'Geen waarde hechten aan mindere resultaten'

BVeenstra, 20-07-2018 om 10:40, 17349 views, Voetbal International |

Bestel jouw sjaal voor het tweeluik met Juventus!

Ajax-watcher Freek Jansen van Voetbal International vindt het lastig in te schatten waar Ajax nu staat. De journalist refereert daarbij naar de turbulente voorbereiding van de Amsterdammers, waarbij de groep beetje bij beetje meer vorm kreeg.

'Dat geeft wel aan hoe chaotisch het is geweest', zegt Jansen, die daarbij wel aangeeft dat Ajax van tevoren wist dat het zo zou gaan. 'Waar Ajax staat weten we pas woensdagavond. Schakel je Sturm Graz uit dan kwalificeer je je in ieder geval voor Europees voetbal. Met de wetenschap van vorig seizoen - met het ontbreken daarvan met alle gevolgen van dien - is het direct cruciaal voor de club. Helemaal als je ziet wat er de afgelopen weken gebeurd is op de transfermarkt.'

Jansen, die ook enkele trainingen zag van Ajax deze voorbereiding, ziet dat trainer Erik ten Hag steeds meer zijn stempel kan drukken bij Ajax. Dat de resultaten in de voorbereiding niet denderend zijn, zegt volgens Jansen niet alles. 'Je ziet ook clubs met de mooiste resultaten in de voorbereiding en zodra de competitie begint, zakt het weg. Andersom gebeurt het ook. Denk maar aan het seizoen met Bosz toen de voorbereiding tegenviel en Ajax de Europa League-finale haalde.'

De journalist vindt dan ook niet dat er te veel waarde aan de resultaten gehecht moet worden. 'Helemaal niet omdat je de groep geen moment volledig compleet hebt gehad', vervolgt Jansen, die wel beseft dat er woensdag een goed resultaat behaald moet worden. 'De klok is misschien wel de grootste tegenstander op dit moment. Als de bal dan rolt, tellen de excuses niet meer. Die druk is er altijd bij Ajax en dat maakt het een boeiend proces.'

Van €20,00 voor nog maar €12,50! De laatste exemplaren van het originele WZAWZDB-shirt!

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
24mei1995
Verweij slaat de spijker op zijn kop. Ook al boek je goede resultaten in de voorbereiding. Dat wil nog niet zeggen dat je er woensdagavond ook staat. Vergeet niet dat een Blind pas paar trainingen achter de rug heeft. Tadic nog niet meegetraind heeft, tel daar de blessures van de Jong, van de Beek e.d. bij op en je mist al een x aantal spelers die normaal gesproken in de basis staan....

We wachten woensdagavond wel af en dan zien we het wel. Laten we proberen om positief te zijn.... Aan het einde van de rit worden de prijzen pas verdeeld
0 0
ETM
Bij Ajax is nog altijd niets van een silhouet te zien dat duidt op de wederopstanding van een gevaarlijke aanvallende machine.
Over een paar dagen speelt Ajax al tegen Sturm Graz, een eng spook, omdat de belangen gigantisch zijn. Weer geen Europees voetbal betekend weer een aangeslagen selectie en een voortzetting van het afgelopen deprimerende seizoen.

Erik Ten Hag heeft mij sinds zijn komst een half seizoen geleden nog geen moment overtuigd.
Erik Ten Hag die dus heel succesvol was bij FC Utrecht, records vestigde, opviel met een sterke campagne in de Europa League. Etc.
Een kale man met een permanent schorre stem, die een in een soort trainers-taal spreekt, alsof ook permanent. Een geboren trainer. Alsof met die schorre stem in de wieg, bepalend waar de mobiel precies moest hangen.
Bij Utrecht sprak men van een hele cultuuromslag met hem aan het roer. Utrecht dat een speelwijze hanteerde waarmee het menig sterkere tegenstanders wist te verrassen. Kijken naar de zwaktes van de tegenstander leek bij uitstek een specialiteit van Erik. Zijn manschappen klaarstomen voor de oorlog die gewonnen kon worden als men het listige plan zou uitvoeren. Erik, een strateeg, een motivator, een drill-meester. Erik, geboren om dat te doen. Terecht bejubelt. Een bezeten man, een man die met alles rekening houdt, want een man die 24uur per dag voetbal overdenkt, en listige plannetjes bedenkt om de volgende tegenstander mee te verslaan en weet wie nog even een schouderklopje nodig heeft en wie juist een schop onder de kont..

Ik mag Erik wel. Een autenthieke man. Ogenschijnlijk een hele oprechte man. Een natuurlijke leider. Een generaal met een warm hart. Een man die zijn soldaten ook lief heeft. En hoopt dat ze ook een goed huwelijk hebben. Als ze maar er alles aan doen om voor hem de slag te winnen.

Maar ik geloof niet dat Erik weet wat Ajax is. Dat hij kan begrijpen wat Ajax is. Dat hij weet weet waar hij precies sturing aan moet geven. Ajax is in tal van opzichten uniek. En dit zeg ik niet door een Ajax-bril. Nee Ajax is echt uniek. De samenstelling is uniek, de samenstelling gekoppeld aan de ambitie is uniek. Zeg me maar welke club ter wereld zo obsessief en haast religieus een identiteit probeert hoog te houden?

Bij Ajax ga je niet je stinkende best doen om te winnen, nee bij Ajax ga je winnen en is vervolgens de vraag op welke wijze je dat deed. Ajax moet aanvallen omdat het Ajax is. Ajax moet de beste zijn omdat het Ajax is. Niet omdat die en die de trainer was. Niet vawege die en die wissel. Maar omdat Ajax Ajax is. Ben je de trainer van Ajax moet je Ajax spelers herkennen en opstellen. En je moet ze begeleiden. Je moet ze laten voetballen. Je hoeft niemand te maken, je hoeft niets opnieuw uit te vinden. Ajax is er al. Je moet Ajax zijn. Dat is nogteeds zo. Ongeacht de resultaten of de recente positie van Ajax binnen de markten en de competities.
Erik kan zn gereedschaps doos thuis laten. Daar sleutel je niet aan..

En dat lijkt een ondankbaar beroep. Maar als je dan Ajax Ajax laat zijn dan volgen uiteindelijk de credits. Dan mag je zelfs iets geniaals bedenken. Dan hoef je niet eens een prijs te pakken om toch bejubelt te worden. (Bosz).

Misschien is het zweverig gewouwel, maar ik denk dat Erik substantieel niet kan opgaan in het Ajax-wezen. Dat hem dat ook niet kwalijk te nemen valt.

Ik denk dat Ajax gewapend met 12- stappen plan vol van noodscenarios en barometers aan de aftrap tegen Sturm Graz begint. Met een onwennig elftal omdat de spelers ergens denken dat zij gewoon van Sturm Graz gaan winnen omdat zij Ajax zijn, maar dat blijkbaar dus toch anders ligt...
3 0
The
Ik vind het geen zweverig gewouwel! Een goed onderbouwde kritische noot maar wel met een Ajaxhart geschreven. Normaal lees ik die lange teksten niet. Maar die puberale oneliners als #tenhagout ben ik wel een beetje klaar mee.

Ik denk dat TH het wel op de rails krijgt maar hij moet wel de kans krijgen, en dat is de grote vraag. Vanuit de club krijgt hij 100 procent steun dat is een feit. Maar of de supporters hem gaan steunen, ik heb er een hard hoofd in.
0 0
ETM
Dank.
Denk dat hij in principe een seizoen de kans krijgt tenzij hij geen Europees haalt of niet minimaal 3 punten van positie 1 af staat tot de winterstop.
Ajax zal dit jaar niet als een bouwjaar beschouwen. De supporters gaan hem pas steunen als hij echt succesvol weet te zijn. Denk dat hij momenteel aardig in de min staat.
Wel weet ik nooit zo goed in hoeverre geluiden op fora representatief zijn. Ik vermoed een soort karikatuur. Ik woon in Indonesie. Weet niet wat de gemiddelde man op straat in Amsterdam bijv er nu van vindt. Maar t zal zeker niet al te positief zijn.
0 0
Pauw
Tja, resultaattechnisch kan je niets anders dan spreken van een teleurstellende oefencampagne.
Plusjes en minnetjes opgeteld kijk ik desondanks toch met vertrouwen uit naar de potjes tegen Sturm Graz.

Benoem alleen even de voornaamste plusjes om het evenwicht op AS wat te herstellen:
1. Afstanden tussen de spelers / linies lijken vaker dan vorig seizoen weer te kloppen. Bij balverlies heeft dat tot gevolg dat er effectiever druk gezet kan worden en bij balbezit kan de bal gemakkelijker sneller rondgaan.
2. Ajax lijkt dynamischer te gaan spelen dan ik ooit van Ajax gezien heb. Backs staan hoog en worden veelvuldig ingeschakeld (op de juiste momenten). Heb de indruk gekregen dat we daardoor veel gemakkelijker in de positie komen om gevaarlijk te worden (bal meer op helft tegenstander). Echter, is de laatste pass / voorzet vaak matig dan wel is de bezetting voor de goal matig.
3. Ik zie dat de CV's (zeker als Eiting speelt) de bal minder terugspelen naar de keeper, maar de bal centraal naar de CVM durven spelen. Eiting en Mazraoui kunnen in tegenstelling tot bijv. Schone wél snel opendraaien en het spel versnellen / op tempo houden. Heb weinig U-geschuif gezien.
--------------------------------


Opstelling tegen Graz:
Mazraoui, de Ligt, Blind (de Jong), Nico (Bakker)
De Jong, Eiting, van de Beek
Ziyech, Huntelaar, Gravenberg (Lang)

Gravenberg ja. Had nog niet zoveel van 'm gezien, maar ben ervan overtuigd dat hij overeind blijft. Heb je waarschijnlijk meer aan dat druktemaker Lang.
2 -1
ambtenaar
Goed positief verhaal.
1 -2
Pheadrus
Neres niet in de Basis?????
4 0
ajaxsneek
Met wat beter resultaten had ik toch wat meer vertrouwen gehad. Stutm graz wint bijna al zn oefenwedstrijden, incl rapid wien. De club die ajax vorig seizoen nog de das om deed.
Graz zal een taaie tegenstander worden, ik denl een beetje vergelijkbaar met rapid en kopenhagen 2 jr geleden.
0 0
Pheadrus
Integendeel; bij veel gewonnen wedstrijden was Ajax te overmoedig aan de ontmoeting met Graz begonnen. Beter dat ze bewust zijn van de eigen kwetsbaarheid.
0 0
Aetim
Exact. Het onderschatten van de tegenstander zal altijd het grootste gevaar blijven.
0 0
ajaxinho
We hebben een week langer nodig.
Nog een oefenwedstrijd voor alle basisspelers.

Het is nu hopen dat we kansen kunnen creëren en afmaken.
Dat Ziyech en Neres hun dag hebben.

Als supporters moeten we laten zien dat wij er klaar voor zijn!
Niet alleen support geven wanneer het loopt.
Maar vooral wanneer het nog niet loopt.
2 0
VivaEspana
Maak er maar een maand van. Dan geloof ik het wel. Nu toch te veel los zand en dat kan je CL kosten en punten in de competitie.
0 0
blava
Hopen dat het goed gaat in de eerste weken. Ajax zal pas half september weer op volle sterkte zijn door all transfers, WK en blessures. hopen dat de Ligt/ Blind/Neres/ vd Beek/ Ziyech en Eiting Ajax overeind houden.
1 0
Pheadrus
In een oefenduel is resultaat niet belangrijk. Ik begrijp dat je dan bijvoorbeeld vol gaat trainen op hoge druk zetten. Dat wil je juist trainen. Dan geef je ruimte weg en ben je kwetsbaar voor de counter. Maar dat wil je nu net trainen! Dat resulteerde in een aantal tegengoals en mindere resultaten. Maar ook goede verdedigende acties heb ik gezien. Ik hoop alleen dat dit de training was en dat ze woensdag tegen Graz minder risico in het spel leggen. Ik hoop dat ze meer spelen als Frankrijk tegen België bijvoorbeeld.

Wat me tegen viel was hoe veel kansen Ajax kon creëren tegen een 8-mans blok verdediging. Ze kwamen er echt moeilijk door. De actie van Lang en Donny was een van de weinige keren dat Ajax er doorheen kon spelen.
5 -1
dezeman
Er miste ook wel wat creativiteit op het middenveld in de meeste oefenwedstrijden. Tegen Anderlecht speelde Ziyech maar een helft en van die helft werd er 30 minuten best goed gespeeld. Tegen Wolverhampton stond Frenkie de Jong in de defensie en niet op het middenveld en was er dus eigenlijk de hele wedstrijd niet echt een creatieve speler op het middenveld te vinden. Ik denk en hoop dat als straks een of meer van het trio Ziyech, Tadic of De Jong wel op het middenveld spelen, dat een groot verschil gaat maken en er dan wel meer kansen worden gecreeerd.
2 0
Champy
Als je tegen Graz wint, ben je nog niet gekwalificeerd voor Europees voetbal.

Ajax begon vorig seizoen in de derde ronde. Dit tegen GRaz is pas de tweede ronde.
0 -12
Robbert94
Als Ajax uitgeschakeld wordt tegen Sturm Graz stroomt men door naar de derde kwalificatieronde van de Europa League en moet men nog twee rondes overleven. Als Ajax zich echter plaatst voor de volgende ronde ten koste van Sturm Graz, is Ajax verzekerd van deelname aan de Europa League aangezien Ajax zich bevindt in de 'niet-kampioenen' kwalificatie route.
3 0
chuckie88
Onjuist. Tweekamp tegen Sturm Graz winnen en we zijn verzekerd van groepsfase EL
11 -1
T.reckveugel
De linkerkant lag gisteren in de 2e helft volledig open, met de penalty tegen als resultaat, er stond een iets getalenteerdere nr. 10 die vrij spel kreeg. En niet ingrijpen vanaf de bank, zorgelijk gedrag in een laat stadium. Met de selectie op orde, maar nog even niet met de topaankopen
0 -2
GvanderK
Volledig mee eens, vanaf woensdagavond kun je pas echt oordelen. Als Ajacied heb ik gewoon hoop voor het nieuwe seizoen, net als ieder jaar. Laten we hopen dat Ajax iedereen de mond snoert.
11 0
Ajaxvooraltijd
In ieder geval alle gloryhunters hier.
0 0
Labrador
Dan is 90% van AS stil
0 0
DS
Het zijn maar oefenpotjes om ritme en fit te worden.
Je kan pas echt oordelen na woensdag en eigenlijk pas na de return. Als ze sturmgraz niet overleven overleeft ten Hag het ook niet bij Ajax.
9 0
Am*dammer
Even iets offtopic.. De nieuwe manier van elftal foto maken is wel top! Voorste rij op het gras.. zo veel beter dan dat rare gebuk..
3 0
Ruff Rhythim
Veel beter dan dat gebuk inderdaad. Dat leek steeds alsof de voorste rij door de achterste rij genomen werd...
1 0
T.reckveugel
Inderdaad, je bedoelt dat gekke bukken, achterlijk gedoe
1 0
insectenverdelg
Het gaat niet om de resultaten, maar omhet voetbal dat er op de mat gelegd wordt. Zie niet zoveel progressie en lijn in het spel. eigenlijk waren vooral de eerste 30 minuten tegen Anderlecht wel aardig, maar daarna zakte het las een pudding in elkaar en leek niemand meer in positie te lopen.

die basis elementen zou je toch moeten zien ontwikkelen in de loop van de voorbereiding. en Dat is iets dat me weinig vertrouwen geeft. Hoop dat snel alle puzzelstukjes op z'n plaats vallen, maar t belangrijkste is nu winnen van Graz. Mooi of lelijk voetbal maakt even niet uit. dan is doelstelling Europees spelen gehaald, en zal er ook wat druk wegvallen.
3 -2
JC14LEGEND
Dit is precies de spijker op z'n kop. Het is vrij verontrustend dat in geen enkel duel (zelfs niet een fase van een duel) iets zichtbaar is geworden van het spel we willen spelen: omschakelmomenten, manier van druk zetten, restverdediging, opbouw, looplijnen, etc. Er is geen moment geweest dat hier enige lijn of visie in te ontdekken was. Ook niet in de rommelige eerste 30 minuten tegen Anderlecht in mijn optiek. Enfin, laten we hopen dat deze visie er wél is en het een kwestie van tijd is dat de spelers het oppakken.
0 -1
chuckie88
Stukje met open deuren.... sorry.. misschien om het vertrouwen erin houden, maar ik zie toch geen lijn in de wedstrijden... zie niets terug van het afjagen van teams... juist goed te oefenen tegen mindere tegenstanders.... geen variatie in het aanvalsspel... positiewisselingen... niet doordekken waardoor enorme gaten vallen en het middenveld er heel slecht uitziet, terwijl dat vooral dus komt door de laatste linie. Maar vooral m is ik beleving en spelvreugde. Ik mis de bezieling van een groep die vanaf dag 1 maar 1 ding wil ... en dat is kampioen worden..
Als je zo n reactie leest van Schuurs die dan zegt: misschien hebben we niet alles gegeven.. tja.. Hoezo dan scherpte verwachten woensdag? Met alle respect, maar als je zo n wedstrijd als tegen Walsal en Wolves gisteren bekijkt... dat is toch compleet niet des Ajax
2 -2
JC14LEGEND
True story. Er valt geen enkele lijn te ontdekken in dit voetbal.
0 -1
Ajaxvooraltijd
Logisch he als je constant met een compleet andere samenstelling speelt.
0 0
off
Helemaal mee eens. Heel veel mensen roepen dat je niets over de oefenwedstrijden mag zeggen. Over een individuele ben ik het daar mee eens. Maar je kan niet al je oefenwedstrijden op deze manier spelen en het excuus van zware trainingsweken blijven gebruike.
2 -1