Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Driessen: 'Het is een soort robotvoetbal'

ArthurV, 02-04-2018 om 22:50, 8436 views, Natafelen |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Valentijn Driessen heeft zich bij Natafelen erg kritisch uitgelaten over Erik ten Hag. De journalist van de Telegraaf is van mening dat het spel van Ajax er sinds de aanstelling van de oefenmeester alleen maar minder op is geworden.

'Er zit geen enkele beleving in', vertelt Driessen. 'Als je tegen FC Groningen drie punten moet pakken en je begint op zo'n manier, dan heb je totaal niet door kunnen dringen bij de spelers.' Driessen noemt het spel wat Ajax laat zien een soort 'robotvoetbal'. 'Het plezier ontbreekt volledig. Het lijkt er ook op dat alles wat de spelers doen is voorgezegd.'

'Neem bijvoorbeeld Hakim Ziyech, hij loopt ook niet als de meest gelukkige speler op het veld', gaat Driessen verder. 'Ik had bij Marcel Keizer nog wel het gevoel dat het plezier aanwezig was.' Volgens de criticus haalt Ten Hag daarnaast veel te weinig uit de individuele kwaliteiten van de Ajax-spelers. 'Noem mij maar eens een speler die onder Ten Hag beter is geworden.'

Ook Willem Vissers ziet nog totaal geen verbetering. 'Je ziet dat ze helemaal geen druk zetten. Terwijl ik vorig seizoen onder Peter Bosz elke wedstrijd op het puntje van mijn stoel zat.'

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
supporter sinds
Nog een paar wedstrijden afzien... en dan de grote schoonmaak .. sar, overmars, ten hag etc er allemaal uit .. Bosz en kruzen terug.. Jordi als technisch directeur, jonk in ere herstellen ... en anders is het na 15 jaar einde seizoenkaart
0 -1
Adamoost
Dan zie ik het slecht voor je in
0 0
amthree
Ten hag moet lekker oprotten met zijn psv voetbal!
1 -3
ajaxinho
Plezier in het voetbal dat Keizer wel bracht.

Maar je durft zijn naam niet te noemen,
omdat je hem ook had afgeschreven.
1 0
Ar
Het is dan wel een soort disfunctionerend robotvoetbal.
Wanneer worden we uit ons lijden verlost, ofwel wanneer vertrekt deze jandoedel van een trainer?
1 -2
V12
Ten Hag heeft het druk zetten gewoonweg afgeschaft. Ze moeten er voor blijven staan en wachten op een foute pas. Ze moeten teruglopen naar de 16 om vanaf daar te verdedigen ipv vooruit te verdedigen. Ten Hag valt vies tegen na alle verhalen over samenwerken met Guardiola. Hij heeft er weinig van opgestoken. Hij kan ze niet eens fatsoenlijk leren opbouwen en begrijpt daar zelf ook vrij weinig van. Anders begin je niet met Veltman als CV op rechts terwijl Matthijs het de laatste tijd daar juist steeds beter ging doen en begrijpen. Eiting is opbouwend veel sterker, waardoor je ook veel minder in de problemen komt. Dan gaat hij wisselen en brengt hij Siem de Jong in. Hij praat dit later dan goed omdat we druk kunnen zetten maar druk zetten is niet de basis. Eerst had hij de opbouw moeten repareren. Deze werd overigens beter nadat Christensen eraf ging. Een waardeloze speler die in de opbouw niet wordt betrokken door de rest omdat hij bijna altijd verkeerd staat. Maar daar doet Ten Hag niets aan. Waarom niet? Hij ziet het probleem niet. Kristensen wil niet betrokken raken in de opbouw en ontwijkt door net iedere keer verkeerd te gaan staan. Het valt Ten Hag niet op. Ook de matige techniek van de Deen is reden hem niet meer op te stellen. Veltman werd geslachtofferd omdat hij niet genoeg diepgang had. Het gevolg is nog veel erger. Door het maar naar voren draven van Kristensen komt Neres minder aan voetballen toe en toch weet Kristensen minder voorzetten te fabriceren als Veltman deed. Deze trainer heeft het probleem van vele matige trainers. Ze zien niet wat er echt fout gaan en kennen de details niet. Nogmaals als je het als trainer niet lukt om de opbouw significant te verbeteren in 6 weken ben je geen toptrainer. Als je steeds de verkeerde zaken benoemd dan ben je geen toptrainer. Als je geen druk wilt zetten om de bal te pakken maar slechts om de bal te keren en je wilt niet vooruit verdedigen dan ben je absoluut geen Ajaxtrainer. Ten Hag past hier totaal niet!
Ook vraag ik me af wat de reden is dat Zyech continu aan de lijn geplakt staat. Kan best uitbetalen hoor maar dan moet je wel buiten om of je back moet er overheen als hij naar binnengaat. Voor de restverdediging moet de back niet onder hem staan wachten maar meer naar binnen anders laat je een geweldig gat achter. Allemaal simpele dingen die niet of slecht opgelost worden.
Jordi Cruijff is vrij en het zou mooi zijn als de supporters een actie beginnen om hem als Directeur te krijgen. Dan kan Bosz terugkomen en Wim Jonk. Daarna kunnen wij weer vol verwachting en op het puntje van ons stoel naar Ajax kijken. Want let wel. De talenten van Ajax raken op. De spelers die nog onder Jonk en consorten zijn opgeleid komen nog 1 a 2 jaar door daarna houdt het op. Jordi Cruijff als directeur, dat is onze laatste strohalm om echt nog weer eens Cruijff voetbal te gaan zien.
4 -3
Knalpot
Poeh dan moeten Unuvar en Gravenbergh wel erg snel gaan debuteren. 1 ding scheelt van Gelderen kan nu al als rechtsback, concurrentie is er toch niet.
0 0
ajaxinho
Als ik naar Kristensen kijk, zie ik een parodie van een Ajax-voetballer.

En dat zeg ik voor het eerst na meer dan 10 jaar op AS.

Ik had ook Sanogo kunnen noemen.
Maar die was geen basisspeler.
2 0
gras
Eens hoor.
0 0
Bocarra
Oeps, AI doet ook al zijn intrede in het voetbal?? We zijn nog maar net gewend aan de E-devisie.
0 0
Michelinho
Nou als van Boekel en Nijhuis door androïdes vervangen zouden worden zou ik dat best toejuichen.
0 0
Boer Gijs
Was het maar robotvoetbal dan kregen we een geoliede machine.

Kritiek is terecht. Maar geef Ten Hag nou gewoon eens even de tijd en laat de selectie gewoon eens naar hem luisteren en meegaan in zijn ideeën. Met weer een nieuwe trainer wordt het ook weer niks.
1 -5
NuchtereHarrie
Ondanks dat ik Driessen een enorme kwal vind en hij met alle winden mee waait om te kunnen scoren, ben ik het hier wel met hem eens. Ondanks dat we een uitstekende selectie hebben, is het voetbal niet om aan te gluren.
Ik vraag me wel eens af waar we nu stonden als Tagliafico en Kristensen in de zomer waren gehaald, Bosz was gebleven en Nouri niet in elkaar was gezakt. Champions League? Bovenaan in de Eredivisie? Finale beker?
3 -1
Ajax68
Het Ajaxvoetbal is helemaal naar de kloten onder ten Hag !
Er is NIETS van over, van al dat moois en goeds wat Peter Bosz had ingebracht, het is om te JANKEN.
ERUIT met die boer van een NIKSNUT, samen met heel die directie, wat heet, en haal Peterje Bosz asjeblieft terug, want dáár hebben wij supporters RECHT op, want hier betalen wij niet langer voor, voor dit anti-Ajax voetbal.
3 -2
supporter sinds
100% eens !
0 0
booya4afca
Je zag het van mijlenver aankomen dat Ten Hag niet bij Ajax zou passen.

Daarnaast ben ik nog altijd van mening dat we met Keizer 4 punten meer hadden gehad (winst Utrecht-uit en ADO thuis).

Je kunt je zelf afvragen of we ook niet bij Vitesse gewonnen zouden hebben, maar goed dat is koffiedik kijken.

Punt blijft dat we geen reet zijn opgeschoten met de trainerswissel. Het voetbal is alleen maar slechter geworden. Zo heeft Neres een stuk minder inbreng dan voor de winterstop, wordt er totaal geen druk meer gezet, is het opbouwend ontzettend en ontzettend zwak en lijkt het plezier totaal verdwenen te zijn.

Daarnaast is het wisselbeleid (wat onder Keizer ook al een punt van discussie was overigens) dramatisch. En misschien is het ergste nog wel dat de trainer zichzelf een schouderklopje geeft omdat hij de wedstrijd heeft doen kantelen.. Terwijl iedereen met een Ajax hart dat totaal niet gezien heeft en heeft moeten constateren dat er slechts een team verdiende om te winnen, en dat was Groningen.
3 0
ETM
De Ziyech opmerking is goedkoop en bovendien werd hetzelfde steeds geroepen over Ziyech onder de vorige trainer.

Ik vind ook dat het Ajax onder Keizer sentimenteel omhoog wordt gepraat door media en supporters. Er was die pot tegen PSV, die was echt goed. Maar die andere wedstrijden in het staartje onder Keizer werden mi opgehemeld. Die tegen, ik meen, Excelsior was gewoon slecht. Ik ben zelf iig niet vergeten hoe weinig vrolijk ik toen al werd van Ajax.
Wel moet je dit weer los zien van de vraag of Keizer aan had moeten blijven en ik vind sommige argumenten voor het destijds aanhouden van Keizer wel steekhoudend. De context van het drama Nouri, en ook wel dat er een stijgende lijn in het spel te bespeuren was.
Wel moet ik bekennen dat ik aanvankelijk in principe pro het wisselen van trainer was, alleen de manier en het moment waarop stonden me tegen.

Ik stond vrij blanco tov Ten Hag te meer omdat ik hem ook niet echt gevolgd had. Stond bekend als eigenzinnige coach met een progressieve kijk op voetbal en er waren natuurlijk heel veel positieve verhalen mbt zijn prestaties met Utrecht. Zelf herinnerde ik me vooral dat zeer onterechte gelijk spel van Utrecht tegen Feyenoord toen Utrecht tactisch heel slim met de druk naar voren van Feyenoord omging, dus dat vond ik wel hoopgevend.

Maar nu.. Nu ben ik Ten Hag rond uit beu en eigenlijk mis zelfs ik Keizer een beetje. (wat gewoon belachelijk is) De combi 'het vertoonde spel' en 'zijn uitspraken erover' is gewoon echt tenenkrommend!
De positieve uitschieter onder TH was die pot tegen PEC en ik meen een aardige helft tegen Heerenveen en verder hield ik aan alle wedstrijden een vervelende nasmaak over. Ik zie gewoon geen Ajax dat met zelfvertrouwen voetballend aanvallend gedurft voetbal 'wilt' spelen. Het contrast met alles dat me zo beviel onder en zelfs aan Bosz is gigantisch. Ten Hags Ajax beschrijven is ook lastig omdat er niet zoveel lijn in te ontdekken valt. De 4 speerpunten van Ten Hag waren: een 'nieuwe' manier van druk zetten (eigenlijk zonaal), variatie in de opbouw, en (gerelateerd)de diepere en vernieuwde rol van de backs, en ook wel 'het benutten van de zwaktes van de tegenstander'.
Die nieuwe manier van drukzetten leek in het begin nog enigzins tot uiting te komen in een meer gesloten verdediging, en ik zag in het begin zelfs iets van de toegenomen compactheid in het drukzetten, maar inmiddels is het chaos. Alsof moest je het combineren met aanvallender opportunistischer voetbal en lukte dat niet. Ajax heeft imo minder druk op de bal dan onder Keizer (laatste fase) en veel minder dan onder Bosz. De variatie in de opbouw ontgaat me want ik zie juist meer een eenzijdig opbouw, de hoge backs en vaak lamme vleugels zijn bliksemafleiders voor voorzetten van halven. Eerlijk is eerlijk, er leek wel iets te ontstaan van gevaarlijk overlappende backs waarin vooral Tagliafico positief opviel, maar te weinig nog om van iets structureels te spreken. Ten Hag bereikt misschien meer spelers bij de zestien bij de aanvallen maar er wordt zeker niet meer uitgespeeld. Afgezien van tegen groningen valt onder TH de dominante rol van de cv's op wat er soms wel spannend uitziet, maar uiteindelijk resulteert het in overvolle situaties hoog op het veld en veel ballen breed en terug om risicos in te dammen. Uitwaaierende halven, waar is het voetballende middenveld? TH loopt te koop met dat er zoveel verschillende doelpuntenmakers zijn, maar ik denk dan, dat kan ook een gebrek aan 'lijn' duiden.
Uitbuiten van zwakte tegenstander? Ja dan denk ik aan het meer reactionaire voetbal dat Ajax nu speelt. Geen vrolijke noot. Ook legt Ten Hag soms op die manier keuzes voor spelers uit..
1 0
ETM
Ajax herstelde vaak in de 2de helft en dat is zowel positief als negatief uit te leggen mbt Ten Hag. Maar het patroon ansich is natuurlijk verkeerd.
Ontwikkeling spelers is gewoon niet los te zien van het spel als geheel en bovendien zijn er velen factoren die ook buiten de trainer liggen. De Ligt speelt als maar sterker, maar ja die is ook volop in ontwikkeling en door de dominante rol in de opbouw kan je goed zien dat die jongen erg goed kan ballen. Kluivert is grillig en krijgt meer kansen dan ooit vanwege de uitval van Younes. Neres is het meest opvallend want juist veel minder aanwezig, wat wel een regelrecht gevolg is van het algehele spel. Hetzelfde geldt voor het zwemmen van Schone.

Waar ik me enorm aan stoor wb Ten Hag's uitingen is de manier waarop hij de spelers onder zichzelf plaatst. Hij maakt zichzelf erg belangrijk zonder daarmee klappen op te willen vangen want hij zet zichzelf neer als grote redder in nood. Ook lijkt hij zijn spelers enorm te onderschatten. Beetje flauw misschien maar 'klaagzang over het effect van t hebben van internationals'? Die trainer van Groningen had er dol graag meer gehad.
Bosz benadrukte steevast dat hij geweldige voetballers had. Daarmee verklaarde hij ook zijn manier van willen spelen. Dit lijkt 'vorm' maar ik denk dat het veelzeggend was. Ten Hag deelt vooral complimenten uit over het mentale gedeelte. En lijkt daarbij ook nog eens een beeld te willen creeren dat ook dat weer door hem wordt ingegeven. Bosz was misschien geen tacticus, maar hij had hele duidelijke voorwaarden waaraan hij het spel toetste. Was eraan voldaan dan was hij soms overdreven lyrisch en dan vooral over zn spelers. Als niet, dan was hij boos.
Keizer kon wmb ook de de plank flink mis slaan, maar wat hij wel deed was op een goede manier zijn spelers beschermen. Ook droeg hij enkele Ajax waarden goed uit, tenminste als streven. Nu wil ik nooit te veel gewicht hangen aan wat trainers to pers zeggen, maar helemaal koud laat het me ook niet. Een kritische trainer die toch zelf verantwoordelijkheid wilt nemen, dat is wat ik wil zien.

Nogsteeds wil ik geduld hebben met Ten Hag, erkennen dat midden in instappen moeilijk is, erkennen dat een trainer tijd moet krijgen om ergens naartoe te werken, erkennen dat de spelersgroep gezien alles dat er gebeurd is moeilijk te managen zou zijn etc etc. Maar ik merk dat ik het niet echt kan. Had me nog 2 potjes zoals die tegen Zwolle gegeven. Was uit je slof geschoten de afgelopen wedtrijden toen zelfs de door jou gepredikte controle ontbrak..Geef me iets van 'hier sta ik voor' en 'daar werken we naartoe'. Iets van 'hoop' Erik, en dan ga misschien de variabele opbouw zien, en met je meeklagen als men niet hoog genoeg in de concentratie zat.
3 0
Hobbemastraat
Kan niet wachten om zondag Ten Hag uit te zwaaien met een wit zakdoekje. Hou helemaal niet van opportunisme maar wat mij betreft mag Ten Hag wegwezen, liever vandaag dan morgen. Hij mist alle cruciale elementen van een Ajax trainer; een aanvallende instelling, uitstraling en bluf. En ben ook klaar met dat slappe gelul voor en na de wedstrijd. Ga maar lekker Twente redden, spelen op de 0-0 of 1-1, is meer zijn ding volgens mij.
10 -3
atalantanio
Gebruik je witte zakdoekje maar om je neus te snuiten en moedig je club liever aan, als je er toch al zit.
5 -7
Labrador
Ja zitten en bek dicht. Zo is dat. Loop je zondag ook meteen even mee in de polonaise?
2 -3
Hobbemastraat
Zitten en bek dicht? Ga jij dat bepalen voor me?
0 -3
trodat4030
Probeer het sarcasme ff eruit te halen, het druipt er vanaf.
2 0
Bjorn
Wat betreft Ziyech: onzin. Eerder werd massaal geroepen dat hij er genoeg van had onder Keizer. En dat was ook te merken in mijn ogen.

Wat betreft Ajax/Ten Hag: helemaal klote. Niets waar Ajax voor staat zien we terug op het veld. Er wordt voorzichtig afgejaagd met 3 á 4 mensen iets over de middenlijn. Er wordt niet doorgedekt door de middenvelders en laatste linie. Als het wel gebeurt, staan de linies te ver uit elkaar waardoor we simpel worden uitgespeeld. Opbouwen is het wellicht nóg wel erger. Bal gaat enkel nog maar in de breedte. Risicoloze schijtballen.

Heimwee naar het Ajax-spel. Vorig jaar waren de maanden april en mei zó schitterend. Het Ajax wat wij wilden zien. Op 2 april 2017 werd Feyenoord helemaal weggevaagd in eigen huis. Een jaar later (en heel veel ellende verder) zijn we weer in een 2014/2015 situatie qua voetbal...
6 0
ErikDeBosz
Ik had in ieder geval veel meer van ten Hag verwacht. Maakt een uiterst zwakke indruk, zowel qua spel als uitstraling. Daarmee heb ik het nog niet eens over zijn accent, maar meer over wat hij zegt. Groningen was de weg bijvoorbeeld volledig kwijt na de wissel? Sorry, maar welke wedstrijd kijkt hij eigenlijk.
4 -1
fanforeffer
Het tempo is te laag en het duurt veel te lang voor de bal naar voren wordt gespeeld. Maar er verandert niks .Dus faalt ook deze trainer/messias.
3 0
Mikes
De media lult ook maar wat. Eerst liep Ziyech met zijn ziel onder zijn arm onder Keizer en nu ineens zag Driessen wel plezier bij Ziyech onder Keizer. Blijf de Nederlandse media erg slecht vinden.
11 0