Weijs: 'Middenveld van Ajax was te statisch'

giobelloni, 23-01-2018 om 12:30, 11077 views, FC Afkicken |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Willem Weijs, oud-jeugdtrainer van Ajax, vond het middenveld van Ajax heel statisch in de wedstrijd tegen Feyenoord. Dat vertelt hij in zijn analyse bij het programma FC Afkicken. Daarnaast ziet Weijs dat Ajax de backs meer in het spel betrekt.

De trainer van NAC O19 constateerde dat Feyenoord snel probeerde om de aanvallend ingestelde Frenkie de Jong vast te zetten waardoor Matthijs de Ligt de aanvoer naar het middenveld moest verzorgen, maar juist daar viel Ajax volgens Weijs tegen. 'Het middenveld van Ajax was heel statisch. Ze werden allemaal man-op-man gedekt en dan verwacht je positiewisselingen zodat je ergens een overtal situatie kan creëren, maar dat gebeurde helaas niet.'

Kees Kwakman zag dan ook een trend waarbij de backs van Ajax meer in het spel betrokken werden. Hetgeen uiteindelijk resulteerde in twee doelpunten. 'Dat zijn dingen die Pep Guardiola bij Manchester City en eerder bij Bayern München al liet zien. Ik weet niet precies of dat de hand van Ten Hag is, maar het zou wel kunnen', aldus Weijs.   

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Pheadrus
Waar we aan voorbij gaan; we spelen tegen Fey, toch een zware wedstrijd op papier. Dan zetten we een debutant (kent het land en de competitie niet) op Links Achter en halen we ook nog eens de LCV er uit voor een extra middenvelder.

Er waren tijden dat dat automatische zelfmoord zou betekenen. Maar zondag ging het prima en dat is op zich een prestatie. Maar nu gaan we met het bord en de mannetjes uitwerken hoe het beter had gemoeten. Heel bijzonder eigenlijk.
1 0
AlexIbarra
We hadden verwacht dat Feyenoord er een flinke strijd op het middenveld van zou maken.
Met Frenkie de Jong als CV daarachter wil je dan niet dat het middenveld al te veel uit positie gaat lopen.

Nu kwamen de backs meer mee op, al zijn dat mindere voetballers dan de middenvelders.
Maar het middenveld van Feyenoord hebben we niet gezien en beide backs hebben een assist dus Ten Hag zal wel tevreden zijn.
0 0
Juichtoon
Leuk item maar ik zou Bruins Slot als gast hierover wel eens willen horen.
0 0
31xAjax
Pff, zo vermoeiend!! Geeft er een keer een back een assist, wordt er meteen weer gesuggereerd dat dat de invloed van Guardiola is....
1 0
Juichtoon
Het is van alles wat. Te statisch dwz te weinig beweging zonder bal, Frenkie of De Ligt zouden in balbezit een meter of 15 naar voren moeten spelen om een extra middenvelder te hebben, de middenvelders speelden te dicht op hun tegenstander en stonden te veel met hun gezicht naar het eigen doel, waardoor er ook geen tempo gemaakt kan worden.
Dit kun je oplossen door meer naar voren te spelen, de bal sneller naar het middenveld te verplaatsen en vooral het ruimte maken achterin doe je door de aanvallers te laten lopen van links naar rechts of vica versa waardoor de tegenstander iets moet kiezen. Als je dit op elkaar afstemt, kan er opeens worden gevoetbald.
0 0
Champy
Echt zonde dat die jongen weg is bij Ajax. We gaan nog veel van hem horen in de toekomst.
1 0
de-Ajacied
Toch jammer dat Ten Hag van 3-4-3 is afgestapt. Frenkie op 4 is dan wel dominant voor het elftal. En met Tagliofico heb je er een echte verdediger bij die Frenkie daarvoor de ruimte biedt.
0 -2
Turbo
Eens. Schone beweegt te weinig en onze halven zijn beide niet echt het spelmakende type. Ajax heeft wat mij betreft altijd een type Eriksen, Frenkie, Nouri nodig als half die continu aanspeelbaar en in beweging zijn. Van de Beek is meer een aanvullende speler die een dominante half naast zich nodig heeft. Zonder is hij veel te afwezig en verstopt ie zich te veel. Ziyech mist gewoon de kwaliteit om het spel te maken op de eerste 70 meter. Moet het van zn brille en creativiteit in de eindfase hebben. Frenkie als half zou alles oplossen.
6 -7
gras
Wat je over Ziyech zegt is echt niet te volgen vrees ik. ZIyech is spelmaker pur sang en ziet openingen ongeacht plek op het veld.

Overigens is hoog druk zetten een goed middel om een gebrek aan spelmakende kwaliteiten te kunnen compenseren.

Los daarvan: op deze manier wordt Frenkie ook zijn kracht ontnomen. Onder Keizer speelde hij als inschuivende 4, bij gebrek aan opkomende backs in een driemans defensie.

Ten Hag speelt juist met opkomende backs. Hij heeft Nico erbij en ook Veltman wordt naar voren gedirigeerd. Dan kan en mag Frenkie niet mee. Dat zei hij eigenlijk ook. EN dan heb je dus niets aan een echte voetballer op 4. Die benut je alleen als je tenminste 1 of 2 backs als mandekker laat spelen, zoals Van Gaal deed met Reiziger en Bogarde, zodat de 4 kan doorschuiven en als middenvelder kan spelen.

Ten Hag durfde niet aan frenkie te komen, omdat dat experiment slaagde, maar laat de backs wel opkomen. Het is het een of het ander. En dus zal Frenkie wel weer een linie opschuiven. ZO heeft niemand wat aan hem en heeft hij zelf ook geen lol.
2 -2
Turbo
- Met spelmaker bedoel ik iemand die het spel naar zich toe trekt en vorm geeft aan het spel, niet iemand die continu zoekt naar de assist en 30x per wedstrijd een eindpass geeft ongeacht of ie aankomt. Ziyech is een speler die creëert, niet een speler die je team aan het voetballen brengt en continu aanspeelbaar is en het moet hebben van het korte spel.

- Eens. Maar als je wél dat soort spelers hebt moet je ze gebruiken. Frenkie is het beste wat we hebben als half maar Ajax durft geen keuzes te maken. Frenkie als "normale" cv gebruiken is inderdaad waanzin.
3 0
Ajax4life16
Jij hebt er echt precies dezelfde kijk op als ik, verbaast me dat je zoveel minnetjes hebt. Je ziet inderdaad dat iemand als Frenkie echt een spelmaker is, en Ziyech meer in de beslissende fase excelleerd. Ik zie dan ook liever vd Beek de basis uitgaan. Hij is weliswaar belangrijk met zijn goals, maar hij mist inzicht en techniek, waardoor hij vrij weinig toevoegd aan het combinatiespel. Net als Klaassen had eigenlijk.
1 0
Koenniiee
Het heeft gewoon geen enkele zin op deze site. De reden dat ik er amper meer kom. Als je met zulke teksten komt dan krijg je alleen maar minnen en de doelgroep die zoiets interesseert hangt hier niet rond.

Hier praten ze liever over ''ze moeten harder rennen'', zoiets.
2 0
Ajax27
Hellemaal waar. Ik kom hier ook steeds minder. De gemiddelde leeftijd die hier reacties geeft is hier ook erg laag naar mijn idee. Dat lees je zo goed aan de hand van de stijl, inhoud, typfouten, de-waan-van-de-dag berichten... gewoon jammer en triest. Tijd weer voor een oldskool forum waar inhoudelijk 100 x sterkere discussies ontstaan.
0 0
Sterretje73
Ik plus of min niet uit principe maar als hart onder jullie riem wil wel ff aangeven dat er meerderen zijn die jullie wel kunnen volgen hoor.
0 0
gras
Dat is wel flink aanmatigend, alsof enkel jij er verstand van hebt.

Verder ben ik het er ook niet mee eens met wat Turbo zegt. Dat Frenkie een betere schakel in de opbouw is, omdat hij bijna altijd de simpele, diepe oplossing vindt en vrijwel geen balverlies lijdt daarin, maakt niet dat hij daarmee een spelmaker is.

Hij kan prima opbouwen, maar Ziyech geen spelmaker noemen, terwijl hij het archetype 10 is die bijna uitgestorven is/was, is gewoon niet juist.
0 0
Koenniiee
Een discussie is prima. En dat weet je best. Maar een enkeling hier - zoals jij - doet dat. De anderen smijten met minnetjes en roepen ‘we moeten mentaliteit kopen’.

Check even de post van Chuckie hierboven. Bizar, want zijn post klopt volledig.

Frenkie is idd een 10 keer betere spelmaker in de eerste 2 fasen, vind ik. Liefst met een CVM en verdedigende lijn erachter. Ziyech moet je in een vrije rol wegstoppen in de voorhoede (al is dit niet het moment met alle spelers in vorm).

Deze discussie is prima, overigens. Weet je best. Maar voor die enkeling deel ik liever op Twitter mijn bevindingen tegenwoordig.
0 0
Ajax_026
Van de Beek had wel Ahmadi tegen over zich ervaren en een van de beste van feyenoord je verwacht dan meer van de overige middenvelders. Dat ene moment dat ie dan wel een kans krijgt maakt hij hem gelijk af. Dus dat aanvullende speler vind ik iets te kort af...
4 -1
Turbo
Ik heb het over veldspel. niet over een kans afmaken. Van de Beek heeft échte kwaliteit naast zich nodig, heeft niet genoeg kwaliteit mbt creativiteit, handelingssnelheid etc om zélf de grote man te zijn. Prima speler verder.
2 0
godenzonenssuper
Dit, zo snel mogelijk.
0 -4
insectenverdelg
Dus jij wil hem ipv Donny?
0 0
Turbo
Ja. Of ipv één van de aanvallers, Ziyech schuift dan door naar de aanval.
2 -1
Ajax_026
Ja want anders haal je ff de angel uit Ajax. Ziyech creeërd de meeste kansen van de Eredivisie en staat gewoon goed op zijn plek. Daarbij is het winterstop geweest en tijd voor een duidelijke basis 11 en opstelling.
0 0
Turbo
Ziyech mag lopen waar ie wil, en blijft wat mij betreft gewoon rechtshalf, maar met Frenkie naast hem. En dat over een vaste 11 is een kul argument. De beste moeten spelen. Als dat over 3 weken 2 anderen zijn horen dié te spelen. Die FdB praktijken waar spelers eerst 40 x slecht mogen spelen voordat ze een keer vervangen worden zijn we voorbij.
2 -1
chrisjuhhh
Zoals ik al eerder opperde , Schone is degene die steeds komt halen en dichtloopt ipv ruimte te maken .
2 -2
AgeM
Schone is en kan nog steeds beslissend zijn .En is stabiel
De Jong moet tegen zichzelf in bescherming genomen worden ook in de media en is zeker niet stabiel
Hij heeft nu al een ego probleem , eerder in dit forum roeptoetert hij dat hij het een saaie wedstrijd vond .
Hij heeft er zelf(onbedoeld hoop ik) voor gezorgd dat het geen saaie wedstrijd werd dor zijn fouten .
1 -7
Remark
Hé, daar hebben we AgeM, de anti-Frenk weer. Schei toch es uit man, het begint op te vallen en je maakt jezelf volstrekt belachelijk. Frenk is de dirigent bij uitstek en zal de daarbij horende plek centraal op het middenveld uiteindelijk ook toebedeeld krijgen. Tegen Feyenoord waren 100 van zijn 103 balcontacten dik in orde, maar Feyenoord trok zich terug, Neres speelde als een natte krant en Kluivert liep zich te verstoppen, dus werd het inderdaad een beetje saai voor Frenkie. En roeptoeteren doet hij niet, dat doe jij.
3 -1
AgeM
Oei .heb ik jou frenkiefan hart geraakt ? das niet de bedoeling . Ik loop alleen niet mee in jouw Frenkie optocht .
Vind Frenkie vast ook vervelend , dat iemand een andere mening heeft , of dingen ziet in zn spel die te risicovol zijn .
Hij wordt door een aantal fans de basis ingeluld ten koste van zeer waardevolle spelers
Vind het alleen wat te ver gaan om een plek op het middenveld op te eisen terwijl je net 5 wedstrijden mee hebt mogen doen in Ajax 1.
En als Ligt de boel niet hersteld achter hem is het gauw gebeurd met de basisplaats ben ik bang .
Ook als hij "aangepakt" gaat worden krijgt hij t moeilijker dan wij denken. Dan draait hij zich vast , kon je gisteren ook al zien tegen zwak 010. Gebeurde ook al tegen Twente en Az.
Maar dat wil jij niet zien natuurlijk .
En ook een bal dwars door het volle centrum van je verdediging geven wat je in de F jes al afgeleerd wordt wil je niet zien zeker .
De gevolgen mag vd Ligt weer opknappen .
ik hoop dat Frenkie al mijn bedenkingen logenstraft want dat zou goed zijn voor Ajax .En ik ben zeker niet anti- Frenkie
Vind alleen het gehype dom , net zoals het afserveren van Younes
0 0
Ozymandias
Dat liet Perez (geloof ik) in de rust al goed zien maar in de tweede helft deed Schone dat veel beter.
3 0
behangdelul
Lieten ze in de rust ook een mooi voorbeeld van zien. Denk daarom dat de Jong op het middenveld ipv Schone de beste oplossing is. Schone is gewoon te traag en trekt het elftal niet meer. Ideaal als 12e man, maar niet dynamisch en snel genoeg helaas. Wober ipv de Jong en de Jong doorschuiven.
6 -7
insectenverdelg
Toch gaat t weer een stuk beter sinds Lasse in de basis staat. Toeval?
4 0
Schip
Niet beter dan met Frenkie hoor.
2 0
Ajax_026
Lasse idd betrouwbaarder zag weer wat nonchalante passjes van F. de Jong die moeten er echt uit helemaal op de CV positie kwam er 2x echt goed mee weg .
0 0