'Zag bij Ajax nonchalance op het middenveld'

BVeenstra, 18-08-2018 om 11:25, 17972 views, RTV Noord-Holland |

Koop nu jouw wedstrijdsjaal voor de halve finale van de Champions League tegen Tottenham!

Gerard van der Lem, in het verleden assistent-trainer van Ajax onder het bewind van Louis van Gaal, betwijfelt of Ajax bij machte is om wedstrijden professioneel uit te spelen. De Amsterdammer sluit zich daarbij aan bij Ruud Gullit, die vindt dat Ajax kwaliteit moet koppelen aan instelling.

'Ik las de column van Gullit en ik ben het niet altijd met hem eens, maar nu wel', vertelt Van der Lem tijdens NH Sportcafé, het radioprogramma van RTV Noord-Holland. 'Het voetbal van Ajax is op zich oogstrelend, maar toch moet je dat koppelen aan instelling. Op een gegeven moment heb ik bij Ajax het idee dat ze zo oppermachtig zijn dat ze dat doortrekken.'

Van der Lem geeft aan dat Ajax met een type als Frank Rijkaard een stuk verder zou kunnen komen. 'Hij kon de bal wel inspelen, maar hij schoot in zo'n slotfase alle ballen de tribune in. Ik zag bij Ajax nu nonchalance op het middenveld. Nu was het 3-0, maar bij 1-0 doen ze dat ook. Dat moet eruit. Al moet je vijf of tien minuten alleen maar lange ballen spelen op Huntelaar. Aan het einde van een wedstrijd raak je ook vermoeid, dan moet je voor meer zekerheid kiezen.'

Rinus Israël, voormalig voetballer en oud-trainer, is lovend over Ajax. 'Het zag er hartstikke goed uit. Als je dat vergelijkt met Feyenoord zijn ze wel een paar kilometer verder', aldus Israël, die betwijfelt of Ajax wel de spelers heeft om een wedstrijd 'dood' te maken. 'Sommige types hebben dat niet in zich. Zo'n Frenkie de Jong is een te goede voetballer om de bal de tribunes in te jagen.' 

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax4xbestevaneuropa
Wat het is met ballen de tribune inrossen of naar voren, dat kan je 1 of 2 keer doen. Maar als dezelfde speler dat 3 keer doet krijgt hij de hoon over zich heen, van het publiek en later van coach en medespelers. Behalve als een houthakker het doet die verder toch niks kan. Soms moet je slim zijn en een bal richting een hoek schieten zodat de tegenstander ruimte verliest en je druk kan zetten ver op zijn helft.
Huntelaar is dan niet het type dat sprintduels aan kan gaan als je lange ballen geeft, met zijn ervaring kan hij uit luchtduels ook voordeel halen met een vrije trap of door koppen. Huntelaars hele loopbaan 570 wed. 328 goals dus gem. 1 op 2, om de wed. scoort hij gem. Ben je gewoon een wereldspits. Toch zie je dat hij veel kansen nodig heeft en zelden van een halve kans een goal maakt. Stel hij was nog doelgerichter, dan had hij jaren bij Real of United kunnen spelen. Toch denk ik dat Huntelaar het verschil kan zijn voor Ajax met CL spelen en zelfs CL spelen en overwinteren. Helaas mist er een bikkel die over lijken gaat. Wie gaat de beuk erin gooien en heeft fysiek en lengte? Donny? Frenkie?Daley?Lasse? Dat kan een probleem worden as je er voetballend niet uitkomt, boerenslimheid die Poulsen had, weten waar ballen vallen en waar en wanneer je iemand zoals hun beste spelers ff kan aanpakken zodat je een tijdje geen last meer van hem hebt. En de romantische mensen zeggen: Dat hoort Ajax nooit te doen! Niet des Ajax'. Zo win je prijzen, of dacht je dat Blind of Davids rond 95 nooit zoiets deden.
0 0
AjaxDude12
TEN HAG WERELDCOACH
2 0
ajaxdordtt
GOAT

#InErikWeTrust
0 0
gras
Ik riep al tijdens de wedstrijd dat Blind daarin het voortouw moest nemen. Die stond echt zomeravondvoetbal te spelen door in de eigen 16 spelers op randje 16 in te spelen bij het uitverdedigen. Bijna krankzinnig voor zo'n ervaren speler. Daardoor kon Standard, die allen hoog stonden druk blijven uitoefenen. Met een hoge bal is dat gelijk over.

Ik denk hoe dan ook dat er een sterke controleur bij moet. Maar wel eentje die kan voetballen en die zijn zeldzaam en duur.
0 0
Freddy Al
Ja, ben ik met je eens, maar dan gaan we hier onverbiddelijk lezen dat Ajax zo niet moet spelen.
Ik denk dat vd Lem gelijk heeft ; als de situatie er om vraagt moet je gewoon een wedstrijd killen, schop die bal maar het stadion uit als dat moet.
Ik denk dat ook de coach daarin duidelijk moet zijn en dat moet meegeven .
Blind heeft niet het overwicht , op dit moment althans, om dit af te dwingen bij zijn team, in die zin vertrouw ik meer op De Ligt en Tagliafico.
0 0
amstardammer020
't Zou geen overbodige luxe zijn indien er een echte verdediger bij wordt gehaald voor de basis die lcv kan zodat Blind op cvm kan. Waar ik voorheen Schoene met zn traptechniek nog een plek in de basiself gunde, is hij een vd mindere goden daarin met Tadic erbij. Het zal me weer irriteren als vanouds als Ajax leuk meevoetbalt in de CL, maar dan makkelijk verliest én als jeugdelftal wordt gepiepeld. Verliezen ok, maar niet als een stel mietjes.
0 0
ram
Wober is een prima optie daar dus een aankoop lijkt me overbodig.
0 0
amstardammer020
2 gasten van amper 21 in de centrale verdediging, kijk je wel eens champions league of alleen naar youthleague
0 -1
amstardammer020
Nigel de Jong, blijf t herhalen en jammer vinden
1 -2
Ferd
Je kan het nog 3 miljoen keer herhalen, maar een speler die het bij een Duitse laagvlieger niet meer kan bijbenen is geen toegevoegde waarde voor Ajax.
4 0
amstardammer020
t Moet maar net goed vallen, Poulsen was niemand echt obdersteboven van bin zijn komst, en er ontbreekt ren exhte cvm on de selectje of t noubde jong is of een ander. En ik zie liever de jong er in de 70e miniut invallen als. cvm dan wie dan in de huidige selectie
0 0
ram
Ik denk dat ie wel gelijk heeft. Ondanks de aangetrokken ervaring zie ik nog niet zo dat we de spelers hebben om wedstrijden slim uit te spelen en te killen. Daar kunnen we dit jaar nog wel eens wat punten door verspelen.

Maar misschien komt die killersmentaliteit nog wel; dat kan best. Ik denk dat we sowieso, met deze selectie, niet heel vaak in de positie komen dat we echt een wedstrijd moeten doodmaken. Vooral in de Eredivisie kun je, bij een voorsprong van 2 goals of meer, een wedstrijd redelijk makkelijk uitvoetballen zonder echt in de problemen te komen.
0 0
Juichtoon
Meer meer technische bagage en beter positiespel kun je een wedstrijd ook dood maken. Het laatste kan bijna niet zonder het eerste.
0 0
Rentokill
Tegelijkertijd met Schone werd Poulsen aangetrokken. Dat was bij uitstek iemand die een wedstrijd op slot kon gooien.
0 0
atouba19
Nonchalanse hoort nou eenmaal bij spelers die risico durven! te nemen. Ik vind het niet erg als Ziyech een keer door nonchalanse n bal verliest, maar wel daardoor Neres of Huntelaar 3 100% kansen biedt.
Bij Psv en Feyenoord zit geen nonchalanse omdat spelers op het middenveld daar geen enkele vorm van creativiteit bezitten. Kijk naar Hendriks, Clasie, Toornstra, Rosario. Enige die wat nonchalanse bezit is Pereiro, en ja als die een goede dag heeft is hij ontzettend goed.
1 -1
ajaxinho
Ik vind dat Schöne zakelijker is geworden.

Als hij zijn basisplaats kan vasthouden in deze rol.
Dan mag hij anderen meer gaan corrigeren.
Want hij offert zichzelf op.
0 0
Ajaxvooraltijd
Anders probeer je Schuurs er een keer neer te zetten. Centraal is het nog een teveel risico maar voetballen , tackelen en ballen wegschieten kan hij wel en loopvermogen heeft hij ook.
0 -1
Stone020island
Schuurs kan ik van wat ik heb gezien echt geen kut van
0 -4
ram
Ja.. Beste speler Jupiler League van vorig jaar. Gewoon een groot talent hoor.
0 0
HansBeus
Wat meer geconcentreerd blijven zou inderdaad geen kwaad kunnen, als je zoveel kansen krijgt mogen er wel wat meer in, dat zeker in het begin van een wedstrijd dan voetbal je toch zoveel makkelijker lijkt mij als dat je het op de tweede helft aan laat komen, gewoon vanaf minuut 1 er voor 120% opklappen hopelijk voor de rust twee goals maken dan kan je altijd nog een tandje terug, dan moet de tegenstander komen en dan kan er maar zo nog ééntje er in geprikt worden en klaar...
Was het maar zo makkelijk hé!...
0 0
Pauw
Ach straks is Matusiwa erbij.
2 0
ram
Zou best kunnen dat dat een bruikbare speler wordt om in te brengen als de deur op slot moet. Ik ken hem nog niet heel goed, om eerlijk te zijn. Dus ik kan niet beoordelen of ie goed genoeg is.
0 0
PeterVKV
Die zou inderdaad wel eens de missing link kunnen worden in de fases dat een voorsprong verdedigd moet worden. Hoop dat hij snel weer terug is. Overigens ook voor Jong Ajax want dat middenveld wordt af en toe makkelijk overlopen.
0 0
Web
Een type Nigel de Jong had je dinsdag op terug kunnen vallen, schrikbarend hoeveel ze nog weg geven de laatste 10 minuten. Gewoon open kansen. Nu is het nog maar Luik.
Als je de CL haalt? Kun je echt niet tegen een grote club aankomen met een middenveld van Frenkie, Ziyech en Schone, als je niet dominant kan spelen word je overlopen

Natuurlijk Ajax moet er voor gaan, maar ik blijf mij afvragen of wij wat te zoeken hebben in de CL?
Natuurlijk zijn er veel mindere ploegen dan Ajax die mee doen, maar ik ben vorig jaar geschrokken van de grote uitslagen, en verschil met de top is gigantisch.

En laten wij eerlijk zijn, het was toch genieten tegen Luik, en de EL lopen hele mooie ploegen rond waar wij tegen op kunnen, en niet als spanning partner fungeren. Ik zit niet te wachten op grote nederlagen, en als je niet aan voetballen toe komt, word je er echt niet beter van. Ajax zou beter passen in de EL dan CL. Maar tegen Kiev heb je kans, en kun je niet laten lopen.
1 -1
433metdepuntnaarlinks
Dat is dus wel iets waar ik het 100% mee eens bent. We hoeven geen Nigel de Jong in de basis te hebben maar het is wel lekker om bepaalde types achter de hand te hebben. Een stormram (type Veerman - Andy Carroll), een boomlange CV (Chris Samba - Heiko - vd Hoorn), een fysiek degelijke scorende 9,5 (type Siem de Jong - Toornsta - Immers) en een bloedzuigende stofzuiger op 6 (Poulsen - Scott Parker - Nigel de Jong - van Bommel, moet bijna kotsen dat ik het zeg ...)

Je hoeft ze niet allemaal te hebben en ook niet veel te gebruiken maar het is wel handig om de bal er niet in wil een scorende 9,5 of een stormram te hebben. En als je flink onder druk staat om een 6 of een boomlange CV te hebben (al is dat voor ons spel niet ideaal, dan roepen we t vaak op ons af).
0 -3
Sunny_Boy
Ach als we er elke keer drie inschieten is het geen probleem ;-)
1 0
Ajax34
Zolang je er niet meer tegen krijgt wel ja.
0 0
Sunny_Boy
Precies dat zei Johan ook. Je moet gewoon een doelpunt meer als de tegenstander schieten.
0 0
ST
Eens. Ze moeten leren hoe ze een wedstrijd op slot moeten gooien. Spelers als Nigel de Jong (bij Oranje), Poulsen en Galasek konden dat goed aansturen. Zo iemand missen we nu.
8 0
Joseph
Ik ben het daar wel mee eens, maar ik zie in de Ligt wel iemand die dat moeten kunnen. Wat dat betreft zou het een goed idee zijn als hij eens bij Rijkaard op de stoep staat..
4 0