Analyse Zwart: 'Verdediging Ajax moet verbeteren'

ArthurV, 02-01-2018 om 12:20, 13454 views, Voetbal International | Er is een nieuwe collectie voor Champions League-artikelen.

Uit een analyse van Voetbal International blijkt dat Ajax al het gehele seizoen succesvol is in de afronding. Ajax heeft van alle Eredivisie-clubs de meeste doelpunten gemaakt, de meeste balcontacten in de zestien gehad en heeft het hoogste ExpG-saldo.

Het Expg-saldo (Expected Goals) zorgt ervoor dat er niet aan elke kans die een ploeg krijgt dezelfde waarde wordt gehecht, maar dat er voor elke kans een aparte waarde tussen nul en één wordt toegekend. 'Hoewel Erik ten Hag een flinke klus wacht bij Ajax, hoeft de nieuwe trainer qua veldspel niet veel te verbeteren. De Amsterdammers slagen er al het hele seizoen goed in om kwalitatief grote kansen te creëren en effectief te zijn in de afronding', zegt Pieter Zwart, analist van Voetbal International, hierover.

'De creativiteit van Frenkie de Jong en Hakim Ziyech in combinatie met de bevliegingen van David Neres en Justin Kluivert en het spitseninstinct van Kasper Dolberg en Klaas-Jan Huntelaar zorgen ervoor dat Ajax iedere wedstrijd grossiert in goede mogelijkheden en doelpunten,' vervolgt Zwart, die denkt dat de verdediging van Ajax zich zal moeten gaan verbeteren wil Ajax favoriet zijn voor het landskampioenschap. 'Zelfs daar zijn geen wonderen nodig: een kleine stap voorwaarts is al voldoende om van Ajax de voornaamste titelkandidaat te maken.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PuurGeluk
Als ik het goed begrijpt hangt de oplossing nu ergens in de lucht. Letterlijk!
1 0
Ajacied33
Het is te hopen dat ie dan aankomt vandaag met de verwachte storm op komst..
0 0
PuurGeluk
Het ging hier vannacht moeilijk hard. Hoop het ook.
0 0
IkJijHijWijJullieZijnAjax
ben ik het helemaal mee eens.
het is toch te bizar voor woorden dat een EL finalist 52 goals maakt in de eredivisie, en er gewoon 1 op 1 goal tegenkrijgt.
waar ajax al jaren mee kampt is het opkomende-back systeem, het spelen van dat systeem terwijl je A geen spelers hebt op die positie die een meerwaarden hebben t.o.v het aanvallende spel dat ajax speelt, B deze spelers geen van allen op zijn minst een goede voorzet in huis hebben, waardoor zij geen directe meerwaarden hebben t.o.v de aanvallende spelers die die kwaliteiten missen.
dan heb je ook nog dat de basis verantwoordelijkheid zoals je positie verdedigen, zorgen dat een tegenstander niet het strafschopgebied in combineerd of een achterlijhaald voor een voorzet, ook gewoon ondermaast is.
en daarnaast, speelt ajax nog teveel met klassieke verdedigers. mannen die gewoon te houterig spelen en op techniek tekort komen, tov de aanvallers die zij moeten zien af te stoppen.

waarbij sanchez en wober een eijkpunt horen te zijn blijft ajax maar zwakkere broeders doorselecteren. terwijl je met alleen al sanchez al zag hoe ver je het kunt schoppen.
3 -1
AlexIbarra
Tja, als je gedwongen bent om Dijks op te stellen, lijkt me duidelijk dat het beter kan..

Maar we missen ook een centrumspits in vorm, Neres en Kluivert zie je soms nog een half uur niet, Younes en Cerny zijn niet fit / geblesseerd.

Op het middenveld heeft Donny-Frenkie-Hakim nog niet één keer lekker gedraaid als driemansmiddenveld. Met zn vieren loopt het beter, maar opa Schöne moet er altijd bij.

Als Tagliafico komt zie ik het achterin wel positief in. Zeefuik of Orejuela moet zich ontwikkelen achter Veltman. We kunnen Viergever oproken tot Wöber en evt. sinkgraven weer fit zijn.
0 -3
Van Reenen
Toch jammer dat Bandé niet in de winterstop is gekomen. Kan op links en als midvoor uit de voeten.
0 0
Tinus
Juist aan de afronding heeft het gelegen de eerste seizoenshelft. Als we maar de helft van de kansen hadden benut, dan stonden we bovenaan #uitbijado
1 -2
DavidFerr
De eerste seizoenshelft waren wij juist heel effectief in de afronding (los van een individuele wedstrijd).

Met 54 de meeste doelpunten gemaakt
Na Willem II het meest effectief qua schoten en 18,18% van alle schoten was dan ook een doelpunt.
0 0
Tinus
Het is niet alleen de wedstrijd tegen ADO dat ik Ajax veel kansen heb zien missen. Huntelaar had echt al in de dubbele cijfers moeten staan. Staat ook in de lijst met meest gemiste kansen. Maargoed, als de percentages kloppen, dan neem ik aan dat het minder erg is dan ik dacht.
0 0
trainerdv
Haha, wat een lachtertje. We hoeven qua veldspel niet veel te verbeteren... Vorig jaar Europa cup finale, nu uitgeschakeld voor alles. Op Feyenoord en PSV na hebben we elke wedstrijd waardeloos gespeeld en daarom mocht de trainer zouten (en terecht). We moeten naar een constant hoog niveau. Met Viergever, Tagliafico, de Ligt en Veltman hebben we gewoon weer een sterke linie. Het is juist het 'ensemble' dat beter moet.
1 -4
Genant
Je kunt zeggen wat je wilt maar die Pieter Zwart slaat spijker op zijn kop. Ik dacht juist dat de linie met Dijks en Veltman het sterkste gedeelte van de ploeg was.
0 -2
Pheadrus
Hoe is het met de blessure van Wober? Staat hij er tegen Fey?
2 0
trodat4030
We hebben na Feyenoord (die nog een wedstrijd in moet halen) ook de minste goals tegen.. Beetje bullshit dus van Pietertje..
2 -2
Michelinho
Precies, het is ook niet alsof Onana, hoewel vaak belangrijk, het seizoen van zijn leven speelt, dus zoveel gaat er verdedigend ook niet mis.
0 0
RaynoFischer
Klopt zo dramatisch is het ook weer niet, alleen de backs zijn een bekend probleem en dan heb je ook 3 blessures ...
Zoals EVH ook zegt hier beneden is het niet verkeerd, volgend seizoen Schuurs erbij
1 0
EVH
Wanneer;
-Tagliafico er bij komt
-Sinkgraven weer fit is
-De Ligt en Wober zich verder kunnen ontwikkelen na een fijne 1e competitiehelft
-Veltman een corrigerende tik op zijn wang krijgt zodat ie weer bij de les is
-Zeefuik en Orejuela zich verder positief blijven ontwikkelen

Zie ik het positief in hoor. No problemo
4 -3
gras
Dat gehannes met backs heeft ook niet bijgedragen. Wanneer Wober en De Ligt weer centraal staan, die Argentijn op links, Veltman op rechts en Onana op doel, staat er toch echt een solide blok.
1 0
Ruff Rhythim
Waarmee maar weer eens duidelijk is geworden dat de achterstand op psv en de europese uitschakeling weinig te maken heeft met het spel zelf, maar des te meer met de spelinstelling in de wedstrijden waarbij punten werden ingeleverd.
0 -2
3*stars*3
En domme wissels van Keizer en Hennie.
3 -2
Ruff Rhythim
Dat ook ja.
Maar pak maar zo'n beetje alle gespeelde wedstrijden met verloren punten uit de eerste seizoenshelft erbij.
Zowat allemaal wedstrijden waarin Ajax niet op sportieve gronden werd overklast, maar de punten verloor op basis van mentale zaken/gebrek aan de juiste instelling (wat niet nieuw is voor Ajax helaas).

En hoe vaak is het ook al voorgekomen dat Ajax een geniale wedstrijd speelt...alles loopt goed...er is niks aan de hand...
En dan BAM !! Gebeurt er iets waardoor ze zomaar de wedstrijd weggeven...for no reason...
Meestal ook omdat ze de intelligentie niet hebben om een wedstrijd te killen.
Laatste voorbeeld was tegen Twente in de beker. Je staat met 1-2 voor, zijn nog 2 minuten te spelen. Wat gaan ze doen?? Ze gaan aanvallen !! In plaats van die 1-2 over de eindstreep te trekken...
Ik hoop dat dit bij Ten Hag zal veranderen.
1 0
de-Ajacied
Hopen dat die Tacliafico nog snel het trainingskamp in de winterstop kan meemaken. Hij moet er tegen feyenoord en utrecht wel stáán.
2 0
wolterx
Helpt ook niet mee dat we amper met de beoogde basisverdediging hebben gespeeld dit seizoen. Als Tagliafico komt en iedereen fit is zal het normaal defensief ook snor moeten zitten.
1 0
wendoo9
Wat ik al jaren bij Ajax mis is een speler (met lengte) die goed kan koppen ! Ik merk dat zeker 60 % van de goals die we tegen krijgen komen uit hoge ballen waar we telkens net te kort komen en verrast worden !
2 -4
Lane 8
Volgens mij krijgen we alleen maar tegengoals met de voet hoor? Zoek maar op
0 0
stopperspil
De Ligt kan nog fysieker de verdedigende kopduels (die verloor hij vorig jaar) aangaan maar hij is nog jong en is dit seizoen beter. In de Ajaxjeugdopleiding scout men tegenwoordig niet alleen op voetballende verdedigers maar ook fysiek lopen er wel wat talenten van 17 rond bij Ajax die lengte hebben. Type Sanchez/Stam opleiden is wel belangrijk.
0 0
Mikes
Totaal niet mee eens. Dat we dit aantal jaren geleden misten ben ik met je eens, maar dit seizoem hebben we juist veel goede koppers. Met wober en de ligt 2 jongens rond de 1.90 dir ook gewoon echt goed kunnen koppen. Veltman als back een uitstekende kopper is.
3 0
Ozymandias
Wober en De Ligt hebben lengte en kunnen goed koppen en Veltman heeft misschien geen lengte maar kan ook goed koppen.
2 -2
Redrum
Tja, afwachten wat we nu te zien gaan krijgen met Erik ten Hag. Tijd om te wennen krijgt hij niet, want de eerste twee wedstrijden zijn thuis tegen feyenoord en daarna uit tegen utrecht.
3 0
wladimir
Alleen Feyenoord heeft minder tegendoelpunten dan Ajax. Dat wordt 15-01 direct even rechtgezet. De ploeg met de minste tegendoelpunten wordt doorgaans kampioen.
0 0
3*stars*3
Idd en sowieso is er niet veel tijd want seizoen begint voor de Eredivisie ploegen ook belachelijk vroeg omdat Nederland is weggezakt op de ranking.
CL voorrondes staan al vroeg voor de deur...

Analyses van Zwart zijn trouwens prima.
Zou mij niet verbazen, als een club hem snel neemt.
0 -2
geendagsvlieg
Niet getreurd, NL begint volgend seizoen weer als 11e met ruim een punt voorsprong op Zwitserland, omdat 2013/14 vervalt en omdat Basel tegen ManCity heeft geloot.

De 2e voorronde EL, wordt komende zomer pas gespeeld op 26 Juli, vanwege het WK. De 3e voorronde CL komt zelfs pas op 7 augustus.
0 0
3*stars*3
Nr2 van NL gaat ook CL voorronde in.
0 0
geendagsvlieg
2e voorronde CL staat op programma voor 24/25 Juli 2018, dat is dezelfde week als waarin dit seizoen de 3e voorronde werd gespeeld.
0 0
3*stars*3
Thanks voor de research maar voorbereiding begint hoe dan ook vroeg.

Voordeel is dat we weinig spelers op het WK hebben.
Lasse en waarschijnlijk Dolberg.
Ziyech tel ik niet mee want die vertrekt denk ik.
0 0
geendagsvlieg
Niet gek opkijken als Dolberg niet meegaat naar het Wk. Tijdens de play-offs wedstrijden tegen Ierland zat hij ook niet bij de selectie van 24 spelers.
0 0
3*stars*3
Ja toen deed hij mee met jong.
Als hij zijn vorm herpakt gaat hij wel mee.
Is toch een andere spits met wat extra's ivm Jörgensen, Bendtner en Cornelius.
Denk dat keuze valt tussen hem en Cornelius.
0 0
Mr.P.
lol door feyenoord is het coëfficient zeer zwaar verder gedaald, wat een prestatie, helaas is onze voorspelling uitgekomen en is onze competitie nu het lachertje van europa aan het worden
0 -6
geendagsvlieg
Feyenoord dat dit seizoen 6x zoveel coefficient punten heeft gepakt als Ajax?

Daarnaast zijn de gevolgen van dit seizoen pas zichtbaar in de zomer van 2019.
2 -1
RusselWestbrook
Haha, dit inderdaad.
0 0
Ozymandias
Het enige land waar de Eredivisie als het lachertje van Europa wordt gezien is Nederland. Hier in Engeland zien ze de Eredivisie als een competitie die vergelijkbaar is aan die van Belgie en Portugal en een goede competitie voor de ontwikkeling van talentvolle spelers.
2 0
RaynoFischer
Precies dat kan hem gelijk maken of onder druk zetten.
Ga er maar staan ;)
1 0
RaynoFischer
Goed gezien, dat wordt ook echt niet al heel dit seizoen gezegd... :p
1 0