Column: Hoe vaak moet Frenkie overtuigen?

FinnDekker, 16-11-2017 om 22:30, 16847 views, Ajax Showtime |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Vaclav Cerny kiest op een metertje of twintig van de goal voor een pass op nieuweling Frenkie de Jong. De Jong anticipeert en zet Cerny met één beweging voor de keeper. Nou ja beweging… Woorden schieten te kort voor de prachtige pass, die minstens vijf man te kakken zet. Bergkamp-achtig draait de bal via de buitenkant van de rechtervoet met een curve waar je u tegen zegt de ene kant op, terwijl de middenvelder de andere kant op draait. Een tel staat alles en iedereen stil. Een tel later ligt de bal in het net.

Het is 25 januari 2016. In Almere geeft Jong Ajax een masterclass voetballen in de Jupiler League. Niet tegen de plaatselijke FC, maar tegen NAC Breda. Door het drukke programma zijn de Amsterdamse beloften uitgeweken naar het onderkomen van Almere City. Jong Ajax heeft veel talent in huis, maar is nog geen schim van het Jong Ajax van het seizoen daarna. Wel laat het al sporadisch zien waar het beregoed in is, namelijk oogstrelend voetballen, zo ook die avond.

De reden dat ik kijk, is om de nieuwste aanwinst van Ajax te aanschouwen. Twee weken daarvoor maakte De Jong zijn debuut in het duel met Achilles 29, waarin de kersverse Ajacied zich volgens een aantal Ajacieden positief had laten zien. De aanstaande, eerste samenwerking met Abelhak Nouri maakte mij nieuwsgierig. Is Frenkie net zo talentvol als Donny en Appie? Binnen het uur krijg ik een antwoord: Ja. Ajax heerst in Almere met oogstrelend voetbal. De reden? Frenkie. In de desbetreffende 52e minuut weet ik het zeker: hier gaat Ajax van genieten de komende jaren.

De Jong danst op het veld. Pass hier, kap daar. Niemand voelt zich zo zeker aan de bal als De Jong. De Jong moet aan de bal zijn, De Jong moet voetballen. Precies hetgeen wat de middenvelder een kleine twee jaar na dato niet doet. Uit tegen Nice begon het huidige seizoen voor de rechtspoot nog sterk. Het laatste kwartier was Ajax oppermachtig in Frankrijk en het is geen toeval dat Frenkie juist dat kwartier pas binnen de lijnen stond. Weer had De Jong weinig tijd nodig om mij te overtuigen. Het zou weleens zijn seizoen kunnen worden.

Waar ik, en met mij een behoorlijk aantal Ajacieden, hadden gehoopt op een basisplaats, koos Marcel Keizer echter voor een ander middenveld in de daaropvolgende wedstrijden. Ajax werd uitgeschakeld in de Champions League en de Europa League, waarna het eerste Eredivisie-duel ook verloren ging. Eén plus één is niet gelijk twee, maar dezelfde rekensom wordt nu wel gemaakt. Met De Jong in de basis werden er punten verloren tegen ADO en Vitesse, terwijl er vervolgens zonder De Jong vier keer op rij ruim werd gewonnen in de Eredivisie. Dus waarom weer met De Jong spelen, denkt de technische staf.

Nou, omdat het resultaat niet alles is. Omdat het voetbal al weken niet om aan te zien is. En omdat het resultaat al een aantal weken veel verbloemt. Als het resultaat vervolgens tegenvalt, wat tegen Utrecht gebeurde, wordt pas echt duidelijk hoe slecht Ajax voetbalt. Iemand die daar verandering in kan brengen is Frenkie. Tijd voor een rentree in de basis dus. Frenkie nam Jong Ajax al een keer bij de hand tegen NAC, laat Frenkie het nu maar bij het eerste doen. En als De Jong ons dan voor de zoveelste keer heeft overtuigd, zullen we dan afspreken dat Frenkie dit over een paar weken niet wéér hoeft te doen?

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Leprechaun
De pest is dat we geen Europees voetbal spelen en dat het in de Eredivisie voor geen meter loopt.

Te weinig wedstrijden om te rouleren en te weinig automatismen om te durven experimenteren.
0 0
geDaante
Keizer moet gewoon kijken naar hoe hij wil spelen, en welke specifieke kwaliteiten bij de individuele spelers daarvoor nodig zijn. Hij wil centraal opbouwen en spelen, met veel combinatiespel, en dus heb je middenvelders nodig met zoveel mogelijk combinerend vermogen, wat inhoudt dat je de meest technische, handige spelers op moet stellen met ook de hoogste handelingssnelheid. Met halven die de bal willen hebben en actief vrij lopen binnen een bepaalde radius van hun positie. Ook moeten de halven zoveel mogelijk creativiteit hebben om door die geparkeerd bussen te klieven, zelf of middels een steekpass.

Ik kom dan uit (van goed naar minder) op:

-Frenkie
-Sinkgraven
-Ziyech/Donny
-Schöne

Frenkie is broodnodig met zijn creativiteit en naar voren denken en handelen, dus basisplaats. Sinkgraven heeft alles om in de kleine ruimte te functioneren, en kan dat vaste brengen waar Keizer het over heeft. Draait zo makkelijk weg, combineert makkelijk, is handig aan de bal, en bij balverlies kan hij er fel en strak op zitten.
Schöne blijkt toch vaak net wat te traag, met name Europees, in de eredivisie kan het nog. Maar je wil naar iets toewerken voor volgend seizoen, zodat je er meteen staat.

Dan kom je uit op:

Sinkgraven - Schöne/Van de Beek - Frenkie

Ziyech dan bijvoorbeeld in een vrije rol op links. Dan heb je op rechts een naar binnen komende buitenspeler, en op links een linkspoot met een goede trap. Op het middenveld is Ziyech te egoïstisch, schiet ook wanneer hij kan terwijl hij niet goed kan schieten. Is ook niet zo'n technicus als hij lijkt. Heeft wel verrassing in zijn spel, en een goede voorzet, en drive, dus vanuit die vrije rol vanaf links een optie.

En dan moet je dat een tijdje laten staan, ookal gaat het nog niet vloeiend, dat kan ook niet, dat moet ingespeeld raken. Men is de laatste maanden veel te paniekerig en gericht op de korte termijn, waarschijnlijk vooral door druk van de buitenwacht op hun eigen persoontje.
0 0
KKoossiiee
Ik ben helemaal pro Frenkie.
Alleen moeten we wel normaal doen.
Als hij echt al zo goed is als velen denken had hij zich allang in de basis gespeeld.
In de beker hield het niet over ......
Dus hij zal zijn kans moeten pakken, laat het maar zien.
2 -1
geDaante
Talenten kun je niet zo maar even in een nieuw team gooien, met een andere speelwijze en taken, en verwachten dat deze er meteen staan. Een talent gooi je erin, en geef je minimaal 5 wedstrijden achtereen de kans verbetering te tonen. Is dat het geval, laat je hem nog langer staan, tot wellicht een basisplaats.

Een talent erin gooien, die dan door onwennigheid en niet ingespeeld zijn met zijn teamgenoten één of twee foutjes maakt, er meteen weer uithalen, is het vertrouwen van zo'n jongen onnodig een klap geven. Daarbij, als je denkt dat het zo moet, begrijp je weinig van opleiden en ontwikkelen. Van fouten en falen leert men juist het meest.
0 0
Gajes
Frenkie is een aanvallende middenvelder, geen verdedigende. Hij kan 1op1 makkelijk passeren en een geweldige pas in de benen. Zet hem naast ziyech en donny op 6 dan zal je zien dat het gaat lopen. In de winterstop anita voor de 6 halen en een linksback en je bent klaar. Opstelling :
Onana
Veltman - de ligt - wober - aankoop
Anita
F de Jong - ziyech
Neres - Huntelaar - youness
1 0
AFCA_XXX_AMSTERDAM***
De wedstrijd openbreken wanneer hij invalt
0 0
HarryHarHar
Kan Frenkie niet op links ipv Younes?
0 0
ajaxinho
Frenkie houdt de bal te lang bij zich.

Dat kan fataal zijn als verdedigende middenvelder.
Daar kan Sinkgraven over meepraten.
Twee balverliezen kostten ons de CL.
En voor hem een basisplaats die hij niet meer terugkreeg van Frank.
0 -1
geDaante
Dat is vaak ook een gevolg van slechte aanspeelbaarheid van medespelers. Andere spelers dan Frenkie spelen de bal dan maar weer breed of terug, Frenkie wil naar voren, en laat met het vasthouden van de bal ook weten dat hij naar voren wil, wat een signaal zou moeten zijn naar zijn medespelers. Hij zoekt aan de bal naar de oplossing vooruit, bij betere aanspeelbaarheid speelt hij de bal ook sneller of meteen diep.
0 0
wt4ajax
------------------------------------Dolberg----------------------------------
Ziyech (hangend)----------------------------------Neres---------------
-------------------------------Siem de Jong---------------------------------
--Sinkgraven-------------------------------------------vd Beek----------
------------------------------Frenkie de Jong------------------------------
------Wöber/Viergever-----de Ligt---------Veltman-----------------
--------------------------------Onana-----------------------------------------
0 -9
altijdwelwat
Fantastische voetballer aan de bal maar zonder bal lijkt het vaak helemaal nergens op,
en dat is bij Ziyech ook al het geval. Hoe vervelend het ook is als je beide spelers opstelt kom je in de problemen, zeker gezien het feit dat we al geen Wereldelftal hebben.
3 -3
geDaante
Zonder bal lijkt het hele team nergens op, waarom haal je een individuele speler aan?
Men hinkt op twee gedachten; drukzetten of toch niet? Wat resultaat in iets daar tussenin, wat erg slecht is. Veelal wordt er teruggelopen in plaats van naar voren.

Frenkie wil naar voren, Ziyech wil naar voren. Zij moet gevolgd worden naar voren, in plaats van dat zij al die anderen naar achter moeten volgen.

Ajax is aanvallen en drukzetten! Ajax is uitzonderlijke technische, creatieve spelers om goals mee te maken en niet brave werkertjes om de nul te houden!
5 -1
altijdwelwat
Wat een simpele praat , je bedoelt brave werkertjes als Neeskens? Wouters? Davids? Elk elftal heeft behoefte aan spelers die de balans bewaken , het liefst zijn dat jongens die zowel goed kunnen voetballen als ballen kunnen veroveren. Maar dat soort spelers zitten momenteel niet in onze selectie , en ook in de opleiding zie ik ze niet terug. Daarom vind ik het zonde dat Noa Lang momenteel alleen als buitenspeler word gebruikt, die heeft(had) als middenvelder wel voetballend vermogen en gif.
2 0
geDaante
Neeskens, Wouters en Davids waren wel meer dan brave werkertjes he, die heeft Ajax nu helemaal niet lopen.

Het gaat erom dat je in eerste instantie uit moet gaan van spel bij balbezit, hoe je tot zoveel mogelijk kansen en doelpunten komt. Daarvoor heb je zoveel mogelijk creativiteit, techniek, handigheid en inzicht voor nodig. Alleen Ziyech als creatieve man, die overigens helemaal niet zo goed is, is te weinig. Het spel wordt voorspelbaar met maar één creatieve, handige man. Beide halven dienen uitstekende voetballers te zijn, die zichzelf of anderen in een gevaarlijke positie kunnen brengen.

Er wordt teveel gefocust op de nul houden. Gewoon meer scoren dan de tegenstander. En in plaats van steeds mee moeten lopen met je tegenstander en inzakken, moet je alles op alles zetten als team collectief druk te zetten, zoals Bosz deed. Dan zal je zien dat Frenkie met veel pit druk gaat zetten, net als Ziyech, die onder Bosz zeer fel drukzette, en ook meeverdedigde waar nodig. Keizer heeft het in de omschakeling naar balverlies gewoon heel slecht staan.

Zet Frenkie erin, ga collectief drukzetten, en werk aan zijn omschakeling. Doe je dat niet, komt hij er nooit als je jouw kijk erop na houdt. Een talent moet spelen om beter te worden, en moet af en toe mogen falen, om daar van te leren.

Hij is veel te goed om te laten banken, en speeltijd maakt hem beter en beter. Het is gekkenwerk hem op de bank te houden. Nog gekker is pure middelmaat en rekloze speler Siem de Jong in te laten vallen, en Frenkie niet.
2 -1
Joseph
Frenkie moet zich gewoon net als Schone onttrekken van de opbouw, focussen op zijn verdedigende taken, duels uit de weg gaan en het spel vertragen als hij dan toch aan de bal is gekomen.

Alleen dan zie ik hem een kans maken bij de huidige staff.
6 -2
geDaante
Of gewoon naast de spits gaan staan, en steeds nog verder de 16 inrennen a la Siem de Jong, dan is ie er ook.
3 0
Redrum
Precies, op dit moment is zijn drive naar voren veel te groot. Hij wil zich nadrukkelijk met de aanval bemoeien en dat wordt niet getolereerd door de huidige staf.
1 -1
HeavenlyDivine
Alle fans die hier tegen zijn, komen bijna altijd met non-argumenten.
'hoort nog niet in Ajax 1, want heeft het niet vaak genoeg laten zien in Ajax 1''
Knap lastig, als je ook weinig de kans krijgt.
'Heeft het alleen nog maar laten zien in Jong Ajax'
Meer kan hij ook niet doen
''ervaring ervaring ervaring''
De ervaren spelers vallen vaak genoeg door de mand, ook de ervaren middenvelders die we nu hebben. Ik kan me nog herinneren dat we uiteindelijk tegen Lyon met een elftal van gemiddeld jonger dan 21 jaar stonden. De afweging is niet ''talenten opstellen OF resultaat behalen'', met Frenkie en Donnie maakten we waarschijnlijk meer kans tegen Utrecht dan Siem en Schone
4 0
KajanoKlaassen
Frenkie-Donny-Ziyech hoort het middenveld te zijn. Daar kan je als trainer toch niet omheen? Sorry hoor maar hoe kan je Siem de Jong ooit boven Donny en/of Frenkie inschatten? Diepgang, terwijl 90% van de tegenstanders zich ingraven.
4 -1
NwankoPetterson
Wat een overdreven gedoe zeg, heb F. de Jong nog nooit zien overtuigen in Ajax 1.. Als hij daadwerkelijk zo goed is pakt hij binnenkort echt zijn kans wel
3 -6
godenzonenssuper
Wedtrijden kijken doe je met je ogen open.
4 -1
NwankoPetterson
Dacht al dat ik iets verkeerds deed.. Bedankt!
1 -4
de-Ajacied
Het is heel simpel: haal Younes eruit zet Ziyech hangend op linksbuiten en zet Frenkie centraal op het middenveld met Donny en Siem of Lasse

-------------------Dolberg---------------
Ziyech-----------------------------------Neres
-----Siem---------Frenkie-------Donny
Sinkgraven--Wöber-De Ligt--Veltman
----------------Onana------------------
2 -12
PJK54
Natuurlijk is het een groot talent wat je graag ziet spelen en wat ik al eerder heb geroepen zijn kans komt wel. Ik neem aan dat het TH, wat ik overigens liever vandaag als morgen zie vertrekken, dat ook voor ogen heeft maar de keuzes afweegt en de laatste wedstrijd duidelijk het fout heeft ingeschat!! Ik zie Siem meer als invaller dan vaste basisspeler dus zal dan Frenkie opstellen.

Laten we hopen dat hij as zaterdag speelt en dan gelijk laat zien dat hij daar hoort.
0 0
PeterVKV
Keizer moet natuurlijk wat doen. Het voetbal is ronduit slecht en nu worden er ook nog eens punten verspeeld waar dit niet meer kan. Het middenveld wordt niet gecontroleerd. De linksbuiten heeft geen rendement. Ik verwacht een middenveld met Lasse, Donny en Frenkie met Ziyech in een vrije rol vanaf links, ondersteund door Sinkgraven als opkomende linksback. Als dat nou een tijdje blijft staan gaat het misschien toch nog wat worden met Ajax dit jaar.
0 -1
Ajax27
Niet mee eens. Als het jonge talent niet brengt wat ie moet brengen, dan speelt ie niet. Resultaat telt in de jeugd niet, dan telt het individu. In het eerste mogen en moeten we resultaat verwachten. Als Keizer het middenveld had laten staan en we nog 2-3 wedstrijden punten hadden verspeeld, stonden we nu net als Feyenoord op de 7-10e plaats, was Keizer weg, het seizoen afgelopen en zou je nog heel erg moeite moeten doen om volgend seizoen niet via 36 voorrondes EL te halen. Dus ja... enig resultaat mogen we wel verwachten. En als het talent zo ontzettend groot is, waarom komt het er dan nog niet uit? Daar waar andere jongens het op vroege leeftijd wel laten zien, of hebben laten zien in het verleden. Je moet gewoon constant presteren bij Ajax, klaar. Anders ga maar lekker bij AZ ofzo voetballen.
5 -5
godenzonenssuper
Vertel mij eens hoeveel kansen hij van de technische staf heeft gehad?
En jij vond dat hij er tegen Nice en Ado niet uitkwam?
2 0
Ajaxbrl
Dit seizoen is gewoon al klaar hoor verbeeld je maar niets binnenkort staan wij ook 5e ofzo... En Frenkie moet gewoon het vertrouwen krijgen want die jongen heeft het 100%...
4 -1
Remark
Spijker op de kop, Finn Dekker! Ik roep dit al meer dan een jaar, en met mij o.m. Kenneth Perez, Arnold Bruggink, Aad de Mos, Pierre van Hooijdonk en Wim van Hanegem. Frenkie is de toekomst van Ajax, maar als Keizer blijft volharden in deze belachelijke boycot, wordt hij de toekomst van een buitenlandse topclub en blijft Ajax doormodderen in het kip-zonder-kop-tikkie-terug voetbal dat we inmiddels van ze gewend zijn. Het zou helpen als ook de Ajax-supporters zich hard maken voor Frenkie, want nog te vaak lees ik - ook in de reacties op deze site - dat men die twee idioten Derksen en Gijp na-papegaait en 'dat Frenkie zich eerst maar es moet bewijzen'. Wanneer Frenkie wordt opgesteld speelt hij doorgaans de sterren van de hemel, maar na één mislukte actie (vaak omdat hij niet wordt begrepen) moet hij het ontgelden en belandt ie weer op de bank, terwijl Younes, Ziyech en Schöne vrolijk door mogen blijven klooien. Ongelooflijk hoe dom een ooit zo geweldige club het laatste decennium opereert.
4 -1