'Internationaal nog steeds status van topopleiding'

BVeenstra, 23-02-2018 om 07:10, 6917 views, De Telegraaf |

Bestel jouw sjaal voor het tweeluik met Juventus!

Chef voetbal Valentijn Driessen van De Telegraaf is van mening dat Ajax in het buitenland nog altijd wordt gezien als een club met een uitstekende jeugdopleiding. De Nederlandse clubs zijn dit seizoen allen al uitgeschakeld in het Europese voetbal, maar volgens de columnist is dat een incident.

Driessen weet dat het steeds lastiger wordt om een Nederlandse club in de Champions League te laten deelnemen - ook de kampioen moet vanaf volgend seizoen voorronde spelen - maar hij weet wel: vasthouden aan de eigen identiteit is van groot belang. 'Alleen als opleidingsland met een eigen spelfilosofie kunnen topclubs als Ajax, PSV, Feyenoord en in mindere mate AZ toptalenten klaarstomen voor Europese topclubs en daarvoor rijkelijk beloond worden met substantiële transfersommen. Zodat de bedrijfsvoering op Europees subtopniveau op lange termijn gewaarborgd blijft. Want dit seizoen mag internationaal een regelrechte ramp zijn; het is eenzelfde incident als de finale van Ajax in de Europa League, vorig seizoen.'

De columnist vindt dat talentontwikkeling in Nederland naar een hoger niveau getild moet worden en Ajax zou daarin al een voorbeeld geven. 'Het feit dat FC Barcelona coördinator jeugdopleiding José Bakero naar PEC Zwolle-Ajax stuurt, zegt dat Ajax internationaal nog steeds de status bezit van topopleiding. De toekomstige rol van de KNVB in de opleiding moet daarom ondersteunend zijn en niet leidend worden, zoals her en der in Zeist en omstreken wordt geopperd. De meeste kennis zit bij de topclubs.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Caparzo
Er moet zo snel mogelijk een BeNeLeague komen (en een 2e BeNeLeague waaruit/waarnaar men kan promov/degrad(eren), dan kun je op termijn de concurrentie aan om plek 6 van de UEFA-lijst. Het is voor iedereen het beste, en doorvoeren doet men beter vandaag als morgen. Topclubs in Nederland en België, maak er werk van!
0 0
ajaxinho
Moet er niet aan denken dat deze jongens geen CL met Ajax gaan spelen...

De juiste vervanging van o.a. Ziyech, Veltman en Onana is cruciaal.
0 0
Ajaxvooraltijd
Ons "niveau" word echt ondergewaardeerd. Alleen de top van grotere voetballanden ligt hoger maar de clubs onder de top 3 zijn net zo goed of slecht als die van de eredivisie.
0 0
amthree
Wij leiden spelers voor clubs op zo dat die succes hebben en wij alleen maar geld....
0 0
Radikaal
Het idee van Cruijff was om de opleiding te verbeteren en spelers op jongere leeftijd klaart te stomen, zodat JE ER LANGER PLEZIER VAN HEBT. Dat houdt dan wel in, dat je ze nog steeds tot hun 22e, 23e vasthoudt.

Als spelers als Kluivert en de Ligt nu al voor hun 20e als basisspelers vertrekken, heb je er helemaal niets mee gewonnen en zak je dus nog verder af.

Ik roep al een paar jaar dat we Overmars niet zozeer moeten afrekenen op een goede of slechte aankoop, maar vooral daarop, of het hem lukt de jonge spelers nog een paar jaar vast te houden. Maar dat lijkt niet te gaan lukken.

Het wordt een spannende zomer.
0 0
Joodhannus73
Wat een top analyse... Slechtste sportverslaggever ooit! Het is toch gewoon triest dat we zijn ingehaald door Portugal, Rusland, Oekraïne, Turkije, België, Zwitserland en Tsjechië. En dat heeft toch juist echt te maken met de focus op de jeugdopleiding. Een middel is een doel op zich geworden. En onszelf dan op de borst kloppen..? Laat me toch niet lachen. We hebben zitten slapen. Ons beleid is helemaal verkeerd. Opleiden voor het buitenland die daarvan profiteert. Als we als land geld moeten afdragen aan de EU staat iedereen op zijn achterste poten. Maar voor Nederlandse voetballers kloppen we onszelf op de borst. Toch heel raar? Calimero land. Dat zijn we. En Ajax ook. Veel meer voor eigen belang gaan. Waarom Sanchez zo makkelijk verkopen? Had een contract voor 5 jaar en we hebben 150 miljoen op de bank. Waarom? Omdat hij misschien moeilijk gaat doen? Wat denk je dat een Turkse of Portugese club dan doet? We gaan nog meer afglijden met deze mentaliteit...
0 -4
Sterretje73
Wat een onzin. Je loopt volstrekt voorbij aan de enorme gevolgen van het Bosman arrest en de verschillen in landelijke belastingswetten e.d. Dat is waarom wij nu in een moeras zitten en het zo lang duurt voor we eindelijk genoeg eigen vermogen hebben om al deze zaken te omzeilen.
3 0
MosesD
Wat een onzin. Als Sanchez naar wellicht de mooiste competitie ter wereld wil en daar een veelvoud kan verdienen, dan hou je zo'n jongen echt niet tegen. Dat het nu minder gaat heeft te maken dat we even in een mindere periode zaten. Een klein land heeft te maken met golfbewegingen als het om aanwas van talent gaat. Kijk naar België. Daar was het jaren niks en nu hebben ze een toplichting. Eigenlijk moeten ze nu op het WK gaan oogsten. Erachter zit alweer een lichting die een stuk minder is. En je noemt ook Portugal, Rusland, Turkijk, maar daar wordt veel meer betaald dan in Nederland en daardoor staat de eigen competitie net op een wat hoger niveau dan die in Nederland.
1 0
vincent_DV
Ik vind dat ie wel degelijk een punt heeft. Ik heb vaak het idee dat clubs in Nederland wel heel makkelijk omgaan met het vertrek van spelers. Sanchez tekent niet voor niets voor 5 jaar, daar mag je er best twee van uitdienen wat mij betreft. Denk je echt dat een speler die even moeilijk doet zo zal blijven doen? Want dan vergooit hij alleen zijn eigen carrière. Zolang je als Ajax zijnde elke keer je beste spelers snel verkoopt, zal je nooit groeien. Het enige wat je dan kan doen is een hoger deel van de binnengekomen transfersommen herinvesteren zodat je een speler met een hoger startniveau kan halen. Dat gebeurt nu bij Ajax iets meer gelukkig. Stel dat je Ziyech verkoopt voor 25 miljoen, waarom zou je dan niet een vervanger proberen te halen van 15-20 miljoen? Enige obstakel is dan nog het salaris. Maar ook daar in, waarom zou je een speler geen 2-3 miljoen salaris geven? Kwaliteit kost nou eenmaal geld. En tuurlijk gaan de huidige spelers dan meer salaris vragen. Maar welke speler van Ajax hoort momenteel nou meer dan 1,5 miljoen te krijgen? Ik zou er persoonlijk geen 1 durven noemen. Misschien Ziyech? Tagliafico? De Ligt ondanks zijn leeftijd? Onana? Dat zijn de enige en als de rest voor minder niet wil blijven, dan ga je toch lekker.

Meer kwaliteit betekent ook meer inkomsten. Als je vijf jaar lang de beste spelers vervangt door duurdere spelers met meer kwaliteit dan de spelers die je normaal zou halen, weet ik zeker dat je na die vijf jaar structureel CL voetbal speelt waardoor je dat geld gedeeltelijk kan begroten en die salarissen dus ook kan betalen.

Ook vraag ik me wel eens af of Ajax geen rekening kan houden met binnenkomende transfers in de begroting? Ik weet niet hoe dit fiscaal en boekhoudkundig in elkaar zit? Iemand die daar in thuis is? Want Ajax krijgt gemiddeld elk jaar 20 miljoen zeker binnen. Als je dit dus zou begroten kan je dus al 20 miljoen extra besteden jaarlijks.
0 -1
MosesD
Spelers als Sanchez zien Ajax (de Eredivisie) puur als springplank. Als er grote buitenlandse clubs aankloppen, kan je van alles willen, maar je bent tegenwoordig kansloos. Geld daar draait het (helaas) volledig om. Plus de Eredivisie is natuurlijk niet de meest interessante competitie voor een international. Je noemt een Ziyech die je verkoopt voor 25 en dan een speler haalt voor 15-20. Maar dan dat salaris, dat gaat en kan Ajax nooit betalen. Je moet het hebben van zeer goed en gericht scouten met af en toe een zeer mooie vis. Sanchez was dat, Tagliafico is dat ook. Ik vermoed dat die niet straks al weg is, maar reken er nou niet op dat die in 2020 nog bij Ajax speelt. En structureel in de CL spelen? Vergeet dat nou gewoon. Maximaal subtop en het goed doen in de EL, dat moet de focus zijn. Dat is ook realistisch. CL is dat niet. De EL is eigenlijk ook leuker (en onvoorspelbaarder). De UEFA zou de EL financieel wat aantrekkerlijker moeten maken.
1 0
Lars93
Je kan wel 20 miljoen aan uitgaande transfers begroten en dat dan uitgeven aan salarissen. Maar dat betekent dan natuurlijk ook dat je je dat kan investeren in aankopen, zoals je eerst zelf oppert.

Precies het beleid dat je voorstelt heeft Ajax aan de rand van de afgrond gezet (overdreven gezegd) en is het volle risico dat PSV nu neemt.
4 0
vincent_DV
Eén van de grote problemen bij Ajax lijken mij namelijk dat hoe veel geld er ook binnen stroomt, dit kan bijna niet aan spelers uitgegeven worden omdat de begroting geen grote salarissen toe staat. Een hogere begroting kan bijna alleen gerealiseerd worden door meer sponsorinkomsten en sportief succes.

Dus al zou Ajax over een paar jaar 400 miljoen op de bank hebben, ze kunnen er niet gigantisch veel mee. Daarom zou ik er wel voor kiezen een stukje mee te begroten, al kleeft daar een risico aan. Al is het bij wijze van maar 10 miljoen. Dat krijg je tegenwoordig al voor Riedewald en El Ghazi dus daar zit niet eens zo heel veel risico aan.

Ik zeg ook zeker niet dat Ajax straks 5-7 spelers meer dan 2 miljoen moet gaan betalen maar een stuk of 4 En vier is dan ook de max. Wil je er nog 1? Dan moet je eerst een andere verkopen. Op die manier beperk je de risico's. Veronderstelt dat ze in deze situatie 1 miljoen zouden verdienen en nu 2,5 miljoen zou dat je dus jaarlijks 6 miljoen extra kosten.
1 -1
RusselWestbrook
Binnen 10 jaar failliet als jij het voor het zeggen hebt.
4 0
AFCAPolarBear
Inderdaad, precies wat ze in Rotterdam en Eindhoven doen. Lekker geld uitgeven en geen cent op de bank. Ik wil niet dat Ajax afhankelijk wordt van de gemeente of geldschieters. Het kan ook een keer ophouden. Ik vrees, want dat is slecht voor Ajax met de concurrentiestrijd in de competitie, dat PSV niet lang meer een topclub is. Het geld raakt een keer op
2 -1
vincent_DV
Want? Met 150 miljoen op de bank kan je wel een klein gokje maken. Voor Ajax is het toch meer dan prima als je elk jaar break even speelt of een kleine winst boekt. Ik begrijp heus wel dat als je beursgenoteerd bent dat iets gevoeliger ligt maar het is een feit dat Ajax niet perse naar winst hoeft te streven. 2016-2017 maakte Ajax een winst van 50 miljoen(sanchez zat daar niet eens bij). Dat betekent dus eigenlijk dat je meer had kunnen uitgeven dan je gedaan hebt.

Ik vind persoonlijk dat wanneer je als voetbalclub een buffer hebt van 150 miljoen, je best een gokje kan wagen. Als Ajax vijf jaar lang 30 miljoen verlies zou maken, dan nog is Ajax niet failliet omdat ze dat hebben kunnen opvangen. Dus zelfs al zou Ajax 15 miljoen meer salaris per jaar gaan betalen, en maken ze hierdoor 15 miljoen verlies, zijn ze over 10 jaar niet eens failliet. Daarbij komt dat contracten maximaal voor 5 jaar lopen dus als je er naar drie jaar achter komt dat het niet werkt, kan je alle contracten dus 8 jaar na de start laten aflopen in het ergste geval(Je kan die spelers ook gelijk na die drie jaar verkopen).

Dus wat is nou het grote risico?
0 -4
Michelinho
Ajax hééft geen 150 miljoen op de bank. Dat is eigen vermogen en niet liquide middelen ("geld op de bank"). Als het goed is komen deze week de halfjaarcijfers uit; zal me verbazen als liquide middelen daarin meer dan 70 mio blijken te zijn. Er is nl. dit seizoen bijna geen Europees geld en recette binnengekomen, maar ook een reservering van ca. 32 mio gedaan voor de Nieuwe Toekomst en da's zo'n beetje alles dat of misschien wel meer dan er aan Sánchez is overgehouden. Er is ook nog zoiets als belasting en percentages voor zaakwaarnemer(s), speler zelf en aftrek van investering.
0 0
RusselWestbrook
Wat jij voorstelt werkt alleen als alles goed gaat. Elke aankoop moet raak zijn, ze moeten allemaal goed aarden in Nederland en voor minimaal het aankoopbedrag verkocht worden.

Helaas is dit de echte wereld en geen FM. Je zal binnen no time meerdere spelers met langdurige contracten op de loonlijst hebben staan voor 3 miljoen per jaar waar je geen kut mee kan.
4 0
vincent_DV
Dat vind ik ook altijd zo'n misvatting. Waarom moeten spelers altijd net zo veel op brengen als ze gekost hebben? Je uiteindelijke transfersaldo moet positief zijn, dat is het belangrijkste. Zolang bij Ajax de jeugd de levensader blijft, komt daar ook veel geld vandaan. Dus dat compenseert elkaar wel. De afgelopen 5 jaar kwam het volgende al binnen van spelers die uit de jeugd kwamen of op hun 16e kwamen:
- 17-18: 40 miljoen
-16-17: 25,8 miljoen
- 15-16: 3 miljoen
-14-15: 27,2 miljoen
-13-14: 21,3 miljoen
- Gemiddelde: 23,5 miljoen
Het hoeft dus niet zo te zijn dat overal winst op wordt gemaakt, zo lang het transfersaldo maar positief blijft. Verwacht je een jaar met weinig inkomsten, dan geef je ook minder uit. Wat ik hierboven ook zeg: Zet een max van 3-4 op spelers die boven een bepaald bedrag verdienen. Wil je nog zo'n speler? Dan moet je er eerst 1 zien kwijt te raken. Zo beperk je het risico al
0 -1
RusselWestbrook
Omdat wij in Nederland voetballen. De tv inkomsten zijn kut en de sponsorcontracten als even kan nog kutter.
4 0
vincent_DV
En dit is nou precies wat wij hekelen als het op Feyenoord en PSV aankomt: Calimerogedrag.

Als je inderdaad blijft denken: Wij zitten nu eenmaal in Nederland en het is zoals het is, dan wordt het inderdaad nooit iets. Denk je dat ze in Zwitserland en Portugal zo veel tv geld binnen harken en gigantische sponsorcontracten hebben? Maar die landen hebben wel clubs die standaard in de CL zitten en redelijk vaak de poulefase overleven. En dan zeg ik niet dat we zoals in Portugal moeten gaan samenwerken met investeringsmaatschappijen. Maar groeien in een klein land kan dus wel degelijk, je moet alleen creatief zijn.
0 -2
RusselWestbrook
Zoek even op hoeveel schulden de Portugese topclubs hebben. Letterlijk honderden miljoenen euro's.

Hoe dat kan? Spelers kopen met geld van een ander (investeringsmaatschappijen), wel zelf het dikke salaris betalen en maar een fractie van de verkoopprijs ontvangen, de rest gaat naar de investeringsmaatschappij.

Dit mag overigens niet meer dus Portugese clubs hebben best een groot probleem.

Portugese topclubs krijgen trouwens wel veel meer geld uit tv rechten. De clubs verkopen de rechten zelf. Sporting krijgt bijvoorbeeld 446 miljoen euro gespreid over 10 jaar. 44,6 miljoen per jaar. Dat is meer dan de helft van de begroting van Ajax. Benfica krijgt over 10 jaar 400 miljoen euro.

Dat is echt meer dan 4 keer zoveel als Ajax.
0 0
MosesD
Zwitserland heeft een gunstig belastingklimaat en bovendien is het nou ook niet zo dat die structureel het heel goed doen. Portugal met Nederland vergelijken gaat niet op. Oké, je hebt er een smalle top, maar daar wordt een veelvoud betaald wat men in Nederland kan verdienen (wat denk je dat een Bas Dost daar binnenharkt?). Men spreekt er Portugees, wat het zeer aantrekkelijk maakt voor Brazilianen die die route nemen. En voor de Zuid Amerikaan is het andere klimaat (het weer) ook wel een prettige factor. ;-)
2 0
vincent_DV
We hebben het ook over de financiën dus je opmerking over meer salaris gaat niet op omdat het er om gaat: Hoe komt het dat ze daar meer betalen zonder dat ze uit een veel groter en rijker land komen, niet veel meer televisiegeld krijgen?

Dat Zwitserland een beter belastingklimaat heeft kan ik inkomen. In 2013 gaf Basel 30 miljoen uit aan salarissen en Ajax 48 miljoen. Ik weet; dat is lang geleden maar het geeft wel aan dat het niet zo is dat Basel nou zo veel meer geld heeft. En ze doen het structureel zeker beter want Basel haalt de afgelopen jaren best vaak de Knock out fase van de CL bijvoorbeeld.
0 -1
MosesD
Als gezegd Zwitserse clubs doen het niet structureel beter dan Nederlandse. Portugal is ander verhaal. Begrotingen van topclubs daar veelvoud van bij Ajax. Investeringsmaatschappijen die ook bijdragen aan transfer en salaris.
0 0
josajacied
Toch hebben we de Youth League nog geen een keer verloren.
Elk jaar na uitschakeling, waren we beter, hadden we meer balbezit etc. Uiteindelijk moet je als werelds beste opleiding ook de prijzen pakken.
0 0
Sunstridr
Bij de Youth League hebben meestal de "Resultaten" Jeugd-Opleidingen gewonnen, Chelsea and RB Salzburg, die niet zo veel doorstroming van het jeugd hebben.

En de enige ploeg die niet Chelsea of RB is (Barca) zou ik eentje kunnen op noemen (Munir), en die was 4 jaar geleden.
0 0