'Als iets duidelijk niet werkt, moet je ingrijpen'

giobelloni, 08-01-2018 om 07:40, 10780 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Jordi Cruijff vindt het jammer dat oud-voetballers zoals Dennis Bergkamp en Marc Overmars niet op een zakelijke manier problemen met elkaar kunnen oplossen. Dat schrijft hij in zijn column in De Telegraaf. Met het vertrek van Bergkamp is volgens Cruijff het gedachtegoed van zijn vader aangetast.

Die gedachte was namelijk dat voetballers die in het veld en in de kleedkamer alles met elkaar meegemaakt hebben, er ook samen uit zouden komen. 'Gewoon aan tafel zitten, een wijntje erbij en dan de boel oplossen. Zowel Wim Jonk als Bergkamp is dat niet gelukt en dat voelt niet goed.' Daarom vindt Cruijff het zo gek dat iedereen in eerste instantie wel de schouders eronder wilde zetten.

Wel heeft de trainer van Maccabi Tel Aviv ergens begrip voor de situatie. 'Als duidelijk is dat iets niet werkt, dan moet je ingrijpen. Als je puur naar de resultaten kijkt, dan kan het gebeuren dat je na uitschakeling in de beker maatregelen neemt.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Kale
Gewoon wijntje erbij, uitpraten. Dat is wel hemeltergend naïef zeg.
0 -1
Ozymandias
Mensen gaan wel erg geloven dat Ajax niet groter is dan Cruijff. Natuurlijk was Cruijff de grootste en meest invloedrijke Ajacied maar Ajax is gevormd door meer grootheden (van Michels tot Suarez). Ajax heeft met Vd Sar en Overmars twee oud-Ajacieden in de directie die steeds beter gaan functioneren. Laat die twee de komende jaren maar samen met Ten Hag, Veldmate en Ouaali proberen om een duidelijk beleid te voeren waarbij zowel het scouten als opleiden van spelers centraal staat. Het is aan Overmars om te zorgen dat er een goed balans ontstaat tussen gescoute en opgeleide spelers.
1 -2
Champy
Ze zouden wel eens een paar grote interviews mogen afleggen hoe ze Ajax nu verder gaan brengen.
0 0
waayop
Grote interviews? Liever niet, ik zeg: geen woorden maar daden! Oh nee.
0 0
Ozymandias
En wat moeten ze dan zeggen? Het lijkt me duidelijk wat hun antwoord is. Vd Sar zal spreken over hoe ze Ajax op commercieel gebied verder willen helpen (onder andere op de Chinese markt) en ook zullen ze hun kennis (het opleiden van spelers) steeds meer om proberen te zetten in financiele opbrengsten (door middel van samenwerkings verbanden waarvoor clubs Ajax betalen). Overmars zal praten over hoe ze het scoutingsnetwerk willen vergroten, dat ze daadkrachtiger willen handelen op de transfermarkt wanneer er geen jeugdspeler klaarstaat en dat ze de jeugdopleiding verder willen ontwikkelen, onder middel door de verbouwing en uitbreiding van de Toekomst. Ze zullen zeggen dat het Plan Cruijff (en dus de jeugdopleiding) nog steeds centraal staat, etc., etc..

Wat mij veel interessanter lijkt is een groot interview met Ouaali en een groot interview met Veldmate. Met het vertrek van Bergkamp zal Ouaali nu de hoofdverantwoordelijke zijn voor de jeugdopleiding. Ik weet zelf veel van zijn visie qua opleiden af (doordat hij jaren mijn jeugdtrainer is geweest) maar ik denk dat de meeste Ajax supporters dat niet weten. Ouaali is een rustige en intelligente man en denkt goed na over zowel technische, fysieke als pedagogische ontwikkeling. Een interview met Veldmate zou interresant zijn aangezien ik helemaal niets weet over de Ajax scouting. Hoeveel scouts heeft Ajax in dienst en in hoeveel en welke landen zitten ze?
0 0
Champy
Nou, ik zou willen weten hoe Van Der Sar en Overmars de continuiteit proberen te bewaken. Hoe kijken zij naar al die conflicten? Wat zijn de oorzaken? Hoe te verbeteren, en hoe kijken zij naar Ajax na hun periode.
Wat is er veranderd sinds de Cruijff Revolutie? Wat is hun input en eigen visie? En nog belangrijker hoe gaan ze dat proberen te doen, en aub niet afkomen met moeilijk dit en dat..
Wat zijn hun ambities? Is dit ook maar een tussenstap in hun carriere?

Overigens wel opmerkelijk wat je over Ouaali zegt. Je lijkt zijn manier nu goed te kennen omdat hij je jeugdtrainer is geweest. Maar dit is wat je enkele jaren geleden over hem zei:

"Toen Ouaali zelf nog speler was van de amateurs van Ajax was hij voor één of twee seizoenen mijn jeugdtrainer bij Xanthos. Of hij een goed jeugdtrainer was kan ik moeilijk zeggen aangezien ik zelf geen goede voetballer was een verder ook te jong was om te weten wat het zijn van een goede jeugdtrainer inhield. Hij kwam wel altijd als een intelligent persoon op mij over en ik vond hem een zeer aardige man."

Als je de VI koopt of de PRO in de gaten houdt, komen de antwoorden over je scoutingvragen wel eens langs. Meen mij te herinneren dat Ajax heel erg hoog in het lijstje staat wat betreft aantal scouts. Vergelijkbaar met de Portugese topclubs.
0 0
mistermiyagi
Juist!!
0 0
Rentokill
Als Cruijff (Johan) dat werkelijk dacht, dat ze anders met elkaar zouden omgaan omdat ze topsporters waren, dan had ie minder mensenkennis dan ik dacht. Maar daarom denk ik niet dat hij er net zo over dacht als Jordi. Zeker niet omdat JC zelf ook altijd met iedereen in de clinch lag, inclusief topsporters zoals van Basten en Rijkaard.

Toen Jonk wegging heeft Johan er de stekker uitgetrokken. De reden dat Jonk wegging was volgens mij omdat Bergkamp hem geen ruimte gaf voor zijn mening. Jonk is het gevecht niet aangegaan, bleef weg en werd er uitgezet. Ik heb het idee dat het daar mis ging. Toen is de verkeerde de laan uit gestuurd.
5 -1
geDaante
Hij HOOPTE dat. En ik vind dat een heel logische gedachte. Dat De Boer zo'n eigenwijze, dwarse trainer bleek die vooral voor eigen succes bezig was en totaal maling had aan het Plan, en daarmee Cruijffs vertrouwen totaal schaadde, had niet veel uit moeten maken; De Boer had je zo kunnen ontslaan. Echter bleek Bergkamp ineens een ware rat. Wie had dat gedacht? Overmars en Van der Sar bleken verder slappe zakken, en ook onbetrouwbaar. Had ook niet iedereen gedacht.

Daarbij waren de verantwoordelijkheden niet goed afgebakend, waardoor teveel bemoeienis over en weer, en teveel gekibbel. Bij een goede afbakening, kon Jonk zijn kritiek op het eerste eerder staken, en kunnen denken, oké, het is jullie verantwoordelijkheid, zoek het dan ook maar uit. Nu was hij echter medeverantwoordelijk voor het spel en aankoopbeleid van het eerste, omdat hij deel uitmaakte van datzelfde TH zonder afgebakende verantwoordelijkheden. Dat, en het stelselmatig genegeerd worden, was de reden dat Jonk terecht niet meer aanschoof, tot die afbakening er wel zou zijn.
0 0
Rentokill
Klopt niet. De Boer zat er al voor JC zich ermee ging bemoeien.
0 0
BRAMHOUTEN
Wat een complete onzin zeg. Het plan is volledig mislukt omdat Jonk zijn oren heeft laten hangen naar Ruben Jongkind, deze gast ging zich steeds meer bemoeien met het voetbal waar hij totaal geen verstand van had. Cruijff had dat moeten terugfluiten. Als dat was gebeurd had Jonk er gewoon nog gezeten. En als jij een beetje op had gelet, had Jonk totaal geen moeite met De Boer en was die nog de enige die jonk tot het laatst heeft gesteund.
1 -1
Rentokill
JC was het juist met Jonk eens.
0 0
geDaante
Nee, geen onzin.

Het Plan heeft sowieso nooit een kans gekregen, werd alleen door Jonk toegepast in de jeugd, en men hield zich aan een salarisplafond en niet al te hoge transfersommen. Verder, met name rond het eerste, werd de visie en het Plan compleet genegeerd en vaak genoeg haaks op gehandeld (speelwijze/aankoopbeleid).

Cruijff was volledige tevreden met de ontwikkeling van de opleiding onder Jonk, heeft hij meermaals geuit, had er wekelijks contact over met Jonk, in tegenstelling tot Bergkamp en De Boer en co., die Cruijff totaal links lieten liggen.

Het Plan is mislukt, omdat Jonk helemaal niks in mocht brengen wat betreft het eerste, daarin totaal genegeerd werd, De Boer was heilig.
En tegelijkertijd wilde die anderen, en vooral Bergkamp, wél zeggenschap over de jeugd. Beetje dubbel he? Jonk mag niks bepalen rond het eerste of meebeslissen, maar Jonk moet zich aanpassen naar Bergkamps wensen. Wat vind jij daar normaal of logisch aan? Verder was Jonk door lid te zijn van het TH en zonder duidelijke afbakening van de verantwoordelijk, ook officieel mede verantwoordelijk voor het reilen en zeilen rond het eerste, waar hij dus veel terechte kritiek op had. Hij wilde niet meer medeverantwoordelijk zijn voor het stelselmatig verloochenen van visie en Plan Cruijff, vroeg om afbakening van de verantwoordelijkheden, die kwam niet, en toen besloot hij niet meer aan te schuiven, omdat hij niet meer medeverantwoordelijk wilde zijn, en er ook genoeg van had steeds weggestemd te worden, en er voor Jan Lul steeds bij te zitten.

En je druk maken over ene Jongkind en wat teveel invloed van de performance afdeling terwijl de rest, dus 99% van de rest van de opleiding uitstekend gaat met broodnodige en zeer goede hervormingen, en je dan niet druk maken over die doodsaaie speelwijze onder De Boer gericht op korte termijnsucces en totaal geen ontwikkeling naar een Cruijffiaanse speelwijze, laat staan enige ontwikkeling (werd alleen maar slechter en slechter, saaier en saaier), en over dat trieste aankoopbeleid dat totaal maar dan ook totaal haaks stond op Plan en visie Cruijff?

Dat is wel wat erger dan die paar extra performance trainertjes, die er voor moesten zorgen dat jeugdspelers die laatste stap fysiek makkelijker en sneller moesten kunnen gaan zetten, en wiens trainingen bovenop de al verdubbelde trainingsuren met de bal kwamen, dus nooit ten koste van.

Dat had jij je ook kunnen beseffen, als jij wat meer opgelet had, ik heb het zeer nauw gevolgd allemaal.
2 0
Champy
Dit is toch gewoon een opsomming van de irritaties die zijn ontstaan door in elkaars vaarwater te werken.

Jonk wordt boos omdat hij niks te horen krijgt van transfers (niet zijn werk eigenlijk)
Jonk wordt boos omdat Pietje geen kans krijgt, of omdat een jeugdspeler geen contract krijgt (werk Bergkamp en Jonk).
Oplopende kosten door experimenten op de Toekomst: hij moet ook eens een "nee" willen accepteren en naar de bigger picture kijken.
0 0
BRAMHOUTEN
Ik vind dat jij wel een heel erg selectief geheugen heb en alles door een Wim jonk bril aan het bekijken bent. Als je alleen maar fouten van een ander wil zien en denk dat jonk alles goed heeft gedaan, dan vind ik dat je er niet neutraal in staat. Jij schrijft het zo dat het aan iedereen heeft gelegen dat het mislukt is maar jonk en Jongkind hebben alles heel goed gedaan
0 0
geDaante
Datzelfde kan ik over jou zeggen, dat begrijp je natuurlijk wel.

Jonk heeft het sowieso voor 98% goed gedaan. Over die performanceafdeling viel te twisten, maar mag het? Een aspectje waar je het wel of minder mee eens bent? Dat is niet de visie en het plan totaal verloochenen, dat is een experiment, een aspectje. Jonk was nog niet eens geheel klaar met de opleiding, deze was nog steeds aan het ontwikkelen, en Jonk was niet vies van experimenteren, en op zaken terugkomen als het minder werkte, zo innoveer je, door te proberen, te evalueren, etc.

Jongkind boeit me niet. Die performance trainers en afdeling boeit me niet zo. Maar ik kan het wel begrijpen, de logica erachter. Het gaat mij om de uitstekende hervormingen en mindset in de onderbouw, die door de KNVB al gretig overgenomen zijn. En ook vooral om die rode lijn, die speelwijze en mentaliteit, door de hele opleiding heen, in plaats van onder iedere trainer weer een andere speelwijze, en dus geen visie. Dat zijn enorm belangrijke zaken, de basis.

Feit blijft ook dat Cruijff alleen contact met Jonk had, Cruijff zich in de steek gelaten voelde door de anderen, en dat Cruijff zeer tevreden was over de ontwikkeling van de opleiding. Dan ga je niet als Bergkamp zijnde maar even bepalen, en zwaar tegen Cruijffs wens in, dat Jonk maar weg moet om een onenigheidje over wat meer of minder invloed van de performance afdeling. Dat is gewoon je plek niet kennen, bemoeien met andersmans zaken terwijl je zelf geen enkele kritiek duldt, en de macht naar je toe willen trekken.

Dat De Boer al niet Cruijffiaans begon qua voetballen, en steeds verder van het Cruijff spelletje afdreef, zelfs haaks daarop begon te spelen, zowel qua speelwijze als mentaliteit, en een verschrikkelijk aankoopbeleid erop nahield, dat haaks stond op het Plan Cruijff, zijn toch gewoon feiten? Daar kan ik niks aan veranderen.

Het gaat mij niet om personen, of vookeuren voor personen. Het gaat mij om wat iemand voor Ajax kan betekenen. Ik moet helemaal niks van de persoon Van Gaal hebben, maar als hij werkelijk nog veel voor Ajax kon betekenen, was hij wat mij betreft meer dan welkom.
Maar dat kan hij niet, dus wat mij betreft nooit meer.
1 0
BRAMHOUTEN
En daar zit het nu het feit dat het mis is gelopen met de TH. Jij vindt het een klein aspect maar de performance trainingen kregen steeds meer de overhand en wilde steeds meer geld. Daardoor is jet totaal misgelopen. Jonk bleef star vasthouden aan de ideeën van Jongkind,en als hij dat niet had gedaan zat jonk er gewoon nog.
0 0
ajaxminimax
Jordi heeft hier ook wel gelijk. Het is ook zeer jammer dat het niet gewerkt heeft wat Johan voor ogen had.
2 -1
Sazzz
Dat Jonk vertrok lag toch min of meer voor een groot deel aan Bergkamp? Dat grote vriend Bosz vertrok lag ook voor een groot gedeelte aan bergkamp. Dat Bergkamp nu vertrekt, ligt eigenlijk ook aan Bergkamp. Ik kreeg niet het idee dat het de bedoeling was om hem te ontslaan, maar ja, als je zo tekeer gaat omdat er een beslissing wordt genomen die je niet zint... Dus ik snap die uitspraak van Jordi niet zo.
9 -2
suske
Bergkamp is niet ontslagen maar op non actief gesteld. Tot nader orde. Daarom staat hij ook nog op de Ajaxclubsite bij de stafleden. Jordi vind het jammer dat het plan Cruijff niet is geslaagd maar hij snapt langs de andere kant ook wel dat je moet ingrijpen als iets niet werk. kortom Jordi bekijkt de situatie van meerdere kanten daarom is hij ook een goede manager.
3 0
BokkieBokstra
Het is ook niet duidelijk of Bergkamp ontslagen is. Keizer en Spijkerman wel. Er is al eerder gesuggereerd dat Bergkamp gewoon opgestapt is en dat zou je bijna denken als je ziet dat hij nog steeds als hulptrainer op de site staat. Misschien weer werk voor advocaten? Het zal we om geld gaan.
0 0
Web
Je moet deze jongens Bergkamp en Jonk in een kracht laten werken.
Laat ze lekker trainen geven, en geef ze geen leiding gevende functies.

Had Ajax nog jaren van ze kunnen genieten.
2 0
ajaxminimax
Maar Jonk die kreeg ruzie met Bergkamp, omdat ze niet op 1 lijn zaten, dus waarom zal het wel goed gaan als ze beide trainer zijn?
0 0
Web
Ik denk dat dit wel mee valt? Ze staan beide voor Ajax voetbal. Jonk zag meer in performance trainers, en Bergkamp vond dat dit door sloeg.

Bergkamp de spitsen trainen en Jonk de middenvelders dan doen ze beide een ding waar ze goed in zijn.
2 -1
geDaante
Tsja, Bergkamp was het niet eens met de invloed van de performance trainers, dus een aspectje van de opleiding, terwijl 95% van de opleiding verder sowieso als een trein ging, zeer goed in elkaar stak, met talenten die zich zeer sterk ontwikkelden, en met heerlijk spel, en een eenduidige visie. Maar nee, Jonk moest per se weg omdat die paar perfomance trainertjes wat teveel inbreng hadden in de bovenbouw.

Gaat helemaal nergens over. En dan is Jonk weg, en laat Bergkamp het volledig over aan de onervaren en nietszeggende Ouaali, die mag doen wat ie wil, met vrijwel ieder jeugdelftal die weer anders speelt dan de ander, en Bergkamp die vrijwel nooit op De Toekomst te zien is.
0 0
Web
Gaat helemaal nergens over, gaat zeker ergens over.
Die Jongkind ging zich zelfs met voetbal bemoeien. Een goede maand geleden nog op AS. Te triest voor woorden.

Vergeten dat Jonk niet op kwam dagen bij vergaderingen ? Ik niet.

Nogmaals grote fout van Cruijff, totaal verkeerd Ingeschat.
Beide heren goede trainers, maar totaal niet geschikt voor leiding geven.
0 0
geDaante
Juist één van de weinige goede inschattingen van Cruijff, dat bleek ook wel, toen Cruijff al snel alleen nog maar contact met Jonk had, en dat wekelijks, dus samen bezig met de opleiding.

Over dat niet aanschuiven, daar ben ik helemaal klaar mee, dat deed Jonk volledig terecht, dat heb ik al zovaak uitgelegd.

Jongkind boeit me helemaal niks. Je kan het ermee eens zijn of niet, maar het is maar een aspectje binnen een hele opleiding, wordt allemaal heel groot gemaakt. En bovendien was het helemaal niet Jongkind alleen, want nadat Jonk weg was, of zelfs al voordat hij weg was, hadden ze nog meer dingen die ze meteen gingen veranderen. Het ging dus niet om Jongkind, maar puur om zeggenschap en macht over de opleiding. Jonk was te lastig, bewaakte visie en Plan Cruijff teveel, moest dus maar weg. Nu zit er de nietszeggende, braaf volgende Ouaali, precies wat ze willen. Bergkamp kon het zo helemaal naar zijn hand zetten, want Ouaali luistert wel.
0 0