Rijsdijk: Duim omhoog voor Mitchell Dijks

BvdPloeg, 19-12-2017 om 11:50, 23573 views, Ajax Showtime | De nieuwe rugnummers zijn bekend!

Columnist Rodney Rijsdijk duikt voor Ajax Showtime iedere maand in de krochten van zijn Ajax-bestaan. Voor deze aflevering:

Afgelopen zondag speelden AZ en Ajax een wedstrijd die volgens mensen, die claimen er verstand van te hebben, het beste voetbal toonde wat onze Eredivisie te bieden heeft. Dezelfde kenners die ook lachen om Mitchell Dijks, die weer eens in de basis mocht opdraven omdat voor de rest echt iedereen (en de reserves van iedereen) geblesseerd of geschorst was.

Dan mag Mitchell weer opdraven en dat doet Mitchell graag. Mitchell is dat hondje dat steeds naar het asiel wordt gebracht, omdat het baasje van hem af wil. Telkens als het baasje denkt dat het hondje nu echt weg is, keert het beestje een tijdje later vrolijk kwispelend weer terug naar het baasje, die zuchtend de deur maar weer voor hem opendoet.   

Ik heb daar wel een fascinatie voor. Mitchell laat ons geloven dat Ajax 1 voor ons allen haalbaar is. Het ziet er allemaal wat onbeholpen en houterig uit. De waarheid is natuurlijk dat vrijwel niemand van ons ooit ook maar in de buurt van een optreden in Ajax 1 is geweest of ooit zal komen. En Mitchell heeft dat gewoon wel bereikt. En wie ooit Thimothée Atouba, John Veldman, Robbie Wielaert, Jurgen Colin en Samuel Kuffour in de achterhoede heeft zien schutteren in ons dierbaar rood en wit, weet dat onze Mitchell lang niet de slechtste verdediger is die we ooit hebben gehad.

Mitchell weet ook wel dat hij nooit in het elftal van beste Ajacieden ooit zal worden gekozen op basis van zijn kwaliteiten. Maar van zijn mentaliteit kunnen veel spelers, die gezegend zijn met meer talent dan Dijks, nog een boel leren. Afgelopen week mocht hij weer eens invallen tegen Excelsior en er klonk zowaar wat applaus van de tribune. Dijks kon het waarderen en zei na de wedstrijd in een interview: 'Ik ben nu toch een beetje een cultheld. Ik hoop dat ik ook een standbeeld krijg, haha.' We hoeven Mitchell niks uit te leggen, hij heeft zelfspot genoeg.

Een middelmatige verdediger die eigenlijk niet goed genoeg was voor de top van Nederland, maar er wel in speelde. Zo zal hij herinnerd worden en over een tijdje wellicht wel weer vergeten zijn door het grote publiek. Dijks heeft nou eenmaal niet zo’n onuitwisbaar slechte indruk achtergelaten als de moeder aller miskopen: Iván Gabrich, in het seizoen ‘96/’97. De spits van wie iedereen op de tribune zich afvroeg of zijn Argentijnse werkgever het motorisch gestoorde broertje van de miljoenenspits op het vliegtuig naar Amsterdam had gezet. Zeldzaam slecht.

Zo slecht dat mijn vrienden en ik een paar jaar later zelfs een beker naar hem vernoemden: de Gabrich-cup. Dat was een extreem lelijke bokaal die je binnen onze vriendengroep kon winnen. Je kreeg punten als je een wedstrijd van Ajax miste in het stadion: vijf punten. Wedstrijden tegen Feyenoord en PSV missen: tien punten. Doelpunten missen omdat je op de plee stond of te laat binnenkwam: drie punten per goal. Domme opmerkingen: twee punten. Bier omgooien: twee punten per biertje, dus als je een blad liet vallen was je behoorlijk de Sjaak. Aan het einde van het seizoen was er dan een winnaar en die winnaar kreeg behalve alle hoon en die spuuglelijke wisselbeker nog een extra prijs: een geheel verzorgde reis naar Veendam, alwaar een wedstrijd van de plaatselijke club moest worden bezocht. Geheel op eigen kosten ook, overigens. En bewijzen met een fotoreportage. Hoe de winnaar vanuit Veendam weer terug in Amsterdam kwam, moest hij zelf uitzoeken.

Een traditie die we toch een jaartje of vijf in stand hebben gehouden. Aan mij is die beker altijd voorbij gegaan. Ik was elk jaar de gedoodverfde winnaar, maar eindigde steeds net als tweede of derde in het eindklassement. Toch heb ik, na het uiteenvallen van de groep vaste bezoekers de cup wel in bezit genomen en de bokaal prijkt nog immer in al zijn lelijkheid op mijn schoorsteenmantel. 

Nee, zo beroerd als Iván Gabrich is Dijks nooit geweest en zal hij ook niet worden. Een dergelijke vriendencompetitie en daar dan de naam van Mitchell Dijks aan verbinden zou onterecht zijn. En voor z'n mentaliteit verdient ie in elk geval wél een standbeeld.  

Lees meer van Rijsdijk:
Deel 1: Viva Europa League!
Deel 2: Een droomtrip naar Scheveningen
Deel 3: Pisnijdig om gemiste 0-10 in 010
Deel 4: Brak na avond bij Nul Acht Combinatie

                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Vranzie
Leuk stuk. Iedereen die hier op loopt te muggenziften BEK HOUDEN. Ga eens voor 5 minuten wat nuttigs met je leven doen. Of lekker lang op de plee zitten. Leuk stuk. Niet te veel over nadenken.
3 0
Koekepeer
#hatersgonnalove
0 0
ajaxinho
Doe weer yoga, Mitch!

Ik wil die Dijks van 2015/2016 weer zien ;)
3 -1
Leviathan
Toen was hij de beste linksback in jaren bij Ajax. Of het een bevlieging was of dat hij nu de vorm een beetje kwijt is. Was ook wel onder Frank de boer maarja een voorzet is altijd hetzelfde en die waren vrij aardig toen
0 -1
achterlijn
Mooi stuk, alleen ik vind hem beter als jij hem afbeeld.

Die inzet van hem is een wapen, klopt, maar ook zijn snelheid is heel goed Janhanbaks had het gewoon moeilijk zondag, had daar de door vele geprezen Daley Blind (wel alleen Ajax supporters prijzen Blind want de rest van het land ziet net als ik dat Blind pure middelmaat is) gezet en Jahanbaks had een makkelijke middag gehad want die had met zijn snelheid een traag figuur als Blind helemaal dolgedraaid, zijn fysiek is goed, hij is lang en haalt daardoor ook veel gevaar van de tegenstander uit de lucht weg, er staat een kerel, met luchtduels vergelijk ik hem ook met Blind want die kan geen bal koppen, Mitchell komt veel en vaak goed op en ook daar is hij beter in dan Blind, Mitch kan een man voorbij op snelheid, Blind niet, Ja Blind is technisch beter.... maar dat is dan ook het enigste in alle andere spelonderdelen is Mitch beter.

Trouwens, het laatste seizoen kwamen veel van zijn voorzetten niet aan dat klopt maar het seizoen ervoor kwamen ze wel veel aan.
Ten alle tijden koos ik Mitchell boven de zeer zwaar overgewaardeerde Blind als linksback.

Ik ben iemand die de media op tv, in de krant en op de forums niet nalult omdat ik van mening ben dat ik minimaal zoveel verstand van het spelletje heb dan welke journalist of medialulletje dan ook.
0 -6
Koekepeer
Hilarisch, leuk stukje Youp
0 0
Web
Ik hoop dat dit een grap is
0 0
RusselWestbrook
Jij kijkt voetbal met je rug naar de tv in een handstand op de bank ofzo?

Zelden zoveel flauwekul gelezen.

Jahanbaks had een hele makkelijke middag tegen Dijks. Dijks stond weer geregeld aan de verkeerde kant te dekken. Hij haalt bijna niets weg uit de lucht want hij is ondanks zijn lengte een ontzettend slechte kopper met een waardeloze timing.

Mitchel komt vaak en goed op? Wtf vind jij goed? Als een blind paard naar voren rennen en hem dan vervolgens naar de verkeerde kleur, in de tribune of op een leeg stuk veld te passen? Echt kerel, wtf.

Daley Blind is, na Arjen Robben, de beste voetballer van Nederland. Tactisch subliem en positioneel van ongekende klasse. Ook samen met Arjen Robben de enige speler die bij de absolute top speelt en daar ook nog geregeld in de basis speelt, ondanks dat Mourinho daar trainer is (of nouja, speelde, dit jaar wat minder). Een trainer die net als jij het liefst 11 spelers van 2 meter opstelt die alleen maar hard kunnen rennen.

Die laatste alinea is echt hilarisch, jij begrijpt er namelijk helemaal niets van.
1 0
ETM
En op die manier ben ik het in perspectief dan wel met jouw eens. En toch vind ik Dijks onderschat. Hij wordt echt weg gezet als een kneus (qua voetballer) en dat is hij gewoon echt niet.
0 0
ajaxinho
Mitch is tactisch beter dan Daley??
1 0
M.Olsen
Duimen schieten toch tekort, als ik mijn hart op Dijks uitstort. Hij praat niet heel veel, al zit die op de baaank
0 0
SjakieWolfs
Voor mij is iedereen die in Ons Aller Ajax 1 heeft gespeeld een held. Okee de spelers die werden genoemd, hebben het niet best gedaan maar moeten we die jongens daarvan de schuld geven? Als de technische leiding een speler haalt dan zien ze daar wat in. Dan gaat zo'n speler niet denken, "ik ga niet naar Ajax want ik ben niet goed genoeg''. Die krijgt de kans zich te bewijzen en dan kan het goed of fout gaan. Er zijn ook spelers gehaald waar supporters en pers riepen dat typische Ajax spelers zijn en het ook niet waar konden maken (Derk Boerrigter, Lukas Anderson, Victor Fischer)
0 0
ETM
Dijks wordt imo door het gros van de mensen sowieso in het verkeerde perspectief geplaatst. Dijks viel door de mand toen er een trainer kwam die heel anders wilde voetballen (Bosz). Dijks past ook niet bij het voetbal dat de gemiddelede Ajacied wil zien. Dat is allemaal waar. Maar Dijks is zeker geen slechte verdediger. Dat is gewoon echt onzin. Dijks was onder Frank gewoon een zeer solide schakel in dat team. Verdedigend beter dan Boilesen, maar ook aanvallend functioneler dan Boilesen. Men denkt bij Dijks graag aan een rush en dan een over alles en iedereen heen gaande voorzet en dat klopt ook wel, maar de Boer vond al die vroege voorzetten van Dijks prima. Zo speelde Ajax toen nu eenmaal. Dijks deed het toen gewoon heel verdienstelijk maar wel in een niet wenselijke spelopvatting. Dijks komt opbouwend in kleinere ruimtes gewoon te kort. Maar het is een sterke snelle jongen die de hele flank kan bestrijken en technisch is hij ook helemaal niet zo slecht; het oogt allemaal vooral lomp.
Dus Dijks past als voetballer niet bij Ajax, eens, maar al dat neerbuigende gedoe is echt nergens voor nodig.
Dat het zo'n aardige jongen is zal mij verder een worst wezen, in deze.
5 -1
Aeter
Mitchell, je bent een gouden kerel! Ik zal je altijd toejuichen ook al ben je niet de beste, maar dat hoeft ook niet, want je doet altijd je stinkende best, ook al ben je al afgeschreven, toch sta je er elke keer weer met een beestachtige mentaliteit. Ik gun je alle goeds.
1 -1
Fieldman
Wow, de gunfactor is nog nooit zo hoog geweest. Het is nu helemaal in om voor Dijks te zijn. Dat zie je aan de minnetjes en plusjes.

Ik was zelf nooit echt een hater. Altijd respect gehad voor zijn snelheid bijvoorbeeld.

Maar sinds afgelopen weekend ben ik echt helemaal klaar met hem. Hoe kan je als een soort Willems naar voren stomen terwijl je zelf een van de drie verdedigers bent. En je directe tegenstander de beste man van de tegenstander is.

En tot overmaat van ramp ook nog terug wandelen, terwijl er tijdens je wandelen een levensgrote kans door de tegenstander wordt gecreeerd. In jouw gebied.

Dijks is echt een ramp voor hoe we nu willen spelen. Omdat Dijks niet rustig achter kan blijven, moet Frenkie wel achterblijven. Frenkie heeft niet de pure snelheid van Dijks, dus je wordt verdedigend kwetsbaarder. Plus, offensief, als je mag kiezen tussen Frenkie naar voren of Dijks naar voren is de keuze toch snel gemaakt.

Wober snapte dit wel. Die speelde rustig en bleef een beetje achter.
0 0
Leviathan
Dijks is nu puur backup als hij nu paar wedstrijden aardig kan spelen is dat toch prima? Beter als geen verdediging..Wees blij dat hij er nog is anders hadden we tegen AZ ook niemand... De enige die echt de fout in ging was zeefuik. Dijks speelde geen top pot misschien maar speelde gewoon voldoende.

Daarbij heb ik Dijks nooit echt afgezeken omdat hij in ieder geval zijn best doet en iemand is met clubliefde. Zie liever jordi alba daar staan maarja zolang die er niet is..
0 0
achterlijn
Ik heb hem ook nooit afgezeken, hij is een waardevolle voetballer, die jammer genoeg wat techniek te kort komt..... en zogezegd zondag was hij goud waard, ik had het wel eens willen zien als die blinde Zeefuik of Veltman linksback had gestaan..... dan waren we tenonder gegaan waarschijnlijk want Jahanbaks is de belangrijkste speler van AZ, en Mitch had hem op enkele momenten na goed in zijn zak, Jahanbaks is normaal veel gevaarlijker als dat hij zondag tegenover Mitch was, Mitch is gewoon een verdediger die je O.A. op snelheid bijna niet voorbij komt en ook in de lucht versla je hem niet en hij maakt het een aanvaller ook nog eens moeilijk omdat hij veel op komt langs de lijn, de aanvaller moet dan mee en die gaat dan toch snel vermoeiender worden om zijn aanvallende acties nog goed te kunnen uitvoeren.
1 0
rodnet
Hele leuke vent, misschien wel de sympathiekste van allemaal, matige (maar geen waardeloze) voetballer, past niet bij Ajax maar kan in een fysiek georienteerde competitie best een goeie rol spelen. Mitchell was zeer populair bij de fans van Norwich, zelfs vanwege zijn verdedigende- en voetbalkwaliteiten. Persoonlijk hoop ik dat hij een passende club vindt en snel vertrekt maar intussen heb ik hem nog altijd liever dan Zeefuik of Dankerlui.
2 0
Turbo
Goede gast, maar mensen die roepen dat hij goed speelde doen dat uit pure goodwill en omdat we gewonnen hebben. Maakt ontzettend veel onnodige overtredingen, staat continu verkeerd, had totaal geen vat op Jahanbaks, vertikt het zn middenvelders aan te spelen, en letterlijk élke kop-omlaag-en-gaan-rush eindigt in balverlies. Qua persoonlijkheid is het iemand waar je waarschijnlijk makkelijk een zwak voor krijgt, maar dat hysterische roepen hoe goed ie wel niet was ondanks dat ie zogenaamd zó slecht behandeld wordt en het zó zwaar heeft (pakt 7 ton per jaar en had gewoon kunnen vertrekken, maar achtte zich té goed voor het 2e niveau UK) is waanzin.
2 -7
achterlijn
Nou ik heb Jahanbaks niet veel gezien.... heb je hem wel eens gekeken bij AZ tegen al de andere tegenstanders?.... normaal is hij dreigender dan afgelopen zondag tegen Mitch.
0 0
Aeter
Klim eens van je paard zielig mannetje. Iedereen weet dat Dijks niet goed genoeg is en een onbeholpen houten Klaas is, maar iedereen ziet ook zijn drive en werklust en die zijn magistraal. Zeker als je net als Mitchell heel goed weet dat je er eigenlijk niet meer bijhoort, maar dan toch deze strijdlust op kunnen brengen, dat vergt veel, heel veel en daarom houden we van Dijks. Ik zal hem altijd toejuichen waar hij ook zal spelen. Want je kan een speler niet afkraken als ie zijn opperste best doet. Mitchell is een gewoon een gouden kerel.
2 -1
Turbo
"Iedereen weet dat Dijks niet goed genoeg is"? Lees dit topic effe door. Totaal niet het geval namelijk.

Dat jij hem altijd zal toejuichen is leuk voor je, maar ik beoordeel hem als voetballer, niet als "gouden kerel".
0 -1
Aeter
En dat maakt jou een waardeloze supporter. Je bent dan ook geen supporter, maar een analist.
1 -1
Turbo
"Klim eens van je paard" is hier wel een beetje op jouw van toepassing, niet waar? Jij bepaald niet wie of wat een supporter is.

En neem aan dat je inmiddels hebt gezien dat "Iedereen weet dat Dijks niet goed genoeg is" onzin is? Ik zeg niks lelijks over Dijks, ik zeg alleen dat ie slecht speelde. Zoals altijd eigenlijk. En ik benoem waarom. Dat jij daar niet tegen kan omdat het een "gouden kerel" is, is niet mijn probleem. Je bewijst overigens gewoon mn punt mbt goodwill. Hem eerst een onbeholpen houten klaas noemen die niet goed genoeg is om vervolgens te roepen dat je hem hoe dan ook wel zal toejuichen... dat is toch gewoon wat ik aangeef? Waar loop je dan zo dramatisch over te doen?
0 0
Web
Een speler ga je ontleden , en dan kijk je naar zijn capaciteiten en die zijn niet best. Ajax onwaardig mee eens.

Maar zondag heeft hij het naar zijn mogelijkheden goed gedaan.
Kijk als je hem vergelijkt met bv Wober, ja dan was het niets.
1 -1
Leviathan
Hoop zeiken Dijks af bij elke verkeerde bal terwijl iedereen wel verkeerde ballen geeft. Hij dee het zondag gewoon prima soms misschien een beetje te opportunistisch, maar beter dan elke bal achteruit spelen hij speelde natuurlijk ook zonder enige wedstrijd ritme of vertrouwen. Ja gewoon schijt en gas erop.

Denk dat er echt wel clubs zijn waar hij heel goed tot zijn recht kan komen het moet wel wat beter nog korter dekken en de bal soms wat eerder afspelen en meer aan de voorzet werken. Gebrek aan inzet en power/conditie heeft hij iig niet.
8 0
Ajaxmax
Heel erg mee eens Rodney. Stop eens met dat neersabelen. Hij moest er staan en stond er. Wijze woorden van mn vriend dit. Afz. Je sigarenboer!
7 0
Peterv13
Leuk stuk idd, en geheel terecht naar mijn mening. Ik heb lang de hoop gehad dat Dijks het wel zou redden, alleen al omdat er fysiek wat meer staat dan een Sinkgraven bijvoorbeeld. Maar helaas haalt hij niet het niveau wat er bij Ajax verlangt wordt. Maar een gebrek aan mentaliteit kan hij nooit van beschuldigd worden,er zit een goede kop op hem. Ik gun deze jongen een mooie carriere. Is dat niet bij onze club, dan maar ergens anders. Dat verdient hij wel
5 0
El-Dorado
Goede gast, gewoon er bij houden. Komt zeker van pas en is wel een speler met de beuk er in.

Is niet DE gewenste back, maar laten we eerlijk zijn.. de scouting doet ook niet erg z'n best.

En nee, geen Sinkgraven.
3 0
Ferd
Sinkgraven is helaas blessuregevoelig, anders was hij onbetwist basisspeler bij Ajax en oranje als linksback
2 0
liefhebber1
Hij is inderdaad niet de beste voetballer en in mijn ogen al helemaal geen ajax verdediger.

Echter, respect voor zijn optreden van afgelopen zondag. Ja, er ging wel eens wat mis, maar hij staat er gewoon weer. Iedereen lacht hem uit, maar hij doet perfect zijn werk.

Respect hoor.
12 0
Tinus
Leuk stuk!
7 0