Vd Velde: 'Ten Hag ondermijnt zijn eigen keuze'

sammekors, 18-04-2018 om 07:45, 10353 views, Voetbal International |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Taco van den Velde snapt er maar weinig van hoe Ajax-coach Erik ten Hag omgaat met zijn aanvoerder Joël Veltman. De verdediger leek afgeschreven, maar mag nu toch staat nu toch weer in de basis, met de band om zijn arm. 'Ten Hag ondermijnt zijn eigen keuze', aldus de journalist van Voetbal International.

'Na de 3-2 nederlaag in Arnhem tegen Vitesse verloor Veltman zijn basisplaats en ook zijn aanvoerdersband', memoreert Van den Velde in zijn column. 'Een week later, in de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen, zat Joël Veltman op de bank en daarna zag hij ook vanaf de kant hoe zijn ploeggenoten Sparta naar een 2-5 nederlaag speelden. Het leek het einde van Veltman.'

Erg verrassend was het dus dat Veltman, na de overwinningen op Heerenveen en Sparta, in de wedstrijd tegen Groningen weer mocht opdraven, terwijl Maximilian Wöber op de bank plaat moest nemen. 'Dat liep niet goed af. Een onzekere Veltman viel door de mand als centrale verdediger en liep vlak voor het einde van de wedstrijd tegen een rode kaart op. Het kostte hem een schorsing van een duel. Toch stond de man die nu zowel als rechtsback en als centrale verdediger had gefaald afgelopen zondag aan de aftrap tegen PSV. Dit keer moest rechtsback Rasmus Kristensen het veld ruimen. En opnieuw viel de keuze van Ten Hag verkeerd uit', analyseert Van den Velde.
​​​​​​​
'Toen Erik ten Hag enkele weken zijn aanvoerder naar de bank verwees, was dat een harde maar tegelijkertijd ook duidelijke beslissing. Veltman had na de winterstop onafgebroken het vertrouwen gekregen, maar was gewogen en te licht bevonden. De keuze viel nu op een centrum met Wöber, De Ligt en rechtsback Kristensen. In de daaropvolgende weken heeft Ten Hag die duidelijke keuze in korte tijd zelf ondermijnd met zijn spelersbeleid. Veltman, Wöber en Kristensen weten inmiddels niet meer waaraan ze toe zijn', besluit de VI-journalist.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Wereld
Ik denk ook dat je met dit elftal niet anders dan op zo'n manier kunt spelen:
tegen de kleintjes (dus meer een 3-mansverdediging):
Veltman - De Ligt - (evt Frenkie ertussen -) Wöber

tegen de grote:
Veltman - De Ligt - Frenkie/Viergever (dus een nieuwe cv erbij halen die aansluit op de tekortkomingen van De Ligt en Tagliafico..) - Tagliafico
0 -1
ajaxinho
Ik mis de driemansverdediging: Wöber, DLigt en Veltman.
(Frenkie tel ik voor het gemak er niet bij.)

Dit is het grootste verschil tussen Keizer en Ten Hag.
Keizer zocht (en vond) een systeem dat goed was voor de spelers.
Niet andersom.
5 0
RuffRhythim
Ja...dit werkte gewoon!
2 0
Ar
Helemaal mee eens.
TH speelt met een in het hoofd uitgedoktert systeem, dat alleen niet past bij de kwaliteiten van deze selectie. Terwijl Keizer zocht naar een systeem dat paste bij die kwaliteiten en waarin desnoods Huntelaar en Dolberg kort achter elkaar konden spelen.
1 0
ajaxinho
4-2-4
Mensen verklaarden hem voor gek!
Zijn out-of-the-box denken is juist wat de Nederlandse trainers ontbreken.
1 0
Boer Gijs
Waarheid als een koe.
0 0
trooop
Lulverhaal van iemand die niet heeft opgelet. Ten hag doet gewoon wat hij altijd doet: guardiolaatje spelen. Die zit ook steeds met z’n verdedigers te switchen, ook van back naar centraal, afhankelijk van de tegenstander en de importantie van de wedstrijd. Zet z’n aanvoerder ook geregeld op de bank. Ten hag denkt dat hij bij Ajax bij de absolute top terecht is gekomen, hij gedraagt zich in alle opzichten zo. Vanuit zijn oogpunt bezien heeft hij daar waarschijnlijk nog gelijk in ook, want hoger zal hij wel nooit komen.
1 -3
Genant
Taco heeft wel gelijk in principe. Ik snap alleen wel dat Ten Hag het niet meer weet. Hij heeft namelijk geen enkele fatsoenlijke rechtsback in zijn selectie. Hij heeft met De Ligt en Tagliafico nu twee goede verdedigers. Wober is wel een talent maar moet nog veel bijleren. Je moet nu echt Joel verkopen en een goede rechtsback halen. Als Joel en Rasmus allebei blijven kun je geen back kopen eigenlijk, dat zou lachwekkend zijn.
Alles wat gebeurd zagen we toch al in juli aankomen? Bosz wegjagen, Keizer aanstellen met als secondanten Ome Hennie/Aron/L'Ami etc. Dan gewoon de officiële wedstrijden starten met Mitchell als linksback. Vervolgens geen vervanger halen voor Sanchez. Vervolgens de volledig versleten Siem de Jong een 3-jarig contract geven. Tete en Riedewald zomaar laten gaan. Misschien wilden ze wel weg maar je kunt ze ook gewoon houden hoor. Ze hadden nog een contract. Zeker Jairo was echt wel bijgedraaid.
Dan die soap met Younes, Viergever moest blijven maar kreeg geen verlenging. Zullen we nog even doorgaan?
En dan Joel belangrijk maken door hem aanvoerder te laten zijn....haha. Echt....ons Ma had het beter gedaan. Blunder op blunder op blunder.
100 miljoen cash op de bank en dan met Dijks als linksback spelen en Veltman aanvoerder.
En dan Keizertje trainer van dit gezelschap.
Echt.....hahahaha.
3 -2
Duif63
Is waar, heb het meeste hiervan al in augustus geschreven. Hoef je echt niet voor doorgeleerd te hebben. Een beetje nuchter en logisch nadenken was al voldoende om dit te voorspellen.
0 0
Michelinho
Weer zo een die ervan gemaakt heeft dat Veltman zijn aanvoerdersband kwijt zou zijn.
En hoe kan je nou denken dat Kristensen hem voorgoed uit de basis heeft gespeeld?
Dan mankeert er iets aan je waarnemingsvermogen, je verwachtingspatroon, je logica of je inzicht.
Of het toont weer eens aan dat ze elkaar allemaal zonder enige vorm van waarheidsvinding napapegaaien.
3 0
NouridolbergNeres34
Geen touw aan vast te knopen inderdaad die ten hag, roept het ene doet het andere dan weer veltman dan weer niet dan weer wober dan weer kristensen , het chronisch blijven opstellen van siem ik kan niet meer lopen de jong.

Het is gewoon een lichtgewicht, komen ook allemaal geruchten voorbij dat de spelers zijn trainingsregime al schijtbeu zijn en zijn eindeloze gelul op het trainingsveld alles 100 keer stilleggen tot in den treure.

kwa tactiek en uitstraling past hij beter bij een psv of fc groningen. Afscheid van nemen, keizer kreeg ook maar 5 maanden, waarom zou je deze koekenbakker nog een jaar de kans geven, dan krijg je weer een jaar zonder prijzen en uitschakeling in de voorrondes van europa.

Nee dankje neem een ervaren trainer die voor Aanvallend voetbal staat.
4 0
RuffRhythim
"Even kijken...welke shit gooien we nu over Ajax heen? Er wordt al zoveel geluld deze dagen/weken. Weet je wat? Laat ik het eens hebben over hoe TH met Veltman omspringt, dat heeft niemand nog zo geschreven, ja top..dat ga ik doen..."

Dit is echt ouwehoeren om het ouwehoeren hoor.
3 -2
WIJSNEUS14
Taco pakt misschien niet altijd de juiste voorbeelden of gebruikt de juiste bewoordingen, maar de onderliggende boodschap is duidelijk; Ten Hag heeft geen toekomst bij Ajax. Ik kan me dat ook goed voorstellen. Spelers zijn die lange training/praat-sessies van hem beu, balen van het aanpassen aan de tegenstander op Eredivisie-niveau en de defensieve controle die voor hem heilig is. Ik zei weinig frivool en spontaan voetbal. Het contrast tussen de vleugelspelers onder Keizer en Ten Hag is immens. Of denkt iemand dat het toeval is dat Neres, wss volgepropt met opdrachten over looplijnen en verdedigende taken, zijn rendement verdampt lijkt te zijn?

Ik geloof niet dat Ten Hag een slechte trainer is. Die man heeft best een idee over voetbal, alleen strookt dat niet met de voetbalidentiteit die Ajax heeft. Zoals - weliswaar op een ander level - Mourinho ook geen slechte coach genoemd kan worden maar ook never nooit niet bij Ajax zou passen. Die zou ook uitgekotst worden, los van de prestaties die hij bij andere clubs heeft geleverd.

Als een trainer de spelers niet voor zich weet te winnen dan houdt het al heel snel op. Het krediet van Ten Hag is onder de supporters al verspeeld en ook de spelers zullen hem liever kwijt dan rijk zijn. Die hebben echt geen zin om nog een jaar naar dat onverstaanbare hese stemmetje van Ten Hag te luisteren wanneer de training weer voor de zoveelste keer wordt onderbroken. Ook in Utrecht werden de spelers daar gek van. Er waren veel speler die uitspraken dat ze blij waren dat ze onder JP de Jong veel meer vrijheden krijgen op het veld. De resultaten zijn niet achteruit gegaan, het spelplezier is terug.

Betreft dat wisselen met de verdedigers; die gasten moet je vertrouwen geven. Niet om de haverklap wisselen. Komt ook niet sterk over, een coach die in april nog zoekende is en niet goed weet wat hij wil en met welke spelers. Wöber wordt iedere keer weer geslachtofferd, die Kristensen kan er geen hout van en ook Veltman is iedere keer weer de kop van jut. Eerst enkel onder de supporters, nu ook bij Ten Hag. Wat denk je dat dit doet met zijn geloofwaardigheid als aanvoerder? Die wordt nu niet meer serieus genomen binnen de groep waarin we toch al weinig leiders hebben. Er is geen hiërarchie en we missen leidersfiguren met aanzien die de boel op scherp kunnen zetten. Ik heb altijd veel commentaar op PSV, maar zij hebben dat in ieder geval wel. Jongens die niet verzaken en elkaar scherp houden. Daardoor kunnen ze ondanks hun mindere kwaliteiten toch weer kampioen worden. Dat zegt meer over Ajax dan over hen. Ajax faalt. Alweer.
4 0
RuffRhythim
Ik was oprecht van plan om Ten Hag pas volgend seizoen op alles te beoordelen. Dat standpunt had ik al vanaf januari, en ook toen de eerste afkeurende geluiden al doorsijpelden.

Maar nu, slechts 3,5 maand later is dat gewoon moeilijk om te doen. Wat zal er volgend seizoen veranderen als Ten Hag nog steeds trainer is? Als hij dan nog steeds dit spel laat zien, blijft volharden in dubieuze wissels en blijft doorgaan met rare uitspraken die totaal niet passen bij de situatie van dienst, dan zou ik hem zeer zeker tot de grond toe affikken.
Want ik ga het niet accepteren om een heel seizoen te moeten ondergaan wat ik nu in ruim 3 maanden heb moeten wegslikken.
4 0
blava
Dat is ook mijn angst. TH is eigenwijs genoeg om te volharden in zijn visie (welke visie?). Een keer Siem de Jong opstellen is te rechtvaardigen maar meerdere keren is niet te accepteren, ook niet voor de spelers.

Overmars en v.d. Sar zijn niet te benijden. Hem ontslaan betekent eigenlijk ook het einde voor van de Sar en Overmars. Hem niet ontslaan betekent dat de onrust blijft vanaf dag 1 van de voorbereiding.

In tegenstelling tot de meeste lezers van deze website hoeven v.d. Sar en Overmars van mij niet weg. Ajax heeft nog steeds de beste spelers van Nederland met de hoogste transferwaarde (itt wat Brandts beweert) en de potentie om in de (sub) top van Europa mee te doen.

Vergeten wordt wel eens op welke manieren Ajax de afgelopen jaren het kampioenschap heeft verspeeld. Pech, arbitrale dwalingen op beslissende momenten en slechte beslissingen van de technische staf (bijv. PSV uit vorig jaar). Ik verwacht een over mijn lijk mentaliteit bij bestuur, technische staf en spelers volgend seizoen met maar een doel. Landskampioen worden.
1 0
WIJSNEUS14
Je moet naar jezelf kijken en niet naar al die externe factoren. Dus ik zou geen woord willen reppen over geluk van PSV dit of pech met de scheidsrechter dat. Dat calimerogedoe is toch niet des Ajax?

Je moet het op eigen kracht kunnen, alle middelen zijn er. We hebben de beste jeugdopleiding, het meeste geld en nog steeds een selectie die met wat gerichte aankopen direct de beste van Nederland is. Dat moet in één transferzomer toch te realiseren zijn. Een goede trainer en drie gerichte aankopen. Verleng en verbeter het contract van de sterkhouders en geef ze een percentage van de doorverkoop (en houd hier aan vast, geen vuile spelletjes zoals bij Vertonghen) en stimuleer ze zo nog een jaar of twee langer te blijven.
0 0
Ajacied33
Mooi verwoord en zo is het!
0 0
WIJSNEUS14
Met je eens, ik houd ook niet van het opportunisme in de voetbalwereld. Maar op alle fronten blijft de progressie uit. Ajax is niet beter maar slechter af dan met Keizer. De spelers zien het niet in hem zitten, de speelwijze is behoudend en niet des Ajax, de beste man is verbaal zwak en lijkt zelf ook niet meer te weten hoe hij het tij kan keren. Ik zie geen reden waarom het volgend jaar wél gaat lopen.

Als je Keizer na een paar maanden ontslaat terwijl de spelers positief over hem zijn en de resultaten en het spel verbeteren (maar niet genoeg volgens ons bestuur) waarom dan wel een Ten Hag laten zitten waarbij er eerder achteruitgang dan vooruitgang is en waar de spelers geen vertrouwen (meer) in hebben. De enige reden dat Overmars en Van der Sar niet ingrijpen zou zijn omdat ze begrijpen dat hun eigen positie dan ook niet te redden valt.
4 0
Ar
Ik vind het erger dat zijn plan B een soort Pisv 4-4-2 achtig voetbal is met Neres kort achter Huntelaar en Ziyech misbruikt als rechtsbuiten, terwijl Dolberg op de bank.
Tegen Pisv speelde Ziyech een geweldige eerste helft en stuurde als een ware patron de ene na de andere weg middels zijn prachtige lange passes.
De tweede helft stond ie rechtsbuiten, zag je hem nauwelijks meer en werd voortijdig gewisseld.
Ten Hag maakt zijn beste speler kapot.
Ziyech moet gewoon kort in de rug gedekt worden zodat ie vanaf het middenveld risico kan leggen in zijn spel.
1 -1
Hagmag
Ten Hagmag zijn spullen gaan pakken.
Als je uitgelachen en nagedaan wordt in de kleedkamer dan heb je geen respect meer.
Heeft toch laten zien dat hij het niet aan kan. ( 2 x Siem in de basis en in de spits)
4 -1
Redrum
Natuurlijk, Taco moest ook nog even een stukje schrijven.
3 -2
Bobbaasje
Ten Hag wordt door de spelers al uitgelachen. Gaat m niet worden nee.

Zeker met dit soort teksten; ''It ain't over till it's over. ''
1 0
Michelinho
Ja, schandalig zeg, een trainer die - stotterend, ja - zegt tot het laatst mogelijke voor de titel te willen gaan.
Als hij het tegenovergestelde zou zeggen was de wereld helemaal te klein.
0 0
WIJSNEUS14
Geforceerde spierballentaal waarvan hij denkt dat het bij Ajax hoort. Net als die uitspraken over PSV. Man, wat zet je jezelf dan voor lul. Ten Hag past niet bij Ajax.
1 0
Ajax27
Nee het is een heel duidelijk beleid. Sterk teken naar Veltman dat het niet goed genoeg is. Kristensen de kans gegeven, maar die heeft duidelijk laten blijken dat hij niet over de juiste kwaliteiten beschikt. En het valt nu zo erg op omdat er aan de andere kant in de vorm van Tagliafico wel een bijter staat. Een harde werker die er grof hard (maar met beleid) in durft te stompen, voetballend z'n zaakjes op orde heeft en in de omschakeling en voorin een meerwaarde is. Dat ga je proberen te spiegelen naar de andere kant maar dan vallen Veltman en Kristensen in alle facetten die Tagliafico heeft gewoon tegen.
1 0
nicholas87
"Voor rust een rode kaart?" Ik weet dat VI altijd haar eigen feiten erop nahoudt maar het was toch echt de 86e minuut dat joel rood kreeg....
1 0
geronimo
En deze trainer mag gewoon verder gaan?
2 0
EuforischeRealist
Ik ben absoluut geen fan van hoe Ten Hag zich tot op heden gepresenteerd heeft maar dit stukje slaat ook compleet nergens op. Er is duidelijk aangegeven dat Veltman in de ogen van Ten Hag aanvallend te kort schoot en dat hij vond dat Kristensen dat beter in vulde. Dus om tegen 'mindere' tegenstanders voor een aanvallend beter back te kiezen is alleen maar logisch. Daarnaast overtuigd Wöber na de winsterstop ook een stuk minder als voor zijn blessure dus wisselingen zijn niet zo gek achterin.

Dat Veltman speelde tegen PSV vind ik gezien het eerste duel in de ArenA alleen maar logisch, het pakt achteraf bezien niet goed uit maar de garantie dat het met Kristensen beter had gegaan is er ook niet.
0 0
trodat4030
Waarom pakte het niet goed uit? Ik vond Veltman, zéker de de 1e helft, veruit de minst slechte verdediger aan Ajax' zijde.
2 0
EuforischeRealist
Ik bedoel dat ook niet specifiek op Veltman gericht, maar ik doelde op de uitslag.
0 0
RusselWestbrook
Debielel artikel. Veltman is altijd de aanvoerder gebleven en dit is ook duidelijk gezegd. Hij speelde echter niet (dat mag je dan weer wel vreemd vinden), dus droeg de Ligt de band
2 -1
Jayajax
Debiel artikel? Hij slaat de spijker op z'n kop. Aanvoerder of niet, je maakt het zelfvertrouwen van een speler binnen een week tijd helemaal kapot en vervolgens posteer je hem op een positie waar hij lang niet gespeeld heeft. Volgens mij hoef je geen beroepspsycholoog te zijn om te snappen dat dat geen positief effect heeft op de prestaties van een sporter.
0 -1
RusselWestbrook
Als ik mensen hier over voetballers hoor praten zijn het echt allemaal watjes. Zelfvertrouwen is bij het minste of geringste helemaal naar de klote en ze liggen meteen huilend in een hoekje.

Valt allemaal wel wat mee.
1 -1
Jayajax
Voor een jongen als Veltman, die het altijd van zijn mentaliteit heeft moeten hebben en in slechte vorm niet kan terugvallen op een grote dosis aan talent, speelt vertrouwen wel degelijk een rol in de prestaties van een speler.
0 0
trodat4030
Idd, daarnaast kreeg Veltman geen rood voor rust, maar vlak voor het einde vd wedstrijd waardoor Sierhuis niet meer in kon vallen. Je verwacht dat VI, die zichzelf toch hét voetbaltijdschrift noemt van nl, redacteuren in dienst heeft die weten hoe ze feiten kunnen checken.. Nu lijkt de column helemáál nergens meer op. Dat doen ze bij AS 3x beter..
0 0
Bocarra
De ene vertegenwoordiger van de media vind dat ten Hag door spelers niet aan te pakken in gebreke is gebleven. De andere vind weer iets anders. De media rolt maar over zich zelf heen om fakenews te genereren.
1 0
kaashaas
Erik is zo nerveus als de pest! Hij doet allemaal noodgrepen om zijn team te motiveren. De spelers zien dat en zij missen dus een stuk leiderschap.
Dit is ook niet repareren.

Laten we nou niet doen over een stel pannekoeken op het veld staan.
1 -1
Cruijffiaan14
Tsja, Veltman en Kristensen hebben beide gewoon niks wat bij een verdediger van Ajax past.
Wöber op moment ook dramatisch, maar die heeft het al wel laten zien en groeimarge.

Volgend jaar: Aankoop/Mazraoui - De Ligt - Wöber/Aankoop - Tagliafico.
0 0
Jeugdtrainer
Het journalistiek niveau, man man. Veltman en Kristensen weten heel goed waar ze aan toe zijn. Maar geen van allen maken ze een indruk dat ze er elke wedstrijd in horen en is het logisch - gezien de staat van dienst van Veltman in topwedstrijden (ook dit keer weer) - dat Veltman zou gaan spelen.

Hij zegt nog net niet dat Kristensen top speelde. Terwijl Veltman tegen Groningen helemaal niet slecht speelde. Dat is kul. Maakte idd wel een fout bij die rode kaart.

Dus ga dit stukje niet aangrijpen om Ten Hag te bashen want op basis van deze keuzes lijkt me dat niet reëel.
2 0
TvdH
Keizer snapte er weinig van maar Ten Hag maakt er helemaal een potje van
1 -2