Pot: 'Zó hoorde een bekerfinale dus te zijn'

BVeenstra, 08-03-2018 om 14:50, 4923 views, Het Parool | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

Columnist Menno Pot van Het Parool verwacht aanstaande zondagmiddag een hele andere editie van Ajax - SC Heerenveen dan de bekerfinale uit 1993. Toentertijd was er sprake van een groot voetbalfeest, maar aankomende zondag verwacht Pot juist een heel minder sfeervolle wedstrijd.

Dit heeft uiteraard te maken met het verspelen van de titel door Ajax en de onrust rondom de directie van de Amsterdamse club. 'Zondag is Ajax-Heerenveen. De sfeer zal grimmig zijn en veel stoelen onbezet, maar zoals altijd zal ik ook nu weer minstens eenmaal terugdenken aan 20 mei 1993, die dag waarvan ik weiger te accep­teren dat hij over een paar maanden 25 jaar geleden zal zijn', schrijft Pot over de bekerfinale, die door Ajax met 6-2 werd gewonnen.

Pot schrijft vervolgens dat 1993 het jaar was waarin je voor het eerst het gevoel kreeg dat de bekerfinale een nationale happening was. 'Zó hoorde een bekerfinale dus te zijn: twee massale volksverhuizingen, een rood-witte en een blauw-witte stadionhelft. Feest. Ajax en Heerenveen tilden onze bekerfinale eendrachtig naar een hoger plan. Blijvend. Want hoe armoedig het voortraject soms ook is: onze cup ­final day doet voor weinig ­buitenlandse tegenhangers onder.'

Ook dit jaar speelt Ajax geen bekerfinale en daar baalt Pot van. Het is juist iets waar Pot enorm veel zin in zou hebben. Hij hoopt dan ook dat Ajax het bekertoernooi wat serieuzer gaat nemen. 'Marcel Keizer gaf het goede voorbeeld met een volwaardige opstelling tegen Twente, maar uitgerekend die bekerwedstrijd kostte hem zijn baan.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajacied33
Kan me die finale ook nog goed herinneren. Overmars scoorde weet ik nog uit mn hoofd. En Verbeek had net zoals nu lang en een warrig kapsel haha.
0 0
marrene
Kan me die finale nog goed herinneren. De Kuip was inderdaad half rood/wit en half blauw/wit. Zonder gedonder.
Zo zou iedere finale moeten zijn.
3 0
Red Devil
Eigenlijk moet de Arena zondag helemaal leeg blijven.
Spelers hebben schijt aan de fans dus wij moeten maar eens laten zien hoe het is als wij schijt aan de spelers gaan hebben misschien gaan ze dan een keer beseffen dat wij een groot deel van hun teveel verdiende salaris ophoesten.
4 -3
aka
Eigenlijk wel alleen wordt de seizoenkaart dadelijk niet verlengt door die belachelijke regel
0 0
aka
Eigenlijk wel
0 0
Michelinho
Als Keizer die wedstrijd gewonnen had zouden ze hem wel in de winterstop ontslagen hebben.
Het ging m.i. ook niet om hem of zijn prestaties, maar om Bergkamp en Spijkerman eruit te krijgen.
4 0
Redrum
Ja, het was een vooropgezet plan dat sowieso wel doorgang had gevonden waarschijnlijk. Desalniettemin had Keizer die wedstrijd wel weer gruwelijk verneukt met zijn krankzinnige wissels. Zoveel beter zijn dan een tegenstander en het dan verneuken omdat het hele elftal door de war wordt gegooid na 60 minuten.
3 -1
Ar
Dat was Ten Hag hoor, niet Keizer.
1 -2
Redrum
Nee, dat was Keizer zijn laatste wedstrijd. Ten Hag heeft dat krankzinnige wisselbeleid trouwens moeiteloos overgenomen van Marcel jammer genoeg.
2 -1
Michelinho
En voor de tweede keer in korte tijd ook een voorsprong op Twente weggegeven. Maar ik ben nog steeds van mening dat Spijkerman een veel te dikke vinger in die pap had.
3 -1
BokkieBokstra
Hoe weet je dat? Zat je erbij en ken je verhoudingen? Ik ben benieuwd.
0 0
Michelinho
Ik schrijf bewust 'ben van mening' en niet dat ik dat weet. Maar bijvoorbeeld dat tegen Fey Frenkie al klaar stond en nadat Spijkerman wat tegen Keizer zei toch Siem gebracht werd. Dat er best vaak defensieve wissels à la Frank plaatsvonden om een kleine voorsprong te verdedigen ipv voorsprong te vergroten, was niet bepaald des Keizers, toch? Dat Hennie als een schoolmeester op Marcels notitieblok zat mee te kijken of ie het wel goed deed. Dat het wel duidelijk was dat Spijkerman zich overal tegenaan bemoeide, daarom denk ik dat. Je zag ook regelmatig dat Keizer zich aan Spijkerman ergerde; nu blijkt ook dat hij om zijn eigen assistent had gevraagd.
0 0
Redrum
Zou kunnen, Spijkerman kan hem zomaar ingefluisterd hebben dat hij de boel dicht moest timmeren en de voorsprong vast moest houden. Iets wat Ajax simpelweg niet kan en als ze dat proberen gaat het ook bijna altijd fout. Ajax had daar gewoon die tweede goal moeten maken, waar meer dan genoeg kansen voor waren, maar toen hij wisselde en Donny nota bene centraal achterin kwam te staan werd Twente opeens de bovenliggende partij en begonnen die hun kans te ruiken.
2 0