Pot over taal Ten Hag: 'Alsof het normaal is'

BVeenstra, 22-02-2018 om 13:20, 11681 views, Het Parool | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

Journalist Menno Pot is van mening dat Ajax-trainers scherpe, authentieke praters moeten zijn. Waarom? Omdat er alleen dan kans is op succes, zo schrijft hij in zijn column in Het Parool. 'Door een Ajax-trainer moet je omvergeluld kunnen worden. Zijn redeneringen en formuleringen moeten zijn signatuur dragen. Het oor wil ook wat'

Pot noemt allereerst enkele voorbeelden van goede praters. Zo heeft hij het over de ongrijpbare, unieke neologist Johan Cruijff, een selfmade spreker vanuit een onwrikbare ideologie (Rinus Michels, Louis van Gaal) of een inhoudelijk sterke, mooi formulerende ABN-spreker als Peter Bosz. 'Als ze maar kunnen vertéllen, op een manier die zelfs in de kilte van de mixed zone verraadt dat uitleggen geen vervelende plicht is, maar een hobby.'

De columnist zag in het verleden dat eloquentie en taalauthenciteit niet altijd een garantie zijn voor succes. 'Soms werken ze zelfs tégen de trainer (Adriaanse), maar met een man die nooit verbaal de aandacht trekt, wordt het sowieso niks (Wouters)', aldus Pot, die denkt dat Ajax met de huidige trainer Erik ten Hag wel goed zit. 'Dan doel ik niet op zijn tactische verhandelingen over longlines, halfspaces en de hoeveelheid rückraum (dat is stage- en cursusjargon, in essentie aangeleerd), maar wel op de manier waarop hij, alsof het allemaal volstrekt normaal is, uitleg geeft over "blessureprovocatieve" velden, de noodzaak van "hoog in de concentratie zitten", de aanwezigheid van "lucht naar boven" voor de ploeg en het belang van de juiste "facetten leggen". En ageren, natuurlijk. Dat is erg belangrijk. Ageren', legt Pot een paar woorden uit het taaljargon van Ten Hag op tafel. 'Of spelers altijd begrijpen wat hij bedoelt? Cruijff en Van Gaal zouden het beamen: maakt niet uit, het is weleens goed als ze een keertje geen idee hebben waar je over zwatelt.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Bocarra
Je ziet het pas als je het door hebt. :-)
0 0
DeGodenzonen020
Gaat er mij veel meer om hoe het met de spelers doet, team smeedt en goede sfeer in groep zet. Niet onbelangrijk hoe hij t af en toe uitlegt aan de fans en media, maar blijft bijzaak.
0 0
RaynoFischer
Who the fuck cares..
De Boer zegt om de paar worden eeeh, Keizer kijkt constant om hem heen alsof een vlieg hem lastig valt, zo hebben veel mensen wel wat..

Ik vind het veel belangrijker dat een trainer goed voetbal op de mat kan leggen en prijzen kan pakken dan dat hij perfect ABN spreekt :p
2 0
AFCAMM
FFS, dat er hier nog mensen zijn die dit zo serieus nemen is helaas veelzeggend.
0 0
3sterren
Geef mij maar gewoon een trainer die boordevol ambitie en emotie zit. Eén die zijn korte zinnen aan elkaar breit met langgerekte ehhhh’s en ahhhhh’s om vervolgens vier titels op rij te pakken.
1 0
Remark
Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd – Johan Cruijff.
1 0
31xAjax
Eigenlijk zou er steeds iemand in zijn buurt moeten staan die hem iedere keer als hij dit soort achterlijke onzin uitkraamt een hoek geeft.

Interessantdoenerij die ook nog eens kant nog wal raakt....
1 -7
AFCAsphere
Jij hebt echt iets tegen ETH, hè? Triest geval.
2 0
Ozymandias
Achterlijke onzin? Deze termen zijn letterlijk uit het Duits en Engels vertraald en elke tactisch goede hoofdtrainer gebruikt ze. Alleen in Nederland denken ze nog steeds dat daar het voetbal is uitgevonden en ze dus alleen naar zichzelf hoeven te kijken.
2 0
31xAjax
Bosz sprak nooit zo'n achterlijke onzin en kon altijd in gewoon normaal nederlands alles uitleggen. Die hoefde niet zo interessant te doen. Van Bronkhorst en Cocu idem dito....
1 -2
Stibba020
Lekker boeie...
0 0
trodat4030
Alleen dan kun je kampioen worden? Hoeveel punten levert dat dan op? En welke uitspraken passen bij vriendjes Cocu en Gio dan? Zomaar wat vraagjes die in me op komen bij dit stukkie..
1 0
Michelinho
Ik blijf het apart vinden dat iemand die zo serieus met zijn vak bezig is belachelijk wordt gemaakt om het gebruik van (ok: soms zijn eigen) vakjargon. Het vocabulaire van een baksteen hebben is blijkbaar de norm.
3 0
3*stars*3
Idd, zag Gijp hem laatst ook imiteren.
zoiets als ''hoog in de concentratie'' had ik nooit eerder gehoord maar ik kon er gewoon om lachen.

Als hij Ajax maar weer goed laat voetballen en prijzen pakt, kan mij verder geen reet schelen wat en hoe hij dan dingen zegt.
Mensen blijven tegenwoordig maar nadruk leggen op bullshit.
5 -1
Genant
Heeft Ten Hag van Fred Rutten. Ageren is gewoon zelfde als initiatief nemen . Blessureprovocatief komt uit Bundesliga
0 0
BRAMHOUTEN
Van de gijp zet zichzelf steeds meer voor lul. Denk dat de heren ook weten dat dit het laatste seizoen is voor ze. Er kijkt bijna geen hond meer naar!
1 0
Michelinho
Met name bij VI hebben ze er een handje van om iedereen die zijn kop boven het maaiveld durft uit te steken met de grond gelijk te maken. Kan er soms hartelijk om lachen, maar ze menen het stiekem wel. En maar klagen dat het niveau in NL te laag is en dat daar zo weinig aan gedaan wordt, maar enige vorm van innovatie of iedere serieuze poging tot professionalisering wordt subiet bij de vuilnis gezet.
3 0
3*stars*3
Helemaal mee eens.
1 0
nap3000
Ja, ongelovelijk.

Dat dat in de politieke, medische en wetenschappelijke wereld voorkomt kan gebeuren.

In het voetbal is dat echt onacceptabel dat gaat echt alle perken te buiten.

belachelijk

;-)
0 0
Michelinho
Ik zeg met reden "apart". Niet doen alsof ik er een groot drama van maak. ;)
0 0
afcas
ik blijf het vooral apart vinden hoeveel waarde men uberhaupt hecht aan het soort taalgebruik van iemand.
1 0
ErikDeBosz
Ten Hag is gewoon een grappig ventje.
2 0
Ajax4life16
zolang de trainer wedstrijden wint met goed voetbal kan het me geen reet schelen hoe hij praat.
4 -1
nap3000
Diep...
3 0