Rijsdijk: 'Nostalgie in het Olympies'

basdew92, 15-07-2018 om 07:30, 14808 views, AS | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Iedere maand duikt columnist Rodney Rijsdijk voor Ajax Showtime in de krochten van zijn Ajax-bestaan. Deze keer denkt hij terug aan de voorbereiding op het seizoen 1994-1995, toen een doodgewone middag in het Olympisch Stadion de voorbode bleek van iets groots.

Natuurlijk moest ik bij Ajax-Anderlecht in het Olympisch Stadion zijn. Net als in 1994. Toen de kaartjes op de Marathontribune nog vijftig gulden in plaats van tien euro kostten. Dat is één van de weinige dingen die in vergelijking met 1994 goedkoper waren. Ajax speelde dus in 1994 in de voorbereiding ook tegen Anderlecht, als afsluiting van de open dag in De Meer.

Na een dag handtekeningen jagen en door De Meer rennen was er de optie om als afsluiting van de Ajax-dag nog een potje in het ‘Olympies’ te kijken. We noemden het ‘Olympies’ omdat het er altijd naar pis stonk. Dat had een verklaarbare reden. Het stadion had twee ringen. Als je op de eerste ring zat was je niet te benijden want er zeken nogal eens wat mensen vanaf de tweede ring naar beneden en zo kon je het ook op een koude winterdag zomaar ineens behoorlijk warm op je hoofd krijgen als je pech had. Dat is leuk als je een of andere Patricia Paay-achtige fetisj heb, maar de mensen die ik zo’n gele straal op hun poffertjesporem heb zien krijgen reageerden, op z’n zachtst gezegd, wat minder enthousiast.

Enfin, m’n gabbers en ik, zeventien lentes jong, hadden na die open dag nog wel zin in een potje voetbal en we togen via tram 9 en tram 16 (die vanaf 22 juli aanstaande beiden uit het Amsterdamse straatbeeld verdwijnen, oh nostalgie) vanuit de Watergraafsmeer naar Zuid. We hadden dankzij ons vakantiebaantje ook wel wat geld, dus we kochten een duur kaartje op de Marathontribune. Tweede ring. Ik ben een positief mens, het stadion was halfvol. 25.000 van de 50.000 plekken waren bezet. Ajax was kampioen van Nederland en Anderlecht die van België. Mooi affiche. Anderlecht won, volkomen verdiend, met 2-3 van de ploeg die een dikke negen maanden later ongeslagen kampioen van Nederland en Europa zou worden. Geen haar op mijn rijk begroeide hoofd die had gedacht dat dat kon..

Er zijn een aantal opvallende parallellen tussen de wedstrijd van afgelopen vrijdag en die uit 1994. Allereerst dus de locatie. Die is nu dus gehalveerd en er mochten vrijdag maar zevenduizend mensen naar binnen. In de basis stond de oude eminente aanvoerder Danny Blind. Tegenwoordig lid van de raad van commissarissen. Anno 2018 staat Ajax op het punt om zijn ervaren zoon Daley voor een recordbedrag terug te kopen van Manchester United.

Ajax werd in 1994 in de strijd om het Braziliaanse wonderkind Ronaldo afgetroefd door PSV. Op de vraag aan Van Gaal of hij dat erg vond antwoordde hij met een minzaam lachje: ‘’Maar wij hebben Kluivert.’’ Een rijzige achttienjarige jongen uit Amsterdam-Noord die rechtstreeks uit de A1 naar het eerste werd overgeheveld. De rest is geschiedenis. Patrick Kluivert werd dat seizoen een sensatie en punterde Ajax naar de Champions League-zege en stond na afloop te wenen van geluk. Hij speelde drie seizoenen voor Ajax en won daarin een karrenvracht aan prijzen. Een grote carrière volgde. Zijn nu negentienjarige zoontje Justin is amper een jaar basisspeler geweest bij Ajax, heeft als enige grote wapenfeit een hattrick tegen Roda JC en is reeds vertrokken naar AS Roma. Of een grote carrière zal volgen? We zullen het zien.

Onze huidige directeur Edwin van der Sar stond onder de lat en was nog helemaal niet zo populair bij de supporters. Terwijl hij al een jaar de eerste keeper was. De naam van de bij de supporters veel populairdere Stanley Menzo werd gescandeerd op de tribunes. Helemaal toen een fout van Sarretje de 0-2 van Anderlecht inleidde.  Dat veel supporters in deze tijd  niet tevreden zijn over Van der Sar heeft andere oorzaken.

En natuurlijk stond onze huidige directeur voetbalzaken Marc Overmars op de vleugel. Aan zijn transfer naar Arsenal heeft Ajax weinig verdiend maar dat heeft Marc Netto later als directeur voetbalzaken met zijn transferbeleid meer dan goed gemaakt. Hij heeft een boel geld voor de club verdiend.       

Ook vrijdag verloor Ajax dus. Dit keer met 1-3. Geen 2-3 zoals in 1994. Terwijl de wedstrijd exact hetzelfde begon: ook nu scoorde de Belgen in de negentiende minuut de openingstreffer. En ook in 1994 vroeg iedereen zich wel af of het naïef verdedigende Ajax wel klaar was voor de competitie en Europa. Welnu, zoals reeds eerder gezegd: de rest is geschiedenis: kampioen en Champions League. Ook in 1994 stond het basiselftal nog niet compleet opgesteld. Frank Rijkaard speelde bijvoorbeeld niet die avond. En in de editie van dit jaar waren Nico Tagliafico, Daley Blind en Dusan Tadic er nog niet bij. De uitslag zei me toen en nu niet zoveel. Er wordt nog gepuzzeld en als de hele selectie compleet zullen de puzzelstukjes in elkaar vallen. Al verwacht ik natuurlijk niet dat Ajax dit seizoen de Champions League wint. Die kans acht ik ongeveer even groot als de kans dat ik nog mijn debuut in Ajax 1 maak.

Afgelopen vrijdag was ik met vrienden. Allemaal mannen die minimaal veertig lentes meegemaakt.  Allemaal jongens die ook nog in het oude Olympisch hebben gezeten. We dronken bier uit plastic bekers waar we een godverdomde eeuwigheid op moesten wachten. Daar kunnen die hardwerkende jongetjes en meisjes achter de bar niks aan doen, maar wel de organisator. Die logistiek was in 1994 iets beter geregeld.  Twee van mijn gabbers hadden hun zoontje bij zich. Jongetjes die minstens zo voetbalgek zijn als dat wij op hun leeftijd waren. En daarom is het leuk dat Ajax de laatste jaren steeds vaker kleinere duels in het ‘’Olympies’’ speelt. Voor ouwe lullen als ik die daar al minimaal dertig jaar geschiedenis hebben liggen en voor de nieuwe generaties die daar hun eigen historie weer maken.         

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trainerdv
Wat ik me vooral herinner, is dat er vak leeg bleef tussen de Ajax en Feyenoord supporters en dat vak was gevuld met politie en ME. Je had prachtige waves daar (die op de eerste en tweede ring niet helemaal gelijk liep) en na verloop van tijd deed het politievak gewoon mee :)
1 0
OKP-AFCA
De wave.. Pff.. was dit in 1971 misschien?
0 0
Aspers73
Nostalgie? Ik verliet het Olympisch 9 van de 10 keer met een overwinning van Ajax ipv verlies. Was een echt bouwval, maar het bengaals vuurwerk (+ fontijnen en van die rollen met 100.000 klappers) was episch, om nooit meer te vergeten. Ik mis het wel in het huidige voetbal. Op youtube staat een mooi clipje van de opkomst bij Ajax-Parma. Hele stadion staat in vuur en vlam!
3 -1
Suurendonk
Ik heb altijd een schijthekel aan het Olympisch Stadion gehad. Je zat altijd een heel eind van het veld af. 9 van de 10 keer regende het pijpestelen en het stonk er verschrikkelijk naar pis. Niet voor niets noemde men het destijds de grootste betonnen pisbak van de wereld. Oke,ik heb er veel mooie wedstrijden gezien. De hoogtepunten voor mij waren Ajax - Feyenoord 8-2 in 1982, Ajax - Torino in 1992 en Ajax - Bayern Munchen in 1996. We hadden altijd recht op een staanplaats maar we klommen altijd over het hek om op één van de lange houten banken te gaan zitten.
2 0
FSideMaluku
Vak SS, op het muurtje zitten onder het scorebord. Als ik daar nu aan terugdenk lopen de rillingen met terugwerkende kracht over mijn rug, dat was best een eind naar beneden als je daar vanaf zou kieperen.
0 0
bugz
Die nostalgie had ik dus ook, maar wat begin jaren 90 een kolkend stadion was, dat kon ik helaas mijn jongere mede toeschouwers niet bijbrengen. maarzou inderdaad graag zien dat Ajax meer wedstrijden hier speelt. Weet dat het meoilijk is, maar liever toch een vol olypies dan een halfvolle Arena. Maar dan wel idd betere organistaie qua drankjes
1 -1
Stone020island
De gvd vloek in een artikel... njet echt respectvol naar de gelovigen onder ons naar mijn menig.
2 -6
RedFeather
Het is geen citaat, dan is het anders. Nu is het een zwaktebod van de schrijver, vrij onnodig en ordinair.
Maar disrespectvol vind ik het niet. Vloek is geen belediging. Maar je kunt je wel afvragen of een Allah/Mohammed vloek geaccepteerd zou worden...
0 0
Ferd
hahahahaha, een keertje 'godverdomme' in een artikel en juist jij gaat klagen over "niet respectvol", dat is de wereld op z'n kop. Kijk eens naar je eigen reacties onder diverse berichten, jouw reacties zijn vaak niet respectvol.
1 0
OKP-AFCA
De mensen die hier eventueel door beledigd zouden zijn komen niet uit hun bed hoor, dat kunnen ze mentaal niet aan.
1 -1
RusselWestbrook
Misschien even bidden of God het uit het stukje wil halen.
6 -3
Maik
Die zijn niet voor Ajax. Witte kousen hè..
4 -2
OKP-AFCA
Die mogen geen plezier maken op zondagen he.. dus best kans dat er afgelopen jaar veel fan zijn geworden.
0 -1
ajax_janneman
Leuk stuk! Laten we maar hopen dat het seizoen zo gaat verlopen als in 1994. Ik heb er in ieder geval vertrouwen in met deze selectie, zelfs na de oefenwedstrijd afgelopen vrijdag!
2 -1