Vd Kraan: 'Zie Ajax ver boven de rest uitsteken'

Marcel van der Kraan, chef-sport van De Telegraaf, ziet een groot verschil in niveau tussen Ajax en de rest van de Eredivisie. Arno Vermeulen erkent de aanwezigheid van de kwaliteit in Amsterdam, maar zet zijn vraagtekens bij de mentaliteit wanneer het écht moet.

'Ik zie Ajax echt ver boven de rest uitsteken', spreekt Van der Kraan bij Natafelen. 'Blind is terug in die groep en die heeft even tijd nodig. Misschien eindigt hij straks op het middenveld, of hij blijft toch achterin staan. Tadic gaat zich nu al opwerpen als de grote leider en ik denk dat Ziyech straks helemaal niet gaat nukken over het feit dat hij moet blijven. Dan gaat dat elftal groeien.'

'Ik vraag me af wie er bij Ajax opstaat als je het écht moeilijk krijgt', zegt Vermeulen op zijn beurt. 'Ik vind dat De Ligt dat nu in de Europese wedstrijden heeft laten zien, maar ik vond hem eerlijk gezegd matig tegen VVV. Hij werd een paar keer heel gemakkelijk voorbij gelopen. Een killer van een verdedigende middenvelder hebben ze er nog steeds niet bij. Centraal achterin is het allemaal leuk voetbal met Blind en De Ligt, maar als je straks echt met een mes tussen je tanden in Kiev moet overleven…'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PeterVKV
Ajax heeft inderdaad veruit het beste team en speelt aanvallend meer gevarieerd dan onder Bosz door de vrije rollen van zowel Tadic als Ziyech. Dit kunnen ze doen door vanuit de basis met 2 controleurs te spelen. Hiermee wordt ook het "probleem" Schone opgelost, die in fases werd overlopen als 6. Toch heeft ook dit Ajax een probleem als een voorsprong verdedigd moet worden. Rustig een voorsprong verdedigen is er nog niet bij. Dit deels door nonchalance (Standard thuis bij 3-0 zelfs), deels door hinken op 2 gedachten wat bij Bosz nooit gebeurde (Standard uit in de tweede helft) en de laatste 5 minuten bij VVV was er zelfs ronduit paniek bij jongens als de Ligt, vd Beek en de Jong. Dat was echt niet om aan te zien. Waarschijnlijk heeft Ajax in deze fase 1 of 2 beesten nodig in de Poulsen rol in plaats van al die mooie voetballers. Of ze moeten zo goed worden dat ze ook in die fases de rust behouden en iedereen wegtikken zoals vroeger. Ik hoop het. Pas dan kunnen we spreken van een echt goed Ajax. Beter dan het Ajax onder Bosz.
0 0
Bocarra
Wie ?? Van der Kraan?? Televaag?? :-)))
0 0
ETM
Ik wil niet zeggen dat we ideale 6 al hebben gevonden, maar een killer van een verdedigende middenvelder had Ajax ook niet toen het over Lyon en Schalke heen walste. De balans moet goed zijn, de cv's moeten kunnen doordekken en de meerwaarde aan voetballend vermogen door voor vooral technische spelers te kiezen moet de defensieve kwetsbaarheid wat compenseren. Als Ajax speelt zoals tegen Luik thuis dan hoeft de vm echt alleen een 'controleur te zijn. Dan ben je dus altijd bij het gevaar als het ontstaat en hoef je geen gaten dicht te sprinten en mensen omver te beuken

Wat mij onder Bosz opviel was hoe men eigenlijk vaak langs de 6 heen voetbalde, zeker naarmate zijn speelwijze beter tot uiting kwam. Schone was geen centraal opbouwpunt, de inspeelballen gingen hoger het veld in. Schone kreeg eerder de 2de of 3rde bal en speelde als uitval basis. Bij balverlies hoefde hij door het drukzetten van het team als geheel vaak alleen de bal op te rapen en op zn tijd aan de noodrem trekken. In wedstrijden wanneer het spel op en neer golfde omdat de tegenstander eronderuit wist te spelen dan was Schone echt gezien.
Nu speelt Ajax een soort van met 2 controleurs en 2 aanvallende middenvelders. Ben benieuwd of men structureel druk op de bal gaat houden in grote fases van de wedstrijd. Anders heb je imo niet voldoende aan de Schone.
Ik leef nog altijd met de gedachte dat het logischer was geweest als men Donny door was gaan gebruiken in een meer controlerende rol.

Hoe dan ook, ik denk persoonlijk nooit van hadden we maar een beest van verdediger op het middenveld.
2 -2
Bjorn
Op dit moment zijn we nog helemaal niet beter. Hopelijk over een aantal weken als het echt goed staat en het gaat lopen.
0 0
ram
Ik vind het wel meevallen. Het verschil tussen Ajax en PSV is in mijn ogen nihil. Wij zijn individueel iets beter, PSV is (denk ik) momenteel als team iets beter.

Ik verwacht een mooi gevecht om het kampioenschap!
3 0