BoJA: De vijf revelaties van 17/18 tot dusver

SJvanveen, 31-12-2017 om 15:01, 20238 views, Ajax Showtime | Er is een nieuwe collectie voor Champions League-artikelen.

Jong Ajax staat derde na een half jaar voetballen in de Jupiler League. Onder het bewind van Michael Reiziger is de positieve lijn doorgezet. Talloze talenten, eerstejaarssenioren en zelfs jeugdspelers ontwikkelden zich stormachtig op het tweede niveau van Nederland. In deze (terug)Blik op Jong Ajax worden vijf spelers uitgelicht.

Carel Eiting
Verreweg de beste bij Jong Ajax: Carel Eiting. Hij was het afgelopen half jaar de spil die de Ajax-beloften op sleeptouw nam. Eiting was wekelijks een van de beteren, gaf acht assists tot dusver dit seizoen en scoorde als controleur ook nog eens drie keer. Twee van die treffers werden terecht uitgelicht door de digitale mediakanalen van Ajax in het voorlopige seizoenoverzicht. Tegen FC Oss nam de creatieveling op schitterende wijze de bal mee, waarna hij koelbloedig afrondde. Uit bij FC Eindhoven schoot Eiting Jong Ajax naar de eerste prijs van het seizoen: de periodetitel.

De productiviteit van Eiting is echter niet wat hem zo goed maakt. Zijn overzicht, visie, balbeheersing en het uitstellen van passes heeft de jongeling tot kunst verheven. Dat heeft Ajax ook ingezien, want de Amsterdammers verlengden het contract van de middenvelder tot medio 2022. Inmiddels zit Eiting steevast op de bank bij het eerste en maakte hij tegen Excelsior zijn langverwachte debuut in de Eredivisie. De mijlpalen van ‘Carel’ smaken in het nieuwe jaar absoluut naar meer.

Noussair Mazraoui
Ja, wat moet je zeggen? Het is eigenlijk ongelooflijk wat Noussair Mazraoui laat zien. Althans: voor de mensen die hem niet kennen. Mazraoui is naast Eiting dé uitblinker van Jong Ajax dit seizoen en daar mag je best voor klappen. Een jaar geleden was de Marokkaans jeugdinternational nog amateur en vocht hij voor een contract, wat hij verdiende onder leiding van Marcel Keizer. Waar hij in een team met Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Abdelhak Nouri nog de ideale twaalfde man was, is Mazraoui tot dusver sterkhouder.

De mannen van Cruyff Football noemden hem een laatbloeier en dat blijkt wel. Op twintigjarige leeftijd heeft Mazraoui zich opgeworpen tot een van de beste Jong Ajacieden van het moment, wat tot nog toe tweemaal resulteerde in een rol als bankzitter bij Ajax 1. De middenvelder annex aanvaller annex verdediger is waardevol, maar waar ligt zijn plafond?

Mateo Cassierra
Onze Colombiaanse topschutter’ was de titel van een column na PSV-thuis vorig seizoen. Mateo Cassierra miste kans op kans en niet veel later zaten zijn minuten bij Ajax 1 erop. Dat was dit seizoen niet anders en dus moest hij zich positief profileren bij een lager team, op een lager niveau. De kans op speeltijd heeft de jeugdinternational met beide handen aangegrepen, want Cassierra is vooralsnog topscorer van Jong Ajax met twaalf goals. Ook gaf hij vijf assists.

Hij speelt niet altijd goed, maar werkt hard en geniet van samenspelen met zijn teamgenoten. Dat is mooi om te zien, want in het verleden voetbalden spelers van oorspronkelijk Ajax 1 weleens met de ziel onder hun arm bij de beloften. Bij Cassierra is dat absoluut niet het geval, met puike cijfers tot gevolg. Of hij het niveau van Ajax 1 heeft, is nog ongewis, maar een nieuwe kans krijgen bij het eerste elftal naar aanleiding van zijn eerste halfjaar bij de beloften? Die is voor de nog altijd twintigjarige Ajax-speler aanwezig…

Leon Bergsma
Aanvoerder van Jong Ajax en opper-Ajacied: Leon Bergsma. Ook hij heeft zich het afgelopen halfjaar ontpopt tot waardevolle kracht van de beloften. Waar hij vorig seizoen nog op de tribune begon, is hij inmiddels captain van de jongelingen en leiding geven aan de defensie doet hij met verve. Jong Ajax heeft qua tegendoelpunten twee goals meer geïncasseerd dan vorig seizoen, maar als je beide teams vergelijkt, is het een puike prestatie. En dat is mede te danken aan Bergsma. 

In balbezit liggen vooral de kwaliteiten van Bergsma, die meester is in het creëren van overtallen in de eerste fasen van de opbouw Verdedigend moet de jongeling robuuster en harder worden. Dit beaamde de inmiddels ontslagen Keizer ook. De verdediger mocht aan het begin van het seizoen mee op trainingskamp en tegen Roda JC zat hij op de bank van de hoofdmacht. Een debuut laat op zich wachten, maar vooralsnog is de Jupiler League – of de Eredivisie? - de ideale leerschool. 

Leon Bergsma: 'Debuut in Ajax 1 is mijn grootste doel'

 

Ché Nunnely
Dennis Johnsen had hier ook kunnen staan. Hij liet mooie dingen zien, maar Nunnely mocht niet ontbreken. Na een beestachtige Future Cup in 2015 en zijn eerste contract stagneerde zijn ontwikkeling, maar het afgelopen half jaar kwam Nunnely terug. De buitenspeler ontpopte zich tot uiterst goede speler bij de A1 en maakte als tweedejaars A-junior vervroegd de stap naar Jong Ajax. Zijn eerste basisplaats kreeg hij in Helmond, in het slot van de eerste seizoenshelft kwam hij los en was hij niet meer weg te denken uit de basisopstelling.

Nunnely heeft zich knap aangepast aan vooral fysiek een hoger niveau en zijn rendement – waar het de laatste jaren aan schortte – is zichtbaar verbeterd. In 755 minuten gaf de vrolijkheid zelve twee assists en scoorde hij drie keer, waarvan de winnende tegen FC Den Bosch. Het kwartje is gevallen en de stijgende lijn is precies op het juiste moment ingezet. Het contract van Nunnely loopt deze zomer af, maar gaat hij op dezelfde voet verder, dan zit een nieuwe verbintenis er zeker in.

Op naar 2018
Vijf spelers zijn uitgelicht, maar nog veel meer mooie verhalen zitten in Jong Ajax. Darren Sidoel, Danilho Doekhi, Robin Schouten, Reda Boultam, Azor Matusiwa, Teun Bijleveld, Zian Flemming, Dani de Wit, Mees de Wit, Johnsen en Kaj Sierhuis waren allemaal nieuw aan het begin van dit seizoen. Toch werd het gepresteerd om na negentien speelrondes derde te staan, met twaalf winstpartijen, drie gelijke spelen en vier nederlagen.

Het zijn ronduit knappe resultaten van een piepjong opleidingselftal, dat in het nieuwe jaar de goede lijn door wil zetten. Met bovengenoemde namen en de doorgeschoven Mitchel Bakker (17), Noa Lang (18) en teruggekeerde 'één goal per 87 minuten' Sierhuis in de gelederen smaakt wat er al is gekomen absoluut naar meer. Op naar een mooi 2018.

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvanVeen) | email: s.vanveen@ajaxshowtime.com 

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 4
#1 - Kansen voor Mazraoui en Bergsma? 
#2 - Fritten, Belgische logica en voetbal
#3 - Het Verhaal Achter: Zian Flemming
#4 - Angstaanjagende avond in Helmond
#5 - Ajax moet herboren Sidoel koesteren
#6 - Reiziger is duidelijk en onnavolgbaar
#7 - Temper de hype Dennis Johnsen 

Seizoen 3

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
gras
Je mag in je handjes knijpen met zo'n Eiting achter de hand. Ik hoop dat hij dit jaar nog zijn kans krijgt in het eerste.
1 0
Ozymandias
Het doet me deugd dat Nunnely sinds de tweede helft van vorig seizoen langzaam maar zeker weer de weg omhoog heeft ingezet. Hopelijk lukt het hem om zich nu gestaagd door te ontwikkelen want hij is zeker geen Lukoki 2.0 (zoals behoorlijk wat AS leden hem hebben genoemd). In tegenstelling tot Lukoki heeft Nunnely namelijk wel een goede dribbel en kan hij ook binnendoor een mannetje passeren. Daarbij is hij zo explosief dat hij zelfs tegen een verdedigend ingestelde tegenstander op snelheid een back kan passeren. Nunnely moet nu vooral de rust bewaren want in de wedstrijden waarin hem dat lukt houdt hij beter het overzicht en komen zijn voorzetten vaker aan.

Ik verheugd me erop om te zien wat voor een niveau hij medio 2019 (na nog anderhalf seizoen als vaste waarde in de basis van Jong Ajax in de Jupiler League) zal hebben. Daarnaast verheug ik me er ook op om volgend seizoen Nunnely en Ylätupa samen op de flanken bij Jong Ajax te zien spelen. Een rechtspoot (Nunnely) op rechts en een linkspoot (Ylätupa) op links maar beide een moderne uitgaven van de klassieke buitenspeler. Natuurlijk zal Johnsen waarschijnlijk volgend seizoen nog wel regelmatig in de basis van Jong Ajax staan. Zeker aangezien in Bandé qua niveau hoger inschat dan Johnsen en nog steeds hoop dat Kluivert (gewoon) zijn contract bij Ajax zal verlengen.
0 -1
Champy
Ylatupa is toch geen klassieke buitenspeler of een moderne uitgave ervan. Hij speelt gewoon als een extra middenvelder bij de A1. Onder een klassieke buitenspeler versta ik toch actie en een goed voorzet/schot, eventueel ook wat snelheid. Het laatste heeft ie niet, en aan een goed schot/voorzet moet ie werken.

Als ik dit seizoen naar Nunnely kijk, zie ik dat ie te vaak voor de snelle voorzet kiest, met als gevolg dat die tegen z'n tegenstander schiet of dat de medespelers niet in positie zijn. Hij kiest te weinig voor de actie waar ie zo goed in was. Problemen met z'n zelfvertrouwen? Vreemd dat zoiets in een keer weg is. Dat zigzaggend dribbelen, en scorend vermogen zomaar kwijt..
2 0