nog met Raiola voor elkaar om een hele hoop mooie clubs op z'n CV erbij te zetten. Maar ik denk dat we hem pas een serieus lang seizoen gaan voetballen wanneer ie 23-24 is en het verstand wat meer komt kijken, zoals je nu ook bij Depay ziet. Dus over een jaar of 4-5 gaan we daar na verhuurperiodes en transfers weer fatsoenlijk naar kijken.
1 -2
ajaxdordtt
Ik heb het niet gezien in Bergwijn tot nu toe. Blind en wild. Veel minder talent dan Depay.
0 0
Ajax27
Bergwijn heeft alles in zich om een hele grote te kunnen worden. Mits ie z'n koppie erbij houdt en niet de volgende Depay wordt. Als Depay niet zoveel met instagram, de media, de modeshizzle en weet ik veel wat voor randzaken allemaal bezig hield, dan stond ie al in de absolute top nu.

Van Ajax denk ik dat alleen de Ligt echt de absolute top halen. Die zie ik nog wel door Real, Barca, City of Juve gehaald worden en de komende 10 jaren in Europa domineren.

Frenkie wordt ontzettend gehypet en ook al is de interesse van Barcelona er, ik zie hem er niet 1,2,3 spelen. Dan moet ie toch eerst zorgen dat z'n CV er in orde uitziet. Eerst maar eens 2-3 kampioenschappen met Ajax, een paar jaar CL/EL waar ie uitblinkt en het NL elftal waar ie een vaste plek verovert voordat ie meent daar in de basis te spelen. En dan zou ik als ik hem was eerst een tussenstap naar een club als Sevilla, Valencia of Villareal maken. In zicht blijven voor de Spaanse top en meer kans op speelminuten.

Kluivertje... tjah ik durf er niets van te zeggen. Ik denk dat deze bij iedere tegenslag zegt dat ie wilt vertrekken. En door z'n achternaam krijgt ie het dan ook nog met Raiola voor elkaar om een hele hoop mooie clubs op z'n CV erbij te zetten. Maar ik denk dat we hem pas een serieus lang seizoen gaan voetballen wanneer ie 23-24 is en het verstand wat meer komt kijken, zoals je nu ook bij Depay ziet. Dus over een jaar of 4-5 gaan we daar na verhuurperiodes en transfers weer fatsoenlijk naar kijken.
0 -2
Ajax27
Bergwijn heeft alles in zich om een hele grote te kunnen worden. Mits ie z'n koppie erbij houdt en niet de volgende Depay wordt. Als Depay niet zoveel met instagram, de media, de modeshizzle en weet ik veel wat voor randzaken allemaal bezig hield, dan stond ie al in de absolute top nu.

Van Ajax denk ik dat alleen de Ligt echt de absolute top halen. Die zie ik nog wel door Real, Barca, City of Juve gehaald worden en de komende 10 jaren in Europa domineren.

Frenkie wordt ontzettend gehypet en ook al is de interesse van Barcelona er, ik zie hem er niet 1,2,3 spelen. Dan moet ie toch eerst zorgen dat z'n CV er in orde uitziet. Eerst maar eens 2-3 kampioenschappen met Ajax, een paar jaar CL/EL waar ie uitblinkt en het NL elftal waar ie een vaste plek verovert voordat ie meent daar in de basis te spelen. En dan zou ik als ik hem was eerst een tussenstap naar een club als Sevilla, Valencia of Villareal maken. In zicht blijven voor de Spaanse top en meer kans op speelminuten.

Kluivertje... tjah ik durf er niets van te zeggen. Ik denk dat deze bij iedere tegenslag zegt dat ie wilt vertrekken. En door z'n achternaam krijgt ie het dan ook nog met Raiola voor elkaar om een hele hoop mooie clubs op z'n CV erbij te zetten. Maar ik denk dat we hem pas een serieus lang seizoen gaan voetballen wanneer ie 23-24 is en het verstand wat meer komt kijken, zoals je nu ook bij Depay ziet. Dus over een jaar of 4-5 gaan we daar na verhuurperiodes en transfers weer fatsoenlijk naar kijken.
0 -2
Web
Geweldige speler, maar op dit moment minder dan de ontketende Ziyech, en dat mag.
Maar echt hij moet zeker nog twee seizoenen bij Ajax spelen, met alle respect Frenkie is nog lang niet aan de volgende stap toe
2 0
A'dam Oud-West
Helaas voetbalt hij nog altijd een beetje naïef en neemt ie hier en daar onnodig veel risico. Het is aan z'n ervaren ploeggenoten als Tadic, Blind en Schöne om dat euvel uit z'n spel te halen.
0 -1
Venta
Nee, dat risico in zijn spel moet hij juist houden.. dat maakt hem nou juist zo'n groot talent. Hij moet leren om, ondanks dat risico, minder balverlies te leiden. Dan heb je echt de volgende Iniesta in handen.
5 0
Web
Nu ga je wel heel ver.
Iniesta is het beste van het beste, ontzettend veel gewonnen
Frenkie heeft heel veel talent, daar zijn wij het allemaal over eens.
Wat had Iniesta al niet gewonnen op deze leeftijd?
Frenkie loopt veel meer met de bal dan Inesta, en dan kun je zeggen hij speelt bij betere voetballers, zit wat in, maar de bal is veel sneller. Hij moet dat lopen met de bal meer variëren met sneller in spelen, op dit moment is het eenzijdig te veel brengen i.p.v. spelen.
0 -1
AFCA1510
Niet dat ik zeg dat Frenkie het niveau van Iniesta is, maar waar slaat het op om gewonnen prijzen als attribuut te gebruiken om spelers hun kwaliteit te vergelijken? Dat heb ik werkelijk nooit begrepen.
0 0
Web
Ik reageer op Venta, die heeft het over Iniesta.
0 -1
AFCA1510
Dus?
0 0
ziz0u.
iniesta had geen fuck gewonnen toen hij 20 was, want in het jaar dat hij 21 werd, werd hij kampioen met barca.. en hij werd pas basisspeler toen hij 20 was. en f de jong is dit ook.
kortom als f.dejong dit jaar kampioen wordt is hij net zo ver wat betreft prijzen..

hij is gewoon te vergeleken met iniesta want hij hanteert een zelfde soort speelstijl.. dat wil niet zeggen dat hij net zo goed is of ooit zal worden, maar de vergelijking is vrij logisch..

En ook al zal de jong nooit het niveau van iniesta evenaren, dan nog kan ie een kapot goede speler zijn..
1 -1
Web
Maar dat onkend ook niemand dat het een geweldige speler kan worden, 21 jaar bij Barcelona spelen of 21 jaar bij Ajax.
Een heel groot verschil.
Of denk jij dat hij bij Barcelona onomstreden zou zijn nu.
0 -1
ziz0u.
Nee maar iniesta was op 21 ook niet onomstreden bij barca..
iniesta was zelfs wissel in de finale in 2006 tegen arsenal en kwam er in de 2e helft pas in.. hij was toen net 22..
Jij doet het overkomen alsof iniesta al tig prijzen achter zn naam had en dragende basisspeler was op zn 18e maar dat is ook niet zo :)
1 0
Schwalbino
Die twee kun je niet met elkaar vergelijken. Als Frenkie er alles uithaalt in zijn carriere dan kan hij een grootheid worden waarmee straks jongere spelers (onterecht natuurlijk) vergeleken worden. 'Kijk dat is de nieuwe de Jong'.

Het beste voor zijn ontwikkeling is als hij dat avontuurlijke blijft behouden. Hij maakt daar nu nog af en toe de verkeerde keuzes in, lijdt soms daardoor balverlies. So be it. Ten Hag doet dit goed zover ik het kan beoordelen. Frenkie mag zijn eigen spel spelen. Menig ander coach zou van Frenkie een ander soort voetballer proberen te maken en dat moet juist niet gebeuren. Hij moet nog veel leren maar dat gaat gebeuren als hij de kans krijgt om fouten te maken.
0 0
Web
Natuurlijk moet het geen eenheidsworst worden, hij ziet het heel goed, en moet hij risico in zijn spel houden. Daarom houden wij van Frenkie, maar hij moet nog wel stappen maken. Maar om hem de nieuwe Iniesta te noemen, gaat in mijn ogen te ver.
Maar wie weet
0 -1
Schwalbino
Sowieso ben ik geen voorstander van om talenten met een andere meer geariveerde speler te vergelijken. Van De Beek is de nieuwe Klaassen en dergelijke. Als Van De Beek een donkere jongen met rasta haren was zou niemand op die vergelijking komen.
0 0
geDaante
Xavi en Iniesta kwamen ook pas later tot echte wasdom.
2 0
ziz0u.
ah kijk daar hebben we jacques brinkman
0 0