SCC-debutant: 010? Geen bier meer van mij

FinnDekker, 23-01-2018 om 17:00, 30271 views, Ajax Showtime | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Na jaren van aarzeling heeft redacteur Finn Dekker dan eindelijk een seizoenkaart gekocht. In deze serie neemt Finn je mee in zijn debuutseizoen als vaste bezoeker van de Johan Cruijff ArenA als nieuwbakken lid van Vak 423.

Op papier duurt een wedstrijd negentig minuten, maar voor mij en ik denk heel wat meer Ajacieden ligt dat toch net iets anders. De spanning begint vaak ’s ochtends al na een slechte nacht, vervolgens kan je nergens anders aan denken tot de bal rolt. Als het laatste fluitsignaal vervolgens heeft geklonken, volgen meestal nog vele uren van ouwehoeren over van alles. Maar tegen Feyenoord is dat weer iets anders, nog iets extremer.

Vorige week maandag begon het al te spelen in mijn hoofd. Steeds vaker schoot de Klassieker door mijn hoofd. Hoe vaak had ik een Klassieker live meegemaakt? Met welke elf zal Ten Hag aantreden in zijn debuut? Wat voor sfeeracties staan er gepland? Een kleine greep uit de vragen die een week lang ronddwaalden in mijn kop, terwijl het verlangen naar zondag naarmate de week vorderde steeds toenam.

Gelukkig heb ik geen bijgeloof als een geluksonderbroek, ga ik niet per se voor of na het douchen naar de plee of trek ik altijd eerst mijn linker sok aan en dan pas mijn rechter. Wel lukt het mij, tot ongenoegen van de mensen om mij heen, om vrijwel altijd te laat te zijn op de vooraf gesproken plek om van tevoren te verzamelen. Helaas heeft dit echter niet alleen betrekking op wedstrijden van Ajax. Een speciale methode van voorbereiden op een wedstrijd van de Godenzonen heb ik dus niet.

Tijdens de wedstrijd kan je wel spreken van gewoontes. Een hiervan is bier drinken. Dit seizoen heeft met mij ook Heineken zijn entree gemaakt in de ArenA, iets waar ik wel tevreden over ben gezien de jaren daarvoor Grolsch werd geschonken. Maar tot mijn verbazing werd ik geconfronteerd door de regels omtrent een ‘risicowedstrijd’, waar zonder het bij het behalen van een corner-joelende legioen toch eigenlijk weinig sprake van was, namelijk dat er geen bier zou worden verkocht.   

Of het door het gebrek aan bier kwam weet ik niet, maar de sfeer was akelig tam. De F-Side begon nog fraai met prachtige rood, wit en zwarte doeken die in een Zuid-Amerikaanse stijl over Zuid 1 hingen. Maar wat volgde was een kleurloze eerste helft. Helaas had niet iedereen eraan gedacht om de verkrijgbare cola aan te lijnen met eigen consumpties. Toen in de rust gelukkig het gerucht werd bevestigd dat er de tweede helft wel geschonken zou worden, werd ik dan ook aangespoord gelijk een aantal peperdure halve liters te gaan halen. 

Onderweg naar de omloop gein ik met een maat nog over de mogelijkheid dat we na 45 tergend saaie minuten net de enige goal konden gaan missen. En ja hoor. 1-0. “Kut!” We foeteren het ongeveer in koor in de rij, waarna we elkaar toch van geluk omhelzen. We staan immers voor tegen 010. We kijken de goal terug op het scherm en zeiken wat op de vrouw achter de bar en haar tempo, dat wat weg heeft van een sprintje van Jhon van Beukering, de zwaarlijvige, voormalige spits van de huidige nummer vijf van de Eredivisie. 

En ja hoor. 2-0. Terwijl we net afrekenen, horen we het publiek weer uit zijn dak gaan. “Godverdomme!” De tweede die ook nog eens valt, doet helaas opnieuw een beetje pijn. In vijf minuten tijd missen we wat uiteindelijk de enige twee goals zouden blijken. Eenmaal boven kunnen de jongens hun glimlach nog maar net bedrukken. Pas als het bier veilig is overgedragen, worden we uitgelachen door de rest. Het is een rare gewaarwording, maar ondanks de voorsprong staat het huilen ons even nader dan het lachen.

Winnen is eigenlijk wel een zekerheidje in de mooiste stad van Nederland, maar je wil wel zien hoe Rotterdam wordt vernederd. Gelukkig ben ik wel op tijd voor de rode kaart van Jorgensen, die door het publiek wordt uitgezwaaid aan de hand van de melodie van De Kuip, gevolgd door de vraag waar Van Persie dan toch is. Terwijl er langzaam een grijns op mijn gezicht verschijnt, bedenk ik mij dat ik vanaf nu wel een ritueel heb voor de aankomende Klassiekers: nooit meer bier halen tijdens de wedstrijd! 

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

Lees meer van de SCC-debutant:
#1 Het gloryhunten is voorbij
#2 Wij willen Ajax zien
#3 Vermakelijk bezoek uit Polen
#4 Weer terug van weggeweest
#5 Steeds meer gehecht aan 423

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Restored
Niet zo raar dat je 2 doelpunten hebt gemist, die lui kunnen daar echt voor geen meter tappen duurt altijd minuten voordat ze een goed biertje hebben getapt wat een drama joh
0 0
skinny hein
ze mogen van mij elke x scoren als ik bier haal of moet pissen.
Ben net zo blij ,interesseert me niet.ALS ze maar scoren...daar gaat t om.
Als ik na 28 jaar seizoenskaart af en toe n goal mis...ach. Maak me niet druk om.
0 0
Bram410
Ik liep in de 50ste minuut het vak weer op en zag toen nog net de bal de goal in rollen, heerlijk moment!
0 0
Afcas20
Ik was ook pas rond minuut 48 terug omdat de biertap leeg was, lijkt me idd wel heel kut om goals te missen in zo'n wedstrijd ja haha
0 0
Afcas20
Ik was ook pas rond minuut 48 terug omdat de biertap leeg was, lijkt me idd wel heel kut om goals te missen in zo'n wedstrijd ja haha
0 0
AbdelhakNouri22
Ik begrijp sowieso niet waarom mensen bier halen tijdens de wedstrijd. Je bent sowieso een goede 5 minuten kwijt en daarin kan veel gebeuren. De jongen naast me op 423 miste ook de 1-0. Gewoon bier halen in de rust (kon deze keer dan helaas niet door een onzinregel).
5 -1
Ferd
En terecht! Bloedirritant altijd van die mensen die voor je langs willen tijdens de wedstrijd omdat ze zonodig moeten zuipen. Ga dan in een kroeg kijken, of zuip genoeg voor en na de wedstrijd, neem een paar glazen mee vlak voor de wedstrijd en in de rust, dan hoef je de wedstrijd niet te missen en niemand lastig te vallen.
4 -5
skinny hein
dat noemen ze n stadion. ...niet janken
1 0
Ferd
stadion inderdaad, geen cafe!
0 0
OKP-AFCA
Ik heb ook zo’n groep naast mij, vier keer in een wedstrijd met zijn vieren naar de omloop.. dat is exclusief de rust.

2 0
BennJii020
Irritant is dat mensen roepen dat j moet gaan zitten als er eens actie is geweest ofzo.., ik ben een supporter en spring ng wel eens op, ga dsn idd lekker thuis zitten
2 -1
insectenverdelg
Als je t irritant vind dat er andere mensen om je heen zitten die het soms langs je gaan raad ik jou een fox abonnement je aan.
3 -4
Ferd
Mensen om m’n heen zitten is niets mis mee. Mensen die continue heen en weer lopen zodat ik mezelf in bochten moet wringen en mijn zicht geblokt zie worden door alcoholisten die geen half uur zonder bier kunnen wel.

Dat is bijna net zo irritant als figuren die niet goed lezen, vreemde conclusies trekken en dan onzin schrijven.
3 -3
insectenverdelg
Je zit in een voetbalstadion niet in een bioscoop of bij een klassiek concert.
0 0
AbdelhakNouri22
Inderdaad, erg irritant.
1 -1
Mart42
Jij gaat gewoon bier halen en ik betaal het wel als er gescoord wordt. Man wat was ik blij dat de 1-0 viel om maar te zwijgen over de 2-0......... Die gene die naast me stond liet zijn bier vallen om dat ik uit mijn dak ging.
2 0
chloorbestendig
Als er elke gescoord word als jij biertjes gaat halen stel ik een inzamelingsactie in de ArenA voor.
7 0
insectenverdelg
Ik hoop dat je wel af en toe bier gaat halen. T schijnt namelijk dat dan de doelpunten als rijpe appelen van de bomen vallen.
3 0
Ajacied33
Haha ik ken dit gevoel. Ik drink dan geen bier maar heb het weleens meegemaakt met naar de wc gaan en daarna drinken halen. Klote om een goal niet live te zien terwijl je de supporters hoort juichen
0 0
Suarez16_
Daarvoor hebben ze schermen hangen in die hal met automaten, wc's en snackbars (of hoe je het wilt noemen).
0 0