'Plannen Koeman lijken slecht nieuws Ajax'

BVeenstra, 08-03-2018 om 12:50, 19624 views, Het Parool | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

Journalist Dick Sintenie van Het Parool denkt dat de speelwijze van bondscoach Ronald Koeman van het Nederlands elftal weleens slecht nieuws kan betekenen voor Ajax. Aanvoerder Joël Veltman behoort al niet tot de voorselectie, terwijl gezien het geliefde 5-3-2 systeem van Koeman ook Donny van de Beek en Justin Kluivert moeten vrezen.

'Joël Veltman behoort niet tot de groep van 33 voetballers waaruit Koeman over een week zijn definitieve selectie zal samenstellen', begint Sintenie zijn verhaal. 'Op de lijst prijken wel de namen van Hans Hateboer (Atalanta Bergamo) en Daryl Janmaat (Watford). Zij zijn als rechtsback heel andere types dan Veltman, veel aanvallender ingesteld dan de pure verdediger van Ajax. Het lijkt er sterk op dat Koeman aanstuurt op een speelwijze met vijf verdedigers, onder wie twee offensief ingestelde backs.'

Dat laatste is geen goed nieuws voor Ajax, dat altijd 4-3-3 speelt en de spelers ook opleidt in die speelwijze, zo vervolgt de journalist. 'Linksbuiten Justin Kluivert en middenvelder Donny van de Beek zijn weliswaar opgenomen in de voorselectie, maar de kans is groot dat Koeman kiest voor spelers met specifiekere kwaliteiten', aldus Sintenie, die denkt dat Matthijs de Ligt wel op een uitverkiezing kan rekenen. 'De 18-jarige centrale verdediger is bezig aan een goed seizoen, hoewel zijn elftal wisselvallig presteert. Met Stefan de Vrij (Lazio Roma) en Virgil van Dijk (Liverpool) zou hij een sterk defensief blok kunnen vormen in Oranje.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babangida83
Ironisch dat Koeman de huisstijl van Cruijff verloochent en dat we er straks weer een Feyenoorder voor nodig hebben om te laten zien dat je wel degelijk aanvallend voetbal kunt spelen met huidig materiaal.
5-3-2 wordt in Nederland nauwelijks gespeeld. Dat is een systeem dat in het buitenland wel gespeeld wordt, ook in de jeugd. Dan begin je dus al met een achterstand. De beste kun je zo in ieder geval nooit worden. Wat nu gedaan wordt,is ambitieloos damage control, waarbij we ook nog ons positieve imago te grabbel gooien dat ooit zo goed is opgebouwd en nu met name door de Catalanen en de Duitsers is overgenomen.
0 0
Superjan
God ja, het Nederlands elftal... ik dacht dat ze dat op een gegeven moment opgeheven hadden maar ik heb me geloof ik vergist.
1 -1
grannig mokum1
De meeste clubs in Nederland speelde 4 3 3,
1 0
Eduard
Ajax moet vooral doen wat Ajax moet doen om het spel beter en beter te maken. Wel met aanvallend en aantrekkelijk voetbal want dat is toch het Ajax dna.

Koeman moet vooral doen wat Koeman denkt dat ie moet doen. En daar kan een groot verschil in zitten. Als dat betekent dat er (tijdelijk) minder Ajax spelers in het NL elftal komen dan is dat maar zo.

Ajax moet vlg jaar Europa in. Met aanvallend en aantrekkelijk voetbal ja. Dat zijn de wedstrijden voor die jongens. Dat is waar ze van groeien. Als dan iemand als kluivert dan echt stappen gaat maken.... Als Donny en Frenkie dan echt stappen gaan maken. De Light zit al wel goed zou ik denken. En ja dan gaat Koeman er ook weer anders naar kijken zou ik denken. Dan krijgt ie wellicht vertrouwen dat ie anders kan gaan spelen. Maar goed dat moeten de jongen eerst laten zien!!

Niet voor het NL elftal maar voor zichzelf en voor Ajax!! Dan gaat het NL voetbal vanzelf ook weer de juiste kant op
1 -1
gi0vanni
Mooi sprookje.
0 0
Amsterdam Loyals
Fuck Oranje! Clownspubliek, kan er niet naar kijken.
Ze kijken maar een eind, en selecteer vooral spelers uit de zelfbenoemde voetbalhoofdstad Eindhoven..
4 -3
PetrosQ
Hoe je het nou wendt of keert, PSV is deze eeuw wel vaker kampioen geworden dan Ajax. Misschien wordt het tijd dat men bij Ajax zich dat ook gaat realiseren en de grootheidswaanzin laten varen.
0 0
aka
Veldman en Kluivert zijn idd Nederlands elftal onwaardig
2 0
3*stars*3
Kluivert kan je toch nog niet afschrijven man.
Veltman wel maar dat ziet iedereen.

Laat Koeman het maar uitzoeken met zijn nieuwe selecties want als oranje verloor, lag het natuurlijk weer aan de Ajacieden.
De Ligt werd bijna een jaar achtervolgt, na zijn fout tegen Bulgarije, terwijl Strootman al jaren loopt te kloten in oranje en BMI met zijn smoel open ernaast stond.
Die BMI heeft daarna niet meer voor oranje gespeeld en dat zegt ook genoeg.
1 0
ajaxinho
Sinds wanneer staat Koeman voor 5-3-2?

Hij kijkt toch altijd naar het materiaal dat hij heeft.

Bij Ajax speelde hij vaak met 4-4-2.
0 0
3*stars*3
Koeman heeft met Southampton af en toe en eerder met Fey ook 532 gespeeld.
Sterker nog, in 13/14 switchte hij naar een 532 systeem en Fey had een goede eindsprint en eindigde 2e.
Met een verdediging met Janmaat, De Vrij, BMI en volgens mij Kongolo als linksback.
Niet voor niets dat v Gaal zelfde spelers selecteerde voor oranje en het systeem kopieerde.
Maar V Gaal gaf Koeman natuurlijk geen credits en noemde het een ''1-5-3-2'' systeem...
2 0
3sterren
Je geeft zelf al het antwoord.
; )
0 0
HeavenlyDivine
5-3-2 was leuk met Robben, maar met Dost en Promes geloof ik niet dat dat iets gaat worden.
0 0
3*stars*3
Met Babel en Promes kan het wel.
Maar dan heb je weer een boze diva, genaamd Memphis Depay...
1 0
Lekiam
Ik zie het slechte nieuws niet? Ik lees alleen goed nieuws. Hoeft Ajax tenminste niet alle spelers af te staan als Nederland weer een oefen potje heeft.
5 -1
chloorbestendig
En waarom is dat slecht nieuws ? Laat de rest van de eredivisie lekker opdraven voor dat carnavalsvoetbal, dat ongemotiveerde zooitje oranje kan alleen maar zorgen voor blessures en kost teveel tijd die je bij de club moet doorbrengen. Alsof die spelers er zin in hebben 1x in de 2 maanden op te moeten draven voor een vriendschappelijke pot tegen Kazachstan ofzo. Ik hoop dat Koeman zo min mogelijk Ajacieden selecteert, dan kunnen die zich volop richten op de enige club die er toe doet, laat al die jokers op de tribune met wortelen op hun kop en oranje klompen om hun nek maar lekker naar het geploeter van andere spelers kijken. Dat stukje ervaring wat ze zogenaamd opdoen daar kunnen ze ook bij een Ajax dat europees speelt. Alstublieft.
3 -1
ARUCAMBA
als je goed genoeg bent wordt je geselecteerd, zo simpel is het, dus je weet wat je te doen staat als je er buiten valt
7 0
KKoossiiee
goed, had ajax ook allang moeten doen.
2 0
Red Devil
Heel goed da hij de bezem door Oranje haalt want er liepen genoeg spelers die daar niet thuis horen en het Oranje shirt niet waard zijn om te mogen dragen.
Koeman heeft schijt aan reputatiies en zo hoort het ook.
0 0
MosesD
Koeman is een overschatte coach. Werd met Ajax kampioen met team dat neer was gezet door Co Adriaanse, bij Psv met team dat er stond dankzij Hiddink. Maar buiten dat, is het dus belangrijk dat jonge spelers meerdere systemen kunnen spelen. Goed voor hun ontwikkeling en waarde.
2 -5
Oliveira
Ik zou toch wel blij zijn als Koeman in de toekomst besluit om weer Ajax te coachen ( geen idee of hij hier nog voor open staat). Beter dan de laatste paar trainers en heeft heel veel ervaring.
0 -3
Ferd
Koeman is in strijd met alles waar Ajax voor staat qua voetbalvisie
5 0
Oliveira
Zou best kunnen zijn. Staat volledig los van zijn competenties en prestaties, zeker ten opzichte van de trainers na Bosz. Ik heb liever iemand die eens verstand heeft van waar hij het over heeft dan losse ideeën en een onsamenhangend verhaal want daar heb ik dan weer genoeg van.
0 -1
MosesD
Ik hoop het niet.
3 0
Redrum
Nou ja, hij is in ieder geval iemand waar spelers tegenop kijken en dat kan belangrijk zijn.
0 -2
Van Reenen
Zijn geliefde 5-3-2 systeem heeft hij overgenomen van ons eens zo geliefde Louis van Gaal. Koeman kopieert alleen maar, maar bedenkt zelf nooit iets.
2 -3
smokum
Daar zit je mis. Koeman speelde met Feyenoord 5-3-2 en heeft dat zelfs met Ajax in de CL campagne 2002 gespeeld, tegen lastige tegenstanders. Dat was lang voordat koning Louis bondscoach werd. Het is eerder andersom gekopieerd.
5 -1
Biss
Dat hele Nederlandse elftal zal me aan mijn reet roesten. Verwend zooitje dat zich/ons de laatste jaren in ons hemd heeft laten staan.
3 0
Hagmag
Is dat zo verbazingwekkend dat onze eminente aanvoerder Joël Veltman niet in de voorselectie zit van Oranje en Tete wel ?
Weer een deskundige, die het wanbeleid ten aanzien van de rechtsbackpositie van Ajax-1 aan de kaak stelt.
Tete is schandalig behandeld en Veltman giga overschat ook door Bosz, hetgeen ik één van zijn weinige fouten vind die hij gemaakt heeft.
Het niveau van Veltman laat echt te wensen over.
4 -2
Ferd
Tete schandalig behandeld? Een anti-voetballer die Ajax anderhalf jaar aan het lijntje houdt en de aanbieding naast zich neerlegt, die behandeld de club waar hij groot geworden is schandalig, niet andersom
2 -3
V12
Ik weet niet of hij 532 gaat spelen maar als ik de namen zie verwacht ik er niet veel van. Koeman heeft er een handje van om spelers te kopen die het net niet hebben en zo selecteert hij ook. Wout Weghorst pfff. Hij speelt bij een aanvallend team maar scoort nauwelijks. Trek zijn penaltys eraf en het is verre van indrukwekkend. Hateboer speelt dan bij Atlanta maar is verre van een aanvallende back. Hij hold heel hard naar voren maar een voorzet die aankomt moet ik nog zien en een speler voorbij lukt al helemaal niet. Verder moet iedereen maar hopen dat Ajax weer op komt want alleen dan kan het NL elftal top presteren. Dit is met wellicht een uitzondering van 2014 altijd zo geweest. Het hart van een goed NL elftal bestaat uit (ex)ajacieden aangevuld met het beste van de rest. Met 532 worden wij nooit wereldtop. Daarvoor heb je op zijn minst 1 topspits en een speler van wereldklasse nodig. Die hebben wij na het afscheid van Robben niet. Mogen hopen dat we ons kwalificeren en dat spelers als Frenkie, Matthijs, Kluivert en Donny zich goed doorontwikkelen. Daarnaast moeten we vooral hopen dat Kay Sierhuis goed doorontwikkeld want er zal toch iemand in de spits moeten staan die doelpunten maakt. Bij PSV, Feyenoord of AZ lopen ze niet rond en helaas zal Bas Dost niet goed genoeg zijn.
0 0
Broekzak
zijn genoeg talenten in de spits. Boadu, Redan, Zirkzee, Piroe. maar ook jongens als Malen, Chong, Stengs zijn talentvol en maken zeker kans om te gaan debuteren xe komende 2 jaar.
0 -1
FelixjeGassenlicht
Wat een interessant artikel. WTF is Dick Sintenie? En, slecht nieuws? Goed nieuws: minder belasting!
4 0
Hans Kraay Jr.
Heb hem maar even gegoogled, maar moet jullie helaas teleurstellen, zelfs Google weet niet wie Dick Sintenie is.
1 0
AFCAPolarBear
Ik heb ook nog nooit van die gast gehoord!
1 0
JanTa
De verstandhouding tussen Koeman en Ajax waren toch nooit zo optimaal geweest en als hij daardoor zijn eigen plannen trekt, dan moet hij dat vooral gaan doen en kan Ajax zich op belangrijker zaken gaan toeleggen.
0 -1
Babayaka
Koeman kaan beter 18 2 spelen.
Lange ballen vooruit, voetballen kan er geen 1.
0 -1
Babayaka
Heeft van dijk gespeeld? Dacht dat ie alweer naar de reservebank was verwezen
0 0
AFCA-B93
Als je de 1e pot tegen Porto met 5-0 gewonnen heb dan is het niet noodzakelijk Virgil op te stellen. Vandaar dat 'ie niet speelde
0 0
Babayaka
Maar speelt ie verder wel? Serieuze vraag, ik begreep dat het na zijn debuut goal niet zo goed meer ging en dat ie op de bank zit.
0 0
AFCA-B93
De Ligt samen met Van Dijk en De Vrij als 3-mans CV's. Benieuwd wie daar de leiding dan pakt, nu Matthijs ook de leiding heeft bij Ajax achterin
0 0
DS
Je kan ook zeggen dat het goed is voor Ajax, omdat de spelers veelzijdiger worden doordat ze ook in een ander systeem leren te spelen....
1 -2
Babayaka
Als ze niet worden ges electeerd ? Hoe dan?
0 0
DS
Een speler die goed genoeg is word toch wel geselecteerd.
1 0
Babayaka
Ahhh zo, ja daar heb je gelijk in. Denk momenteel dat bij Ajax alleen de ligt goed genoeg is. En ook stabiel genoeg is.
0 0
trodat4030
Waarom zou Donny niet in 532 passen? De meest multifunctionele middenvelder die Ajax heeft notabene. Die kan juist in elk systeem een positie invullen. Maar goed, het komt uit het potlood van Sintenie, dat zegt wel weer genoeg..
3 0
ram
Mwah.. zo erg lijkt dit mij niet voor Ajax.

Daarbij gewoon logisch als Koeman 5-3-2 gaat spelen. Zo zijn we succesvol geweest in het recente verleden en gezien onze kwaliteiten is dit gewoon een ideale formatie. Dan is er nog altijd potentieel plek voor Donny trouwens. Logisch dat Veltman er niet bij zit. Dat is niveau FC Groningen.
2 0
geDaante
Totaal niet mee eens. Van Gaal moest steeds naar 4-3-3 terugswitchen om wedstrijden te doen kantelen en te scoren, 5-3-2 was gewoon kansloos, alleen tegen het extreem ongemotiveerde en verraste Spanje niet.

Oranje heeft de beschikking over heel aardige buitenspelers, dat zijn je beste spelers.
Ik zie vele malen liever Promes en Kluivert/Depay/Berghuis, dan Hateboer of Janmaat.

Het wordt kansloze voorzetten geven geblazen onder Koeman.

Nederland heeft het materiaal voor 4-3-3, alleen snappen nederlandse coaches totaal niet meer wat de Hollandse School is, doen alsof het dat is wat Nederland en Nederlandse clubs het laatste anderhalf decennium gespeeld hebben. En dat staat bijna haaks op de Hollandse School.
1 0
MosesD
Ajax en ook Oranje moeten meerdere systemen kunnen spelen.
0 0
grannig mokum1
Dat is ook wel zo, maar dan moet je de spelers voor hebben, of niet?
0 0
ajaxinho
Het getuigt van lef dat Koeman de aanvoerder van Ajax durft te passeren.
Lef dat Blind helemaal niet toonde.
3 -3
Babayaka
Dan moest ie Klaassen thuis laten volgens mij.
1 0
Hziyech14
Toen blind bondscoach was was veltman nog niet eens aanvoerder haha.
0 0
ElPistolero9
Ergens toch wel goed dat Veltman niet is geselecteerd. Gun die jongen alles, maar had het idee dat hij door het hebben van een haast onaantastbare basisplaats en de aanvoerdersband zelf een beetje was gaan geloven dat hij tot de besten van de selectie hoorde, en dat dat door verscheidene trainers en media klakkeloos is overgenomen. Nu weer even met beide beentjes op de grond.

Blijf het overigens nog steeds bizar vinden dat hij aanvoerder is, laatst werd hem gevraagd bij Ajax Inside hoe hij het vond om aanvoerder te zijn, antwoordde hij: 'tja, er verandert niet zoveel, je hebt natuurlijk die band om, en je moet de toss winnen, verder is het iets meer interviews geven'

Ja als dat je opvatting is van wat aanvoerder zijn inhoudt dan snap ik wel waarom het zo slecht gaat...
7 -1
RaynoFischer
Haha je zou dit ff naar het Spaans moeten vertalen en aan Nico moeten laten zien, ik denk dat hij dan ff helemaal losgaat op Veltman :p
0 0
Redrum
Vraag me ook oprecht af hoe de speeches van Veltman in de kleedkamer er aan toe gaan. Ok jongens, we gaan lekker een balletje trappen. Ik zal de toss ff doen enzo en dan neemt Hakim gewoon ff alle vrije trappen en corners en dan zien we het allemaal wel, ok?
2 0
Redrum
Dat is nou precies de reden dat Veltman niet beter wordt en dezelfde fouten blijft maken. Die jongen heeft geen greintje zelfreflectie en lijkt sowieso niet goed te beseffen wat hij allemaal doet en zegt. Hij is echt een drama voor Ajax, vooral nu hij aanvoerder is. Alleen al zonder hem gaan we er heel erg op vooruit.
2 0
Bijgoochem
Grappig, ik ken z'n pa een beetje, hoge manager in mijn bedrijf. Die is net zo.
0 0
Redrum
Dan heeft hij het dus niet van een vreemde.
0 0
PeterVKV
Dom gelul dit. Hij selecteert 9 aanvallers, 9 middenvelders en 11 verdedigers. Lijkt dus eerder logischerwijze te leiden tot 4-3-3 waarbij hij tegen sterke tegenstanders een spits kan vervangen door een aanvallende middenvelder om 4-4-2 te spelen met een ruit op het middenveld. Deze 2 systemen zijn makkelijker te combineren dan het 5-3-2 met 4-3-3. Tegen zwakkere tegenstanders zal hij altijd 4-3-3 spelen. Voor rechtsback gaat hij kiezen voor een verdedigende optie (Tete, Fosuh-Mensah) en een aanvallende optie (Janmaat, Hateboer) afhankelijk van de tegenstander. Veltman zit daartussen in en wordt dus niet geselecteerd.
1 0
V12
Als je Tete kiest dan hoef je niet meer op te bouwen want die kan de bal alleen maar terugspelen omdat hij de bal altijd met het gezicht naar de eigen goal aanneemt. Bovendien speelt hij weinig momenteel. Vindt persoonlijk Veltman beter als Tete. Hij lijkt spectactulier met zijn slidingen maar dat is allemaal noodrem werk. Veltman lost dat soort dingen eerder op. Met Tete kregen we bergen tegengoals met Veltman minder. Maar de goegemeente ziet een sliding en denkt tsjonge wat goed.
0 0
PeterVKV
Ik denk dat het Fosuh-Mensah gaat worden met Karsdorp als echt aanvallende optie als hij weer fit is. Zowel Tete als Veltman zijn niet goed genoeg.
0 0
Bjorn
Ik zie het als goed nieuws. Minder nutteloze interlands voor onze spelers, meer focus op prestaties met Ajax.
3 0
ajax500
Altijd die Hollanders weer, totaal geen eenheidsgevoel. Doe normaal, wees gewoon blij als je land speelt.
0 0
Bjorn
Dat klopt, ik heb helemaal niets met het eenheidsgevoel. Het hele jaar ben ik een 'ty**s Ajacied' en plotseling trekken we een Oranje-shirt aan en ben ik iedereens vriend. Bovendien is het een clownspubliek. Carnaval.
0 0
Heiko
Precies,l
1 0
atalantanio
Er had moeten staan slecht nieuws voor Veltman en niet slecht nieuws voor Ajax. Lijkt De Telegraaf wel.
1 0
Joseph
Veltman zou ook niet bij Ajax in de basis horen, zijn vertrek zal Ajax veel brengen. Je ziet ook het verschil met een Tagliafico die aanvallend wel iets brengt.

De Ligt moet gewoon in de basis bij Oranje, met afstand de beste verdediger van de eredivisie en de toekomst van het Nederlandse voetbal.

Donny moet mee, speelt al een tijdje constant bij Ajax, heeft het gewoon verdiend. Basis gaat niet lukken lijkt me, maar meetrainen is goed.

Kluivert zal er niet bij zitten, nog veel te wisselvallig en ook onduidelijk of hij zijn talent verder kan ontwikkelen, zal niet de eerste zijn die beloften niet waar maakt.
4 -2
V12
Moet zeggen dat Tagliafico de laatste wedstrijden niet meevalt.
0 -1
RaynoFischer
Op dit moment zou Ajax niet beter worden met Kristensen of Orejuela, ja die zijn wat aanvallender ingesteld, maar dat is het ook wel, moeten allebei nog veel beter.
2 -2
Redrum
Ach, ik heb al genoeg gezegd over Veltman hier. Laat ik het erop houden dat ik wel begrijp dat Koeman hem niet heeft geselecteerd.
4 -1
Woodenshoe
Veltman heeft ook niks te zoeken in het Nederlands elftal, geen wereldschokkend nieuws dit...
5 -2