Sintenie: 'Achilleshiel voor de club sinds 2012'

JesseTH, 21-10-2017 om 11:23, 4795 views, Het Parool | Er is een nieuwe collectie voor Champions League-artikelen.

Dick Sintenie, journalist van Het Parool, is kritisch op het aankopen van spelers vanuit Ajax. Hij ziet dat er bij het vertrekken van spelers te ongericht spelers voor worden teruggehaald en dat het inpassen van jeugdspelers op de vrijgekomen plekken vaak te lang duurt voor de club.

'Dat is de achilleshiel voor de club sinds 2012: financieel gaat het geweldig, maar sinds het kampioenschap in 2014 is er geen prijs meer gewonnen', oordeelt Sintenie in Het Parool, waarna hij ingaat op het doorselecteren bij het vertrekken van spelers. 'De waarde die de eigen jeugd vertegenwoordigt, zowel sportief als financieel, is vele malen groter dan die van de aankopen. Het duurt globaal genomen twee jaar eer een bij Ajax vertrokken voetballer op zijn positie is vervangen door een kwalitatief gelijkwaardige speler. Na elke zomerse transferperiode heeft de trainer van Ajax tot een half jaar nodig om het elftal (weer) naar zijn hand te zetten. De prestaties van Ajax na de winterstop zijn al zes jaar beter dan die in de eerste helft van de competitie.'

Er waren tijden dat aankopen van groot belang waren bij Ajax, zo ook bij het Ajax dat de Champions League won. 'Trainer en technisch directeur Louis van Gaal stelde in 1991 Ton Pronk aan als scout betaald voetbal. Van Gaal: "Pronk bouwde in hoog tempo een groot netwerk op. We hadden begin jaren negentig ook veel zelf opgeleide spelers in de selectie, zoals Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Edgar Davids en Frank en Ronald de Boer. Maar Finidi George was daarin de schakel die ontbrak, nadat John van 't Schip geen rechtsbuiten meer wilde spelen. Pronk bracht ook Jari Litmanen aan, en Nwankwo Kanu."'

Inmiddels is er al sinds jaar en dag veel kritiek op het aankoopbeleid van Ajax. Mede door het ontbreken van gerichte scouting. 'Recenter werden door Ajax nog altijd voetballers aangetrokken zonder scoutingrapporten: onder anderen huurling Yaya Sanogo en de transfervrije Niki Zimling. Het inmiddels opgestapte rvc-lid technische zaken Theo van Duivenbode schoof bovendien wel eens aan bij de wekelijkse scoutingvergadering.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
fanforeffer
Ik blijf erbij dat je met verstand scout er nog genoeg goede spelers naar Ajax willen en kunnen komen.Maar het is een teken van onvermogen dat er als 6 jaar geen fatsoenlijke linksback is opgeleid of gekocht.Dat geld ook voor de CV. Eigenlijk moeten de vervangers al in jong Ajax of in o19 lopen.
0 0
Roovers419
Sanchez, Huntelaar destijds , Suarez . Ik durf te stellen dat Ajax het grootst heeft doorverkocht van alle nl ploegen.
0 0
Roovers419
Toen had je ook demstsjenko die er geen kut van kon. Veltman (andere), Santos, Hoekstra.
0 0
NouridolbergNeres34
Aankoopbeleid is gewoon matig. Als je nog met dijks de voorronde EL in moet gaan dan klopt er iets niet ! zeker met zo een dik gevulde bankrekening en het is ook niet zo dat we op de toekomst aanstormende toptalenten hebben lopen op de backposities.
0 0
Civilengineer
Theo van druivenbode kende duidelijk niet zijn taak als RvC. Misschien beter maar dat hij weg is!
2 0
MosesD
Aankoopbeleid is nooit iets geweest waar Ajax in heeft uitgeblonken. Alleen toen Olsen trainer werd, werden er iets van 10 spelers gehaald, waarbij elke speler eigenlijk zijn waarde had.

Haha, zit je weer te minnen, godenzonensuper? :-)
0 -2
Roovers419
Dat waren echt voltreffers. Toch vind ik dat seizoen het begin van het einde. Want het betekende ook het einde van (Lach maar) Splinter(die was bij van gaal goed op weg) . Musumpa, Wooter....dat had de volgende generatie moeten worden. Die ons in de europese subtop hadden kunnen houden.
0 0
MosesD
Splinter was een aardige speler, maar vergeet niet dat Ajax toen nog Europese top was. Daar kon je niet mee aankomen. Wooter was leuk, meer niet. Het ging pas mis erna, toen men dacht dat Wouters een goede hoofdtrainer was en er ook een rits miskopen volgden.
0 0
trodat4030
Mooi he? Vergelijken met de jaren 90 waar het verschil in salaris tussen AC Milan (2 milj gulden p/j) en Ajax (1 milj gulden p/j) voor Rijkaard een stukje kleiner was. Om nog maar over het Bosman-arrest te zwijgen. En Finidi koste destijds 6 duizend dollar.... Tegenwoordig heeft een Man City zo'n 100 scouts wereldwijd, das wel wat anders dan de 10 scouts bij Ajax (excl een ritsje tipgevers)..
0 0
Joop50
Vroeger was alles beter...
1 0
Duif63
Bij Ajax wel ja. Veel beter zelfs.
0 0
Roovers419
Toch halen we de Uefa cup finale. Ik denk niet dat we realiseren hoeveel dat betekend.
0 0
godenzonenssuper
Gelukkig ging het van 2004 tot 2011 erg goed met spelers als Juanfran, atouba, mido, tainio en bakircioglu.
2 -1
Ismael Urzaiz
Je ziet iemand over het hoofd
3 0
AlexIbarra
Vooral Tainio is wel echt een clublegende geworden idd.. ;)
1 0