De Groot: 'Welk idee zat er achter wissels?'

BvdPloeg, 08-11-2017 om 08:20, 5081 views, De Telegraaf | Er is een nieuwe collectie voor Champions League-artikelen.

Jaap de Groot kijkt als Cruijff-adept met een scheef gezicht naar de ontwikkelingen bij Ajax. Volgens de columnist van De Telegraaf gaat er veel fout in de hoogste regionen van de club.

'De coach zit er nog, maar kan steeds meer worden afgevraagd op basis waarvan hij gecontracteerd is. Zijn wisselbeleid (Ajax-Nice, Rosenborg-Ajax) pakt op cruciale momenten verkeerd uit, inmiddels rijst ook de vraag waar Keizer met zijn elftal naartoe wil. Wie zondag Ajax-FC Utrecht zag, keek naar een team dat in ieder geval niet in de geest van Johan Cruijff acteerde, wat nog altijd de doelstelling schijnt te zijn', schrijft De Groot.

'Zo moesten volgens de legendarische Nummer 14 de beste spelers altijd spelen. Daarom jongleerde Cruijff altijd graag met de opstelling. Het verwijt dat Keizer teveel wisselt, zegt daarom weinig', vervolgt hij. 'Iedere tegenstander is anders, dus zijn er soms andere types nodig om de angel bij de opponent eruit te halen of vol op de achilleshiel te raken. Vandaar dat het inbrengen van Kasper Dolberg en Siem de Jong tegen FC Utrecht te verdedigen viel, al deden de reserverollen van talenten als Justin Kluivert, Donny van de Beek en Frenkie de Jong wel pijn aan de ogen. Maar wie vervolgens zag hoe Dolberg en De Jong functioneerden, vroeg zich meteen af welk idee er eigenlijk achter de wissels zat.'

De Groot doelt op het feit dat De Jong en Dolberg eigenlijk samen in de spits speelden en niet om elkaar heen, zoals Cruijff dat weleens deed. 'Thuis tegen PEC Zwolle stonden Huntelaar en Dolberg samen voorin. Net als met Dolberg/De Jong liepen ze elkaar vooral in de weg. Terwijl als je naar de specifieke kwaliteiten van Huntelaar en Dolberg kijkt, het vanuit de Van Basten/Bosman-variant bekeken een heel interessante combinatie is. Alleen moet de schaduwspits wel weten dat hij er moet komen en niet er al moet staan.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
maikelklaassen
als je 2 middenvelders en een centrale verdediger wisselt zonder dat er blessures zijn dan snap je er helemaal niks van! onbegrijpelijk dat huntelaar niet werd ingebracht
0 0
Jan Doedel
Beste Jaap,

Ik weet t zelf ook niet, ik doe namelijk maar wat.

Mvg Marcel
2 0
JCr14
Siem de Jong hoort niet in de basis. Alleen als Ziyech, Vd Beek en Frenkie de Jong geblesseerd zijn.
Hij liep werkelijk waar iedereen in de weg. Ziyech had er ook zichtbaar last van. En hij liet ook zijn man steeds lopen waardoor ze het achterin moeilijk kregen. En dan haal je weer de beste verdediger van de wedstrijd naar de kant.
Tijd om Spijkerman en Keizer van die bank af te trekken.
4 0
afca95
Geen PlanB, maar wekelijks plan geen idee.. waardeloze technische staf! Allemaal baffers van het TH en bestuur. Heb je kritiek op een van de kliekjes, vlieg je eruit vraag maar aan Jonk en Bosz
3 0
ajaxinho
Een wissel teveel: Siem.

En tijdens de wedstrijd was het ook slecht.
Dit deed hij in de voorgaande wedstrijden wel goed.

Ik vind dat een goede trainer ook in de rust moet kunnen wisselen.
Zeker met een fitte selectie.
0 -3
Boer Gijs
Welk idee? Geen idee!
0 0
Inhartennieren
Ik hoor overal dat Dolberg het zo slecht heeft gedaan afgelopen zondag.
Ik ben het daar niet mee eens.
Het ligt deze keer zeker niet aan Dolberg.
Hij was juist heel balvast deze keer.
Maar vooral de mensen om hem heen waren dramatisch.
Neres ging de eerste helft nog wel, maar Ziyech en de Jong waren dramatisch.
Om maar niet te spreken over Younes.
En al helemaal niet over onze backs, waarbij Veltman toch de meest niets zeggende back is die we ooit hebben gehad. En dan doel ik bij hem vooral op aanvallend vlak.
3 -1
waayop
Van een spits van Ajax verwacht ik meer dan balvast zijn, wat kaatsen en wat spelers passeren in de breedte van het val. Geen enkele dreiging richting doel, de defensie van Utrecht had een makkie aan Dolberg.
0 0
reaguurder
Zelfs Viergever brengt aanvallend meer dan Veltman hehe
1 0
Ajax27
Ik vind het makkelijk praten. In het begin van het seizoen kregen de jongelingen de kans en liep het voor geen meter. Het grootste talent van vorig jaar zat/zit in een dip en we hebben Huntelaar die zich ontzettend positief en fit liet zien.

Een paar wisselingen zorgde voor een mooie winning streak en nu na een nederlaag waarin de uitblinkers van de weken daarvoor erin stonden is het ineens weer de schuld van Keizer dat de jonkies op de bank zitten?

Als de talenten zo goed zijn, dan kloppen ze wel nadrukkelijker op de deur. zo niet? jammer dan, dan maar routiniers met iets minder jonge talenten.
2 -4
waayop
Helemaal mee eens. Bij Ajax worden de talenten gelijk enorme kwaliteiten toegedicht die ze doorgaans op het veld niet laten zien. Talent is niet genoeg om een volwaardige eerste elftalspeler van Ajax te zijn.
0 0
Freddy Al
Als je stelt dat altijd de beste spelers moeten spelen dan kan ik het daar alleen maar ten volle mee eens zijn.
Als je daarbij ook inspeelt op de kwaliteiten en zwaktes van de opponent is dat ook helemaal prima.
Dat houdt echter ook in dat je wel gaat schuiven met je opstelling als daar aanleiding toe is .
Dus dat je niet stug doorgaat met het opstellen van spelers omdat ze vertrouwen moeten opdoen of uit de eigen jeugd komen.Dat kan wel een rol spelen maar mag niet leidend zijn.

Helaas wordt dat vaak uit het oog verloren en gaat men te vaak af op de performance van spelers die het op een lager niveau goed doen en daarbij vergeten wordt dat er een duidelijk niveauverschil is tussen JL en ED.

Ook het aanpassen op de kwaliteiten van de tegenstander is helaas binnen de Ajax cultuur een vies woord, want wij zijn Ajax en.......
Dat is jammer omdathet ook spelers in hun ontwikkeling verder helpt indien je tactisch op niveau handelt.

Dat we geen betonvoetbal lusten is logisch,dat wil niet zeggen dat we altijd volgens een kamikaze tactiek moeten voetballen met spelers die daar niet de kwaliteiten voor hebben en voor een tegenstander zo voorspelbaar spelen dat de tegenstander met een paar aanpassingen in de tactiek het hele aanvalsspel van ons kan ontwrichten.

Je kunt denk ik ook aanvallend en aantrekkelijk spelen zonder het verstand te verliezen .
F de Boer is regelmatig het mikpunt van spot en afkeur bij velen maar ik denk dat hij probeerde om een met een doordacht strijdplan de tegenstander te verrassen .
Helaas ging hij steeds meer defensieve zekerheden inbouwen en kwam dat het schouwspel niet ten goede.

In het verleden zijn er echter ook coaches bij Ajax de deur gewezen omdat ze geen resultaat wisten te halen met voetbal dat als te naïef werd gezien,de andere kant van het spectrum dus.
Ik kan me niet voorstellen dat een Ajax coach deze twee soms tegengestelde grootheden niet afweegt, helaas hebben wij als supporters al heel snel een oordeel klaar als het niet loopt zoals wij graag zouden zien en eisen we eigenlijk mooi voetbal gekoppeld aan een topresultaat.
Dat laatste nu is des supporters maar zeker niet realistisch.
3 -2
3sterren
Bedankt voor je goede post. Het zijn dit soort reacties die mij toch weer steeds naar dit Ajax-forum trekken. Mooi geformuleerde zinnen zonder de gebruikelijke krachttermen, voortgebracht uit een Ajax-hart, neem ik aan.
Ik zeg: ”vooral doorgaan” ...
0 -2
Tufono
Je praat hierover een trainer die een aanhangsel is van eens stelletje vriendjespolitieke Ajax kapotmakende zakkenvullers! Denk je nou echt dat deze mislukte trainer nog een enig vorm van een systeem in zijn kop heeft of laat staan dat hij weet wat een systeem is! Laat, hij had al lang moeten vertrekken, neem het voorbeeld van Bayern Munchen!!
6 -1