Column: Enorm te doen met pechvogel Veltman

BVeenstra, 23-04-2018 om 17:45, 10507 views, Ajax Showtime | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Ik heb enorm te doen met Joël Veltman. Je hebt weleens spelers die alles wat zij aanraken in goud zien veranderen, bij Veltman lijkt dit seizoen juist het tegenovergestelde. Zijn zware knieblessure 'past' dan ook wel in het enorm moeilijke seizoen dat hij beleeft.

Het begon eigenlijk nog zo mooi. De nieuwe trainer Marcel Keizer verkoos Veltman tot nieuwe aanvoerder van de Amsterdamse club. Een mooiere eer voor een speler die de hele jeugdopleiding van Ajax had doorlopen bestond er niet. De keuze voor Veltman was ook logisch. Hij had een basisplaats, speelde al jaren in het eerste van de club en heeft het Ajax-DNA, zoals directeur spelersbeleid Marc Overmars mooi zei.

Zijn eerste week als captain van Ajax was meteen een verschrikkelijke. Abdelhak Nouri stortte in het oefenduel met Werder Bremen in elkaar, waaraan hij ernstige en blijvende hersenschade overhield. Als aanvoerder moest Veltman in die ontzettend moeilijke periode de media te woord staan en was hij er voor zijn teamgenoten. 'Dat was zwaar. Er kwam veel op de ploeg af. Ik zag jonge jongens die Appie zo goed kenden... Ze zaten er helemaal doorheen', zei Veltman onlangs in gesprek met Ajax Life.

Het drama rond Nouri zorgde er niet voor dat Veltman dacht: was ik maar geen aanvoerder geworden. 'Nee, helemaal niet. Dit soort dingen maak je natuurlijk liever niet mee, maar het is gebeurd en uiteindelijk is dat proces van verwerken en goed communiceren enorm leerzaam geweest. We gaan Appie nooit vergeten, dit blijft je hele leven bij.'

Basisplaats kwijt onder Ten Hag
Vervolgens kreeg Veltman nog een tegenslag te verwerken. Toegegeven, als iemand niet goed presteert, moet hij gewisseld worden. Ook al is het je aanvoerder. Maar presteerde Veltman nou zoveel minder dan zijn teamgenoten? De statistieken laten zien van niet. Zo heeft Matthijs de Ligt - die door iedereen wordt opgehemeld - meer fatale defensieve fouten gemaakt dan Veltman.

Het moet dan ook vernederend geweest zijn dat Veltman werd gepasseerd voor Rasmus Kristensen. Toch stelde de IJmuidenaar zich enorm professioneel op, klaagde hij niet in het openbaar en bleef hij zijn ding doen. Omdat Kristensen vervolgens niet presteerde, kreeg Veltman al snel zijn basisplaats bij Ajax terug.

Daarnaast moet het voor Veltman ook even slikken zijn geweest toen hij recentelijk niet opgeroepen voor Oranje. Een teken aan de wand, want de nieuwe bondscoach Ronald Koeman heeft een nieuwe koers ingezet en voorlopig lijkt de Ajacied niet in de plannen voor te komen van de trainer.

Zware blessure maakt rampseizoen compleet
Tot overmaat van ramp raakte Veltman afgelopen donderdag in het duel met VVV-Venlo zwaar geblesseerd aan zijn knie. Het onfortuinlijke seizoen van de aanvoerder van Ajax is daarmee compleet. Veltman mist de laatste twee wedstrijden van het huidige seizoen en de voorbereiding op het nieuwe seizoen, maar het is niet uitgesloten dat Veltman straks ook een lang deel van het komende seizoen moet missen.

En daarmee kan hij misschien ook een streep zetten door zijn gewenste transfer. Een jaar geleden sprak Veltman al de wens uit best een transfer te willen maken, al wilde hij niet 'vertrekken om het vertrekken'. Deze zomer lijkt het er door zijn blessure sowieso niet van te komen en dat is een bittere pil.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MortenOlsen
Heel vervelend voor hem als persoon want je gunt niemand lichamelijke ellende.
Verder vind ik het eerlijk gezegd niet erg. Gaat Ajax alleen maar ten goede komen. Hij is altijd 1 van de zwakste schakels.
Ja sorry hoor: Klopt, ik ben 1 van de mannen die hem altijd afbrandt hier en ik ga nu niet lopen huichelen. Voor de prestaties van Ajax is dit geen slechte zaak. Denk dat ze er stevig van balen in Eindhoven en Rotterdam.

Ik zou ook balen als bij Feyenoord Van der Heijden zwaar geblesseerd zou raken of bij Psv Brenet.
Dat denk ik "Laat die nou alsjeblieft niet geblesseerd raken want dat is jullie zwakke schakel."
0 0
Jaridebeste
Die jongen maakt oprecht een triest seizoen door. Hij raakt bovendien heel ernstig geblesseerd wat op zich al waardeloos is. En dan nog vinden allerlei figuren het nodig om het nog even uitgebreid over zijn spel te hebben en hem voor de 100e keer af te branden. Los van dat ik het daar ook niet mee eens ben maar dan nog. Is het nou werkelijk waar zo ontzettend moeilijk om gewoon alleen maar te zeggen dat het zwaar klote is voor die jongen en hem sterkte en het beste te wensen PUNT....?
0 0
michaellaudrup
Jongen van de club of niet, leuk voor de bank maar niet voor het Ajax niveau. Prima bruikbaar voor het huidige niveau. Verder prima sportman cq persoon, zo n blessure gun je natuurlijk niemand.
0 -4
Bocarra
Helaas wordt een club als Ajax door veel succes supporters gevolgd. Dit soort supporters volgen Ajax omdat de kans op succes relatief groot is. Ze zijn veel minder of niet begaan met de historie en spelers die de club voortbrengt.
1 0
MSwertz92
Je support alleen de club voor wie je bent, ik heb nog nooit iemand ontmoet die elk jaar voor een andere club is en in een andere stad de landstitel staat te vieren.
0 0
BokkieBokstra
Heel erg sneu voor Veltman, prima speler en hoop dat hij er snel weer goed bovenop komt. Lijkt me het belangrijkste voor nu. En dan verder kijken, misschien bij Ajax misschien elders. Al kan ik me voorstellen dat het tijd wordt verder te kijken;. Als je gesloopt wordt door analisten en eigen fans dan is het tijd om ergens andere weer het plezier te hervinden. Hup Veltman.
2 0
kaashaas
Joël is een echte Ajacied! Hij is een kind van de club en inderdaad een echte pechvogel.
Hij staat er altijd en zeurt nooit , zelfs niet als hij moet banken. Dit maakt hem een groot mens en heeft hij mijn mening over hem doen veranderen.

En ja ik vind hem niet een uitblinker of een bepalende spelers en eigenlijk ook geen aanvoerder maar hij is zeker niet onbelangrijk voor ons Ajax.
Veel sterkte en hoop je snel weer terug te zien.
12 0
JanTa
+1
3 0
jarenfan
Wordt ten onrechte op deze site altijd afgebrand.
15 -2
Ajaxvooraltijd
Inderdaad alleen over de voetballende kwaliteiten waarop hij beoordeeld dient te worden is iedereen het denk ik wel terecht eens. Veltman is gewoon van het niveau Heerenveen ofzo.
2 -4
waayop
Dat de papegaai de favoriete vogel van de voetbalsupporters is bewijst het eeuwig gemor over Veltman. Hij speelde Lozano volledig uit de wedstrijd thuis tegen PSV. Dat Ten Hag denkt dat Kristensen beter is laat zien dat het een opportunist is. Net als het lichtzinnige afnemen van de aanvoerdersband, die had Keizer natuurlijk aan Ziyech moeten geven. Die kon wel wat meer verantwoordelijkheid gebruiken.
4 -4
MickS
Eens met je stuk, er wordt veel te vaak onterecht op Veltman afgegeven.
Ik hoop echt dat hij snel hersteld.
2 -1
marrene
Veltman wordt door velen als pispaal gebruikt. Wat mij betreft volledig ten onrechte. Over zijn kwaliteit kun je redetwisten, maar is op en top Ajacied en stelt zich altijd goed op. Hij heeft jaren goed gespeeld als RCV maar door de komst van de ijzersterke Sanchez werd hij RB. Zonder morren. Dat Te Hag hem passeerde voor Kristensen is een gotspe. Veltman is in alle facetten beter dan Kristensen. Hoop dat hij snel en volledig hersteld.
4 -2