Column: Niet Siem, maar Carel twaalfde man

BvdPloeg, 21-12-2017 om 13:55, 38379 views, Ajax Showtime | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

De ideale twaalfde man, het is een populaire term in het voetbal. Want voetballen doe je niet met elf, dat doe je met een hele selectie. Toch kon ik me woensdagavond niet aan de indruk onttrekken dat de twaalfde man een voorkeursbehandeling genoot, omdat hij kennelijk de ideale twaalfde man is. Dus bij deze een nominatie om deze rol aan iemand anders toe te wijzen.

Ik ga hier Siem de Jong niet de grond inboren, want precies zoals Marcel Keizer zei: hij viel ook een paar keer heel goed in dit seizoen. Dat hij in Enschede zijn eerste drie ballen over de zijlijn schoot, twee goede kansen miste en bij de goal van Oussama Assaidi als een dronken bejaarde werd gedold, dat neem ik even op de koop toe. Siem stond er vaak, hou ik mezelf voor.

Maar Siem stond er ook vaak op momenten dat het misschien wel tijd was voor iemand anders. De middenvelder viel geregeld in voor een buitenspeler, een spits of een controleur. Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan? Keizer schoof wat in zijn elftal, zodat hij iedere keer weer kon verantwoorden waarom hij De Jong bracht. Hij is de uitverkorene, de ideale twaalfde man, dus als er iemand wegvalt, dan moet hij spelen.

Na de prachtige 'Siem kan goed koppen'-redenering in De Kuip en wat geschuif voor een basisplaats tegen FC Utrecht bracht Keizer de twaalfde man-regel woensdag naar een heel ander level. Frenkie de Jong was ziek, zwak en misselijk, dus moest er gewisseld worden. Er waren zat opties om alleen De Jong te vervangen, maar Keizer wrong zichzelf in allerlei bochten om Siem in te brengen. Donny van de Beek schoof terug naar de achterste linie en speelde, naar mijn weten, voor het eerst in zijn leven centraal achterin. Siem kwam op de plek van Van de Beek.

Niet veel later kwam Luis Orejuela de mispeer ietwat herstellen, door als rechtsback te fungeren. Joël Veltman kon daardoor naar het centrum en Van de Beek naar het middenveld. Niet op zijn eigen plek, want daar stond Siem. Nee, door de twaalfde man schoof Hakim Ziyech naar rechtsbuiten, speelde David Neres zijn eerste minuten dit seizoen - in een cruciale fase in de wedstrijd - op links en speelde Van de Beek naast Siem en Lasse Schöne.

Nogmaals: ik ga Siem hier niet afbranden, want het gaat mij er niet om dat hij kut inviel. Ik sta veel meer versteld van het feit dat een heel elftal, niet voor het eerst, werd verbouwd om bepaalde spelers in te passen. Vastigheden verdwijnen, spelers lopen uit positie en spelen in het geval van bijvoorbeeld Neres als een kleuter die geacht wordt een vliegtuig te besturen. En dat allemaal vanwege de twaalfde man.

Dat moet anders, want Keizer moet beseffen dat niet het belang van Siem, of welke twaalfde man dan ook, voorop staat, maar het belang van Ajax. Ajax was woensdag gebaat bij vastigheid, zoals het die de laatste weken juist had gekregen. Keizer koos eindelijk voor dezelfde elf namen, iedereen zijn eigen positie en ondanks dat het tegen Twente echt niet héél goed was, zorgde die vastigheid voor vertrouwen en een prima 0-1 voorsprong.

Na het geschuif en gedraai zakte Ajax als een plumpudding in elkaar, zoals Siem bij de 1-1 perfect demonstreerde. Stel daarom op wie je nodig hebt en heb daarbij lak aan reacties van buitenaf of van de speler zelf. Zo hoort het niet te werken in de voetballerij en dat blijkt. Ajax betaalde in Enschede de rekening voor de vreemde keuze om te kiezen voor de twaalfde man, in plaats van voor de beste keuze op dat moment.

Die beste keuze was Carel Eiting, met afstand. De linkspoot is een controleur, maar speelde in de jeugd en in Jong Ajax al heel vaak als libero. Hij bewaart altijd de rust, durft in te dribbelen, maakt vaak de goede keuze aan de bal en staat positioneel bijna altijd goed. Keizer zegt zijn kwaliteiten te erkennen, maar voegt de daad niet bij het woord. Eiting zit al weken bij de selectie, maar kreeg alleen bij een 3-1 voorsprong tegen Excelsior welgeteld drie minuten speeltijd.

Eiting was woensdag de ideale twaalfde man en dat kan hij de komende periode ook vaker zijn. Stel hem op, geef hem vertrouwen, hij betaalt het hoe dan ook terug. Met Eiting in de ploeg had Ajax de vastigheden kunnen behouden tegen Twente. En was die 1-1 dan ook gevallen? Ik betwijfel het. Als je niet dermate veel vertrouwen hebt in wisselspelers, dat je ze niet te allen tijde in durft te brengen, neem ze dan niet mee. Laat Eiting dan maar nóg meer met Jong Ajax voetballen, zodat hij daar wekelijks kan bewijzen dat hij voor Ajax tegen Twente de ideale twaalfde man was geweest.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Check hier het volledige aanbod van customizable Ajax-artikelen. 

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
martman85
Ik ben het er helemaal mee eens. Er heerste chaos vanaf het moment van de wissel. Alle samenhang was weg alsof de hele verdediging voor het eerst samenspeelde.
Eiting heeft inderdaad de credits niet gekregen die hij verdiende. Niet onder Keizer, en ook niet onder Bosz. Dat laatste heeft ook te maken met het feit dat Bosz sowieso niet van het rouleren was. Maar Eiting kan een hele goede degelijke speler worden op een krap bezette positie. Mits hij de kans krijgt.
4 0
iammike
Siem is handig in de spits bij gebrek aan beter, verder heb de er geen kut aan.
2 0
Beretta
Siem is gewoon een domme aankoop geweest. Hij heeft voetbaltechnisch op meerdere manieren negatieve invloed. Het is een fantastische gozer en een echte Ajacied maar de technische staf heeft hier zeer onverstandig gehandelt. Ik hoop dat er een Duitse club of zo voor hem komt (bijv. Stuttgart of Frankfurt) waar hij leuk mee kan doen. Want dit is niet fijn voor hem, en niet fijn voor Ajax.
0 0
altijdwelwat
Carel kan als hij de tijd en ruimte krijgt geweldig voetballen en is gezegend met een fantastisch overzicht , echter ga je wel heel makkelijk voorbij aan het feit dat Eiting het fysiek heeft van een puddingbroodje.
3 -1
CruyffFootball
Siem is gelukkig ijzersterk.
0 0
altijdwelwat
Siem is net zo erg....Maar daar wil ik niet eens over praten zonde van mijn MB's
0 0
Ajaccus
Je slaat deze keer de spijker op zijn kop.
0 0
0romis
nu nog de spijkerman
0 0
Ajaccus
Figuurlijk gezien wel.
Spijkerman had namelijk de voortzetting op vorig jaar moeten bewaken,
Het lijkt er echter op dat hij gezien de strubbelingen met Bosz vorig jaar, niet mee wil of kan in een modern/ander voetbalsysteem.
0 0
cruijff71
Kan me heel goed vinden in deze column. De Siemwissel was een ramp. Als gevolg daarvan ook de hele 2e helft.

Ook de eerst helft vond ik tegenvallen. Er was wel een totaal overwicht,( veel balbezit) maar daar werd ook veel te weinig me gedaan. De bal eindigde de hele tijd bij de backs of de 2 buitenste verdigers. Dijks en Veltman in dit geval. Twente liet daar ook de hele tijd ruitmte vallen. Dijks en Veltman zijn nou juist de spelers die je niet aan de bal moet willen. De middenvelders bleven de hele tijd met zijn vieren in de as hangen. Het was dat Kluivert het op zijn heupen had waardoor je nog wat gevaar stichte en een 1-0 voorsprong verwerfde. Zet dan dijks en veltman wat naar binnen bij balbezit en laat frenkie (links) en ziyech (rechts) de ruimte aan de buitenkant bespelen. Als neres en Kluivert dan diep gaan creeer je de variatie die je nodig had. Ik dacht dat we de tijd van matig voetballende backs die de opbouw verzorgen achter ons hadden gelaten..

Dat alles neemt trouwens niet weg dat twente onterecht en met veel geluk ons eruit heeft gekegeld.
1 -1
Denees
Amen. Maar meer structureel van aard is de vraag waarom een speler als Siem kopen, wetende dat je er niet beter van wordt, in de competitie niet, in de beker niet, maar zeker internationaal niet. Wat schiet je met ervaring op wanneer je te traag bent en/of fysiek niet in orde.
3 -1
PeterVKV
Helemaal mee eens en ik stond ook met open mond van verbazing bij deze wissel. Beetje zoals bij de Bosvelt voor Robben wissel van Advocaat maar dan anders.
5 -1
Koenniiee
Laat ik voorop stellen dat ik ook Eiting graag had gezien, maar daarmee is de kous niet af. Je weet dat Twente gaat drukken, veelal met lange ballen gaat spelen en Ajax heeft gewoon bijzonder weinig defensieve (kop-)kracht.

Daarmee pleit ik niet voor Siem. Ik heb werkelijk niets met dat ‘soort’ spelers. Traag, log, hard werken, afwachtend, etc. Maar een goede kopper in die fase van de wedstrijd erbij is best lekker. Met alleen De Ligt (Veltman ook wel) red je het niet. Besef dat.

Of zijn we vergeten dat het twee weken daarvoor op die manier mis ging? Toen bleven de lange ballen maar komen. Goed, Keizer had best KJH voor Kasper (om die reden, niet voor het voetballende aspect) kunnen brengen voor wat meer zekerheid bij standaardsituaties. Dan hoef je niet een heel elftal om te gooien.

Maar het blijft een lastig parket. Trainer zijn.
3 -4
RH1900
Siem viel in de eerdere wedstrijd tegen Twente ook dramatisch in. Ben het vaak eens met je, maar juist in die vorige wedstrijd was deze wissel diegene die ons de das om deed.

Dolberg kopte verdedigend alles weg die wedstrijd. Siem viel verschrikkelijk in, in de spits. Juist Dolberg was diegene die bij alle corners het kopduel won. Die had je zeker niet tegen Siem moeten wisselen. Daarnaast was Dolberg die wedstrijd een sterk aanspeelpunt, door Siem daar neer te zetten die elke bal drie keer moet aannemen speelde je Twente in de kaart en kon je niet meer onder de druk uit voetballen.

Nee, ik zal nooit vergeten wat Siem ons heeft gebracht, maar had dit al verwacht toen hij werd gehaald. Verbloemt veel met zijn scorend vermogen, maar scoort hij niet, speel je met tien man. Verschrikkelijke veldvoetballer, ook geen voetballer die het team samenhoudt wanneer het nodig is.

Ik snap wat je bedoelde, maar Keizer's redenatie klopte hier gewoon niet, gister idem.
0 0
Aeter
Begrijp al die minnetjes niet. Je hebt gewoon gelijk. Ik had persoonlijk ook met Huntelaar gestart omdat die beter om kan gaan met fysiek geweld en dan beter zijn mannetje staat. Ik vond de wissels niet zo gek, Frenkie moest noodgedwongen wegens ziekte, anders had waarschijnlijk de slap spelende van de Beek eruit gehaald. En met zo'n laffe tactiek als Twente hanteert, kun je wel wat extra kopkracht gebruiken voor de luchtduels, dus zo gek waren de wissels niet. En zeker tegen dit Twente is de keuze tussen kracht en voetbal erg lastig, omdat je er voetballend simpelweg heel lastig doorheen komt. Ik bedoel Mourinho heeft CLs gewonnen met een zelfde soort laffe tactiek, nou ja laf, in principe is het gewoon slim, maar het is wel heel lelijk antivoetbal.
2 -1
PeterVKV
Verbeek haalde op het moment van het inbrengen van Siem de kopsterke Boere eruit voor Thigadouini.....Het is lastig inderdaad en elke trainer heeft geluk nodig en maakt ook foute keuzes. Je bent goed als je meer goede dan foute keuzes maakt. Keizer heeft een behoorlijk negatieve balans daarin.
2 -2
CruyffFootball
Zo veel onrust veroorzaken dankzij onnodig geschuif.
Echt diep triest.

Hoe zou Keizer het achterlicht van zijn fiets vervangen?
2 -1
chrisjuhhh
Ik loop eerst Keizer te verdedigen , maar ik moet toegeven hoe het hier verteld word ik toch hem gelijk moet geven en dan bedoel ik niet Keizer maar Bram .

Ook herken ik steeds patronen die Spijkerman samen met de Boer steeds wilde en dan toch nog de laatste stem in deze ??
Hoe dieper je er over nadenk hoe erger het wordt .
Spijkerman in de beker en mag Keizer voorop lopen of ????

Ajax moet door selecteren in de technische staf , want A ze zijn te licht met zijn allen en missen iets t.o.v. de spelers .
4 -1
RusselWestbrook
Siem, maar ook KJH, zijn gewoon verschrikkelijke aankopen geweest. Geforceerd op zoek naar een plan B met hopeloos incomplete voetballers. Want laten we wel even heel eerlijk wezen, deze beide spelers kunnen maar één ding en dat is scoren. Ze zijn alleen van waarde op de laatste 20 meter van het veld, op de rest van het veld heb je niets aan ze.

Maar het zijn ook beide ervaren mannen met een vrij groot verleden bij Ajax, dus wordt er met man en macht naar een plekje voor ze gezocht. Zo werd Dolberg, de meest complete en meest typische Ajax spits sinds Patrick Kluivert, doodleuk op linksvoor en op 10 gezet zodat KJH kon spelen. Later zelfs op de bank. Groot spitsentalent en ook een complete, typische Ajax spits Cassiera mag zijn wedstrijdjes voetballen in de Jupiler League.

Voor Siem de Jong wordt het hele elftal omgegooid zodat meneer nog even een half uur in de spits mag staan terwijl ie eigenlijk op het middenveld staat. Maar dat snapt ie niet ofzo. Nooit aanspeelbaar en altijd te laat in de omschakeling. Elke minuut die hij speelt is er één te veel, die minuten hadden ook naar Eiting of Frenkie gekunt, die in praktisch alles betere, meer geschikte spelers voor Ajax zijn. (alleen is Eiting wel retetraag)

Deze twee mannen verstoren zo veel bij Ajax. De opstelling, de ontwikkeling van grote talenten, de manier van voetballen. Echt verschrikkelijke aankopen.
4 -5
ambtenaar
Man man man....Dolberg werd niet op de bank gezet om Huntelaar een plekje te geven.
Die moest banken omdat hij totaal uit vorm is/was.
4 0
RusselWestbrook
Dat ie op de bank moest gaan zitten staat niet voor niets in een nieuwe zin. Dat was nadat ie op 10 en zelfs linksbuiten werd gezet zodat Huntelaar in de spits kon.
0 -2
Bobbaasje
Exact.

Dolberg rendeert niet onder keizer, maar wel onder Bosz. Dan is de keuze snel gemaakt; Huntelaar in de spits, want hij scoort wel onder Keizer.
1 0
afcas
ach. 5 goede wedstrijden en dolberg heeft dit seizoen net zoveel goede wedstrijden als vorig seizoen gespeeld...
0 -2
Bobbaasje
Wat een onzin over Huntelaar.

Dan heb je overduidelijk Ajax tegen feijenoord en AZ niet gezien. Beide wedstrijden belangrijk (met 2 goals) en zeurt nooit op de bank. Dolberg op de bank zetten zou de beste optie zijn voor Keizer. Huntelaar als vaste spits en Dolberg als wissel dan gaat Huntelaar er zeker 20 inschoppen.

Huntelaar: 12 wedstrijden, 6 goals.
1 -2
RusselWestbrook
Lees nog eens wat ik zeg en daarna wat je zelf zegt. Je beaamt gewoon wat ik zeg, maar je hebt het zelf niet eens door.

Overigens was Huntelaar echt verschrikkelijk tegen Feyenoord. Bijna al zijn duels verloren (maar twee gewonnen!), daardoor constant balverlies en hele debiele overtredingen met geen bal in de buurt, waar ie gewoon zijn tweede geel voor had moeten krijgen.

Ajax scoort ook gewoon meer als KJH en Siem op de bank zitten. Deze boys maken zelf hun goaltjes wel, maar het team als geheel scoort en presteert gewoon minder.
4 -3
Bobbaasje
Op basis van 1 wedstrijd, vindt je Huntelaar geen toevoeging bij Ajax?

Yeah right...
1 -1
RusselWestbrook
Nee, ik noem alleen maar Feyenoord omdat jij die wedstrijd noemt, een wedstrijd waarin KJH echt om te janken was.
0 -4
Web
Huntelaar om te janken gaat veel te ver. Gisteren liep het voor geen meter naar de rust. Dan moet je soms terug vallen op spelers die wat anders brengen. En dat doet Huntelaar heel goed. Hij haalt de tegenstander uit zijn spel.

Wedstrijden als tegen AZ (beide goals betrokken) Feyenoord en Heerenveen de tegenstanders iriteren, en die gaan daar door minder spelen.

Ik ben ook voor goed voetbal druk zetten enz. Maar soms moet het even anders.

Vorig jaar had je ook die wedstrijden met als voorbeeld Schalke uit. Daar ging het nog maar net goed door een kamikazie goal van Viergever. Ook geen Ajax voetbal, maar wat was dat belangrijk.

Siem voor Kluivert belachelijke wissel, ben ik helemaal met je eens. Wissel hem voor het zelfde type speler. En die zat op de bank. Het zelfde met de wissel van Frenkie, altijd voor Eiting gaan.
0 -1
Bobbaasje
1-4 winnen in de kuip, met een prachtige goal van Huntelaar ga je van janken?

Ik heb op dat moment genoten, 010 had niks te vertellen.
0 -1
RusselWestbrook
Heb je nou echt niet door dat je mijn verhaal alleen maar ondersteunt?

Ik zeg bijna letterlijk dat KJH alleen maar kan scoren en verder gewoon veldvulling is waar je niets aan hebt totdat je op de laatste 20 meter van het veld bent. Jij hebt het alleen maar over zijn enige goeie actie in de hele wedstrijd, een doelpunt.
1 -1
3*stars*3
Snap jouw punt wel mbt Klaas en in de 1e helft was hij idd drama in de kuip, echt om te janken...
Door zijn status en ervaring haalt de trainer hem er niet uit, in de rust en hij scoort snel in de 2e helft.

Toch is hij imo wel van toegevoegde waarde en een andere type spits, voor bepaalde fases en wedstrijden.
Hij mist wel aardig wat kansen en dat is wel opmerkelijk.

Siem is echt ongelofelijk.
4mil(!) en een 3-jarig contract......
Ik zeg het nog een keer en blijf erbij.
Siem deed het destijds goed als 10 en prima als spits.
Als rechtshalf voegt hij geen reet toe, aan het veldspel.

Maar ach, 1 goal tegen Willem II en zijn fans zullen weer roepen, "waar zijn de Siem haters nou??? "....
0 -1
Bobbaasje
Dat is toch de taak van een spits; scoren. Ik heb Dolberg dat nog niet zien doen.

Huntelaar is messcherp, topfit en heeft laten zien nog steeds een topspits te zijn. Ik zou het wel weten als bondscoach. Locadia en Janssen thuis laten.
0 -1
RusselWestbrook
De spits van Ajax komt regelmatig in balbezit rond de middellijn en moet dan ook iets goeds met een bal doen. De spits van Ajax wordt regelmatig in de opbouw betrokken en is niet alleen maar het eindstation van de aanval. Ook in de opbouw moet hij van waarde zijn.
0 -1
Bobbaasje
Dat kan wel zo zijn, maar als je moest kiezen tussen Dolberg en Huntelaar, zou ik nu voor laatste optie gaan.
0 -1
RusselWestbrook
Waarom? Ajax als team scoort meer als KJH en Siem op de bank zitten en speelt een stuk beter voetbal.

Waarom zou je goals en kwaliteit van voetbal inleveren alleen maar om een spits op te stellen die scoort als anderen het ook wel doen?
0 -2
Bobbaasje
Huntelaar is een onderdeel van dit Ajax team.
0 0
RusselWestbrook
Dat is ie ook op de bank.

Heeft verder ook niets te maken met wat ik zeg.
0 0
Bobbaasje
Het is ook niet irrelevant dat Huntelaar volgens jou op de bank moet plaatsnemen, maar trainer Keizer vindt het wel relevant om hem in de basis te zetten in Ajax1.

Dan zijn we snel eruit, conclusie; basis voor The Hunter.
0 0
RusselWestbrook
Hahaha, wat een debiel verhaal. Drink er nog een paar joh.
0 0
Bobbaasje
Keizer kan er geen kloot van. Eerst uit in Europa tegen subtoppers; OGC Nice en Rosenborg.

Daarna Heracles, ADO Den Haag, Vitesse, Utrecht, Twente en gisteravond uitgeschakeld door het zelfde Twente in de KNVB Beker. Geen vastigheden in het elftal te zien, geen "hand van Keizer", chagrijnige spelers, helemaal niets. Spullen pakken en wegwezen.

Peter Bosz terug halen. Onder hem speelde Dolberg, Ziyech en Onana veel beter bij Ajax.
2 0
gi0vanni
Bosz terughalen? Die wil helemaal niet terugkomen omdat bij Ajax de assistenten bepalen wat er gebeurt. Hij mocht zijn eigen assistenten niet aanstellen. Denk dat Keizer trainer van het eerste is omdat hij geen eisen stelt.
0 0
mcatarinob
Ja, als je wilt dat een elftal niet goed kan functioneren, moet je ze op een plaats zetten waar ze zich niet prettig voelen.
0 0
theflyingdutchm
Helemaal mee eens, niks op aan te merken. Als je Eiting niet wilt brengen als Frenkie ziek uitvalt omdat hij het nog niet aankan, dan moet er snel versterking gekocht worden. Ik ben echter van mening dat hij het best aankan.
1 0
Redrum
Siem valt me echt wel heel erg vies tegen. Het leek gister wel alsof ze iemand uit het publiek het veld in gestuurd hadden.
2 0
3*stars*3
Dat gevoel heb ik vaker maar hij scoort dan en camoufleert zo een hoop.
Tegen NAC viel hij in en hij probeerde een bal te controleren...Het was zo lelijk en pijnlijk...
Ik dacht er ff aan om het terug te spoelen maar liet het doorgaan.

Maar hou je vast want hierna nog 2 seizoenen Siem.
Of Frank moet snel een club krijgen en hem nemen.
2 0
Redrum
Ja het is echt ongelofelijk eigenlijk wat die vent soms voor aannames en passes heeft. Het lijkt echt alsof hij op ijs voetbalt en daardoor totaal geen balans en grip heeft.
0 0