De Mos stellig: 'F. de Jong moet altijd spelen'

JesseTH, 19-11-2017 om 23:29, 4325 views, Ziggo Sport | Er is een nieuwe collectie voor Champions League-artikelen.

Aad de Mos is kritisch op het presteren van Marcel Keizer als hoofdtrainer van Ajax. Hij ziet dat de oefenmeester er nog altijd niet volledig uit is wat betreft zijn selectiebeleid en denkt dat er in Amsterdam betere keuzes gemaakt kunnen worden.

'Hij moet nog steeds keuzes maken die wat mij betreft al genomen zouden moeten zijn', start De Mos zijn verhaal kritisch aan tafel bij Rondo. 'Door de nederlagen komt hij steeds meer aan het twijfelen over spelers. Hij had het tegen FC Utrecht gewoon moeten laten staan, die jongens vertrouwen moeten geven en daarmee verder werken.'

Ondanks de ruime overwinning van zaterdagavond ziet de analist Ajax nog altijd niet goed spelen. 'Hakim Ziyech heeft van de eerste tien ballen er elf naar de tegenstander geschoten in de eerste twintig minuten. Daarna geeft hij een steekbal naar Kluivert, waarna hij de bal terugtrekt.'

Wanneer de oud-trainer kijkt naar de backs en het middenveld van Ajax, ziet hij dat er posities zijn waarop Keizer in zijn ogen betere spelers op kan stellen. 'Frenkie de Jong moet naar mijn idee altijd spelen, want ik denk dat hij beter is dan Lasse Schöne. Hij is veel sneller en hij speelt de bal veel sneller diep, waardoor je ook wat meer roulatie gaat krijgen.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Bocarra
Onzin.... de jong is verdedigend dramatisch en loopt te veel met de bal.
0 -2
geDaante
Verdedigend misschien geen top nog, maar je overdrijft, en hij moet ook op rechtshalf. Voegt aanvallend ook al heel veel toe, en kan nog vele malen meer toevoegen wanneer hij de kans eens krijgt een tijdje te blijven staan en ingespeeld te raken.

Ajax zou niet moeten spelen om de nul te houden, maar om meer goals te maken dan de tegenstander. Frenkie is dusdanig goed dat je zijn eventuele verdedigende zwaktes op laat vangen door anderen. Daarbij wordt er nauwelijks meer drukgezet, zelfs achteruit gelopen, dat valt de technische staf kwalijk te nemen. Frenkie wil naar voren, drukzetten.

Frenkie wil altijd naar voren, en niet breed en zeker niet terug. Als er geen afspeelmogelijkheden naar voren zijn door gebrek aan aanbieden en vrijlopen van medespelers, gaat Frenkie inderdaad zelf met de bal lopen, naar voren. En daar ontstaat dan juist vaak wat uit, komt er eindelijk een opening. Dus ik snap niet zo goed wat je daar tegen hebt. Hij doet wat een Ajax CV altijd deed; opstomen en een man meer situatie creëren, want hij speelt een of twee mannetjes uit.
1 0
Koenniiee
Doe maar niet. Lekker Schone CVM. Frenkie met Ziyech afwisselend als LV/LAM.
1 -1
AFCA.
Ziyech - Dolberg - Neres
Frenkie - Donny
Schöne
Sinkgraven - Wöber - De Ligt - Veltman
Onana
2 0
Daneman
Niet mee eens. Schone als CVM. Mist een hoop, zoals snelheid, leiderschap, uitstraling, absolute wil om te winnen. Sorry niet helemaal waar. Schone kan wel tegen bepaalde tegenstanders. Maar niet tegen een mannelijk team als Utrecht. Tegen een tam als Utrecht en PSV heb je eigenlijk type Nigel de Jong, Poulsen, nodig. van Beek is dan ook nog erg licht
0 -1
Koenniiee
Je gaat pas zien wat je mist als Schone geen CVM staat maar Frenkie of Donny. Één woord: balans. En ik geef mijn foutieve inzicht toe, mocht dat zo zijn, ben maar niet bang.

Maar ik zie een middenveld met Ziyech, Frenkie en Donny niet slagen. Het is teveel 'ik wil de bal hebben' ipv de balans bewaken en dat is funest voor een goed controlerend middenveld om niet tegen counters aan te lopen.

En ja, er zijn een hoop betere alternatieven voor Lasse. Maar niet in onze selectie. Eiting is ook zo'n speler die veel meer de balans bewaakt dan over het veld dendert om aan de bal te komen. Dat moet je hebben als CVM. Leuk al die dribbelaars met veel risico op je middenveld, maar welke trainer is daar nou naar op zoek?
0 -1
geDaante
Om niet tegen counters aan te lopen moet je collectief drukzetten als je met een 6 speelt. Doe je dat niet of loop je zelfs terug, wat onder Keizer helaas veel gebeurt, maak je het jezelf lastig.
Positionering is net zo belangrijk. Ik zie dat Schöne niet per se beter doen dan Van de Beek. De bal willen hebben als middenvelder is altijd goed, afgewisseld met juist eens wegblijven, maar een middenvelder die teveel wegblijft of wegloopt, is funest voor het combinatiespel.

Maar Frenkie - Schöne - Van de Beek zoals je voorstelt vind ik ook prima. Als Frenkie en Van de Beek maar spelen. Het liefst had ik in plaats van Schöne dan Sinkgraven, maar er is geen alternatief voor de linksback.
1 0
Koenniiee
Dat is het punt, juist. Die gasten zoeken teveel de vrije ruimte op waarom je gezien bent als je dan balverlies lijdt. Maar idd, Frenkie - Lasse - Donny zou ultiem lekker zijn.
0 0
BRAMHOUTEN
En jij vindt dat frenkie dat allemaal wel heeft. Schone speelt prima op dit moment en zie daarom geen reden om hem te wisselen voor frenkie. Laten frenkie de plek van Ziyech maar innemen, die speelt wisselvallig op dit moment.
1 -3
ajaxinho
Tegen Utrecht de spelers laten staan... maar wel Frenkie erin brengen...
0 0
Mr.P.
lol de mos die zich uitlaat
0 -3
MBAFCA11
Misschien ben ik de enige, maar ik ben het hier niet mee eens. Ik vind hem nog te vaak te wisselvallig en heeft nog vaak momenten van onnodig balverlies, doordat hij te veel de bal wil brengen. Als hij de bal iets sneller zou laten gaan, zou hij Schöne wel snel uit de basis spelen.
2 -3
Pauw
Ziyech is volgens jou wel in shape voor de basis? Donny doet alles goed?

Het is logisch dat Frenkie veel overhaaste dingen doet om het ongelijk van de trainer te bewijzen. Komt vanzelf rust in zijn spel als hij daadwerkelijk eventjes t vertrouwen krijgt. Zoals Ziyech wedstrijden lang mag aankloten.
3 0
Daneman
Frenkie mist een ervaren, strijder achter hem. van Beek nog erg Jong en Schone, verdediging technisch bepaald geen zekerheid
0 0
geDaante
Heeft ook met diepe aanspeelbaarheid te maken. Frenkie wil naar voren, en niet breed of terug. Als er dan geen afspeelmogelijkheden diep zijn, gaat hij aan de bal diep. 9 van de 10 keer lijkt dat goed te gaan, en er gebeurt meteen wat. Heerlijke speler die het spel beter en leuker maakt, dus wat mij betreft basis. Een jonge speler moet ook leren en meer ervaren worden, dat gaat het snelst, of alleen, door hem speeltijd en vertrouwen te geven, en zo nu en dan te laten falen, want daar leer je het meest van.
1 -1
Rsv
Hij speelt nog iets te vaak postbode inderdaad, als ie dat afleert staat ie er snel in.
1 0
Middenweg401
Ik vind dat je je grootste talenten veel speeltijd moet geven om zich te laten ontwikkelen (voor zichzelf en voor volgend seizoen als er hopelijk om nog meer te spelen is) en om hem te behouden. Sportief en financieel dus. Het is oer en oer dom hoe ze nu met hem omgaan. Als het geen basis kan zijn, dan veel halve wedstrijden.
Het zou ook dom van hem zijn om drastische stappen te zetten trouwens, maar het is wel zonde.
2 0
MBAFCA11
Ik vind hem ook zeker een groot talent, en op het moment krijgt hij idd wel weinig speeltijd, maar ik persoonlijk vind het nog gewoon nog geen basisspeler. En om nu weg te gaan zou ook dom zijn, een beetje geduld kan geen kwaad.
1 0