SCC-debutant: Spelen voor spek en bonen

FinnDekker, 10-04-2018 om 23:15, 11404 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Na jaren van aarzeling heeft redacteur Finn Dekker dan eindelijk een seizoenkaart gekocht. In deze serie neemt Finn je mee in zijn debuutseizoen als vaste bezoeker van de Johan Cruijff ArenA als nieuwbakken lid van Vak 423.

Voor spek en bonen. ‘Werken zonder er geld voor te krijgen’, luidt de betekenis van de uitdrukking aldus de Van Dale. Dat gevoel overheerste bij mij zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen Heracles in het stadion. De spelers voetbalden zonder ergens voor te spelen, de supporters leefden mee zonder ergens op te hopen. We zijn momenteel dat kleine broertje die mee wil doen met de grote jongens, maar die eigenlijk nergens voor in aanmerking komt dan wel tegen moet strijden.

Bij aankomst op de afgesproken plek naast Vanzz, de plek waar voor mij en mijn mede-Ajacieden de wedstrijddag vaak begint en eindigt, begroet ik de aanwezigen, en pols ik hoe het gesteld is met het vertrouwen. Een paar jongens brommen wat, anderen doen alsof ze mij niet hebben gehoord. De zoveelste mokerslag van PSV is als een bom ingeslagen. Niemand wil zichzelf nog langer kwellen met titelaspiraties. De enkeling die zich nog wel vasthoudt aan een onmogelijk als-dan-scenario, wordt pijnlijk snel uit zijn droom geholpen. 

Op het vak heerst dezelfde gemoedstoestand. Het is gezellig, maar het is anders dan anders. Dit komt mede door de keuze van Zuid 1 om de gehele wedstrijd af te zien van vocale steun. In samenspraak kiest ons vak voor hetzelfde statement. Maar op de tweede ring wordt hier niet overal hetzelfde over gedacht. 'F-Side moet een liedje zingen. Hi ha ho', klinkt het op een gegeven vanuit een andere hoek. Zuid 1 geeft echter geen krimp. Zo sterk als de saamhorigheid afgelopen zomer was, zo kan de sfeer in de ArenA nu worden omschreven als kil los zand.

Een van de vele redenen voor het gebrek aan zang lijkt de inzet van de ploeg van Erik ten Hag. 'Deze jongens zouden contributie moeten betalen, in plaats van duizenden euro’s te verdienen', roept iemand achter mij. Gelijkspelen of verliezen kan gebeuren, maar als de spelers niet negentig minuten alles geven, dan houdt het een keer op. Daarnaast wil ik negentig minuten achter mijn club staan, maar herken ik de club al een tijdje niet meer.

Teleurstelling op teleurstelling breken langzaam het zelfvertrouwen waar ik op 24 mei jongstleden nog van overliep. Het vertrek van Peter Bosz, het drama omtrent Appie Nouri, de uitschakeling in de beker, het dubbele puntenverlies tegen ADO, Utrecht en Vitesse en daar bovenop het domme geluk van PSV. Het maakt dat ik zelf stiekem begonnen ben met aftellen tot het volgende seizoen begint. Hopelijk is het de laatste twee thuiswedstrijden in ieder geval opnieuw gezellig als we 'de volgende keer spelen om een zakkie snoep of patatje met en een AA'tje', zoals mijn buurman na afloop treffend besluit. 

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com

Lees meer van de SCC-debutant:
#1 Het gloryhunten is voorbij
#2 Wij willen Ajax zien
#3 Vermakelijk bezoek uit Polen
#4 Weer terug van weggeweest
#5 Steeds meer gehecht aan 423
#6 010? Geen bier meer van mij
#7 Moe van het moderne voetbal

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Stone020island
Hahaha op vak 423 zitten op ongeveer de 3e rij een paar van die gasten die super amsterdams proberen te praten maar je hoort gelijk dat ze niet uit amsterdam komen hahahha hoe sneu kun je zijn dat je een accent gaat nadoen
0 0
Koekepeer
Keigoed ouwe
0 0
Juichtoon
Aftellen tot het nieuwe seizoen? Besef wel dat als er in de organisatie van de club niets verandert de kans heel groot is dat het volgend jaar weer zo'n seizoen wordt.
De eenheid is in de club ver te zoeken doordat er veel incapabele mensen op allerlei plekken zitten die er vooral voor zichzelf zitten en totaal niet bezig zijn om Ajax terug naar de top te brengen, als ze al zouden weten hoe.
Daardoor zijn alle maatregelen, halve maatregelen, hebben we nauwelijks nog ambitie en worden we nergens nog echt kwaad om (overspelen oh prima, geen uit supp mee naar Eindhoven of Utrecht oh prima, fluit Nijhuis ons weer eens uit de wedstrijd oh prima etc).
0 0
AjaxLegends
Achter de wolken schijnt de zon.
We moeten alleen het wolkendek laten verdampen.

Ik denk dat als we weer willen groeien in Europa er echt een sterkere competitie moet worden samengesteld met clubs uit diverse landen. Dit zorgt er ook voor dat er meer stimulans is voor de spelers in de vorm van geld en uitdaging. Je bent dan minder snel het niveau ontgroeid waardoor spelers gemiddeld langer blijven. Ik stel voor, een competitie zoals het BeNeliga model met toevoeging van clubs uit Schotland en Denemarken. Ik kan me niet voorstellen dat reizen met het vliegtuig een probleem oplevert. En teams uit de originele competities kunnen dan een soort van Jupiler League model hanteren waarbij de beste 2 van elke competitie een kwalificatie spelen om te kunnen promoveren naar de hoofdcompetitie.
1 0
The Kaiser
Tijd om een permanent spandoek op te hangen: "Bloed, Zweet en Tranen! Elke keer weer!"
Het kan niet iets anders zijn dan onderschatting van de tegenstander, overschatting van eigen kunnen en daardoor ook een schrijnend gebrek aan de absolute wil om te winnen. Het waren wederom hele dure punten tegen Heracles, ADO, Vitesse en Utrecht. Je wéét dat ze ons bloed wel kunnen drinken en dat ze er vol op klappen en twee touringcars voor de goal parkeren. Wedstrijd van het jaar voor elke ED club. Doodziek van! Kan niet wachten totdat 18/19 begint. Nieuwe ronde, nieuwe kansen....
3 0
AbdelhakNouri22
Mooi idee voor een spandoek. Ik zou zeggen maak hem!
0 0
InOost
Ik ben het met het niet zingen totaal oneens. Je blijft je ploeg als supporter steunen en niet kinderachtig je mond houden.
5 -1
AbdelhakNouri22
Een paar wedstrijden geleden was er al een staking op de F-Side maar toen de eerste 30 minuten. Toen vond ik het wel goed aangezien ze met spandoeken duidelijk maakten wat er leefde bij de trouwste supporters. Maar afgelopen zondag was het gewoon stil zonder een signaal af te geven. De enige manier waarop ik wist dat er een staking was was door een kort berichtje dat in de facebook groep van ons vak (423) werd geplaatst.
0 0